Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Rejtélyes radioaktív anyag Európa felett

BelföldEasziteka jódot rendesen, amit szétoztottak ilyen "rejtélyes" esetekre? ja, hogy nem osztottak szét? Ez a-peh! Kim J. Ung sk szórhatta szét sorosgyurka képében, trumpli repülõjérõl.A német szövetségi sugárvédelmi hivatal rejtélyes radioaktív anyag jelenlétérõl számolt be Európa-szerte.

Veszélyben az egészségünk?

A Berliner Morgenpost tájékoztatása szerint elõször osztrák, majd német idõjárási állomások dolgozói figyeltek fel a mért adatokban bekövetkezett kis mértékû változásra, majd méréseiket a szövetségi sugárvédelmi hivatal is ellenõrizte. Úgy találták, hogy a légkörben megnövekedett a ruténium egyik izotópjának, a 106Ru-nak a mennyisége - írja a lap értesüléseire hivatkozva az Index.

A frissen felfedezett radioaktív szennyezõdés miatt alapvetõen nem kell aggódni, annyira kis mértékû a koncentrációja a levegõben, hogy nem jelent semmiféle veszélyt az egészségre.

Hogy milyen forrásból származik a levegõbe jutott sugárzóanyag, egyelõre rejtély. Annyi biztos, hogy nem atomerõmûvi balesetrõl lehet szó, mivel csak egyetlen anyag egyetlen izotópja került a levegõbe, ami nem jellemzõ az atomenergetikai incidensekre. A szakemberek szerint valahonnan az Urál-hegység déli vidékeinek irányából származik az izotóp, és úgy néz ki, egyszeri szennyezésrõl lehetett szó.
Rejtélyes radioaktív anyag jelenlétérõl számoltak be Európa felett
Rejtélyes radioaktív anyag van Európa felett

A béta-sugárzó 106-os ruténium felezési ideje kicsivel több mint egy év, azaz ennyi idõ kell, hogy természetes bomlás útján felére csökkenjen a mennyisége. Használják többek között a rákgyógyászatban, mûholdakban mint energiaforrást és atomerõmûvek fûtõelemeinek újrafeldolgozása során is.

A német és osztrák hatóságok kapcsolatba léptek orosz kollégáikkal, hogy tisztázzák a szennyezés okát és forrását, és megbízható adatokat kapjanak mértékérõl.
Magyarországon is mérték a megnövekedett radioaktivitást

Errõl számolt be az Indexnek dr. Zagyvai Péter, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont (MAT EK) csillebérci telephelyének sugárvédelmi megbízottja. A telepen mûködõ levegõmonitorozó állomás naponta pár száz köbméter levegõ átszûrésével vételez aeroszol mintákat, és az október elsõ napjaiban vett mintákból a szükséges párnapos pihentetés után gammaspektroszkópiás eljárással valóban kimutatták a ruténium-106 jelenlétét.
Az óvatos becslés szerint két nagyságrenddel volt nagyobb a nálunk mért ruténium-106 mennyiség, mint az ugyanabban az idõben Franciaországban mért mennyiség, amibõl nyilvánvalóan arra lehet következtetni, hogy hozzánk a csóva vastagabb része jutott, mivel közelebb vagyunk a feltételezett forráshoz. A megnövekedett béta- és gammasugárzás semennyire sem veszélyeztette a lakosságot, az egészségre ártalmas határértékektõl óriási távolságra voltunk, a természetes háttérsugárzás tíz-húszezred részérõl volt csak szó, közölte Zagyvai Péter.
Hazai forrásból származhat a szennyezés?

A csillebérci kutatók egyébként elõször azt ellenõrizték, hogy nem hazai forrásból származott-e véletlenül a ruténium. Ezt ki lehetett zárni, azt azonban csak a mérések alapján nem lehet megmondani, hogy melyik országban van a szennyezés kibocsátója, és a szennyezés pontos mértékét sem nagyon lehet még megbecsülni sem.

Legvalószínûbb, hogy egy orvosi izotópokat elõállító radiokémiai laborból szabadulhatott ki a kis mennyiségû sugárzó anyag - feltehetõen meghibásodott szûrés vagy szigetelés miatt. Bármi történt is, befejezett incidensrõl van szó, a szennyezésnek nincs utánpótlása: az MTA EK mérései szerint a mért értékek visszaestek a szokásos szintre.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-10-10 14:43
csabám tudom, olvastam....azóta több nyelveken is, de most volt itt a helye 'mágyárul" a zösszeesküvõs elméletek fölött. Így olyan kóhn-trasztos. Alul Putyin a KGB-s "összeesküvõ-tudó, majd a lihegõ-röhögõ "cáfolat", s nem utolsósorban az a fránya "atomos" rádioaktivitás, amitõl mostanában annyi szó esik és közben itt szipákoljuk.
69 #2 Szalonna
- 2017-10-10 21:59
Ezek az izompókok már csak ilyenek.
684 #3 atacama
- 2017-10-11 18:06
semmi baj,tessék jól megmosni a gyümölcsöt amit esetleg megtudnak venni a emberek, és ne igyunk mosatlan gyümõlcs levet se...
csernobilli sem volt veszélyes... ez sem az...
semmi pánik..maradj nyugodtan mint nyúl a hurokban...s_azta
267 #4 Perle
- 2017-10-13 22:37
Jelezhetnék elõre a meteorológusok a radioaktivitást és a mágneses viharokat is, mert ez utóbbiak alatt fordul elõ az infarktuspok és agyvérzések döntõ többsége is.
Igaz, hogy van nálunk orvosmeteorológiai jelentés is, de az csak a légnyomásról, ultraibolya sugárzásról, hideg- és melegfrontokról tájékoztat. Sehol egy szó a radioaktivitás mértékérõl, a napkitörésekrõl, mágneses viharokról.

Oroszországban már készülõben van egy törvény arra, hogy akik érzékenyek ezekre a káros hatásokra, munkahelyükrõl távolmaradhassanak, csúsztassanak, vagy szabadnapot kaphassanak.
https://lenta.ru/.../13/otgyl/

Ha nálunk is lenne hasonló törvény, a kivett szabadnapunkon elmehetnénk vásárolni a Sugárba, vagy a Richter Skálába.:D
Óvóhelyet a legtöbb ember csak akkor találna magának a közelben, ha készít magának a betonbunkert.
A stadionok lelátója nem véd meg senkit.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.74 másodperc
2,968,282 egyedi látogató