Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A lengyelek 81 százaléka szerint szükség van az igazságügy megreformálására

BelföldValszeg ugyanolyan mocskos zsidó poszkomcsi tetvek vannak ott is, mint itt. van kérdés? A lengyelek 81 százaléka szerint szükség van az igazságügy megreformálására, ellenkezõ állásponton 14 százalék van, miközben csupán a társadalom 5 százalékának nincs errõl véleménye - derül ki abból a pénteken közölt felmérésbõl, amelyet az IPSOS közvéleménykutató készített.
A lengyelek 81 százaléka szerint szükség van az igazságügy megreformálására

A lengyel közszolgálati televízió (TVP) számára a felmérést szerdától péntekig készítették, vagyis azután, hogy Andrzej Duda államfõ bejelentette: megvétóz kettõt a bírósági reformot elõkészítõ három törvény közül.

A felmérés másik kérdése úgy hangzott: "Meg van elégedve azzal, ahogy a lengyel bíróságok mûködnek?" Itt a megkérdezettek 58 százaléka nemmel, 31 százalék pedig igennel válaszolt.

Csekély többséget alkotnak viszont azok, akik úgy vélték, hogy a lengyelországi törvényszékeken igazságos ítéletekre lehet számítani - ezen az állásponton 49 százalék volt, miközben 46 százalék nem így látja a helyzetet.

Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy a lengyel bíróságokon "nem hivatalos paktumok" érvényesülnek-e, a válaszolók 58 százaléka adott igenlõ választ, 34 százalék azonban nem értett ezzel egyet.

A felmérés készítõi feltették azt a kérdést is, hogy az utóbbi napokban szervezett, a bírósági reformot ellenzõ tüntetéseken a politikusok mellett résztvevõ bírák politikailag elfogultak-e. A válaszolók 63 százaléka úgy gondolja, hogy igen, 32 százalék nem osztja ezt a véleményt.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) az igazságszolgáltatás mélyreható átalakítását tervezi. A PiS arra hivatkozik, hogy a perek évekig húzódnak, a bíróságok nem hatékonyak, s az igazságügyi rendszer nem kezeli megfelelõen egyes bírák korrupt és részrehajló magatartását. A reform elõfeltételeként a kormány szervezeti és személyi változásokat is szükségesnek tart, azzal érvelve, hogy ez 1989-es rendszerváltás után ez eddig elmaradt.

Az ellenzék szerint a kormány teljes ellenõrzése alá akarja vonni az igazságszolgáltatást, Varsóban és több lengyelországi városban az utóbbi napokban több ezres tüntetéseket szerveztek emiatt. Az Európai Bizottság a fejlemények alapján szerdán gyors jogi következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha Lengyelországban hatályba lépnek a kifogásolt, a parlamentben már megszavazott törvények.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.29 másodperc
3,409,925 egyedi látogató