Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Amit a két spanyol terrortámadásról eddig tudunk

BelföldJudapesten a Váci utcában "shalom" felkiáltással egy cigány azért ez szolgálatilag megjátszhatná. Tudom nem ez a terv. Vége lesz itt a császkálásnak, turista-lízingnek. Sógornõm odakinn van (orvos) és képes egy klezmer-dzsipszi kóhncertre elutazni Rómába, vagy egy jó kávéért, mert ott milyen jól fõzik. Idióta egy világ, tele idiótákkal. Csak remélni tudjuk, nem mászkált éppen akkor éppen ott "véletlenül".
Csütörtök késõ délután egy fehér furgon hajtott végig a barcelonai sétálóutcán, a La Ramblán. A kisteherautó embereket gázolt el eközben.
Jelenleg 13 halottról és 88 sérültrõl tudni.
Magyar áldozatról hivatalosan nem tudni, de a BBC szerint van. Azt nem írják, hogy sérültekrõl, vagy halottakról van szó. 24 ország állampolgárai voltak a sérültek között.
A merényletet magára vállalta az Iszlám Állam.

A gázoló otthagyta a furgont, sokáig keresték a rendõrök, lezárták a környéket. Végül este 8 óra után nem sokkal találhattak rá.
Az elsõ hírek szerint egy Driss Oukabir nevû férfi lehet az elkövetõ. Az még nem világos, köthetõ-e bármely terrorszervezethez. A 28 éves férfi francia állampolgár, de marokkói származású és bejelentett lakcíme is volt Spanyolországban.
Oukabirt letartóztatták, azt mondja, nem õ az elkövetõ, ellopták az iratait a támadás elõtt.

A teherautó útja a gázolások alatt.

Eközben fegyveresek behatoltak egy közeli étterembe is, bár egészen homályos információk érkeztek eddig innen.
Egy terroristát késõ este agyonlõttek még a rendõrök a városban.
Találtak még egy furgont egy elõvárosban, ezzel akarhatott elmenekülni a támadó, esetleges társaival, akik közül egy fõt elfogtak itt.

Az este során még egy terrortámadás történt Spanyolországban.

A katalán rendõrség agyonlõtt öt feltételezett terroristát egy éjszakai akcióban
Szintén gázolásos merényletet követtek el a Barcelonától 120 kilométerre délre fekvõ Cambrils tengerparti üdülõhely központjában.
Hét embert megsebesítettek, kettõt közülük súlyosan.
A rendõrség utánuk ment, elfogta és agyonlõtte õket.
A rendõrség azt is közölte, hogy a gyanúsítottak robbanó övet hordtak a testükön.
A rendõrség szerint van-e összefüggés a két merénylet között.
A két gázolást egy korábbi robbanáshoz is kötik, amikor Alcanarban felrobbant egy ház.

Barcelona, 2017. augusztus 17. A terrortámadásban használt furgon közelében rendõrök Barcelonában 2017. augusztus 17-én, miután a fehér furgon a járdára hajtott és járókelõket gázolt el a katalán fõváros Las Ramblas negyedében. Legalább tizenkét ember életét vesztette, mintegy nyolcvanan megsebesültek. (MTI/AP/Manu Fernandez)
Terror Barcelonában: 13 halott, a tettest elkapták
Csütörtök késõ délután egy fehér furgon robogott végig a barcelonai sétálóutcán, a La Ramblán. A kisteherautó embereket gázolt el eközben. Jelenleg 13 halottról és 88 sérültrõl tudni. Magyar áldozatról nem tudni. A gázoló otthagyta a furgont, sokáig keresték a rendõrök, akik lezárták a környéket. Végül este 8 óra után nem sokkal találtak rá. Az elsõ hírek szerint egy Driss Oukabir nevû férfi lehet az elkövetõ. Az még nem világos, köthetõ-e bármely terrorszervezethez. Eközben fegyveresek behatoltak egy közeli étterembe is, bár egészen homályos információk érkeztek eddig innen. Egy terroristát késõ este agyonlõttek még a rendõrök a városban. Találtak még egy furgont egy elõvárosban, ezzel akarhatott elmenekülni a támadó, esetleges társaival, akik közül egy fõt elfogtak itt.
Link

Hozzászólások

254 #1 mujko
- 2017-08-18 17:34
A nagy felfedezõk ?!
Konkvisztádor
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5f/Fundacion_de_Santiago.jpg/300px-Fundacion_de_Santiago.jpg
Ez a lap egy ellenõrzött változatarészletek megjelenítése/elrejtése
[bevezetõ szerkesztése]
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Pedro Lira: Santiago megalapítása
(Santiago de Chile városát Pedro de Valdivia alapította 1541. február 12-én Santiago de Nueva Extremadura néven)
A konkvisztádorok vagy konkisztádorok[1] (a spanyol conquistador ’hódító’ szóból, a conquistar ’hódítani’ igébõl) a 16–17. században Közép- és Dél-Amerikát gyarmatosító spanyol és portugál felfedezõk és hódítók gyûjtõneve.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/91/Portrait_of_Francisco_Pizarro.jpg/200px-Portrait_of_Francisco_Pizarro.jpg
Tartalomjegyzék [elrejtés]
1 Származásuk, tetteik
2 Híres konkvisztádorok
3 Jegyzetek
4 Forrásmûvek
Származásuk, tetteik[szerkesztés]
Többségük elszegényedett spanyol nemes, ún. hidalgo, kalandor vállalkozó volt, akiket az amerikai bennszülöttek arany- és ezüstkincsei motiváltak. A területek, amelyeket elfoglaltak, Spanyolország, illetve Portugália gyarmatai lettek. A hódításokért különbözõ jutalmakban részesültek, címeket, feudális kiváltságokat, birtokokat, illetve a gyarmatokon vezetõ pozíciókat kaptak. Az indiánokat kifosztották, a nõket megerõszakolták, majd tömegesen legyilkolták a lakosságot. Ha szükséges volt, egymást is gátlástalanul eltették az útból kapzsiságuk és kegyetlenségük által vezérelve. Pedro Ávila Pizarro által Balboát ölette meg. Késõbb a Pizzaro-fivérek Diego de Almagro konkvisztádort is megölték. Ezután Almagro fia fegyvereseivel betört F. Pizarro palotájába és õt küldte másvilágra.

Kolumbusz, bár a bennszülöttekkel szándékosan barátságosan viselkedett, a népes lakosságban már elsõ utazásakor hatalmas rabszolgaforrást látott. Bár Izabella katolikus királynõ szabadnak nyilvánított minden õslakost, ennek ellenére már a hódítás kezdetétõl fogva rabszolgasorsba taszították õket, azokat pedig, akik ellenálltak, lemészárolták. Az addig sûrûn lakott karib-tengeri szigetek néhány év alatt elnéptelenedtek, s a rettegés átterjedt a kontinensre is. (A Karib-szigeteket ma leginkább feketék, fehérek és azok keverékei lakják.)

A késõbbiekben a hódítás nem állami vállalkozás keretében folyt: a szerencsevadászok spekulánsok és kereskedõk anyagi támogatásával vezettek magánexpedíciókat Amerikába. A hódítók jelentõs része idegen volt: génovai, velencei, francia, angol; a hajók legénysége meg jórészt Európa minden kikötõjébõl összeszedett börtöntöltelékekbõl állt. A spanyol korona kizárólag azzal törõdött, hogy a zsákmányból leszedje a sápot, azaz a király ötödét, amelynek behajtása egy királyi tisztségviselõ, a Contador feladata volt.

Híres konkvisztádorok[szerkesztés]

Francisco Pizarro
Kolumbusz Kristóf (Cristóbal Colón) (Közép-amerikai szigetek felfedezõje, 1492)
Vasco Núñez de Balboa (Közép-amerikai hódítássorozat, 1513)
Hernán Cortés (Mexikó meghódítása, 1519)
Francisco Pizarro (Chile és Peru meghódítása, 1532–1535)
Alonso de Ojeda
Francisco de Orellana
Hernando de Soto
Philipp von Hutten
Pedro de Alvarado
Diego de Almagro
Juan Ponce de León
Sebastián de Belalcázar
Diego Velázquez de Cuéllar
Juan de Grijalva
Francisco de Montejo
Pánfilo de Narváez
Pedro Menéndez de Avilés
106 #2 Proxi
- 2017-08-18 19:42
4 #3 Posta Imre
- 2017-08-18 19:57
Finnországi késelés: Juncker is megszólalt
Az Európai Bizottság minden rendelkezésére álló támogatást megad Finnországnak - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken az MTI szerint.


Az uniós bizottság vezetõje közleményében elítélte és aggodalmát fejezte ki, hogy a spanyolországi merényletek után alig 24 órával Finnországban is, áldozatokat követelõ, késeléses támadásra került sor.
Finnországban is késelés volt - legalább két halott és hat sérült (firssített)

Az elnök szolidaritását fejezte ki a biztonsági erõkkel, Finnország lakosságával és Juha Sipilä miniszterelnökkel.

Pénteken délután több embert megkéseltek a finnországi Turku városának központjában. A rendõrség közlése szerint ketten meghaltak, hat embert sebesülésekkel szállítottak kórházba, akik közül három állapota súlyos, õket intenzív osztályon látják el. A rendõrség közlése szerint még nem világos, hogy terrorista indíttatású volt-e a késelés.http://www.napi.h...45765.html
4 #4 Posta Imre
- 2017-08-19 13:33
Késelés volt Oroszországban, sérültek

Az incidens a reggeli órákban történt a Hanti-Manysi Autonóm Körzethez tartozó Szurgut városában. A támadó a város központi utcáin késsel hadonászva megsebesített nyolc embert. Mindnyájukat kórházba szállították, négynek súlyos az állapota, mûtétet hajtanak végre rajtuk. http://www.atv.hu...n-serultek

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.49 másodperc
3,410,445 egyedi látogató