Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

'Ma Románia egy dühös ország'

KülföldHelyesen: Ma Románia egy nem létezõ ország, mely a jövõben összezsugorodva a rohadt zsidó-cigány bandájának adhat még némi táptalajt, de ha megmoccan, szarrá lesz lõve. Ja, láttatok már "dühös" országot? Kelemen Hunor meg egy cionista-nagydíjas álmagyar. Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) figyelnie kell a társadalmi elvárásokra, de "ma Románia egy dühös ország", és "a dühre, méregre nem lehet tartósan építeni".
Az RMDSZ elnöke Kolozsváron a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselõk Tanácsa (SZKT) ülésén tartott politikai beszámolójában értékelte a romániai politikai helyzetet. Kijelentette: az elmúlt napok történései megmutatták, hogy Románia "megszûnt következmények nélküli ország lenni". "Ma Románia egy dühös ország. (.) Ahol düh van, ott a nemes szándék könnyen rontó indulattá válhat, ahol düh van, ott nincsenek árnyalatok, minden fehér vagy minden fekete. Dühre, méregre nem lehet tartósan építeni. Az a feladatunk, hogy erõnkhöz mérten a jobbító szándékot és ne a zabolátlan indulatot támogassuk. A mostani helyzet sok-sok kockázatot rejt magában, de magában rejti azt az esélyt is, hogy az ország és a társadalom jobbá váljék" - fogalmazott Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt


Válságban az ország

Megállapította: Romániában nemcsak politikai, hanem társadalmi válság is van, erre azonban továbbra is a demokratikus intézményi keretben kell megadni a válaszokat. "Azt is ki kell tudnia mondani a politikai osztálynak, ha sokszor megkérdõjelezik is a legitimitását, hogy nem lehet másképpen tovább lépni és tovább építkezni, csak úgy, hogyha - figyelembe véve az elvárásokat - nem kérdõjelezzük meg a demokratikus parlamenti berendezkedés intézményeit" - fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette, nem az elmúlt huszonöt évben kiépített intézményrendszert, hanem a politizálás módját kell megváltoztatni. Ennek a változtatásnak szerinte adottak a lehetõségei.

Kelemen Hunor elmondta, az államelnökkel folytatott konzultációk során azt javasolták, hogy olyan technokrata kormány alakuljon, amelyben a miniszterelnök választja meg kormánya tagjait. Szerinte ennek a kormánynak az lenne a legfontosabb feladata, hogy elõkészítse a jövõ évi elõrehozott parlamenti választásokat, amelyeket az önkormányzati választásokkal egy idõben kellene megtartani 2016 májusában vagy júniusában.

A magyarság nem lehet vesztes

Úgy vélte, alkotmányozó gyûlést kellene választani, amely az új alkotmány mellett reformokat fogad el a jelenleg rosszul mûködõ területeken. Kelemen Hunor arra figyelmeztetett, hogy az utca is a törvények betartását követeli a politikusoktól. Hozzátette, az RMDSZ sem tudja elfogadni, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) esetében négy éve nem alkalmazzák a magyar tagozat önállóságát elõíró törvényt, és a kétnyelvû feliratok ügyében is következmények nélkül marad a törvényszegés.

"Sokszor bennünket is megkérdõjeleznek, (...) de ennek ellenére úgy kell tudnunk tovább építkezni, hogy a jövõ évi nagy megmérettetés után, mely nagy meglepetéseket is hozhat, az erdélyi magyarság egy erõs képviselettel tudjon továbbmenni" - fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette, a romániai magyarság nem lehet a változások vesztese. Link

Hozzászólások

48 #1 ro-zsola
- 2015-11-07 14:03
Hunorka hülye vagy. Te sem kellesz !

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
4,460,862 egyedi látogató