Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Jordánia az Izraellel kötött békeszerzõdés felmondásával fenyeget

KülföldNa, ez most akkor lehetne jó hír is, pedig már épp a békérõl álmodoztam, erre meg újabb antiszemétizmus látja a napvilágot. A feszültség tovább fokozódik a jeruzsálemi Templom-hegyen. Jordánia nem hajlandó szóba állni Izraellel, sõt a zsidó állammal kötött békeszerzõdés felmondásával fenyeget. II. Abdullah jordán király szerint Izrael provokatív viselkedése kockára teszi a két ország kapcsolatát.

Szerdán a londoni székhelyû arab újság, a Rai al-Youm hasábjain jelent meg, hogy ammáni források szerint II. Abdullah, a Jordán Hasemita Királyság uralkodója nem hajlandó az Izraellel való párbeszédre, amelyet a Templom-hegyen kialakult erõszakkal indokol. Egy másik londoni arab lap, az al-Quds al-Arabi hasonló hírt közölt: a jordán Külügyminisztérium nem válaszol a megbékélést szorgalmazó izraeli üzenetekre, amelyek szerintük "félrevezetõek". A tavalyi zavargások idején Jordánia tiltakozásul visszahívta izraeli nagykövetét.
Kattintson és nézzen körül Izraelben!

A Rai al-Youm cikke szerint Jordánia stratégiát váltott, és most azért lobbizik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban ítélje el Izrael magatartását. Abdullah király éles retorikát alkalmaz a zsidó állammal szemben mostanában, Londonban a David Cameron brit miniszterelnökkel történt megbeszélést követõen arra figyelmeztetett, hogy ha Izrael nem változtat politikáján, akkor a jordán-izraeli kétoldalú kapcsolatok sérülhetnek. A jordán Külügyminisztérium illetékes tisztségviselõje is így vélekedett és fokozott diplomáciai lépéseket helyezett kilátásba Izraellel szemben. Nem zárta ki az izraeli nagykövet kiutasítását sem. A jordán kormány elõkészíti a szükséges jogi dokumentumokat, hogy bebizonyíthassa, hogy Izrael megsértette a két ország között 1994-ben tetõ alá hozott békeszerzõdést, amely garantálja a jeruzsálemi Templom-hegyen lévõ szent helyek feletti ellenõrzést a jordániai vakf részére.

Abdullah király a héten a következõképpen nyilatkozott a templom-hegyi erõszakos incidensekrõl: "Az al-Aksza mecset kizárólag a muszlimok imádkozására szolgál." A jordán király határozottan elutasítja, hogy más vallásokkal osztozzon a mecseten. "Izrael provokatív politikája, amely judaizálni kívánja Jeruzsálem szent helyeit, súlyos következményekkel fog járni az egész térségre nézve", tette hozzá Abdullah király.

Kedden egy vezetõ jordán tisztségviselõ bejelentette, hogy Jordánia beszüntette egyes izraeli áruk importját, köztük a legfontosabb, az izraeli burgonya behozatalának megtiltását arra való hivatkozással, hogy nem jó minõségû. Jordánia "mini-bojkottot" kezdett a zsidó állam ellen, az izraeli zöldség- és gyümölcsimport szinte leállt a Templom-hegyen két hete kitört zavargások óta.

A kuvaiti al-Jarida lap szerint Abdullah király visszautasította Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kérését, hogy tartsanak egy titkos találkozót Akabában.

A jordán kormány arra törekszik, hogy minél inkább ráirányítsa a nemzetközi figyelmet a Templom-hegyen zajló eseményekre és Netanjahu politikája ellen hangolja a világ közvéleményét. II. Abdullah jordán király vasárnap Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével találkozott és felszólította a nemzetközi közösséget, fõként az Európai Uniót, hogy foglaljon határozottan állást a súlyos jogsértésekkel és az agresszióval szemben. Erre válaszul Izrael hétfõn azzal vádolta Jordániát, hogy tovább erõsíti a feszültséget a Templom-hegyen, mivel a jordán király azt hirdeti, hogy a zsidóknak nincs semmi keresnivalójuk a judaizmus legszentebb helyén. Az izraeli kormány arra kérte Abdullah királyt, hogy ne fusson el a felelõsség elõl, mert a jordán vakf hagyta, hogy felfegyverzett terroristák aludjanak az al-Aksza mecsetben.
Jeruzsálem látképe a Szikladómmal (Forrás)

A heves szócsata ellenére a zsidó államnak egyáltalán nem érdeke, hogy megromoljon kapcsolata jordán szomszédjával. Viszont Jordániának is vállalnia kell a felelõsséget a béke fenntartásáért a Templom-hegyen. A jordán király és a palesztin fél is minden erejével azon dolgozik, hogy a mostanában háttérbe szorult palesztin kérdés az al-Aksza mecsetben történt erõszakos incidensek nyomán is a világ figyelmének középpontjába kerülhessen. Bár az izraeli kormány többször hangsúlyozta, hogy nem törekszik a szent helyek status quo-jának megváltoztatására, a palesztinok mégis ezzel vádolják.

Elõzõ héten számos áldozatot követelt a Jeruzsálemben és Ciszjordániában kitört erõszakhullám, az izrael rendõröket kövekkel és gyújtóbombákkal támadták a palesztin felkelõk, akiket zavart a nagy számú zsidó látogató a Templom-hegyen. Izrael már a tartalékos határrendészeket is behívta további erõszaktól tartva a jeruzsálemi szent helyeken a zsidó újév idején. A feszültségek további növekedése várható, mivel szerdán egybeesik az egyik legnagyobb zsidó ünnep, a Jóm kippur és a muszlim áldozati ünnep, az Eid al-Adhá, amely az iszlám világ egyik legfontosabb ünnepe. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa súlyos aggodalmát fejezte ki a jeruzsálemi helyzet miatt.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök "háborút hirdetett a követ és gyújtóbombát dobáló palesztin felkelõkkel szemben" és éles fegyvert vetne be ellenük amellett, hogy szigorítaná a büntetésüket is. Az izraeli megszállás alatt lévõ Ciszjordániában hadserege alkalmaz éles lõfegyvert a palesztin felkelõkkel szemben, a mostani tervek szerint ez már Izraelben és Kelet-Jeruzsálemben is lehetõvé válna.Link

Hozzászólások

5 #1 kincses
- 2015-09-29 09:38
https://hu.wikipe...sza-mecset - na ki volt ott elõbb...hát a Kánaániták, akiktõl Dávidék vették el. Õk meg tán-tán szkíták vagy mi...Akkor pedig mi mondjuk meg, hogy kinek mit szabad ottan, ha folyton az õsi és õsibbségre hivatkoznak állandóan.
Amúgy szerintem annak lesz igaza, akinél nagyobb robbanótöltet van...

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.38 másodperc
4,440,231 egyedi látogató