Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Rejtélyes radioaktív anyag Európa felett

BelföldEasziteka jódot rendesen, amit szétoztottak ilyen "rejtélyes" esetekre? ja, hogy nem osztottak szét? Ez a-peh! Kim J. Ung sk szórhatta szét sorosgyurka képében, trumpli repülõjérõl.A német szövetségi sugárvédelmi hivatal rejtélyes radioaktív anyag jelenlétérõl számolt be Európa-szerte.

Veszélyben az egészségünk?

A Berliner Morgenpost tájékoztatása szerint elõször osztrák, majd német idõjárási állomások dolgozói figyeltek fel a mért adatokban bekövetkezett kis mértékû változásra, majd méréseiket a szövetségi sugárvédelmi hivatal is ellenõrizte. Úgy találták, hogy a légkörben megnövekedett a ruténium egyik izotópjának, a 106Ru-nak a mennyisége - írja a lap értesüléseire hivatkozva az Index.

A frissen felfedezett radioaktív szennyezõdés miatt alapvetõen nem kell aggódni, annyira kis mértékû a koncentrációja a levegõben, hogy nem jelent semmiféle veszélyt az egészségre.

Hogy milyen forrásból származik a levegõbe jutott sugárzóanyag, egyelõre rejtély. Annyi biztos, hogy nem atomerõmûvi balesetrõl lehet szó, mivel csak egyetlen anyag egyetlen izotópja került a levegõbe, ami nem jellemzõ az atomenergetikai incidensekre. A szakemberek szerint valahonnan az Urál-hegység déli vidékeinek irányából származik az izotóp, és úgy néz ki, egyszeri szennyezésrõl lehetett szó.
Rejtélyes radioaktív anyag jelenlétérõl számoltak be Európa felett
Rejtélyes radioaktív anyag van Európa felett

A béta-sugárzó 106-os ruténium felezési ideje kicsivel több mint egy év, azaz ennyi idõ kell, hogy természetes bomlás útján felére csökkenjen a mennyisége. Használják többek között a rákgyógyászatban, mûholdakban mint energiaforrást és atomerõmûvek fûtõelemeinek újrafeldolgozása során is.

A német és osztrák hatóságok kapcsolatba léptek orosz kollégáikkal, hogy tisztázzák a szennyezés okát és forrását, és megbízható adatokat kapjanak mértékérõl.
Magyarországon is mérték a megnövekedett radioaktivitást

Errõl számolt be az Indexnek dr. Zagyvai Péter, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont (MAT EK) csillebérci telephelyének sugárvédelmi megbízottja. A telepen mûködõ levegõmonitorozó állomás naponta pár száz köbméter levegõ átszûrésével vételez aeroszol mintákat, és az október elsõ napjaiban vett mintákból a szükséges párnapos pihentetés után gammaspektroszkópiás eljárással valóban kimutatták a ruténium-106 jelenlétét.
Az óvatos becslés szerint két nagyságrenddel volt nagyobb a nálunk mért ruténium-106 mennyiség, mint az ugyanabban az idõben Franciaországban mért mennyiség, amibõl nyilvánvalóan arra lehet következtetni, hogy hozzánk a csóva vastagabb része jutott, mivel közelebb vagyunk a feltételezett forráshoz. A megnövekedett béta- és gammasugárzás semennyire sem veszélyeztette a lakosságot, az egészségre ártalmas határértékektõl óriási távolságra voltunk, a természetes háttérsugárzás tíz-húszezred részérõl volt csak szó, közölte Zagyvai Péter.
Hazai forrásból származhat a szennyezés?

A csillebérci kutatók egyébként elõször azt ellenõrizték, hogy nem hazai forrásból származott-e véletlenül a ruténium. Ezt ki lehetett zárni, azt azonban csak a mérések alapján nem lehet megmondani, hogy melyik országban van a szennyezés kibocsátója, és a szennyezés pontos mértékét sem nagyon lehet még megbecsülni sem.

Legvalószínûbb, hogy egy orvosi izotópokat elõállító radiokémiai laborból szabadulhatott ki a kis mennyiségû sugárzó anyag - feltehetõen meghibásodott szûrés vagy szigetelés miatt. Bármi történt is, befejezett incidensrõl van szó, a szennyezésnek nincs utánpótlása: az MTA EK mérései szerint a mért értékek visszaestek a szokásos szintre.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-10-10 14:43
csabám tudom, olvastam....azóta több nyelveken is, de most volt itt a helye 'mágyárul" a zösszeesküvõs elméletek fölött. Így olyan kóhn-trasztos. Alul Putyin a KGB-s "összeesküvõ-tudó, majd a lihegõ-röhögõ "cáfolat", s nem utolsósorban az a fránya "atomos" rádioaktivitás, amitõl mostanában annyi szó esik és közben itt szipákoljuk.
69 #2 Szalonna
- 2017-10-10 21:59
Ezek az izompókok már csak ilyenek.
684 #3 atacama
- 2017-10-11 18:06
semmi baj,tessék jól megmosni a gyümölcsöt amit esetleg megtudnak venni a emberek, és ne igyunk mosatlan gyümõlcs levet se...
csernobilli sem volt veszélyes... ez sem az...
semmi pánik..maradj nyugodtan mint nyúl a hurokban...s_azta
267 #4 Perle
- 2017-10-13 22:37
Jelezhetnék elõre a meteorológusok a radioaktivitást és a mágneses viharokat is, mert ez utóbbiak alatt fordul elõ az infarktuspok és agyvérzések döntõ többsége is.
Igaz, hogy van nálunk orvosmeteorológiai jelentés is, de az csak a légnyomásról, ultraibolya sugárzásról, hideg- és melegfrontokról tájékoztat. Sehol egy szó a radioaktivitás mértékérõl, a napkitörésekrõl, mágneses viharokról.

Oroszországban már készülõben van egy törvény arra, hogy akik érzékenyek ezekre a káros hatásokra, munkahelyükrõl távolmaradhassanak, csúsztassanak, vagy szabadnapot kaphassanak.
https://lenta.ru/.../13/otgyl/

Ha nálunk is lenne hasonló törvény, a kivett szabadnapunkon elmehetnénk vásárolni a Sugárba, vagy a Richter Skálába.:D
Óvóhelyet a legtöbb ember csak akkor találna magának a közelben, ha készít magának a betonbunkert.
A stadionok lelátója nem véd meg senkit.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.51 másodperc
3,406,441 egyedi látogató