Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

200 ezer magyar katonát küldtek a biztos halálba

BelföldCsaaaak? Na ezt nem kellett vona, ahogy most se kellene, de hát a hülyeség kötelez. 1942-ben Magyarország vállalta, hogy 200 ezer fõs hadsereget küld a keleti frontra a németek megsegítésére. Eddigre az ország végérvényesen belépett a háborúba, lekötelezett volt a németeknek, és megszerzett, visszacsatolt területeinek megtartását is igyekezett biztosítani azzal, hogy a németeknek segítséget nyújt. A 200 ezres hadsereg azonban nem volt felkészülve erre a háborúra, és pusztulását elõre lehetett tudni.

Hiányoztak ugyanis a páncélelhárító fegyverek, a tüzérütegek és a harckocsik. A Don melletti 200 kilométeres frontvonal védelmére egyszerûen nem voltak alkalmasak, és ez rögtön látszott, mert a szovjet támadás 1943. január 12-én rögtön áttörte a frontvonalat.

Mínusz 40 fokos hidegben, rossz felszereléssel kellett volna a részben kiképzetlen, és alapvetõen idõsebb katonákból álló hadseregnek megvédeni magát, ami nyilvánvalóan lehetetlen volt. Katasztrofális vereséget szenvedtek, mintegy 40 ezren ott meghaltak, 35 ezren megsebesültek, sokan eltûntek, nagyjából 60 ezren fogságba estek, ahonnan vagy nem tértek vissza vagy csak évek múltán.

A második világháború túlzottan is bõvelkedett az értelmetlen emberveszteségben, Magyarország ezzel a csapással indított 1943-ban, és nem ez volt az utolsó.

A ti családotokban van valaki, aki visszajött a Don-kanyarból? Vagy meghalt ott?

Ha véletlenül nincs is, vagy már senki sem emlékszik, érdemes megnézni Sára Sándor Pergõtûz címû riportsorozatát.
Link

Hozzászólások

684 #1 atacama
- 2017-11-19 08:52
Természetesen a hadtápban már akkor is a kilincs orrúak dörzsölték a takony cseppes kezeiket!!!
mi a lényeg?.. Hogy tüntess el 200-220 ezer hazafit a nemzet szine javából????
Küld öket háborúba,küld õket egy az elején már kilátástalan öngyilkos háború védvonalába aki nem esik el a golyótól az megfagy vagy éhen hal....
hát köszönjük eztet is ormányos honfitársaink...igazi nagy vágás volt a népirtásban!!!!!!!!!!!!:)
4 #2 Posta Imre
- 2017-11-19 08:58
Atacama, ettõl sokkal több ment a "lecsóba". Aki túlélte, vagy éppen nem nyomorult bele teljesen, azokat meg a szovjet-kommunista zsidó g.cik vitték aztán "hadizsákmányként", a megmaradtakat meg az itthoni mocskos zsidó hordák aprították... és már el is érkeztünk az ÁVH-s benjaminokhoz és '56-hoz, melynek során újabb ritkítás, az országból elmenekülés és megtorlás lett, de mindezt már sok recski és más helyre kitelepített sem verheti nagy dobra. Dobríj gyen, továrissi!
684 #3 atacama
- 2017-11-19 09:13
Ejgen, Csermanyekék, Kádár Jonh G.-ék adtak még egy löketet a dolognak hogy ne maradjanak sokan....
az Andrásiban nagyüzem volt csúcsra járatva....
csak úgy recskekktek az eresztékek....
a maradékkal meg végez az élelmiszer és a gyógyószer vonal...... a mai világban leoltják gyermekeinket,
furcsán nyerencék tobzódtak a disznóhapci oltvány kotyvalékuk bevételeibõl...gyermekeink rejtélyes allergia szövõdményeket hordoznak míg élnek.....
vajomíííí-tõl...:)
51 #4 Skorpio58
- 2017-11-19 10:42
Ha tanítanék

az ékes magyar nyelv lenne
csupán minden eszközöm –
amin a vendég üdvözöl
és ha elmegy, elköszön.

Hisz rég tudott: az egyszeregy
a nyelvünk titka, kódja,
hogy magyarul összeadni
a számtan ritka módja.

Ha tanítanék
elmondanám, hogy magyarnak
lenni áldott irgalom,
s Himnuszt sírva bent magamban
fájdalmunkat ringatom

Mert nem termõbb a föld sehol:
vértõl dús a szent kalász,
s belõle sült friss kenyérnél
ízesebbet nem találsz.

Ha tanítanék
megmutatnám õsi titkok
hegyekbe bújt rejtekét –
kezdetektõl mint vigyázta
nemzedékrõl nemzedék.

Kövekbe rótt imáinkat,
útjaink térképeit.
Királyaink égi vágyát
és az ellen vétkeit.

Ha tanítanék
könyörögnék a szívekhez:
õrizzék a pentatont –
gesztenyefák alatt a sírt,
s csillagokban fent a hont.

Kufároknak ne higgyenek:
ne vigyen, ki nem hozott!
Hazug szavaktól óvjanak
iskolát és templomot.

2016.04.20. Csorba Tibor
329 #5 gutai zub
- 2017-11-19 11:04
Ha Tanítanák:

Minden embernek született joga az egyéni szabadság

A született jog elõtt, "született kötelességek" a mérvadók

A jogokat, kötelességeket pláne, senkinek nincs joga átruházni, megszavazni, semmi féle államhatalomra, vezetõre, képviselõre, stb.

Egy ember, egy nép szabadsága nem öröklött jog, nem az apák dicsõ tettein alapuló kényelem, ez minden egyes generáció kutya kötelessége.............
267 #6 Perle
- 2017-11-19 11:43
Nálunk családban nem volt II.vh-s frontot megjárt, vagy elesett katona, de volt a harmadik szomszédban egy Don kanyarban járt, majd hadifogságból élve hazakerült ember. Tõle hallottam még kislány koromban azt, hogy a magyar katonákat mindíg azokra a legveszélyesbb frontszakaszokra küldték a németek, azokat a feladatokat bízták rájuk, amelyektõl óvták a saját katonáikat. A biztos halál számukra garantált volt.

Most ez a helyzet állna elõ, ha a mostani katonai szövetségben ismét az oroszok ellen kellene indulni. Itt a magyarokkal együtt a kelet-európai katonák, velük együtt a nemzeteik, területeik lennének feláldozva.
254 #7 mujko
- 2017-11-19 17:41
"Százezer Istent megtagadna,
Amilyen lélek, vihardallal,
Egész világnak neki menne,
A magyarért a magyarral... "
"Ott egyem meg a harcmezõn az
Utolsó komisz kenyerem,
De ne legyen többé a hazám
Akkora, mint a tenyerem.
Ha elbukom hát volt értelme,
Védtem egy kócos szeretõt,
Lábhoz tett fegyverrel állok meg,
Hõsen az Úristen elõtt…."

Ha én zsidónak születtem
Volna a világra,
Palotám volna már Pesten
A fejem se fájna.

A kutyám se volna sánta,
Aki ugyan nincsen,
Mint a kotlós a tojáson,
Úgy ülnék a kincsen.

Hitsorsos szerkesztõk jobban
Megfizetnék trillám,
Lenne szép ibolyaszínû
Futó kis balillám.

Megírnék egy koszos slágert
Pestünk hasra esne,
Pénz repülne, mint a madár,
A fészekzsebembe…

De mivel, hogy keresztvizet
Szórtak a fejemre,
Koldus leszek országomban
Egész életemre.

Nincs énnékem pápaszemem,
Jövõm mégis látom,
Csak a többi magyar mûvészt,
Azokat sajnálom.
267 #8 Perle
- 2017-11-19 20:22
Reudo vicc:
Olyan katonai szövetségbe léptünk bele, amelyiknek a vezetõi azt sem tudják, mely országok tartoznak hozzájuk, házinyúlra lövetnének.. Itt van ez a legutóbbi norvég hadgyakorlat, ahol az ellenséget a török állam megalapítója és jelenlegi elnöke " testesítette meg"...s_beszel
Ez utóbbi haza is hívatta onnan azonnal katonáit, Stol 10 berg pedig kérhetett bocsánatot.
http://www.dw.com...a-41429119
Még eltéveszthetik iránt is.
267 #9 Perle
- 2017-11-20 19:03
Most pedig sokan öngyilkosok lesznek a seregben a katonák közül.:|
http://hvg.hu/itt..._Szolnokon

Itt is szólt a pszichológus, de nem hallgattak rá..
249 #10 Bazalt
- 2017-11-21 17:10
Nagyapa ott volt.
Az volt a szerencséje, hogy elõzõleg hazajöhetett, jutalomból (sima rakétavetõvel sikerült tankot kilõniük egy társával). Visszaindult, de addigra szétesett a front.
Jelzem, hogy a németek fejvesztett menekülése okozta a magyar front összeomlását, a sok katona halálát. Senki sem szolt a magyaroknak, hogy hé, nem védi már senki a hátsótokat, be lesztek kerítve.
99 #11 MORMOTA1968
- 2017-11-21 19:00
Bazalt! Nekem errõl a "Vaskereszt" címû német szemszögbõl készült film története ugrik be, bár ott német katonákat hagytak hátra az ellenséges vonalak mögött, megdögleni. Csak arra nem számítottak, hogy néhány túlélõ még is csak lesz és revansot is vettek elárulóikon. Sajnos ez a magyarok hátrahagyásának esetében már nem volt kivitelezhetõ, már csak azért sem, mert a németek elvesztették a magyarokkal együtt a háborút, amit el se kellett volna kezdeni ebben a formájában. Hitlernek meg kellett volna elégednie azzal, hogy a volt német területeket visszafoglalja, aztán felerõsíti Németországot és esetleg utána jöhetett volna a leszámolás Németország és a német nép ellenségeivel szemben, de nem ez volt a cél, sajnos. Esszük ágában sem volt elintézni az igazi ellenségeket más finomabb módszerekkel, a bankár világhatalmat. A második világháború úgy kellett nekik, az elsõvel együtt, mint egy falat kenyér, hogy tovább nyúzhassák a Föld népeit, még nagyobb hatalomra szert téve minden gój fölött. A két világháborún és az elõtte kirobbantott forradalmakon igazándiból csak a zsidók profitáltak, kivéve, akiket beáldozásra ítélt a cionista zsidó náci világszinten összeesküvõk bandája.
99 #12 MORMOTA1968
- 2017-11-21 19:36
Semmi sincs ingyen, mindennek megvan az ára és elõbb vagy utóbb, de mindennél fizetni kell. A németek se ingyen, csupán szimpátiából a magyarok felé segítettek visszaszerezni tõlünk elvett területeket. Ez simán politika volt, valamit valamiért. Csak hogy sohasem azok fizetik meg az árat, akik az ilyen megegyezéseket kötik, hanem mindig a néppel fizettetik vissza, akár csak egy államilag felvett hitelt, kamatostul. A magyart sajnos mindig is könnyû volt és ma is könnyû csapdába csalni. A politika régebben is és ma is (érdekek védelme és érvényesítése) minden mocskos módszert megenged azoknak akik mindezen csak nyernek. Az emberi butaságra, hiszékenységre, jóindulatra mindig bizton számíthatnak, pláne ha magyarokról van szó. Lásd napjainkat, mikor ez a Jobbiknak nevezett párt direkte aládolgozik a zsidóknak, az úgynevezett (antiszemita, rasszista) megnyilatkozásaikkal. De annyi eszük már nincs, (meg nem is ez a célja ennek a radikálisnak nevezett pártnak) hogy a megfelelõ módszerekkel vágjon vissza az országunkat uraló zsidó ajvékoloknak. Például megmutatva a zsidók igazi arcát, rasszizmusát, más népek, fajok iránti olthatatlan gyûlöletét. Lásd: Talmud idézetek, vagy nagyjaink, illetve más népek nagyjainak intelmei, az utókor számára a zsidók disznóságait illetõen. Egyébként meg, ha már "kiválasztott néprõl" beszélünk, imádják a judeo keresztény hívõk az óhéber cigányságot, akik a valódi ókori héberek képviselõi világszerte és talán még a szefárdok. Sajnos nekünk radikális politikusból is már csak ilyenek jutnak, akiknek úgy jár a szájuk, hogy soha nem azt mondják, amit kellene, még jobban adva a lovat a folyton hõbörgõ zsidóság alá. Sajnos, a magyarok más népekhez hasonlóan könnyedén megvezethetõk, hisz ha nem ismerik az igazságnak még a szeletkéit sem, ha nincsenek tisztában a szavak valódi, eredeti jelentésével sem, (lásd: fajok, rasszok, rasszizmus, szemita fajok, stb...stb...) bármikor felhasználhatók, beáldozhatók, a hatalmaskodók érdekei szerint. Az emberek többsége az orráig sem lát, olyan sûrû köd ül a szemük elõtt és azon túl, hogy mi van, a többséget hidegen hagyja, nem érdekli, nem kíváncsi a valóságra, hisz nem is tudd róla és így nem is járhat utána. Az ember alapvetõen kíváncsi természetû és magát az értelem legfelsõ szintjére emeli, minden más teremtmény fölé, valójában viszont sötétségben tartott rabszolgái vagyunk a titkolódzó hatalomgyakorlóknak. Csak elénk szórt morzsákból táplálkozhatunk, amelyek többnyire hamis információkat vagy féligazságokat tartalmaznak. Jó példák erre azok a filmek, amik Hollywood filmgyáraiból kerülnek elénk. Ha nem akarod, hogy valamit meglássanak az emberek, told az orruk elé.
99 #13 MORMOTA1968
- 2017-11-21 19:51
Van egy korai "Jean-Paul Belmondó" film, ami az elsõ világháború idején játszódik. Ott is hiába szórnak német repülõk olyan szórólapokat, amik felhívják a katonák figyelmét, hogy valójában a bankárok érdekeiért harcolnak és halnak meg százezer számra, senki nem hitt nekik. Akkor meg mirõl beszélünk? Még is hogyan gyõzhetõk meg az emberek az igazságról, ha a hazugságokhoz vannak szoktatva? Minden amit jóra lehetne használni, a hatalomra vágyók kezében fegyverré válik. Lásd: pénz, média, sajtó, oktatás, vallás, kereskedelem, ipar, stb, stb...És mindezt a pénznyomtatás jogának monopóliumával, aminek segítségével még a lelkek és szellemiség felett is uralkodhatnak. Nekünk köszönhetõ, a mi megvezethetõségünknek, rövidlátásunknak, hogy ekkora hatalom összpontosulhat néhány száz, néhány ezer (embernek látszó) markában. Õk évtizedekkel, évszázadokkal elõre gondolkoznak, kiismerve az emberek gyengeségeit, sebezhetõ pontjait, átadva hatalmukat az utánuk jövõ utódaiknak, generációiknak, mi viszont, a többség, csak túlszeretnénk élni még egy napot, hetet, hónapot, évet, nem látva közben meg, hogy miért, kik miatt nem olyan egyszerû az élet, mint amilyen lehetne, lennie kellene. És közben elfogadjuk az õ szabályaikat, az õ általuk hozott, az õ érdekeik szerint kiagyalt törvényeket, amiket politikus kutyáikon keresztül, ha kell erõszak szervezeteik segítségével is, de rákényszerítenek minden egyes emberre. Persze mindez rájuk nem vonatkozik. Õk bármit megtehetnek, hisz ki is vonhatná õket felelõsségre? A pénz kézben tartásával a markukban tartanak politikust, bírót, ügyvédet, ügyészt, alkotmánybírókat, üzletembereket és ezektõl lefelé mindenki mást is. Még a vallási vezetõket is.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.89 másodperc
3,409,864 egyedi látogató