Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Még soha ennyi magyar nem akart kivándorolni

BelföldMég soha? Aligha! Már párszor megvolt az az exodus. Tény, hogy a normálisabbja már nem hezitálna errõl a ganédomról lelépni, vagy széttúrni és a férgeket vasvellára hányva Nagy Magyarországgá egyesíteni a mostani zsidó-cigány bandát. Egy friss felmérés szerint a magyar munkavállalók háromnegyede nyitott arra, hogy elhagyja jelenlegi cégét, és mintegy 1,3 millióan hajlandóak lennének külföldre menni egy jobb munkahelyért. Egy állásközvetítõ portál ezért elhatározta, hogy a Szerethetõ Munkahely Díj keretében bebizonyítja: vannak olyan munkahelyek Magyarországon, amelyekért érdemes itthon maradni.

Az aktív lakosság 71 százaléka nyitott egy új állásra, közülük pedig közel 1,3 millióan szívesen költöznének külföldre, ha ott lehetõségük lenne jobb munkahelyen dolgozni. A DreamJo.bs megbízásából készített reprezentatív kutatásból[1] kiderült, elsõsorban a 18-29 éves, városban élõ férfiak gondolkodnak azon, hogy egy jobb állás reményében elhagyják Magyarországot. Az elégedetlenek elsõsorban a fizetésüket keveslik (74%), vagy nem jönnek ki a vezetõjükkel (47%). Sokaknak nem okoz büszkeséget a munkája (38%), vagy hiányolják a megfelelõ munkakörülményeket, illetve a fejlõdési- és karrierlehetõséget (36, 35, 35%).

Sokat javíthatnának a helyzeten a hazai cégek
Hirdetés

Nem kizárólag a hazai vállalatokon múlik a kivándorlási kedv alakulása, de a szerepük elvitathatatlan. A DreamJo.bs által szervezett kerekasztal-beszélgetésen a felsõoktatásból, vállalati és civil szférából érkezett szakemberek összegyûjtötték, hogy mik a legfontosabb lépések afelé, hogy egy hazai munkavállaló számára reális alternatíva lehessen magyar cégnél dolgozni.

A multinacionális cégek nagyobb erõforrásaik miatt könnyebb helyzetben vannak, de némi erõfeszítéssel bármelyik kisebb hazai vállalkozás tehet azért, hogy álommunkahely legyen.

Itt lehet nevezni

A díjra dszeptember 7-étõl a szerethetomunkahelyek.hu oldalon keresztül nevezhet minden olyan, legfeljebb 250 fõt foglalkoztató hazai cég, ahol a vezetõk és munkavállalók egyaránt úgy érzik: az õ cégükhöz jó bemenni dolgozni.

A szakértõk szerint az elsõ lépések között kell szerepelnie a támogató munkahelyi környezet és kultúra kiépítésének, a megfelelõ vezetõi hozzáállás kialakításának. Mint mondták, csak a vezetõkön múlik, hogy mit várnak az alkalmazottaiktól, és hogyan kommunikálják azt. Az õ felelõsségük építõ kihívásokat és fejlõdési lehetõségeket biztosítani a kollégáiknak.

„Itt az ideje megmutatni: Magyarországon is vannak olyan munkahelyek, amikben lehet hinni, amik fejlõdnek, és ahol egyszerûen jó dolgozni” – mondta Németh Anna, a DreamJo.bs társalapítója.

A cégnél elhatározták, hogy a szakértõi beszélgetésben felmerült szempontok szerint összegyûjtik, majd bemutatják az igazán szerethetõ hazai cégeket. A legjobb vállalkozásokat pedig díjazni is fogják. „Célunk, hogy év végéig megtaláljuk és bemutassuk Magyarország legszerethetõbb munkahelyeit. Azokat a cégeket, amelyekért érdemes lehet itthon maradni” – tette hozzá Németh Anna.

[1] Az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. online kérdõíves felmérése alapján. A kutatás a 18-59 éves hazai lakosság körében zajlott 1000 fõs mintán, 2017. július-augusztus között. A kutatás reprezentatív nem, korcsoport, végzettség, régió és lakóhelytípus jellemzõk alapján.
Link

Hozzászólások

69 #1 Szalonna
- 2017-09-11 16:47
Nem csoda.... én is így vagyok ezzel, tavasszal irány ki folyami hajóra...
5 #2 kincses
- 2017-09-11 22:27
ha nem tudnám, mi folyik, meg lennék lepõdve, hogy mi ez a mehetnék újiszlámiába meg mindenfelé. Csakhogy: Az oktatást eleve úgy hozták létre jó 30 évvel ezelõtt, hogy egyetlen szempontnak feleljen meg: A multik mobilis és könnyen cserélhetõ munkaerejét kellett kitenyéssze az állam és az iskola. Ez le lett fektetve a Bolognai Oktatási Rendszer alapjaiba. A többi körítés és mese. Most annyi van, hogy õsz és érik a gyümölcs, meg a vetés meg ami kell, és az ember, ha beledöglik is, de mobilis lesz egy kicsit több pénzért (amit majd arra költ, hogy mégse dögöljön bele olyan gyorsan), mert a multiknak az a jó. Ezért van az, hogy lassan már mindenhol ugyanazt tanítják, és félévenként máshová lehet menni egyetemre, mert mindegy. Csak éppen mindenki gyökértelen és kapcsolattalan, kivéve persze azokat, akik osztatlan tanterves iskolába, évolyamokra járva és nagyon szigorúan szabályozottan élve végzik el az egyetemet (iskolát, mára). Szóval csak semmi rinya, tessék szüretelni, ha savanyú a szõlõ, akkor is.s_nezem

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.46 másodperc
3,391,423 egyedi látogató