Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Komoly orosz-izraeli érdekszövetség jöhet a Közel-Keleten

BelföldUgye mondtam, hogy akinek "Magyarországgal" van dóga, annak a "fõzsidajjal" kell egyeztetni! Bibit még nm csukták le? Csak kérdem! Viktort sem? Ja, hogy folyamatban van.... Szíriáról tárgyalt Putyin orosz és a Netanjahu izraeli kormányfõ, és ugyan részletek nem ismeretesek, de az biztos, hogy Irán szíriai jelenlétérõl szó esett, akárcsak az oroszok térségbeli szerepérõl. Ezzel kapcsolatban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértõ megjegyezte: érdekek mentén történik minden a Közel-Kelettel kapcsolatban.

Az Egyesült Államok új afganisztáni politikájával kapcsolatban megjegyezte: fontos tény, hogy meggyõzték Trumpot arról, hogy nem kivonni, hanem megerõsíteni kell az afganisztáni amerikai katonai jelenlétet, de ezzel együtt keresni kell a tálibokkal való megegyezést is.

Minden, ami a Közel-Kelettel kapcsolatban a nagypolitikában történik a nagyhatalmak között, az kõkemény érdekek mentén történik. Oroszország és Izrael vezetõjének találkozóján ezért nem is lehetett más téma, mint Szíria.

Szíriában az izraeli érdek az, hogy megakadályozzák Irán tervét a síita félholddal kapcsolatban, azaz ne jöjjön létre az Irántól Libanonig tartó síita folyosó, míg az orosz alapvetõ célja, hogy a tartuszi kikötõt ne veszítsék el, és ne nyomják ki õket Szíriából, mint az tették velük Líbiában – foglalta össze a két ország érdekeit.

Viszont vannak eltérések a két állam érdekei között, hiszen a zsidó állam célja a Hezbollah meggyengítése, az oroszok viszont erõs Iránban érdekeltek, amelynek szövetségese a síita Hezbollah, viszont az is Moszkva célja, hogy Irán egy ponton túl ne erõsödjön, és ez pont egybeesik Izrael érdekeivel is – domborította ki az érdekkülönbségek és az érdekazonosságok együttes állását a szakértõ.

Moszkva Irán-politikájának egyetlen célja van jelenleg Nógrádi György szerint, hogy ne érvényesüljön az amerikai politika a Közel-Keleten, erre használja fel Teheránt Moszkva, de ezzel együtt a titkosszolgálatok együttmûködnek a szunnita országok szolgálatokéval is.

Akármi is lesz a találkozó közleményében, az biztos, hogy a háttérben sokkal mélyebb együttmûködés lesz, elképzelhetõ, hogy Izrael támogatni fogja Moszkváét a globális színtéren, cserébe pedig Moszkva kordában tartja majd Iránt.

Kijelentette: a mostani helyzet kérdése az is, hogy egyben marad-e Szíria, ez pedig nagyban függ majd a szíriai ellenzék összetételétõl, amit a legújabb hírek szerint függeni fog az egyiptomi-szaúd-arábiai behatástól.

Afganisztán: tárgyalás jöhet a tálibokkal?

Ha Isten sújtani akar egy országot, akkor beengedi õket Afganisztánba, elõször a britek, majd a szovjetek, és most az amerikaiak tanulják ezt meg; az afgán háborút katonai eszközökkel nem lehet megnyerni, akármennyivel is fogják növelni az amerikai katonák számát – jelentette ki Nógrádi György, aki szerint Pakisztán lehet a konfliktus tárgyalásos megoldásának a kulcsa.

Az a Pakisztán, amelynek titkosszolgálata mind a tálibokkal, mint az amerikaiakkal együttmûködik – tete hozzá. Pakisztán szövetséges vagy ellenséges – ezt most eldõlhet, viszont Trump azt is mondja, hogy mellettük az indiaiakat is be kell vonni a rendezésbe.

„A szakértõk meggyõztek” – mondta Trump, és ez nagyon fontos változást hozott Trump afgán politikájában, hiszen elõtte még arról is szó volt, hogy teljesen kivonulnak az ázsiai országból az amerikaiak – foglalta össze az amerikai Afganisztán-politika legújabb fejezetét a biztonságpolitikai szakértõ.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.27 másodperc
3,406,504 egyedi látogató