Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Új világrend köszönthet ránk tíz éven belül - már formálódik

BelföldMi köll még ahhoz, hogy egy értelmes "ember" ma belássa, hogy nem LESZ, hanem VAN! Egy nemzetközi tanácskozás szakértõ résztvevõi úgy látják, hogy Kína hatalma 2030-ig felzárkózhat az Egyesült Államoké mellé, sõt még az is elõfordulhat, hogy az USA közel egy évszázados uralkodás után leköszön a világ vezetõ államának pozíciójáról.

Új esély a magyar vállalkozói szektor erõsítésére. Már 163 OTP MFB Ponton is igényelhetik a 0%-os kamatozású, valamint a vissza nem térítendõ támogatással kombinált uniós forrásból finanszírozott hiteleket. További információkért kattintson!

A dubaji világgazdasági konferencián minden beszélgetés az Egyesült Államok körül forgott és mindegyikben felmerült az a lehetõség, hogy az USA hamarosan elvesztheti a második világháború óta élvezett vezetõ szerepét a világon - tudósít a Bloomberg. A World Economic Forum Global Future Councils vitafórumai az elmúlt években felmerült nagy kérdések körül forogtak.
Megszólalt a Valutaalap - ebben téved a magyar kormány

Hogyan reagál a globális kereskedelem az USA és esetleg mások bezárkózási kísérleteire? Milyen infrastruktúra - elsõsorban elektronikus háttérrendszerek - kiépítését igényli a 21. század gazdasága? Hogyan lehetne helyreállítani az átlagemberek bizalmát a szakértelemben, a szakértõkben és országaik vezetõiben?

Donald Trump amerikai elnök megválasztása reflektorfénybe helyzete sok közgazdász közös véleményét, miszerint vissza kell állítani az emberek bizalmát a nyílt és integrált világgazdaság hasznosságában.

Kína

A viták két témakör köré csoportosultak. Az elsõ központi megállapítása az volt, hogy 2030-ban Kína legalább olyan fontos szerepet fog játszani a világ sorsának meghatározásában, mint az USA, ha nem fontosabbat.

Egyfajta látványos elõjelét adta ennek Hszi Csin-ping elnöki hatalmának megerõsítése a múlt hónapban a Kínai Kommunista Párt kongresszusán. Ez az esemény majdnem egybeesett Trump tiszteletteljes pekingi látogatásával. Kína Trump Amerikájának ellentéteként lép fel a világ színpadán: a stabilitás, a kiszámíthatóság és a globális kereskedelmi rendszer védelmezõjeként tálalja magát.

USA

A második fõ téma a körül a kérdés körül forgott, hogy az USA vajon még mindig globális játékos lesz-e 2030-ban. A jelenlegi világrendszer, amely 1945 után alakult ki, az Egyesült Államok dominanciájára épül. A jelenlegi amerikai éra, Trump nacionalizmusa talán csak egy pillanatnyi kitérõ errõl az útról. A civil társadalom, a hatalmas tõkekoncentráció és az amerikai vállalatok által kiépített világszintû termelési láncok érintetlenek.

Még mindig az USA-é a világ legnagyobb gazdasága. A konferencia résztvevõi azonban eljutottak ara a pontra, hogy mindezt megkérdõjelezzék. Tekintélyes szakértõk egy komoly fórumon elképzelhetõnek tartották, hogy az USA nem lesz a globális szabadpiac hiteles és erõteljes védelmezõje.

Túl a csúcson

Általános volt az a vélemény, hogy az USA túl lehet vezetõ szerepének csúcsán. Ennek igazolása persze nem lesz egyszerû. Abban egyetértés mutatkozott, hogy a világ kereskedelmi és biztonsági rendszere reformra szorul. Ugyanakkor minél több idõt visz el a meglévõ mûködési módok rendbe szedése, annál kevesebb intellektuális energia és politikai tõke marad a rendszerek fejlesztésére, hozzáigazítására a jövõ követelményeihez.

Az egyik résztvevõ úgy véli, hogy jelenleg átmeneti periódusban élünk, amely az USA vezette világtól elvisz egy új világrendhez. Nem Trump okozta ezt a változást, valószínûbb, hogy megjelenése a színen csak felgyorsította a kialakulását. Az, hogy milyen lesz a világ 2030-ban, ma dõl el, azon múlik, milyen új megállapodást kötnek egymással a világ nemzetei. És az ezzel kapcsolatos alkudozás még folyik.

Link

Hozzászólások

684 #1 atacama
- 2017-11-15 20:39
Mér azzussa a vezetõ? miben?
országpk lerohanásában? mondva csinált indokokkal,
népek kirablásában? népek kiirtásában,
ebül szerzett haza dolgában? miben vezetõ elsõ?
hát most is egy fõ bolond a fõnök....:D
nem túl nevetséges, de mégis az..:D:D:D
30 #2 osmagyar
- 2017-11-16 04:44
Épül a Selyemút, Orbánék csak a lopási lehetõséget látják benne: https://hirtv.hu/...be-2427783
69 #3 Szalonna
- 2017-11-16 10:34
Mire itt nálunk minden -nagyjából, csak nagyjából - rendezõdik, az még olyan 20-30 év, tudjátok ti is, hogy amit mondok, az közel áll a valósághoz.
684 #4 atacama
- 2017-11-16 16:40
Szalonna, tegyél még hozzá ugyanennyit, és mi az a minden?
egyenlõre nem igen akaródzik rendezõdni semmi,
ne feledjük, a Bazilika kilincsorrú köpedelmek az idõre,az idõvel játszanak...
267 #5 Perle
- 2017-11-16 19:19
Ha megéljük. Addig még összecsaphatnak a Dél-Kínai tengeren, vagy összeborulnak Oroszország ellen. Ez utóbbinak már vannak jelei évek óta. Most legutóbb a gáz ügy ennek az egyik példája.

Ami a selyem utat illeti. az eredetit, a buharai, szamarkandi megállók közbeiktatásával azon még selymet " gombolyítottak" nyugatra.
Csak az áruért, ami fõleg textiliából, egyéb ruházati cikkbõl ál, egyenlõre, ennyire megerõsíteni északon és délen a szállítási útvonalakat ?
4 #6 Posta Imre
- 2017-11-16 19:30
Sokszorosára nõhet a Magyarországra irányuló kínai konténerforgalom


A kínai-magyar logisztikai együttmûködés fejlesztésére kötött megállapodást a kínai Hszian Nemzetközi Szárazföldi Kikötõ Befektetési és Fejlesztési Vállalat, a MLSZKSZ, a Mahart Container Center Kft., a CECZ csoporthoz tartozó GHIBLI Szállítmányozási Kft. és a Záhony-Port Zrt.

A megállapodással az érintett felek a két ország közötti logisztikai forgalom volumenének növelését és a szakmai kooperációt kívánják elõsegíteni. A kínai befektetõ cég és a magyar felek gyakorlati lépésekkel igyekeznek segítséget nyújtani egymásnak a logisztikai együttmûködés fejlesztésére, valamint létrehoznak egy üzleti információmegosztási mechanizmust és népszerûsítik egymást a hivatalos kommunikációban. Az aláírók abban is megállapodtak, hogy segítik az üzleti utak, a delegációk rendszeres látogatásainak szervezését, amelyek során logisztikai promóciós eseményeket tartanak egymásnak, a területben rejlõ lehetõségek jobb kiaknázása érdekében – írta a szövetség.https://www.hirad...erforgalom
267 #7 Perle
- 2017-11-16 20:08
Szinte csak kínai konténereket lehet látni a Soroksár melleti konténer terminálon is. Néha hegyekben áll a sok konténer.
Vajon ellenõrzie valaki, hogy mi a tartalmuk?

Vonatközlekedés Duisburg-Peking között:
http://europe.chi...626434.htm
40 #8 bulcsu
- 2017-11-18 11:45
Épül minden minden felé...

Az oroszok újítják fel a Budapest-Belgrád vasútvonal egy szakaszát

http://iho.hu/hir...zat-171117
267 #9 Perle
- 2017-11-19 19:21
A budapesti reptér ideális hely a kínai áruKözép- és kelet Európába való eljuttatásához.:|
http://www.bud.hu...24580.html
Lassan utól érjük Kínát a légszennyezésben is.:o
267 #10 Perle
- 2017-11-20 20:58
Jön a kínai miniszterelnök hazánkba újra OV meghívására.
http://www.chinad...775706.htm

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.79 másodperc
3,401,603 egyedi látogató