Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Összeomlott az arab tõzsde, korrupcióba keveredett a királyi család

KülföldEz az egész mocskos zsidó-telep egy hatalmas botrány. Mi ebben az új? Hatalmas botrányba keveredett az olajmonarchia uralkodó háza, a szaúdi királyi család. A családtagok közül 11 embert tartóztattak le, köztük al-Valíd herceget is, a világ egyik leggazdagabb emberét. Az arab tõzsde lefordult, jókora esésekre kell majd számítani a holnapi kereskedésben – nem csak a Közel-Keleten.

A Reuters cikke szerint a világ egyik leggazdagabb embere, egyben a külföldön leginkább ismert szaúdi herceg, al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd is azon 11 letartóztatott között van, akiket korrupciós botrány miatt fogtak el a hétvégén. Az ügy az után pattant ki, hogy új, korrupcióellenes bizottság alakult Szaúd-Arábiában, amelynek az élére a 32 éves koronaherceg, Mohamed bin Szalmán került.

A New York Times értesülése szerint al-Valíd herceg letartóztatása sokkolta nemcsak a szaúdi királyságot, hanem a külföldi nagy pénzügyi központokat is, az arab részvények mínuszba fordultak a hír megjelenését követõen.

Erõfitogtatás?

A lap értesülése szerint megindult a találgatás arról, hogy az elfogatások mögött nem maga a trónörökös, Mohamed bin Szalmán koronaherceg áll-e, aki ilyen módon próbálja megerõsíteni hatalmát. A New York Times cikkében azt írja: a 11 elfogott embert, köztük a királyi család több tagját és négy minisztert a rijádi Ritz Carlton hotelben helyezték el. Emellett lezárták a rijádi repülõtér magángépeket fogadó részét is, hogy a királyi család tagjai ne menekülhessenek külföldre a felelõsségre vonás elõl.

Ütik-vágják a részvénypiacot

A legnagyobb pofont a herceg irányította Kingdom Holding beruházási társaság kapta, a cég papírjai közel 10 százalékot zuhantak a hír megjelenése után. Al-Valídnak egyébként, lévén a világ egyik leggazdagabb embere, más cégekben is jelentõs részesedése van, egyebek mellett a The Wall Street Journal címû lapot is kiadó News Corpban, a Time Warner médiaipari amerikai óriásvállalatban, de részvényes a Citigroup bankcsoportban, az Apple és a Twitter informatikai cégeknél és komoly részesedései vannak több más, jól ismert amerikai és európai vállalkozásban is, valamint jelentõs pénzekkel támogat amerikai egyetemeket is.

A herceg korábban egyébként még Donald Trumppal is komoly pénzügyi vitába került, annak ellenére, hogy tõle vásárolta meg a New York-i Plaza hotelt és Trump neki adta el az egyik jachtját is. 2015-ben azonban, amikor kiderült, hogy Trump elnökjelölt-aspiránsként beszáll a választási küzdelembe, a szaúdi herceg Twitter-bejegyzésében azt írta: "Trump egy szerencsétlenség, nemcsak a Republikánus Pártnak, hanem egész Amerikának. Vonuljon vissza az elnökválasztási küzdelembõl, mivel sosem fog nyerni".

Késõbb ugyanakkor gratulált neki a megválasztását követõen:

Donald Trump, a maga szokásos hangnemében, szintén Twitteren osztotta ki a herceget: "al-Valíd, a lassú agymozgású herceg ellenõrizni akarja a mi amerikai politikusainkat a papa pénzével".
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-11-05 16:22
A szaúdi légierõ bombázta jemeni fõvárost

Itt a válasz a rakétatámadásra.


Sorozatos légicsapást mértek a szaúdi vezetésû szövetség erõi vasárnapra virradóra a jemeni fõvárosra, Szanaára, néhány órával azután, hogy a jemeni húszi lázadók ballisztikus rakétát lõttek ki a rijádi nemzetközi repülõtérre.

A harci gépek több célpontot is támadtak Szanaában, közöttük az esz-Szabín teret, a közeli elnöki palotát, a nemzetbiztonsági hivatal székhelyét, a belügyminisztériumot, valamint az Attan és a Nokom hegyeken lévõ légvédelmi bázisokat – közölték helyi lakosok és a húszik által mûködtetett Szaba hírügynökség.

A Szaba jelentése szerint 15 légicsapást mértek a városon belüli célpontokra, valamint hozzávetõlegesen ugyanennyit Szanaa elõvárosaiban és a környéken lévõ katonai célpontokra.https://zoom.hu/2...i-fovarost

Izrael és Szaúd-Arábia támogatja a libanoni miniszterelnök lemondását

2017. november 05., vasárnap Európán kívül, Veszélyzónák

Libanon túl gyenge ahhoz, hogy elviselje Szaad Haríri lemondását, és nem engedheti meg magának, hogy szembeszálljon Iránnal – jelentette ki szombaton a libanoni kormányfõ lemondása után Valid Dzsumblatt korábbi libanoni drúz vezetõ. Irán szerint a lemondás ürügyén Washington és Rijád feszültséget akar szítani a térségben, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig Irán ambícióira figyelmeztetõ vészjelzésként értelmezte Haríri lemondását.

A tisztségébõl távozott libanoni miniszterelnökhöz közeli, névtelenséget kérõ forrás a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy Haríri biztonsági megfontolásokból egyelõre távol marad Libanontól. Anélkül, hogy további részletekbe bocsátkozott volna, az illetékes hozzátette: Haríri több arab országot érintõ körútra indul, hogy a hazájában kialakult helyzetrõl tárgyaljon.http://kitekinto....f=hirstart
267 #2 Perle
- 2017-11-05 19:38
Ilyen névvel letartóztatni valakit! Biztos, hogy valid a letartóztatás?
131 #3 lalapapa
- 2017-11-05 22:56
nekem az a velemenyem ha nagyon meleg lee
akor burkiban majd meg szoknek
es tobbet soha nem talaljak meg oket,
vagy az ellenfeleleket viszi ell a nagy
szellem
:|
ott meg a holnap sem biztos s_kukk
30 #4 osmagyar
- 2017-11-06 07:36
Helikopter balesetben meghalt a szaúdi uralkodó család egyik tagja http://24.hu/kulf...yik-tagja/
267 #5 Perle
- 2017-11-06 08:57
Az angol kiránynõ vagyonkezelõje is érintett az offshore botrányban::
http://www.atv.hu...s-erintett

" Királyok, hercegek, grófok,
Naplopók és burzsoák,
Reskessetek, mert feltámad,
Az elnyomott proletár "

ahogy a száz évvel ezelóóti "nóta" mondta. Annyi a különbség, hogy most semmi félnivalója sincs az elnyomó uralkodó " elitnek".:|

Szegény Bözsi nem tudta otthon elhelyezni a pénzét, ki kellett menekítenie azt:
http://www.bbc.co...k-41878305
33 #6 vizilo
- 2017-11-06 09:38
Ez nem más mint a " Khon " mafia világszerte vagy tévedek ??s_ratatas_ratata

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.02 másodperc
4,460,648 egyedi látogató