Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mi történik? Fegyverkezésbe kezdett a magyar hadsereg

BelföldKicsit baj van a matekkal. Az rendben, hogy pénzmosás megy nagyban a Honvédségnál-nél is, de nem értem, miért pont Izrael mellé tették a felsorolásban, mert ha még az oroszokat és a zsidókat (noha lehet ez a kettõ is egy), meg Magyarországot is egybe vesszük, akkor már majdnem világelsõk vagyunk ebben a bûnlajstromban is. Jó, csak vicceltem. Majdnem! Budapest — Globális, régóta nem tapasztalt fegyverkezés zajlik a világban a International Peace Re­search Institute (SIPRI) adatai szerint. 1992 óta messze Kína növelte legkiemelkedõbben a hadikiadásait, magához képest mintegy 656 százalékkal.

Az Egyesült Államokban mindössze 19 százalékkal nõtt a hadibüdzsé az elmúlt 25 évben, ám még így is többet költ védelemre a maga 600 milliárd dollárjával (160 ezer Mrd Ft), mint Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Japán, India és ­Szaúd-Arábia együttvéve.
A páncélos harcjármûveink jelenleg fõként a déli határon teljesítenek szolgálatot / Fotó: MTI-Ujvári Sándor

Magyarország is látványosan növeli védelmi költségvetését, 2018-ban 427,3 milliárd forint lesz, ami 73,6 milliárdos többletet jelent az ideinél, s minden korábbit messze felülmúl. – A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderõfejlesztési Program része új helikopterek beszerzése is, a költségvetési források bõvülésével a következõ tíz évben ütemezetten fejlesztik a magyar honvédséget – tájékoztatta lapunkat a honvédelmi tárca. Hozzátették, hogy a komplex program, a haditechnikai modernizáció mellett új biztonsági stratégiát is készítenek. Nemrég állt szolgálatba például az a négy Mi–17-es honvédségi helikopter, amelyen Oroszországban végeztek nagyjavítást négymilliárd forintért.
A magyar Gripen-flotta nemcsak a haza légtér védelmét, de több közeli ország légterének õrzését is képes ellátni / Fotó: MTI-Ujvári Sándor

A HM kiemelte: – A magyar kormány törekvése, hogy 2024-re a védelmi ráfordítások aránya elérje GDP-arányosan a 2 százalékot, ilyen arányban kell minden tagországnak hozzájárulnia a NATO mûködéséhez. Nyomást helyezett a szövetség államaira Donald Trump amerikai elnök megválasztása elõtti kijelentése, miszerint csak azon országoknak nyújtana segítséget megtámadásuk esetén, amelyek mindent megtettek a közös NATO-védelemért.
Az ábra azt mutatja, hogyan emelkedtek az elmúlt években a nagyhatalmak katonai kiadásai / Grafika: Séra Tamás

– Hazánk a NATO-ban gyengének számít, de a külföldi missziókban remekül helytállnak a magyar egységek – mondta a Blikknek Gyarmati István biztonságpolitikai szakértõ. Magyarország mellett a világ számtalan más országában is tapasztalható hadibüdzsé növekedéssel kapcsolatban úgy vélte: – Egyre drágábbak a modern fegyverek, s az egyre szaporodó konfliktusok is a hadiköltségek emelésére ösztönzik a kormányokat.
Az ábrán jól látszik, hogy az éveken át tartaó szûkösködést egyre bõkezûbb honvédségi költségvetés váltja fel / Grafika: Séra Tamás

Teljes katonai erõ szerinti rangsor

1. Egyesült Államok, 2. Oroszország, 3. Kína, 4. India, 5. Franciaország, 6. Nagy-Britannia, 7. Japán, 8. Törökország, 9. Németország, 10. Egyiptom, 11. Olaszország, 12. Dél-Korea, 13. Pakisztán, 14. Indonézia, 15. Izrael … 63. Magyarország
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-08-07 18:42
54 millióért rendel brit katonai gyakorlóruhákat a honvédség

A kormány honlapján közzétett szerzõdések szerint a tárca 54,7 millió forint értékben rendelt brit katonai gyakorlóruhákat egy kormányközi megállapodás keretében, írja a Magyar Nemzet.

Ez azért is érdekes a lap szerint, mert már tavaly elkezdték gyártani a honvédségnek a több mint 700 millió forint értékû egységes és korszerû, NATO-kompatibilis egyenruhát.

A dokumentumból kiderül az is, hogy 68,7 millió forintot költenek a Petõfi laktanya két gyakorlópályájának mûfüvesítésére.
http://24.hu/belf...honvedseg/
4 #2 Posta Imre
- 2017-08-07 19:46
Életérzés lesz a haza védelme

„Kiskatonák" harcászatot tanulnak a mogyoródi Military táborban június 27-én

„Magyarország a világ legerõsebb katonai szövetségének a tagja, van egy professzionális hadereje, amelyet a modern kor követelményeinek megfelelõen fejleszt. (…) Ettõl függetlenül, minden demokratikus társadalom oktatási rendszerében elengedhetetlen, hogy a lakosság felelõssége megjelenjen, amikor az ország védelmi képességérõl van szó” – ezt mondta a HVG által csak alattvalóképzésnek titulált hazafias testnevelésrõl a köznevelési helyettes államtitkár. A Magyar Idõknek adott interjúban Maruzsa Zoltán kijelentette: „Itt nem egy új tantárgyról beszélünk, még véletlenül sem! Tartalomról, életérzésrõl, ami már ma is megjelenik a történelemben, a földrajzban, de megjelenhet a zenében és a testnevelésórán is.” Hogy mégis milyen életérzésrõl van szó pontosan, az államtitkár-helyettes nem részletezte.

Arról viszont beszélt, hogy:

2020-tól már nem a diplomához, hanem a felsõoktatásba való felvételihez kell majd egy középfokú nyelvvizsga;
már most látható a mindennapos testnevelés hatása;
2016-ban 26 új tornaterem és 25 tanuszoda, 2017 júniusában újabb 20 tornaterem és 26 tanuszoda építésérõl döntött a kormány;
a közeljövõben az elsõsorban a hátrányos helyzetû tanulókkal képesség-kibontakoztató, integrációs felkészítést végzõ pedagógusok munkáját szeretnénk még jobban elismerni;
a gender fogalma kikerül a kerettantervekbõl, mert a kifejezés nem szerepel a Nemzeti alaptantervben, így a kerettantervekben sem szükséges definiálni.

A teljes interjú itt olvasható.
http://valasz.hu/...lme-124983


Az ellenséghez való átállás az életet jelentette

Akár egymillió szovjet katona is átállhatott a németekhez a II. világháború idején. A szövetségesek gyõzelme után az õ sorsuk legtöbbször kivégzés, öngyilkosság vagy a gulág lett - mondta az InfoRádió Szigma - a holnap világa címû tudományos magazinjában Stark Tamás történész, a Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos fõmunkatársa.

A német propaganda már a II. világháború kezdetétõl azt hirdette, hogy az egy bolsevizmus elleni háború, a célja a sztálini rendszer megdöntése – mondta a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos fõmunkatársa. Stark Tamás hozzátette, a különbözõ nemzetiségi területeken azt is hirdették, hogy a német hadsereg nemzeti, például ukrán vagy balti célokért is harcol.

„Ez a propaganda sikeresnek bizonyult,

sok szovjet katona állt át német oldalra.

Az elfoglalt ukrajnai és balti területeken élõ civilek egy része is jelentkezett szovjetellenes alakulatokba.”

Stark Tamás elmondta, a német oldalon harcoló szovjetek döntõ része azonban elõször hadifogoly volt.

„Nagyon nagy létszámról van szó. A szakirodalom mintegy hatszázezer és egymillió közé teszi azon szovjet állampolgárok számát, akik német oldalon harcoltak. Ezeknek a katonáknak a döntõ része hadifogolyként került német alakulatokba. Ezt annyiban könnyû megérteni, hogy a sorsuk, fõleg 1941-42-ben, a megsemmisülés volt.

Ez egy kiutat jelentett.”

A Szovjetunió elleni harc vállalása az életet jelentette számukra – mondta a történész. Otthonukban azonban hazaárulónak számítottak. Stark Tamás hozzátette,

nyugati szövetségeseknek adták meg magukat, mert abban bíztak, hogy az angolok és az amerikaiak nem adják át õket a szovjeteknek.

De átadták, mert a Szovjetunió a szövetségesük volt – tette hozzá a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos fõmunkatársa.

„Az átadás pillanatai, a visszaemlékezések szerint nagyon drámaiak voltak; ukrán, kozák, orosz katonák százai követtek el öngyilkosságot közvetlenül az átadás elõtt, sokan próbáltak megszökni is.”

A döntõ többségüket a Szovjetunióban elítélték, gulág-táborokba küldték és sokukat ki is végeztek – mondta Stark Tamás.

„Azért nem mindenkit adtak át, voltak olyan amerikai és angol tisztek, akik megkerülték az átadási parancsot és lehetõvé tették, hogy kisebb egységek megmaradjanak Németország angol és amerikai zónáiban. Ezekbõl alakul ki Nyugat-Németországban a kozák, orosz és ukrán emigráció.”
http://inforadio....elentette/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.46 másodperc
3,399,646 egyedi látogató