Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Sitkei Levente: Farkasok

GondolatokEgy egész falka áll a bevásárlóközpont elõtt, feszegeti az ajtót.
Ott bent várja a mennyország, ahol roppant olcsón tud megvásárolni minden jót, izgalmasat, finomat vagy menõt, élete könnyebbé és elegánsabbá válik, mindössze annyit kell hozzá tennie, hogy áthalad az ajtón. Másodpercek múlva nyit a bolt, az üvegajtót belülrõl támasztják a biztonságiak, majd mikor üt az óra, szabaddá válik a vásárlás. Akkor pedig elszabadul a falka.

A jelenséget így is meg lehet fogalmazni, de ez egyszerû hazugság. A farkasok nem könnyebb és elegánsabb életet akarnak, õket maga a habzsolás vonzza.

A dögöt marcangoló falkát és a fekete pénteken egymást taposó embereket semmi sem különbözteti meg egymástól. Ugyanaz a bírvágy lángol az utóbbiak szemében is, amely az állatnak sajátja, de az embernek nem szabadna így kivetkõznie magából.

A farkas addig eszik, amíg van elõtte széttéphetõ döghús, mert nem tudja, mikor jut legközelebb élelemhez. Az ember elméletileg tudja, hogy nem kell neki se új tévé, se nyaralás a Seychelle-szigeteken január közepén, ezek mesterségesen gerjesztett vágyak, a hirdetések és a média drogja keltette ábrándok. Annak az ígérete, hogy akkor nekem is lesz valamim, lehet vele dicsekedni, önmagamat is fel tudom tenni egy magasabb polcra, hiszen igen, képes voltam egy méregdrága játékszert fél áron, még így is pokoli sok pénzért megvásárolni.

A pénzt persze más adta, én majd törlesztem a bank felé, de a konkrét tárgy ott díszeleg a nappaliban, a nagyitól kapott kanapé mellett. Az eufória, a birtoklás jelentette öröm, a másik vevõ kicselezése okozta diadal érzése jó esetben addig tart, amíg el nem foglalja a helyét az áhított, de valójában egyáltalán nem fontos termék. Ott, a boltban, a megvilágított, csillogó járólapos szentélyben ezer meg ezer ember csak azt az egyet akarta, és a nagy versenyfutásból én kerültem ki gyõztesként. A kopott falú lakásban a varázs megtörik, a gép anyaga közelrõl olcsó hatást kelt, elüt a berendezéstõl, és persze kiderül, hogy szinte mindenkinek van már ilyenje, vagy ennek a modernebb változata. Odabent még a mester gitárjának a nyaka. Idekint egy törött fadarab. Értéktelen.

Importált termékeket vásárol az importált vágyak vezérelte világ. A fekete péntek hagyományosan a hálaadás napját követi, errõl az ünneprõl annyit tudunk, hogy sok amerikai hazamegy, mert valami történt egykoron az õ történelmükben, és számos filmben a cselekmény bizonyos pontján errõl megemlékeznek. Hogy várja õket ­Jennifer vagy anya, vagy Ray bácsi, és nagyon messze van Idaho, fõleg ezzel az ócska Chryslerrel.

Ezekben a történetekben tiszta gondolkodású és szilárd erkölcsi értékrendû emberek szerepelnek, akik lelki indíttatásból vezetnek ezer kilométert a nevadai sivatagon át, és egyikük se töri be egy hét múlva az áruház ajtaját. De ez tündefény, ­hollywoodi flitter. A rendõrség az Egyesült Államokban egy hete készültségben van, hogy a vallásos jellegû rajongást, a farkasfalka õrjöngését kézben tudja tartani.

Igyekeznek csökkenteni az okozott károkat, a törött karok és lábak számát, de tudják, a pusztítás végig fog söpörni az országon. No és az egész világon, hiszen ez a fekete péntek ragadós, a szabadnak nevezett, de szánalmasan elkorcsosult világban tömegek veszik fel a farkasbõrt arra a napra.

Európa nem lesz Amerika, egyszerûen azért, mert öreg és máshogy nevelték, de a vérszagot mindenki érzi. Van, aki megvadul tõle, van, aki elfintorodik, elfordul, kivonja magát a bûbáj alól.

Mert ember, és nem farkas.

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-11-25 08:03
Majdnem lekéstem róla, de aztán még belefértem. Marcinak van egy kabátrendelés. Ugyan nem törtem össze magam, és nem is volt, amit kiterveltem, de tán ma majdcsak meglesz. Ugyan teljesen mindegy, hogy otthon, vagy itt vesszük meg, amit kell, sõt az is, mennyiért, mert a 60-70 ezres kabátok is "akcijósak" és pont 16-20-ért is meg lehet kapni a vackokat, de nekem fizikai (a lelkirõl nem is szólva) fájdalmat okoz már rég betérni ilyen "vásárlóközpontokba". Menekülhetnékem van. Magamnak nem is vennék már semmit, illetve nem is veszek, bár az asszony rám parancsolt, hogy ajándékozzam meg magam egy jó bakanccsal, mert a régit már rég széttapostam...de ettõl függetlenül olyan idegennek érzem magam ebben a "világban". Ugye nem baj? Ha baj, akkor is.
4 #2 Posta Imre
- 2017-11-25 10:27
Az ember, aki kerek e világon legjobban járt a Fekete Péntekkel


Jeff Bezos, az Amazon alapító-tulajdonosa vagyona átlépte a 100 milliárd dolláros álomhatárt a Bloomberg kalkulációi szerint. Ez aktuális dollárárfolyamon számolva 26 billió forint, egész pontosan 26 161 000 000 000.

Bezos gyakorlatilag a Fekete Pénteknek köszönheti a történelmi eredményt. Az Amazon részvényei 2,5 százalékot erõsödtek pénteken, mert az eladások 18 százalékkal jobban alakultak, mint egy évvel korábban. Bezosnak 78,9 millió Amazon részvénye van (ezek teszik ki vagyona nagy részét), a Fekete Pénteken egy nap alatt 2,4 milliárd dollárt keresett. Az Amazon részvényeinek árfolyama 58 százalékot javult 2017 egészében, ezzel Bezos körülbelül 34 milliárd dollárt keresett.

Jeff Bezos jelenleg a világ leggazdagabb embere (már a Fekete Péntek elõtt is az volt), a második helyezett Bill Gates csak 89 milliárd dollárt ér. Egyébként épp Bill Gates az egyetlen ember Bezoson kívül, akinek valaha sikerült 100 milliárd dollár fölé gazdagodni: 1999-ben a dotcom-lufi rövid idõre az álomhatár fölé röpítette.

(CNN)
https://zoom.hu/h...pentekkel/
2 #3 gerry
- 2017-11-25 18:45
cdn-images-1.medium.com/max/1600/1*tO1yZBK4UttPyUc01xipuw.gif
............................................................................................................................................................


Tegnap én is "vásároltam" - a vad, harci halamnak egy müanyag zsacskónyi élõ "Artemiá"-t. (kb 20-30 ilyen kis 2-3 mm-es rák van benne)
www.ilikemylake.eu/wp-content/uploads/2017/09/artemia_salina_bh0184.jpg
Az eladó számlázott, majd kijelentette, hogy iszonyatos szerencsém van, mert ma Black Friday van náluk is és az 1,50 CHF-böl lejön 30%!!!! Igy csak 1Frank 5 Rappent fizettem a halam kedvenc nasijáért...
images.gutefrage.net/media/fragen/bilder/habe-im-aquarium-5-rasboras-siehe-bild-1-antennenwels-kann-ich-einen-kampfisch-dazutuen/1_big.jpg
(Ez nem az enyém, de szintén kék, pont így néz ki és sokkkkal szebb.) Aztán amikor befalta a rákocskákat (tokkal vonóval együtt vagy 5 cm, így a rákoknak semmi esélyük nem volt,) böffentett egyet és elment aludni...

A boltban egyébként én voltam az egyetlen vevõ... Szinte sajnálom, hogy nem vettem többet, de 3-4 nap után megdöglenek az meg, -gondolom- már nem olyan finom falat.

Végül is - éljen a Black Friday ... nem is szégyenlem magam. 45 Rappen az már majdnem valami - egy kávé egy svájci étteremben (úgy tudom) 5-6 CHF. De hülye vagyok, amiért nem azt ittam!!! 1,50 et vagy 2. Frankot is spórolhattam volna... Most megint várhatok egy évet.

farm9.staticflickr.com/8201/8204954541_bcd9567d5b.jpg
www.standard.co.uk/s3fs-public/styles/story_large/public/thumbnails/image/2017/11/24/07/blackfridayworld2411i.jpg
rookerville.com/wp-content/uploads/2013/12/112913blackfridaysc010.jpg
blitz.arc.unsw.edu.au/wp-content/uploads/2016/04/nrm_1413382487-confessions-of-a-shopaholic.jpg
3 #4 Enid
- 2017-11-25 19:51
Hol Van ez a csurhe egy farkas-falkahoz kepest? :o

Az ember borbe mar reg nem allat lakozik... de csak ero"-kodunk nevet adni a zidegennek.

https://goo.gl/im...
684 #5 atacama
- 2017-11-25 21:32
A Farkas nem dögevõ ha van rá mód vadászik és falkában..az elejtett vadat szigorú rend szerint fogyasztják el ,elsõnek a falka vezér eszik..az alfahím és utánna a tobbi a falkában elfoglalt helye szerint...
Ezt a Pénteki csordát,csürhét,csõcseléket ne hasonlítsuk egy farkas falkához..Ídióta banda világszerte!!!!!!!!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.95 másodperc
4,602,825 egyedi látogató