Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Hazánk lesz az új kínai selyemút egyik csomópontja

BelföldÉrzitek ezt az elõnyt és büszkeséget? Nem? Pont jól érzitek. A kínai a mocskos zsidó-cigánnyal üzletet kötött. Ezt nevezhetjük geostratégiának. Nem tudom isten mit szól hozzá, de hát "õ" is csak egy árucikk és már nagyon ciki. Térségünk vált a kontinens gazdasági növekedésének motorjává

Kína térségünk iránti érdeklõdése nem meglepõ, része a kelet-ázsiai birodalom általános Európa-stratégiájának. Ennek keretében Kína a kontinens kulcsországaiban stratégiai beruházásokat hajt végre, a perifériákon pedig nagy infrastruktúra-fejlesztési projektekbe fogott.

A gyorsan fejlõdõ Kelet-Európát az alacsonyabb akvizíciós árak, a kedvezményes hitelek iránti igény, a költséghatékonyan üzemeltethetõ humán tõke, a kínai befektetõknek biztosított kedvezmények és stratégiai elhelyezkedése teszi vonzóvá Peking számára. A 16+1 két- és többoldalú együttmûködési keret kedvezõ fogadtatásra talált Kelet-Európában, s három fõ területre összpontosít: kereskedelem, beruházás és közlekedés.

Fotó: MTI

Az együttmûködés három fõ területre összpontosít: kereskedelem, beruházás és közlekedés

A kereskedelem ugyan jelentõs mértékben nõtt az elmúlt öt évben – 2016-ra 58 milliárd dollárra emelkedett az árucsere-forgalom –, mégis messze elmaradt a kitûzött százmilliárd dolláros céltól. Nõtt a Kínába irányuló kelet-euró­pai szállítások volumene is, a kereskedelmi mérleg nyelve azonban tartósan és mélyen Kína felé billen.

A kínai kereskedelem túlnyomórészt öt országgal (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia) bonyolódik, ez 80 százalékát adja a térséggel folytatott árucserének. A még nem EU-tag délkelet-európai országok fejletlen piacaival gyér a kapcsolat: a forgalom értéke 2015-ben mindössze hárommilliárd dollárt ért el, ennek a fele is Szerbiával realizálódott. Európai kontextusba helyezve a kereskedelmet, Kelet-Európának csak szerény szelet jut az 514 milliárd dolláros tortából.

A beruházások terén is öt preferált ország emelkedik ki a régióból: Csehország, Bulgária, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, ezek a térségbe irányuló közvetlen kínai befektetések (FDI) 95 százalékát vonzották az elmúlt néhány esztendõben. A 2016-ban eszközölt beruházások értéke hat-nyolc milliárd dollár között mozog.

A beruházások fõ célterülete az infrastruktúra-fejlesztés, illetve az ezzel kapcsolatos felvásárlások. Szükség lenne azonban több zöldmezõs beruházásra, ezekbõl jelenleg csak néhány projekt indult el – elektromosautó-gyár Magyarországon, vasútiszerelvény-gyártás Bulgáriában és ingatlanfejlesztés Horvátországban. A tizenhat országban megvalósuló beruházások támogatására Peking ötszázmillió dolláros alapot hozott létre.

A kelet-európai térséget gyorsan fejlõdõ piacnak tartják, bár ide a globális FDI-nek kevesebb mint 1,5 százaléka jut. Ráadásul a beruházások jó része nem is Kínából, hanem az EU-ból és az Egyesült Államokból érkezik. A Balkánon csak Szerbiára korlátozódik a kínai tõke érdeklõdése.

Mivelhogy Kelet-, Közép- és Délkelet-Európa része az Egy út, egy övezet kínai elképzelésnek, két fõ útvonal is átszelné a térséget: a szárazföldi selyemút és gazdasági övezete, valamint a tengeri szállítást is magában foglaló balkáni selyemút. A kínaiak Lengyelországnak és Magyarországnak is csomópontszerepet szánnak.

Elindultak az elsõ exportvonatok

Tegnap elindult az elsõ két exportvonat Kínába, a szerelvények egyike Ukrajnán, Oroszországon és Kazahsztánon át visz árut a távol-keleti államba, a másik vonat konténereit a görögországi Pireusz kikötõjébõl hajón szállítják tovább. A vonatok indítása alkalmából Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelõs helyettes államtitkára fölhívta a figyelmet Magyarország tranzitszerepére, ennek elõnyeit – mint fogalmazott – a közlekedési hálózat és a logisztikai infrastruktúra fejlesztésével lehet kiaknázni. Mosóczi László kiemelte, hogy az áruk gyors, olcsó és nagy tömegû szállítása a magyar vállalatok versenyképességét erõsíti, a további bõvülés érdekében pedig a logisztikai szolgáltatások fejlesztését szorgalmazta. A szállítás és raktározás részesedése a munkahelyteremtésben az egészségügyével vagy az építõiparéval azonos, a magyar GDP-hez pedig 2 ezer milliárd forinttal járul hozzá évente, ezzel az összes ágazat közül az ötödik legjelentõsebb teljesítményt éri el – mondta. (MTI)
Link

Hozzászólások

154 #1 kakas
- 2017-11-28 17:27
267 #2 Perle
- 2017-11-28 18:12
Megkapták az exportengedélyt a legnagyobb tejtermelõ vállalatok:
http://magyarmezo...ri-cegeink
99 #3 MORMOTA1968
- 2017-11-28 21:13
A kínai veszedelem, amit a judeo biblia megjósolt! Minõ véletlen, vagy sem! 1918-19-ben is már kínai testõrök vigyáztak az akkori zsidó fõ lázító bandavezérek életére, sõt, valószínûleg hóhér munkára is alkalmazták õket. Már amikor épp nem saját kezûleg kínozták, gyilkolták a magyar lakosságot. Egyébként ki adott rá engedélyt, hogy a magyarok nevében tárgyaljanak bármilyen idegen ország vezetõ politikusaival vagy hogy a nyakunkra telepítsék õket is? Ja, hogy arra nekik már régóta nincs szükségük? Az más!
267 #4 Perle
- 2017-11-28 21:33
A túlnépesedett Kína új élõhelyet, piacot , élelmiszert keres. Migráció 2.0
Lehet, hogy átmeneti elõnyökkel jár majd ez az együttmûködés, de meddig?
Éppen az elõbb olvastam arról, hogyan nyomulnak be Oroszország legtávolabbi részébe, Szíbériába is. Azok az orosz polgárok, akik egy hektár földet kaptak ott ingyen, hogy benépesítség azt a területet, nem sok reményt látnak az ottani gazdálkodásban, a kínaiak által fenyegetve.

Sõt már a Derszu Uzala címû könyben is ír a szerzõ arról, hogy ott vadásznak, gyüjtögetnek a kínaiak illegálias idegen földön.
329 #5 gutai zub
- 2017-11-29 13:53
A Föld nevû bolygónk leg sikeresebb élõlénye a Rovar.Hihetetlen szaporaságával, egyszerûségével, primitív igénytelenségével messze túlszárnyalja a többi fajokat.

Korunk másik sikertörténete a paraziták szintén növekvõ és egyre telhetetlenebb faja.

A teremtés koronája, az Ember viszont kihalóban van, gyakorlatilag eltûnt a Föld színérõl.

Intelligenciája, szabadságra vágyása, igényessége és erkölcsi érzéke lett a veszte...............
2 #6 gerry
- 2017-11-29 17:20
A GUTA ÜT MEG Gutai zub

Nagyjából ugyanezt írtam le az egyik ismerõsömnek 3 a4-es oldalon, erre olvasom, hogy neked négy rövid mondatban sikerült megfogalmaznod.

Asz'em néhány fogalmazás-órát kellene tõled vennem...s_hihi

(Igaz ami igaz németül fogalmazva sokkal tömörebb vagyok)
s_Laptop
267 #7 Perle
- 2017-11-29 17:24
Ferihely is kínai áruelosztó központ lesz. :o
http://nemzeti.ne...92710.html

Ezt sem kellett volna a kormánynak jóváhagyni.!
A reptér szinte közvetlenül a fõváros mellett van. Megnövekszik a légforgalom, a zajszint, a belesetveszály, a kerozin szennyezés a levegõben. Emberek ezrei betegszenek meg a kínai áru miatt.:o
Másképp döntöttek volna, ha a gépek a XII. kerület landolnának, vagy onnan startonának el.
329 #8 gutai zub
- 2017-11-29 17:55
Gerry,

A mi esetünk szimplán, és ékesen bizonyítja, hogy a Nagy Emberek gondolatai találkozhatnak.............
131 #9 lalapapa
- 2017-11-30 02:32
Oh lord allah budha meg a tobbi
jesus is,
de
a kinai ugy el adja a belso szerved hogy
nem kerdez meg,
a vevo ki nem erdekes,
csak fizessen,
ott egy lelketlen nep csoport alakult ki,
mind a felmeno gyilkos fonokseg utan,
van ki ott uj modern rabbiszolga,
van ki meg mashol bmx 6 hatosokkal villog,-
senki meg a fajtaja sem kerdez vagy eppen
kerdene vagy hetne valamit,
minden harmadik ember kinai,
es akkor hol van az indiai is,
mert abbol is van boven,
tehat a program tull jol sikerult,
az ember szapora, es a noben a hiba,
az olyan hullamot ad hogy kell nekik a
szaporulat, a ferfi meg teszi mit kell,
de hat annyira hogy leszaporodjak a vilagot,
talan meg magukat is,
igaz a kinai nok hangosak mikor kell
nekik valami, de hat annyira hogy mindenki
tudja vagy eppen halja hogy ott valami
tortenik, es nem csokkeno faj,
miniszter is mondta a rokonsagot honnet
kell nezni, ugy is neznek ki,
ha nem lee esz szeru szuletes szabajozas
akkor majd a vegen anyian leszunk hogy
egymasba er majd a kezunk,
foleg kinai ba
:|
4 #10 Posta Imre
- 2017-11-30 17:50
Gutai, akkor most már ki is v-agyunk halva? Nem véletlen bízik annyira Putyin is a mestersegges intell-igen-cijában!

Egyébként némi elégedettséggel tölt el, hogy nem csak én érzem, hogy valami végérvényesen elromlott. Persze a tévedés az Ember sajátja, s közben az az bizonyos, hogy a sok buzi "odafönn", aki kavarja a lekvárt, azt a látszatot akarja keltetni, amit látunk, bár ettõl még lehet, valójában nem is látszat.
267 #11 Perle
- 2017-12-01 09:10
Nem nekünk hoz hasznot a selyemút építése:
https://mno.hu/ga...ol-2431137
267 #12 Perle
- 2017-12-10 21:50
A kinai oroszországi terjeszkedésrõl. Nyugodtan be lehetne helyettesíteni Oroszországot Magyarországgal..Az oroszok legalább érzik a veszélyt, de a mi vezetésünk nem. Vagy ha igen, van az a pénz:
https://www.youtu...-Wf4xmHeTE
267 #13 Perle
- 2017-12-12 19:02
Nagyon jó írás. Olvassátok!
https://mno.hu/ve...et-2433277

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.08 másodperc
3,405,795 egyedi látogató