Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Nógrádi: Európai haderõreformra van szükség

BelföldOlvassátok csak! Varsói Szerzõdés II. és az USA "tehermentesítése" (valójában a maciék veszik át ezt a szerepet) és közben az EU-t is lényegében "átveszik". A haderõfejlesztés is szóba került Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédében – hogy ennek nyomán vajon egy biztonságpolitikai szempontból megfogalmazott, komplett stratégiáról beszélhetünk-e, arról Nógrádi György beszélt a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában hétfõn.

A szakértõ szerint egyértelmû, hogy stratégiáról van szó. A miniszterelnöki beszédben ugyebár elhangzott, hogy Magyarország a NATO és az EU tagja, ugyanakkor számos biztonságpolitikai fórumon elhangzott, hogy bár az USA csapatokat állomásoztat az öreg kontinensen, a világ vezetõ nagyhatalma számára az elkövetkezõ évek, sõt évtizedek legfontosabb területe a Csendes-óceán, azon belül is Kína lesz – ergo Európának saját védelmi rendszert kell létrehoznia.

Fejlesztésre szoruló hadiipar

Ennek keretében a magyar hadiipar is fejlesztésre szorul, az ugyanis a legutóbbi húsz esztendõ során alapvetõen leépült. „Európa az elmúlt évtizedek háborúiban (lásd Jugoszláviát, vagy éppen Líbiát) arra sem volt képes, hogy egy másod-, illetve harmadrangú hatalommal szemben egymaga, azaz az Egyesült Államok támogatásának hiányában is érvényesíteni tudja katonai és politikai céljait.

Európának nincs komoly mûholdas hírszerzése, se megfelelõ haditengerészete, a Brexit által pedig az EU hírszerzése és katonai ereje jelentõs mértékben meggyengül. „Mivel az unió értekezletén nemzetközi összefogás keretein belül megvalósított hadiipart kell létrehozni, a magyar kis- és középvállalkozásoknak rendkívül komoly esélyük lehet a jövõben” – tette hozzá Nógrádi György.

Belbiztonsági határvédelem és a védelmi kiadások növelése

Ezekrõl is szólt a miniszterelnök Tusványoson, kifejtve, hogy a NATO két százalékot teljesíteni kell: ez azt jelenti, hogy minden nemzet „magától próbál rendelni”, mely lehetõség egy már létezõ hadiipart feltételez – a németek nem mellesleg katasztrofálisan el vannak maradva az elõírt számtól. Jelenleg 1,19-en állnak és ha (a minimális eséllyel bíró) Martin Schulz kancellár lesz, a germánok nem is mutatnak majd további hajlandóságot a kvóta elérésére.


Katonák állnak új Rába H18 sorozatú terepjáró tehergépkocsik mellett a Magyar Honvédség Logisztikai Központjában megrendezett bemutatón és haditechnikai eszközátadón a budapesti Hazai Samu laktanyában 2016. december 14-én – képünk illusztráció (MTI Fotó: Mohai Balázs)


„Egy európai haderõreformra van szükség, melyet az USA-t tehermentesítve kell megvalósítani” – jelentette ki a biztonságpolitikai szakember. Orbán Viktor szerint a törökökkel, valamint az oroszokkal való megállapodás megkötése egyaránt fontos, továbbá az egész Nyugat-Balkánt (vagyis a volt Jugoszláviát és Albániát) fel kell venni az európai integrációba, enélkül ugyanis nem beszélhetünk hosszú távú békérõl.

Egységes V4 pozíció

A V4-ek szintén egyetértenek az elõirányzott hadicélokkal – nem véletlen, hogy a miniszterelnök szerint az elmúlt egy év legfontosabb eseménye a visegrádi szövetség erõsödése volt, melyet – a térség számára – Trump és Macron gyõzelme követett.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-07-24 20:32
Már 4 éve!

Második éve mûködik a logisztikai központ

Az MH Logisztikai Központnak helyet adó laktanya névadójának, báró Hazai Samu vezérezredesnek mellszobrát leplezték le június 23-án kedden, Budapesten, a Soroksári úti objektumban. Az ünnepséget abból az alkalomból rendezték meg, hogy immár két éves az alakulat.
http://www.honved...cikk/51812

Samuról, csak mert annyira patent!
https://hu.wikipe...Hazai_Samu

Báró Hazai Samu (1876-ig Kohn Sámuel;[1] Rimaszombat, 1851. december 26. – Budapest, 1942. február 10.) hivatásos katonatiszt, honvéd vezérezredes, felsõházi tag, 1910–1917 között a Magyar Királyság honvédelmi minisztere. Az Osztrák–Magyar Monarchia izraelita származású tábornokai között õ érte el a legmagasabb rendfokozatot....

1900-ban vezérkari ezredes, 1907-ben tábornok léptették elõ. 1904–1910-ben a Honvédelmi Minisztérium ügycsoportfõnöke volt. 1910. január 17-étõl 1917. február 19-éig a Khuen-Héderváry Károly, Lukács László és Tisza István által vezetett kormányban a honvédelmi tárcát irányította. Hamarosan megkapta a valóságos belsõ titkos tanácsosi címet, s hozzá az altábornagyi rangot; a losonci kerület országgyûlési képviselõjeként jutott be a Parlamentbe. 1912-ben bárói rangot kapott. 1914-ben gyalogsági tábornokká, 1916-ban vezérezredessé nevezték ki. 1917–1918-ban az osztrák–magyar fegyvereserõk pótlásügyi fõnöke is volt, ezért meg kellett válnia a minisztérium vezetésétõl. 1917-tõl a 46. szegedi közös gyalogezred "ezredtulajdonosa" lett. A háború után visszatért Budapestre és nyugállományba vonult. A Magyarországi Tanácsköztársaság alatt letartóztatták, huzamosabb ideig túszként tartották fogva. A Horthy-rendszer idején több bank és vállalat igazgatósági taggá választotta, 1927-tõl felsõház tagja volt. A fõvárosban hunyt el, 90 éves korában.....
267 #2 Perle
- 2017-07-26 16:32
Hogyan akarják az USA-t tehermentesíteni, ha õk maguk ezt nem akarják. Most sem kényszeríti õket arra senki, hogy betelepüljenek KeletEurópába és ne menjenek haza Nyugat-Európából, A 2 %-ra való költségnövelés biztosítja nekik a vezetõ pozíciót a katonai tömb élén, továbbá dollármilliárdokat nyernek azzal, ha itt Kelet-Európában minden országnak eladják a haditechnikájukat. Nyereséges piac ez nekik.. Most veszik a románok, lengyelek, litványok a légtérvédelmi " hazafias" rendszerüket, milliárdokért..Hogy szárnyaljjon a hadiipar odáát, csökkenjen a munkanélküliség, dõljön az adóbevétel.. Olyan nyereséges lehet ez nekik, mint az " egyet fizet, kettõt kap" akción..

Mellesleg szart sem ér az európai haderõreform, ha idegenek irányítják a tagországokat. Elég csak megnézni, hányan pofátlankodtak oda a visegrádi négyek mellé ötödikként fényképeztetve magukat, eléggé beszédesen.
267 #3 Perle
- 2017-07-26 21:58
Megérketek Grúziaba, a fõváros mellé az amerikai Abrams tankok, és BMP-k a július 30-aug12-ig tartó , újabban rendes évi hadgyakorlatra. Az amerikaiakon kívül a britek, németek , törökö, kszlovénok, és a nem nató tag Orményország, Grúzia, Ukrajna vesz részt Gyakorolják a gyors reagálást.
https://www.army....le/191091/
Stresszelve délrõl is az oroszokat.:o

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.43 másodperc
3,397,362 egyedi látogató