Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Hét polgári és három katonai repülõtér fejlesztésére kerül sor

BelföldCsak, hogy lássátok, mennyire fassák ez a brüsszeles kamu-duma. Önálló pályázóként a HungaroControl 85%-os támogatási intenzitás mellett, közel 700 ezer euró értékben nyert pályázati támogatást az Implementation of PBN procedures in Hungary (PBN4HU) elnevezésû projekt megvalósításához. A projekt keretében hét polgári és három katonai repülõtéren valósulhat meg a teljesítményalapú eljárások megtervezése, a Performance Based Navigation (PBN). Az eljárás megvalósulása révén lehetõvé válik a mûholdas megközelítések kivitelezése, a projekt további részeként pedig egy nemzeti GNSS- (GPS, Galileo és GLONASS) jelmérõ és -feldolgozó hálózat kiépítése is.

A tervezett feladat elvégzése a HungaroControl Zrt. több osztályát is érinti. Az eljárástervezõk, a pénzügyi, jogi és mûszaki fejlesztési szakemberek mátrixstruktúrában fognak együttmûködni annak érdekében, hogy a projekt két és féléves idõtartama alatt megtervezésre és publikálásra kerüljenek a mûholdas navigációs eljárások az érintett repülõtereken (Békéscsaba, Debrecen, Gyõr-Pér, Kecskemét, Nyíregyháza, Pápa, Pécs-Pogány, Sármellék, Szeged, Szolnok), valamit beüzemelésre kerüljön a monitorrendszer. A projektmegvalósítás ideje: 2017.09.01.-2020.02.29.


A projektben foglalt célok elérésével a Társaság presztízsértékû helyet tud majd felmutatni az Európában megvalósult GNSS-alapú eljárások tekintetében: a megvalósult munka révén Franciaországgal (a kontinensünk ilyen tekintetben legfejlettebb országával) egyenrangú sûrûségben lesznek PBN-eljárások Magyarország területén. A nemzeti GNSS- jelmérõ és -feldolgozó hálózat kiépítésével és üzemeltetésével pedig a HungaroControl olyan képesség birtokába jut, amely a GNSS-interferenciák elemzése területén egyre fontosabbá válik. Hosszú távon a közeli országok hasonló hálózataira tekintettel (pl. Blue MED FAB) további szinergiák kiaknázása is lehetségessé válhat.

Több, informális és kétoldalú egyeztetés után 2017. 11. 08-án került sor a PBN4HU projekt hivatalos projektindító eseményére. A rendezvényen a HungaroControl munkatársai mellett részt vett többek között Astrid Mechel, az INEA projekthez rendelt brüsszeli kapcsolattartó, Dér Erika, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Légi- és Víziközlekedési Fõosztály Légügyi Osztályának osztályvezetõje, valamint az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (Connecting Europe Facility, CEF) és a Honvédelmi Minisztérium képviselõi. Jelen voltak továbbá a fejlesztésben érintett vidéki repülõterek delegáltjai, a GNSS jelmonitorozásban már tapasztalattal rendelkezõ nemzetközi szakemberek, valamint a BME Általános és Felsõgeodéziai Tanszékének vezetõ kutatói, akik a monitorrendszer üzemeltetésében szerzett jártasságukkal tudnak hozzájárulni a projekt sikeréhez.

A projektindító megbeszélésen elsõként a brüsszeli kapcsolattartó ismertette a támogatás pénzügyi hátterét, majd a HungaroControl projektvezetõje vázolta a feladatok tervezett ütemezését és a gyakorlati megvalósítás részleteit. Ezt követte az érintett szakértõk technikai jellegû egyeztetése a további kérdésekrõl.
(logsped)Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-11-18 08:29
V4 gyakorlat Csopakon


Közös határrendészeti válsághelyzetet szimuláló törzsvezetési gyakorlatot rendeztek a tagállamok rendészeti szakemberei számára.

A V4 tagállamok részvételével, magyar kezdeményezésre 2017. november 11-17. között közös határrendészeti válsághelyzetet szimuláló törzsvezetési gyakorlatot rendeztek a Rendõrségi Oktatási és Kiképzõ Központ csopaki objektumában.A globális biztonsági kihívásokra – a terrorizmus, a szervezett bûnözés, az ember-, az áru- és a fegyvercsempészés, valamint az illegális migráció – válaszolva szükséges a Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország rendészeti szervei közötti gördülékeny mûveleti együttmûködés. A gyakorlat kiváló lehetõséget nyújtott a külföldi és magyar kollégák számára, hogy tapasztalatokat szerezzenek egy idegen környezetben, nagy területi kiterjedésû, többnemzeti, többszintû mûvelet megtervezésében, megszervezésében, vezetésében.

https://www.hirad...t-csopakonLégvédelem: Bevásárolnak a Lengyelek az USA-tól

Több mint 10 milliárd dollárért vesz légvédelmi rendszert Lengyelország az Egyesült Államoktól.

Az elfogó rakéták, robotrepülõgépek és rövid hatótávolságú taktikai ballisztikus rakéták eladását az amerikai külügyminisztérium már jóváhagyta, de a kongresszusnak is el kell fogadnia.

Lengyelország mellett Románia is vásárol a Patriot légvédelmi rendszerbõl, a majdnem négymilliárd dolláros üzletet Klaus Iohannis román elnök még júliusi washingtoni látogatásakor kötötte meg.
https://hirtv.hu/...ol-2428420
4 #2 Posta Imre
- 2017-11-19 17:48
Mûtõvel felszerelhetõ repülõket vásárol a Magyar Honvédség

Csapatszállításra és légi mentésre alkalmas, mûtõvel is felszerelhetõ repülõgépeket vásárol még az idén a Magyar Honvédség – hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap délutáni Híradójában.

A használt, a magyar légierõ igényei szerint átalakított gépeket, a tervek szerint jövõ tavasszal, a missziós váltásokra állítják hadrendbe.

Benkõ Tibor, a Honvéd Vezérkar Fõnöke az M1-nek nyilatkozva azt mondta: a Zrínyi 2026 tízéves haderõ-fejlesztési program keretében most elsõként három ilyen gépet szeretnének beszerezni. Ezt követõen olyan szállítógépek beszerzését tervezik, amelyekkel nehéz technikai eszközöket, konténereket is tudnak szállítani. (MTI)
http://24.hu/belf...honvedseg/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.44 másodperc
3,407,636 egyedi látogató