Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Le kell rohanni Magyarországot, az USA csak most kezdi

Belföld Igen, valakinek rohanni kell valahova, de Rohani mit szól ehhez? Az amerikai kritika szerint Bell nem elég konfrontatív
Túl puha volt a minapi kritika, eligazításra rendelték a nagykövetet. Az Orbán-fóbiás Nuland vette kézbe a hazánk elleni támadásokat.

Újrakezdésnek ígérkezik Colleen Bell október végi, nagy visszhangot keltett beszéde: az Egyesült Államok újra felerõsítheti az Orbán-kormánnyal szembeni bírálatait, ahogy, ha lassan is, de közelednek a 2018-as választások. Mint a Magyar Idõk megtudta, a budapesti nagykövet szerdán konzultációra utazik Washingtonba, ahol fõnökéhez, Victoria Nuland Európa-ügyi államtitkárhoz lesz hivatalos.

Amerikai forrásból származó értesülésünket tegnap egy, a két kormánytól független, de a kétoldalú kapcsolatokra rálátással bíró forrás is megerõsítette. Úgy tudjuk, Nuland szerint Bell „puha”, nem elég konfrontatív, és ezért is akar vele találkozni.
Bell, Colleen

Az amerikai nagykövet tengerészgyalogosok társaságában – Fotó MTI

Bell, aki tíz hónapja tartózkodik Magyarországon, a Corvinus Egyetemen elmondott felszólalásával nem tartalmilag keltett feltûnést – „a beszédemben nem volt semmi újdonság”, magyarázta másnap a Népszabadságnak –, hanem azzal: hosszú szünet után õ is újrakezdte a magyarországi demokráciával, a sajtószabadsággal, a korrupcióval kapcsolatos amerikai kritikák sorát. Vagyis ott folytatja, ahol André Goodfriend ideiglenes ügyvivõ az év elején abbahagyta.

Mindez persze viszonylagos. Amikor Nuland a nyáron egy dubrovniki fórumon találkozott Szijjártó Péterrel, a külgazdasági és külügyminiszter újra meghallgatta a 2010 óta jól ismert kifogásokat, de Bell mostani beszédéig ezek csaknem egy éven át kívül estek a budapesti közélet nyilvános terein. Most visszakerültek. Az, hogy a kritikákat Bell saját rendezvényükön, a Corvinus úgynevezett „amerikai kuckójában” mondta el, míg két héttel korábban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen – oldalán Simicskó István honvédelmi miniszterrel – csak nagyon burkoltan utalt rá, hogy lehetnek nézeteltérések a két ország között, arra vall: a hangnemváltást az amerikai diplomácia nagyon tudatosan készíthette elõ. Értesüléseink szerint a bírálatok mostantól újra rendszeressé válhatnak.

Bell a következõk miatt tett szemrehányást: a magyarországi korrupció „szerinte súlyos aggodalmakra ad okot”, a kormány „keménykezû taktikát” folytat a civilszervezetekkel szemben, korlátozza az igazságszolgáltatás, beleértve az Alkotmánybíróság szerepét, valamint a médiaszabadságot, továbbá „egyesek” – a nagykövet beszédébõl nem világos, hogy kik – „intoleráns módon szólnak a menekültekrõl”. Nyilvánosságra kellene továbbá hozni a paksi reaktorbõvítésrõl szóló magyar–orosz államközi megállapodás részleteit, állította. Hogy megédesítse a keserû pirulát, Bell a baráti és szövetségesi viszony szokványos szóvirágait dicséretekkel is kiegészítette, így köszönetet mondva a kormánynak, mert az ellenezte, hogy szobrot állítsanak Hóman Bálintnak. Azt is mondta, az Egyesült Államok sem felel meg mindig a saját eszményeinek. A bírálatokra válaszul Szijjártó leszögezte: a felvetett kérdéseket Magyarország az EU-val vitatja, illetve vitatta meg, és azokat le is zárta, az Alapjogokért Központ pedig azt közölte: Bell bizonyos kijelentései tévesek voltak.

Mindezeken túl: ha virtuálisan is, de visszatért Goodfriend, aki hónapok óta Washingtonban dolgozik, a külügyminisztériumban. Most elismerõen reagált Bell beszédére a saját Facebook-oldalán; ezt a rutinos diplomata aligha tette volna meg, ha úgy érzi, baja lehet belõle. Goodfriend napra pontosan másfél évig – 2013 júliusától 2015 januárjáig – tartó ügyvivõsége alatt 1989 óta nem látott mélypontra kerültek a magyar–amerikai kapcsolatok. Nyíltan korrupcióval vádolt meg magyar köztisztviselõket, és mint véres kardot, vitte maga elõtt a kitiltási listát. Rágalmazási pert akartak indítani ellene, de nem tudták elérni diplomáciai mentességének felfüggesztését. Ha ez megtörtént volna, már fügefalevélnek se lett volna elég a sok szövetségesi szófordulat. Goodfriend tevékenységét sokan két okból találták különösen irritálónak: bár csak ügyvivõ volt, mégis hiperaktív, ráadásul épp 2014-ben, amikor Washingtonnak bele kellett törõdnie, hogy az Orbán-kormány három választást is fölényesen megnyert.

Bell viszont nagykövet, és ha lassan is, közelednek a 2018-as választások. A Magyar Hírlap tegnapi számában Daniel McAdams, az amerikai Ron Paul Intézet ügyvezetõ igazgatója tömören megfogalmazza, mi a baja Washingtonnak Orbán Viktorral: „Azt várják el tõle, hogy szalutáljon, amikor Amerika mond valamit. Egyre idegesebbek, szerintük ez a magatartás egyfajta vírusként terjed Európában.”

Viszont a Ron Paul Intézet beavatkozásellenes külpolitikai felfogása marginális Washingtonban, mindkét nagy párt fõáramától idegen. Egy éve az Obama elnökkel szemben álló John McCain republikánus szenátor – épp Bell meghallgatásán – élesen kirohant Magyarország ellen, és neofasiszta diktátornak nevezte Orbánt.Link

Hozzászólások

8 #1 miskolcilaci
- 2015-11-04 16:11
kepfeltoltes.hu/151104/12107785_1631536490417886_6320573830441894390_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
48 #2 ro-zsola
- 2015-11-04 17:00
Ez így van. Magyarországot amerikai módra kell demokratizálni. Azonnal meg kell szállni az országot !
A magyar választópolgárok akaratának engedve a kétharmados kormány pedig hivatalosan felkéri az Orosz Föderáció hadseregét , hogy " védelmezze meg a demokráciát Magyarföldön ". A katonai " kóhnfrontáció " elkerülésének érdekében indokoltnak tartom orosz " békefentartók " behívását Magyarföldre biztosítva a választópolgárok akaratának érvényre jutását. Indokolt lenne S1 Pantsir , Sz-400 Triumf légvédelmi egységek telepítése a nyugati határ mentén , orosz katonai gépek általi légtérellenörzés az egész ország felett és több Specnaz egység a " belsõ ellenség " és a beszivárgó ügynök - terroristák likvidálása céljából megvédve a " magyar demokráciát ".
63 #3 GP
- 2015-11-04 17:29
kepfeltoltes.hu/151104/12193716_552441474908024_4397517339365990045_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
69 #4 Szalonna
- 2015-11-04 17:56
Hányingerem van ezektõl a férgektõl... csörtetõ rohadékok, még mindig világcsendõrt játszanak.
4 #5 Posta Imre
- 2015-11-04 19:54
„Kis kék emberek” zaklatják Amerikát

A USS Lassen rakétás romboló a 2015-ös Foal Eagle hadgyakorlaton

Amikor a múlt héten az amerikai haditengerészet USS Lassen rakétás rombolója elhajózott a mesterséges szigetté fejlesztett dél-kínai-tengeri zátonyok mellett, jelezvén Washington egyet nem értését a kínai törekvésekkel, a térségi hatalmi harc új szereplõi tûntek fel – erre utal az amerikai Defensenews honlapon megjelent cikk, amely arról számol be, hogy Kína haditengerészeti erõi mellett nem azonosítható egységeket is bevet érdekei érvényre juttatásáért. Az ukrajnai orosz tevékenységben, így a Krím reannexiójában is kulcsszerepet játszó „kis zöld emberekre” (felségjelzést nem viselõ fegyveresekre) utalva a halász- és más kereskedelmi hajókon megjelenõ kínai személyzetet „kis kék embereknek” nevezte Andrew Erickson, az amerikai haditengerészeti vezetõképzõ szakértõje. http://mno.hu/kul...at-1312265


Találkozik egymással a kínai és a tajvani elnök

Hétvégén Szingapúrban találkozik egymással a tajvani és a kínai elnök, Tajpejben viszont az ottani legfõbb ellenzéki párt szükségesnek tartotta "megnyugtatni" a tajvaniakat, hogy ezek a megbeszélések nem érintik majd Tajvan jelenlegi státusát.
http://www.hirado...ani-elnok/

Kambodzsában tárgyalt Kövér László

Magyarország érdekelt a Kambodzsával való együttmûködés megújításában, és a keleti nyitás politikájával összhangban kész újabb tartalommal megtölteni a két ország kapcsolatrendszerét - hangsúlyozta Kövér László házelnök délkelet-ázsiai hivatalos látogatásának elsõ állomásán, a kambodzsai fõvárosban, ahol az ország vezetõ politikusaival tárgyalt.
http://www.hirado...er-laszlo/
116 #6 livia
- 2015-11-04 21:04
Szerintem nagy a szarkeverés, de az világszínvonalon. Bûzlik is mindenütt.
75 #7 talpi
- 2015-11-05 01:08
És a "beszarás jelzõ" a villogó üzemmódról, folyamatos világító üzemmódra váltott. Viszont, Románia szerte/?/ na azért nem így van a Székely csak feltolta még a kalapját, majd ha a szemébe húzza, na akkor kezdõdik ott a baj, fõleg ha a kezét a zsebébe dugja.
48 #8 ro-zsola
- 2015-11-05 01:14
Ne aggódj Livia , a szag lassan elmúlik csak legyen elég hely a " tehénben " . Na , most ezért kapnék a pofámra a budhistáktól , de hát õk ugye békések.
Vajon mirõl ugatott elhízottlaci ? Netán(yahu) importálni akarna egy kis xarrért is dolgozó mindenre igenmondó , igénytelen munkaerõt ? Mert bizony a " rebellis magyaroknak nem kóser havi 47,000 forintért dolgozni ". Bezzeg a kis " békés budhisták " beérik napi egy marék rizssel is.
48 #9 ro-zsola
- 2015-11-05 01:18
Talpi ne féltsd a románokat. Egy " jó prahoszláv pásztor " vezetésével sokmindenre képesek. Ne bántsátok a románokat , amúgyis kevesen vannak. Õk is ugyanazon cigány-zsidó uralom alatt vannak mint a magyarok. Közös a problémánk , ugyanaz az ellenségünk.
75 #10 talpi
- 2015-11-05 03:30
Ro-zsola
Nem azokra, az egyszerû románokra gondoltam, nem, de ezt neked nem hinném, hogy magyaráznom kellene.
48 #11 ro-zsola
- 2015-11-05 15:06
tudom

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.90 másodperc
3,400,288 egyedi látogató