Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Magyar cég adott sokmilliárdos kölcsönt Berlusconiéknak

BelföldUgyan már! Szabadkõmûves zsidók egymás közt a nemzeti vagyonból bármennyit! A sötét energiaüzelmei miatt FBI-körözés alatt álló egykori Kádár-kori kulturális miniszterhelyetteshez, Knopp Andráshoz áll közel az a papírkereskedelmi kft., amely a Blikk kutatásai szerint 7,8 milliárd forint kölcsönt adott egy Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökhöz kötõdõ offshore cégnek.


A Blikk birtokába került dokumentumok szerint az ismeretlen Alfapapír Kft. 2011-ben 25 millió euró (7,8 milliárd forint) kölcsön nyújtásáról írt alá szerzõdést az adóparadicsomnak számító Antiguán bejegyzett Emerald Cove Estates Limiteddel. A kért kamatot baráti, egyszázalékos szinten állapították meg. A 2,1 milliárdos elsõ részletet bizonyíthatóan elutalták.

A lap az „adóoptimalizáló” antiguai céget a bukott jobboldali olasz kormányfõ, Silvio Berlusconi családi érdekeltségeként azonosítja. A kölcsön biztosítékaként szintén Berlusconi antiguai villája közelében lévõ ingatlanokat ajánlottak fel.

Az Alfapapír hátterének feltérképezése nem ilyen egyszerû. Az Opten cégadatbázis szerint 2011-ben a magát nagykereskedõként és ingatlanosként bemutató szerény kis céget a panamai Holborn World és a Brit Virgin Szigeteken bejegyzett Bousman Continental jegyezte. A jelenlegi tulaj a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Ozelonio. Mondanunk sem kell, ezek is a nemzetközi pénzmosóhálózatok kedvelt cégbejegyzési helyszínei. Az Alfapapír 2011-ben egymillió forint árbevételt ért el, azóta ez nullára csökkent. Igaz, papírjaiban van kétmilliárd forintnyi eszköz, de ez sem teszi lehetõvé ekkora kölcsön biztosítását. Arról nem is beszélve, hogy a kölcsön folyósítását is fel kellett volna tüntetniük a mérlegben.

Oszlatja a ködöt, hogy a papírcég jelenlegi ügyvezetõje Karikás Dávid, aki Knopp András, a Kádár-kor sajtókörökben különösen rettegett kulturális miniszter-helyettesének üzlettársaként vált nemrég ismertté a kellõen sötét EMFESZ-ügy kapcsán. Knopp András a rendszerváltás után vitatott nemzetközi ipari és energiaügyletek visszatérõ kulcsfigurájává vált.

Magyarországon Knopp András képviselte Dmitro Firtas ukrán oligarchát, aki az EMFESZ nevû gázkereskedõvel vetette meg a lábát a magyar gázpiacon. Az idõvel kétszázezer lakossági ügyfelet ellátó gázcéget annak ügyvezetõje, Góczi István Knopp és Firtas tudta nélkül más, oroszként azonosított köröknek eladta: az akkorra már teljesen lerongyolódott és kiürített céget Knoppék csak több év pereskedés után kapták vissza.

Firtas az ukrán politikai viszonyokat is alapvetõen befolyásoló orosz–ukrán energiaüzelmek egyik kulcsfigurája, aki hamar a Szemjon Mogiljevics sokáig Magyarországon tartózkodó orosz maffiózó elleni FBI-nyomozás látóterébe került, ám Firtas azóta is minden kapcsolatot tagad Mogiljeviccsel. De ma már indiai korrupciógyanús ügyletek miatt Knopp András is az FBI körözési listáján szerepel. Az egykori nagy hatalmú miniszterhelyettes azóta Moszkvában tartózkodik: bár szintén minden vádat tagad, hazatérési szándékának nincs jele.

A szerény papírvállalkozást más is köti Knopp Andráshoz. Õ ugyanis a Blikk kutatásai szerint egy másik cégén keresztül az Alfapapír budai elitnegyedben található székhelyének tulajdonosa is. Szomszédai – értelemszerûen – hosszú ideje nem látták. A székhelyen a 2011-es szerzõdést aláíró, azóta már lemondott ügyvezetõt, George Rothot nyilván szintén nem lelték fel.

Kérdés, Berlusconiék miért kértek vagy tízmilliárd kölcsönt a Knopp Andráshoz kötõdõ szerény budapesti papírcégtõl. A lap szerint ez valójában Firtas és Berlusconi közti üzleti kapcsolatra utal, ám annak további lehetséges részleteit nem taglalják.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.31 másodperc
3,408,885 egyedi látogató