Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Hová tûnt Kim Wall? Egy újságíró utolsó esete

BelföldMindezt csak azért "találták ki", hogy Tengeralattjáró Gyula és rajta keresztül sok egyéb is csatolható legyen a késõbbiekben. Ugye hihetetlen? Pedig de! Skandináv krimibe illõ történet tartja izgalomban Dániát és Svédországot, amelynek során nyomtalanul eltûnt egy tényfeltáró riporter, miközben az õt vendégül látó feltaláló tengeralattjárója furcsa körülmények között elsüllyedt.

Kim Wall svéd újságírónõ augusztus 10-én, csütörtökön este 7 órakor egy találkozóra ment Koppenhága Refshaleøen nevû kikötõi városrészébe. A 30 éves, 160 centiméter magas, 56 kilós, vörösesbarna hajú és zöld szemû nõ narancsszínû hosszú ujjú felsõt, fekete-fehér szoknyát és fehér tornacipõt viselt. Akkor még nem lehetett tudni, hogy késõbb ezek az információk egy, az eltûnésérõl és a feltételezett haláláról szóló rendõrségi jelentésben fognak szerepelni.
This photo shows allegedly Swedish journalist Kim Wall standing in the tower of the private submarine "UC3 Nautilus" on August 10, 2017 in Copenhagen Harbor. The submarine sank in the sea outside Copenhagen Harbor on friday night. Following a major rescue operation, a swedish woman supposed to be on board of the submarine is still missing. / AFP PHOTO / Scanpix Denmark / Anders Valdsted / ALTERNATIVE CROP
Fotó: AFP / Scanpix Denmark / Anders Valdsted
Rejtélyes találkozó

A megbeszélésen Wallon kívül Peter Madsen dán feltaláló vett részt, akirõl állítólag az újságíró éppen cikket készült írni. Madsen évekkel korábban közösségi adakozásból épített egy 40 tonnás, Nautilus névre keresztelt magán-tengeralattjárót, amely akkor este ott volt a kikötõben és amelyre Wall és Madsen fel is szállt. Errõl egy elhaladó tengerjáró utasa fotót is készített este fél 9-kor, röviddel naplemente elõtt. Csütörtök éjfélkor a Dániát Svédországgal összekötõ Øresund-híd közelében egy kereskedõhajó 30 méterre haladt el a kivilágítatlan tengeralattjáró mellett, amelyen a mûholdas azonosítórendszert sem kapcsolták be. A rendõrség szerint tengeralattjáró Dánia irányából haladt Svédország felé.

Augusztus 11-én, pénteken hajnali fél 3-kor Wall barátja jelentette a rendõrségen, hogy a nõ eltûnt. A hivatalos közlemény szerint a koppenhágai rendõrséget fél 4 után értesítette a dán egyesített mentõszolgálat (JRCC) egy lehetséges balesetrõl és arról, hogy a Nautilus nem tért vissza a próbaútjáról.
The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August is lifted onto a truck from the salvage ship Vina with the help of a container crane in Copenhagen Harbor Saturday, August 12, 2017. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
A hatóságok kiemelik az elsüllyedt Nautilust a koppenhágai kikötõben, 2017. augusztus 12-én. (Fotó: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017/Europress)

Pénteken délelõtt fél 11-kor Koppenhágától délre, Drogden Fyrnél egy világítótoronyból látták a Nautilust, majd perceken belül felvették a kapcsolatot Madsennel. Õ azt mondta, hogy a kikötõ felé veszik az irányt. Aztán a Nautilus délelõtt 11-kor, mindössze 30 másodperc alatt elsüllyedt. Madsen egy csónakkal jutott el a partra és akkor azt nyilatkozta tévéseknek, hogy az egyik ballaszttartállyal akadt probléma. „Már nem tudtam lezárni a nyílásokat” – mondta a férfi.

Wall hollétérõl azóta sem tudni semmit. Egy szemtanú, Kristian Isbak, aki aztán a rendõrségen is vallomást tett, azt mondta, hogy Madsen a Nautilus tornyában állt, majd lement és ezt követõen a hajó elkezdett süllyedni. A férfi aztán újra felment a toronyba beugrott a vízbe és odaúszott Isbakékhoz és azt állította, hogy egyedül volt a Nautiluson. Isbak volt az, aki végignézte a süllyedést és a rendõrségnek is megadta a pontos koordinátákat

Végig teljesen nyugodt volt,

– mondta Madsenról a szemtanú.
Az áldozat
A handout photo released on August 12, 2017 shows Swedish journalist Kim Wall who was allegedly on board a submarine south of Copenhagen before it sank on August 11, 2017. / AFP PHOTO / TT News Agency AND Tom WALL / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /TOM WALL / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == NO ARCHIVE

Kim Wall Svédországban született, New Yorkban és Pekingben élt. Tanulmányait a párizsi Sorbonne-on, a London School of Economics-on és a Columbia Egyetemen végezte, ez utóbbi helyen szerezte újságíró-diplomáját 2013-ban. Azt, hogy Wall egy Madsenról szóló cikken dolgozott a Wired nevû online újságnak, az újságíró barátja nyilatkozta. A lap szóvivõje azonban azt mondta a Gizmodónak, hogy nem tudnak arról, hogy Wall nekik dolgozott volna, és a Wired brit divíziójának fõszerkesztõje sem tudott sem Wallról, sem arról, hogy nekik készítene egy riportot.

Ez persze nem zárja ki, hogy valóban dolgozott egy témán, Wall ugyanis szabadúszó újságíróként több lapnak is készített anyagokat, például a Guardiannek, a Vice-nak, az Atlanticnak, továbbá a New York Times-nak és a South China Morning Postnak is.
Reneszánsz ember vagy szélhámos?

Peter Madsen a Copenhagen Suborbitals (CS) nevû nonprofit csoport tagja. A CS közösségi adományokból dolgozik, a teljes nevén UC3 Nautilus a harmadik tengeralattjáró volt, amelyet 2008-ban építettek, 200 ezer dollárból. A legnagyobb, magánpénzbõl épített tengeralattjárót két dízelmotor hajtotta a felszínen, a víz alatt akkumulátorokkal tudott haladni, és négy-öt fõnyi legénység fért el rajta. 2011-ben a Nautilust fel kellett újítani, de nem volt rá elég pénzük, így az Indiegogo portálon indítottak gyûjtést, ahol a kért 50 ezer dollárból alig több mint 6000 gyûlt össze. Ezt követõen Madsen – némi vitát követõen – kilépett a csoportból, a Nautilusszal kapcsolatban magához ragadta a hatalmat, és egyedül dolgozott rajta. Az Arstechnica nevû honlap szerint ez keltette fel Wall érdeklõdését is.

Madsennek jelenleg fut egy másik projektje is, az RML Spacelab, amelynek keretében egy, a Balti-tengeren úszó kilövõállásról lõnének ki egy rakétát, és benne egy embert, a sztratoszféra felsõ részébe. A céldátum 2019, a programot adományokból finanszírozzák. Az RML honlapján Madsen „inventrepaneur”-nek hívja magát, amely az inventor (feltaláló) és az entrepreneur (vállalkozó) szavak keveréke. Itt kiderül, hogy 2014-ben megjelent róla egy könyv is Rakéta Madsen – Dánia csináld magad ûrhajósa címmel.
Peter Madsen (R), builder and captain of the private submarine "UC3 Nautilus" talks to a police officer in Dragoer Harbor south of Copenhagen on Friday, August 11, 2017, following a major rescue operation after the submarine sank in the sea outside Copenhagen Harbor. A swedish woman supposed to be on board the submarine is still missing. / AFP PHOTO / Scanpix Denmark / Bax Lindhardt / Denmark OUT
Peter Madsen (szemben) a rendõrség egy tagjával beszél a koppenhágai kikötõben 2017. augusztus 11-én. / AFP PHOTO / Scanpix Denmark / Bax Lindhardt / Denmark OUT / Europress
Nyomtalanul

A rendõrség meghallgatta Madsent, aki azt mondta, hogy az újságírótól csütörtökön este fél 11-kor köszönt el egy refshaleøeni étterem elõtt, nem messze attól a helytõl, ahol korábban találkoztak. Az étterem környékén sok a térfigyelõ kamera, ennek felvételeit vizsgálatra elkérte a rendõrség. A tengeralattjárót 7 méter mélyen találták meg az öbölben és szombaton ki is emelték a vízbõl. A nyomozást azonban hátráltatja, hogy a sós tengervíz roncsolhatta a DNS-maradványokat. A rendõrség azt mondta, hogy jelentõs mennyiségû elektronikus eszköz jutott a birtokukba a jármûrõl.

Augusztus 11-én letartóztatták Madsent, aki akkor azt mondta, hogy amikor a tengeralattjáró elsüllyedt, Wall már nem volt fedélzeten. Egy szombati újabb meghallgatást követõen aztán a bíróság elrendelte a 24 napos elõzetes letartóztatását, amíg zajlik a rendõrségi vizsgálat.

Az már kiderült a nyomozás során talált információk alapján, hogy a tengeralattjárót szándékosan süllyesztették el

– írja a Local dán lap.
Police technicians are investigating the rescued private owned submarine Nautilus UC3 Sunday 13. August 2017 in Copenhagen Habor. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. She was not in the submarine. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Rendõrségi helyszínelõk vizsgálják a Nautilust (fotó: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017/Europress)

Keddi sajtóhírek korábban még arról szóltak, hogy a svéd rendõrséget nem kérték fel arra, hogy segítsenek a nyomozásban, de amennyiben érkezik ilyen kérés, készen állnak. Wall hiába svéd, az ügy a dán rendõrséghez tartozik, ugyanakkor nem ez lenne az elsõ eset, hogy a két ország hatóságai együtt dolgoznak egy nyomozáson. Mindenesetre arra kérték a svéd lakosságot, hogy ha bármilyen szokatlan dolgot látnak a tengeren vagy a parton, értesítsék a rendõrséget. Késõbb már kiadtak egy közleményt, amely szerint a keresést kiszélesítik a svéd partokra is, és az ottani hatóságokkal együttmûködve, helikopterrõl is keresik Wallt. A svéd mentõegységek szerdán közölték, hogy találtak egy olyan márkájú és típusú mentõmellényt, mint amilyet az újságíró viselhetett, de a dán hatóságok egyelõre nem hiszik, hogy fontos nyomra bukkantak volna. Mindenesetre vizsgálják a mellényt.

A BBC hétfõi cikke azt írja, hogy a Madsen ellen felhozott gondatlanságból elkövetett emberölés vádja elegendõ lehet ahhoz, hogy a férfi szeptemberig elõzetes letartóztatásban maradjon, de késõbb gyilkossággal is megváltoztathatják.

A legrosszabb az lenne, ha soha nem találnák meg és nem tudnánk meg, hogy mi történt vele,

– nyilatkozta az egyik dán tévécsatornának Malin Franzén, Wall egyik barátnõje.

Valami történt vele, és nagyon remélem, hogy a rendõrség megtalálja, akár élve, akár holtan.

Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-08-16 20:22
Bõnyi gyilkosság: készül a vádirat

Szeptember közepéig vádat emel a Központi Nyomozó Fõügyészség a bõnyi rendõrgyilkosság ügyé­ben a hungarista id. Gyõrkös István ellen. Az eljárás vádelõkészítési szakaszát egy hónappal hosszabbította meg a nyomozó hatóság.

Várhatóan egy hónapon belül elkészül a vádirat idõsebb Gyõrkös István ellen emberölés és más bûncselekmények miatt. Lapunk megtudta, szep­tember 16-ig meghosszabbította a vádelõkészítõ szakaszt a Központi Nyomozó Fõügyészség (KNYF) gyõri regionális osztálya. Simon Richárd, a KNYF helyettes szóvivõje közölte, sajtótájékoztatón ismertetik majd az eljárás részleteit.

Mint ismert, a hungaristát a bõnyi rendõrgyilkosság miatt hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztetõ emberölés bûntettével, illetve lõfegyver engedély nélküli tartásával elkövetett lõfegyverrel visszaéléssel gyanúsítja az ügyészség, és várhatóan ezek a bûncselekmények szerepelnek majd a vádiratban is.

Idõsebb Gyõrkös István saját bevallása szerint a nyilas Szálasi Ferenc nemzetvezetõ szellemi örökösének tekinti magát. Hungarista nézetei miatt a rendszerváltás óta a hatóságok figyelmének központjában van. Ennek ellenére megalapította a paramilitáris Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevû szélsõséges csoportot. Lapértesülések szerint a szervezet nyári harcászati táboraiban felbukkantak orosz katonai hírszerzõk is.

Az MNA egykori honlapja, a Hídfõ ma orosz szerverrõl EU-ellenes tartalmat közvetít a korábbi hungarista tartalom helyett, és a sajtóban megjelentek alapján mind a szervezet, mind annak vezetõi jobbikos kapcsolatokkal is rendelkeznek.
A rendõrgyilkosság óta gyakorlatilag felszámolták az MNA-t, amelynek valamennyi aktív tagja ellen büntetõeljárás indult.http://magyaridok...t-2086354/
30 #2 osmagyar
- 2017-08-16 21:22
Mirõl hablatyol a Magyar Idõk? Átlõtték Gyõrkös combizmát? Nem hasba lõtték? Ennyit a hitelességrõl.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.35 másodperc
3,948,862 egyedi látogató