Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Török-álmagyar két jobbrát!

BelföldA "török" szabadon behelyettesíthetõ izraelitára, szaúdira, egyiptomira, pakisztánira, malájra, kínaira...amire csak akarod, mert mindegyiket a KGB igazgatya, a kis faxszopó orbán meg megteszi, amit meg köll tenni a "békás" átmenet érdekében, nehogy összeomoljék, ezt a fos zsidó-mocsok, mert akkor juj mi lesz! A magyar-török védelmi együttmûködésrõl tárgyal Ankarában a honvédelmi miniszter
Az országok közötti együttmûködés lehetõségét térképezte fel Törökországban Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere.


A tárca vezetõjét 2017. november 23-án Ankarában török hivatali kollégája, Nurettin Canikli katonai tiszteletadás mellett fogadta, a nemzetvédelmi minisztériumnál. A két tárcavezetõ a négyszemközti tárgyalás, majd a küldöttségek közötti egyeztetést követõen egy megállapodást írt alá a védelmi ipari minõsített adatok kölcsönös védelmére vonatkozóan, majd két szándéknyilatkozatot is aláírtak a felek. Ezt követõen a két miniszter közös sajtótájékoztatót tartott.

Dr. Simicskó István beszédében történelmi pillanatnak és sokéves munka eredményének nevezte a dokumentumok aláírását. Kiemelte: az Európában élõ népek biztonságának egyik garanciája a török hadsereg ereje, annak képességei, valamint Törökország stabilitása. A védelmi együttmûködés mind a magyar, mind a török nép számára fontos, és tovább erõsíti a két nép barátságát - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. Nurettin Canikli felszólalásában rámutatott: Magyarország Törökország barátja, amit nemzetközi színtéren nyújtott támogatásával is bizonyít. A mostani szerzõdések keretében a két fél megosztja egymással lehetõségeit és képességeit. Magyarországnak és Törökországnak egyaránt erõs haderõre és védelmi rendszerre van szüksége - szögezte le a török nemzetvédelmi miniszter.Dr. Simicskó István az MTI-nek azt mondta: a védelmi együttmûködésrõl szóló szándéknyilatkozat magában foglalja a védelmi ipar, a logisztika, a gyakorlatok, a képzések, a tanfolyamok, tehát az oktatás területét is. A hadtörténeti együttmûködésre vonatkozó szándéknyilatkozatot illetõen kifejtette: Magyarország emléktáblát szeretne állítani az elsõ világháborúban Gallipolinál a Dardanellák védelmében harcoló mintegy 200 magyar katona emlékére. Jövõre lesz az elsõ világháború lezárásának 100 éves évfordulója, és a gesztust a török fél is támogatja - hívta fel a figyelmet a magyar miniszter. Hozzátette: a szándéknyilatkozat részét képezi a kutatás, a közös hadtörténeti múlt feltérképezése is.

Dr. Simicskó István vasárnapig tartó törökországi látogatása során több török védelmi ipari vállalat üzemét is felkeresi. A miniszter az interjúban arról számolt be, hogy az elsõ nap két hadiipari cég profilját ismerte meg. Kiemelte, hogy Törökország valós harci tapasztalatokkal rendelkezik. Mint mondta: látogatásának célja, hogy tájékozódjon a török haderõ lehetõségeirõl. Az Egyesült Államok után Törökország rendelkezik a NATO második legnagyobb haderejével. Dr. Simicskó István egyúttal emlékeztetett: egy NATO-irányelv értelmében a tagországok védelmi képességeit növelni kell és az országok GDP-jének 2 százalékát védelmi költségvetésükre kell fordítani. Magyarország vállalta, hogy ezt 2024-re eléri. A minisztert az elõzõ török nemzetvédelmi miniszter, Fikri Isik hívta meg még a felsõ szintû stratégiai tanács június végi ülésén, hogy új területekkel bõvítsék a két ország közötti együttmûködést. Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-11-25 08:47
Trump Erdogan kedvéért átvariálja az egész szíriai katonai állományt

Donald Trump amerikai elnök a szíriai partnereinek nyújtott katonai támogatás átrendezését ígérte a Recep Tayyip Erdogan török államfõvel folytatott telefonbeszélgetésben - jelentette be a Fehér Ház sajtóhivatala, némileg pontosítva a beszélgetésrõl korábban Ankarában közölt információt.
Trump Erdogan kedvéért átvariálja az egész szíriai katonai állományt


Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteki ankarai sajtótájékoztatóján még úgy számolt be a beszélgetésrõl, hogy - mint mondta - az amerikai elnök elrendelte: Washington ne küldjön több fegyvert a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevû milíciának, amelyet Törökország terrorszervezetnek tart. Cavusoglu, aki jelen volt a beszélgetésnél az államfõi palotában, hozzátette: Trump azt is mondta, hogy "ennek az ostobaságnak" már korábban véget kellett volna vetni.

A török tárcavezetõ kifejtette:


az amerikai-török kapcsolatokra az egyik leginkább negatívan ható téma a szíriai kurdoknak adott fegyverek ügye. Legutóbb már páncélos jármûveket is kaptak az Egyesült Államoktól - hangoztatta Cavusoglu.

A Fehér Ház ugyanakkor másként idézte Trumpot, aki - ez utóbbi változat szerint - csak annyit közölt Erdogannal: az Egyesült Államok változtatásra, "korrigálásra" készül a szíriai partnereinek nyújtott katonai támogatás terén. A washingtoni közlemény szerint a katonai segítség átrendezése a helyzet stabilizálásának függvényében történik majd.

Az Anadolu török állami hírügynökség a török államfõi hivatalra hivatkozva korábban arról számolt be, hogy az amerikai és a török vezetõ a szíriai válságról, a szerdai szocsi orosz-török-iráni csúcstalálkozóról, regionális problémákról, valamint a kétoldalú kapcsolatokról folytatott megbeszélést. A Fehér Ház közleménye szerint a telefonbeszélgetésben megvitatták az amerikai harci eszközök Ankara által tervezett vásárlását is.http://www.atv.hu...-allomanyt

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.44 másodperc
3,405,399 egyedi látogató