Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Zavargások õsszel? Az a legrosszabb, ha elhallgatják az információt

BelföldEnnyi idiótát! Nálunk csakis "befolyásolás" zajlik, ennek a jelenlegi báb-kóhn-ármánynak még ahhó is engedélyt kell kérni, hogy finghasson. Noha más európai országban már törtét idegen befolyásolás, ez nálunk nem áll fent – hangzott el Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista elnöke és Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértõ csütörtök délután tartott háttérbeszélgetésén. A kormánypárti politikusok riogatása a forró õszrõl kontraproduktív lehet szerintük, míg a kerítésre kitérve elhangozott: rossz szimbólum, de pont ez Orbán Viktor „piros ásza”, azt a hitet keltve, hogy õ Európa védelmezõje.
Zavargások õsszel? Az a legrosszabb, ha elhallgatják az információt

Zavargásokról zengik körbe a médiát a kormánypárti politikusok. Az utolsó nagyobb rendbontás – ami még mindig tisztán él az emberek emlékezetében – az a 2006-os volt, ekkor autók és kukák égtek Budapesten. Idén pedig már többen, köztük Kövér László házelnök és Rogán Antal miniszter is azt hangoztatta, hogy forró õsz elé nézhetünk.


„Nem az a baj, ha elferdít valaki valamit, hanem ha elhallgatja. Ilyenre volt már példa. Bármi történik õsszel, az kudarc lenne a kormánynak

– mondta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértõ egy csütörtöki háttérbeszélgetésén, míg Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista elnöke úgy véli: kettõség jellemzi az ügyet. Szerinte mindig azok beszélnek errõl, akik nem szakemberek. Sem a honvédelmi miniszter, Simicskó István, sem a belügyminiszter, Pintér Sándor nem beszélt róla, ellenben Matolcsy György igen. „Azt viszont ne zárjuk ki, hogy a civil társadalom felébred, és a Fidesz azt mondhatja, hogy ez idegenek provokációja” – tette hozzá az MSZP politikusa.

A politikus emlékeztetett a 2006-os eseményekre. Rogán Antal akkor már a „forró idõszak” elõtt elkezdte felvezetni a témát, azzal, hogy a szocialisták hazudtak. Késõbb pedig ezt "alá is támasztotta" a már jól ismert õszödi beszéd hangfelvételével. Majd hozzátette: „Megkérdeztük már mindenkitõl, hogy van-e bármilyen idegen törekvés, de hazánkat illetõen nem tapasztaltak ilyet a szolgálatok. Az Információs Hivatal és Lázár bemutattak korábban egy prezentációt, ami más EU-s országokra vonatkozott, ahol külsõ beavatkozás történt.


Rendszeresen rákérdezünk a bizottságban, ahol cáfolták az idegen beavatkozás lehetõségét, ezért valószínûleg a figyelemelterelés a fõ cél.”

Tarjányi a média felelõsségét emelte ki. A hiba szerinte az, hogy „nem valódi információkon pörgünk itthon”. Olyan dolgok jelennek meg, nyilatkozatok hangoznak el, amiket a média felkap, ezáltal is tematizálva azt, amirõl az emberek beszélni és gondolkodni fognak. Jól példázza ezt a helyzetet, hogy a korábbi offshore-ügyleteket más európai országokban 80-90 százalékban dolgozták fel, míg ez nálunk mindössze három százalékot tesz ki.

Kerítés, a piros ász

Arra, hogy a magyar miniszterelnök azt kérte Jean-Claude Junckertõl, hogy 50 százalékban járuljanak hozzá a határvédelem költségeihez (270 milliárd forint), Molnár Zsolt azzal kezdte, hogy a kerítésnek kétfajta értelmezése van. Egyrészt, mint szimbólum fontos, a Fidesz nyers hatalomgyakorlást jelöli, másrészt jelenti a schengeni határt védõ övezetet, amire viszont nagy szükség a jelenlegi biztonsági helyzetben. Azt viszont leszögezte: mint szimbólum elfogadhatatlan, és kizárólag, mint schengent védõ mûszaki határzárként fogadható el.

A biztonságpolitikai szakértõ azzal szúrt közbe, hogy 2015 õszén – a menekültkérdés csúcsán – még Orbán Viktor a nemzetállami megoldásban gondolkodott, elutasítva minden külsõ, az EU irányából lehetséges támogatást. Még akkor is, ha az EU támogatta a határvédelmet. Sõt ugyanúgy támogatják most is, hiszen az Európai Bizottság szóvivõje, Alexander Winterstein kijelentette: a bizottság hajlandó támogatni a határvédelmet, de nem ad pénzt kerítések építésére.

Az MSZP politikusa azzal folytatta, hogy ha a menekültválság valóban tombolna, a mostani kerítés kevés lenne az áradat megállítására. Mint mondta, a mostani kevesebb számú menekült megállítását jól látja el, de ha beütne a krach, akkor önmagában, a megfelelõ számú és szakértelmû határvédõ nélkül, nem sokat érne. Végül azzal zárta: az EU nagy kihívása a közös határvédelem. „A magyar történelem ütközõzóna volt mindig is. Az Uniónak az kényelmes, ha Magyarország védelmi vonalat képez, pont ez Orbán piros ásza, hogy õ védi Európát” – fogalmazott Molnár.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.37 másodperc
3,398,668 egyedi látogató