Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az Erdélyi Magyar Néppárt feljelentette a magyarellenes gyûlöletkeltõket

BelföldZsidó viaskodik a zsidóval, parasztvakítás gyanánt. Gyûlöletkeltés, az meg a biharbaxnádi recefice? nagyon viszket nekik már az "ótonómia". Ügyészségi feljelentést tett az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) elnöke, Alexandru Cumpanasu ellen, a magyarok elleni gyûlölethullám gerjesztése miatt.

A feljelentést Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezetõ elnöke jelentette be kedden egy kolozsvári sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy Kelemen Hunor kijelentése – mely szerint az erdélyi magyarság nem tudja és nem akarja ünnepelni Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának 2018-ban esedékes centenáriumát – az erdélyi magyarság egészének életérzését fejezi ki. Toró T. Tibor azt vélte uszításnak, hogy a CNMR közleményét aláíró Alexandru Cumpanasu Kelemen Hunor román állampolgárságának megvonását kezdeményezte. Azt tartotta meglepõnek, hogy a javaslat a gyûlöletbeszéd hullámát indította el, és alig volt hallható józan hang a román társadalomban a témával kapcsolatban – írja az MTI.

Az EMNP ügyvezetõje nyomatékosította, hogy a román törvények szerint nem vonható meg a román állampolgárság azoktól, akik ezt születésükkel szerezték. Úgy vélte, hogy a fenyegetés mégis megfélemlítõ hatással van az egész erdélyi magyar közösségre. Azt is megjegyezte, az efféle kijelentések a román társadalomra hatnak kedvezõtlenül,

hiszen ezután a román politikusok arra éreznek késztetést, hogy maguk is beszálljanak a versenybe, és megmutassák, hogy ki jobb román.Ez pedig akadályozza a román-magyar kiegyezést."

Toró T. Tibor szomorúnak tartotta, hogy Klaus Iohannis román államfõ sem hagyta válasz nélkül Kelemen Hunor kijelentését. Az elnök arról biztosította a közvéleményt, hogy az erdélyi szászok a románokkal együtt ünneplik meg az egyesülés centenáriumát. A politikus furcsállotta, hogy az államfõ a szász közösség nevében beszélt.

Kelemen Hunor
Fotó: MTI Fotóbank

Toró kijelentette, hogy nem Kelemen Hunort akarják az ügyészségi feljelentéssel megvédeni, õt képesnek tartják arra, hogy megvédje magát, de fontosnak gondolják a magyar közösség megvédését hasonló támadásoktól a centenárium elõestéjén.

Vallom, hogy a centenárium nekünk is egy esély a tisztázásra. Próbáljunk élni ezzel a lehetõséggel"

– fogalmazott Toró T. Tibor.

Az RMDSZ elnökével a kolozsvári Szabadság napilap közölt interjút augusztus elején. Ebben a politikus kijelentette, hogy:

a románságnak el kell fogadnia, hogy mi (az erdélyi magyarság) nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at".

Kelemen Hunor úgy vélte, hogy hiba volna, ha az erdélyi magyarság sündisznóállásba zárkózna a centenárium évében, ezért a szövetség konferenciákat szervez, és kiadványokkal készül felmutatni, hogy mivel járult hozzá a magyarság az elmúlt száz évben Erdély és Románia fejlõdéséhez.

Az RMDSZ azt a munkacímet adta centenáriumi programjának, hogy Ezer év Erdélyben, száz év Romániában. A kijelentésekre adott válaszként a CNMR elõbb Kelemen Hunor román állampolgárságának megvonását kezdeményezte, majd egy újabb közleményben arra tett javaslatot, hogy vonják vissza a Kelemen Hunornak 2000-ben adott Románia Csillaga állami kitüntetést.Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.40 másodperc
3,405,331 egyedi látogató