Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Trump lángokba boríthatja az arab világot

KülföldZsidó beszéd, pipafüst elszáll! Mi a körülmetélménye a kérdésnek? Be kell tiltani nem csak izraelt, hanem az egybesült állatokat is és szétosztani Oroszország, Kína és Mexikó közt...csak úgy kezdetnek. És ez nem vicc. Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fõvárosának – jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Az amerikai elnök elõzõ nap már tájékoztatta a nagykövetség átköltöztetésének tervérõl Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, aki figyelmeztette Trumpot, hogy a lépésnek veszélyes következményei lesznek. Trump azt is közölte, hogy “természetesen lesznek nézeteltérések és ellentétek, de biztosak vagyunk azonban abban, hogy végül – ahogyan orvosoljuk ezeket az ellentéteket – elérkezünk a nagyobb megértéshez és együttmûködéshez”. Leszögezte, hogy Jeruzsálemnek mindhárom nagy vallás – a zsidóság, a kereszténység és az iszlám – szent helyévé kell maradnia.

A Fehér Házban szerdán mondott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy több elõdje fontos kampányígéretévé tette ezt, de megválasztása után nem hozta meg a döntést. “Én megteszem” – mondta Donald Trump. Az amerikai elnök nyugalomra szólított, és reményét fejezte ki, hogy döntése után a mérsékelt hangok felülkerekednek a gyûlölet hangjain. Hozzátette, hogy Mike Pence alelnök az elkövetkezõ napokban a Közel-Keletre látogat.

Az amerikai elnök felszólított a világ többi országát, hogy Jeruzsálem fõvárosként történõ elismerésével kövessék az Egyesült Államok példáját

Számos arab és európai ország már elõzetesen tiltakozását, illetve aggodalmát fejezte ki az amerikai döntés miatt. Jordánia pedig soros elnökként az Arab Liga, továbbá az Iszlám Együttmûködés Szervezete (OIC) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte.

Donald Trump bejelentése több szempontból is történelmi. Ezzel ugyanis nemcsak állást foglal, hanem súlyos következményeket szabadíthat az egész régióra. A bejelentés ennek ellenére nem volt teljesen váratlan, mert Trump már a kampány alatt megígérte a nagykövetség költöztetését, amivel népszerû lett a támogatóinak nagy részét kitevõ Izrael-párti, keresztény szavazók körében. A döntést természetesen az izraeli kormány is üdvözölte, de rajtuk kívül szinte mindenki, még az Egyesült Államok elkötelezett szövetségesei is óvatosságra intettek.
De mégis mi ez az egész?

Ahogy azt elemzésében az AP hírügynökség is kiemelte, Izrael Jeruzsálemet tekinti a fõvárosának, viszont a palesztinok szerint a város keleti része – melyet Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban foglalt el – a leendõ független államuk fõvárosa. A konfliktus az óvárosra fókuszál, mely otthont ad a legfontosabb zsidó, keresztény és muzulmán szent helyeknek. Itt található a Templomhegy, a judaizmus elsõszámú szent helye, melyen az Al-Aksza mecset áll, mely az iszlám harmadik legfontosabb helyszíne.

Bár az izraeli kormány hivatalai Jeruzsálemben vannak,
Kelet-Jeruzsálem elfoglalását a nemzetközi közvélemény nem ismeri el.

Az 1993-as izraeli-palesztin béketárgyalások egyik záradékában is az szerepel, hogy Jeruzsálem státuszáról késõbb döntenek. Nem véletlen, hogy minden ország nagykövetsége – köztük az amerikai is – Tel-Avivban van.

A bejelentés persze nem azt jelenti, hogy az amerikai diplomaták egyik napról a másikra Jeruzsálembe költöznek majd, Trump csak ennek elõkészítésére adott utasítást. Az Egyesült Államoknak Jeruzsálemben jelenleg még épülete sincs, amelybe átköltözhetnének Tel-Avivban akkreditált diplomatái, ráadásul az épületnek rendkívül biztonságosnak kell lennie, ezért a tényleges költözés 3-4 évbe is beletelhet.


Izraeli zászló az Olajfák hegyén, a háttérben a jeruzsálemi óváros az al-Aksza-mecset
kertjében álló Szikladóm (Omar-mecset) arany kupolájával.
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan


Hivatalba lépése óta Donald Trump is rájött, hogy a nagykövetség elmozdításáról beszélni könnyebb, mint megvalósítani azt. Az amerikai törvények szerint az elnöknek félévente alá kell írnia egy szerzõdést, mely kimondja, hogy a nagykövetség Tel-Avivban marad. Júniusban Trump – elõdjeihez hasonlóan – ezt meg is tette, a héten viszont ismét lejárt a papír, de még nem látta el kézjegyével.
Veszélyes következmények

Az, hogy milyen következménye lesz mindennek, egyelõre megjósolhatatlan. A gyakorlatban kevés fog változni, hiszen Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök rezidenciája, hivatala és a parlament is Jeruzsálemben van, és a külföldi vezetõk is egybõl oda utaznak, ha hivatalos látogatásra érkeznek Izraelbe.

Trump kedden telefonon tájékoztatta Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét döntésérõl, aki már akkor figyelmeztette az amerikai elnököt, hogy a lépésnek „veszélyes következményei” lesznek. A palesztin elnök felszólította a pápát, valamint Oroszországot, Franciaországot, továbbá Jordániát, hogy lépjenek fel Donald Trump amerikai elnök szándéka ellen. Vlagyimir Putyin orosz elnök már közölte Abbásszal, hogy Moszkva támogatja a tárgyalások újrakezdését Izrael és a Palesztin Hatóság között, egyebek mellett Jeruzsálem státuszáról is.

A BBC-nek a Palesztin Hatóság londoni képviselõje úgy fogalmazott, hogy a döntés
a “halál csókja” a közel-keleti békefolyamatnak.


A Háárec címû újság értesülése szerint az izraeli hadsereg magas készültségi fokozatban várja a palesztinok esetleges erõszakos tiltakozását. A biztonságiak elsõsorban attól tartanak, hogy a szokásos pénteki muzulmán ima után zavargások törhetnek ki a mecsetekbõl kiáramló tömegben. A Palesztin Hatóság felügyelete alá tartozó Betlehemben már kedd este Donald Trump képének elégetésével tüntettek Jeruzsálem fõvárosi státuszának elismerése ellen.

Trump elnök nyilvánosságra került tervét sokan elítélték a nemzetközi közösségben. Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel. Hasonlóan fogalmazott Haider el-Abádi iraki kormányfõ, Szalmán bin Abdul-Azíz szaúdi uralkodó és Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök is, akik szerint nincs szükség a közel-keleti ügyek „bonyolítására”.

Jordánia az Arab Liga és az Iszlám Együttmûködés Szervezete (OIC) ülésének sürgõs összehívását tervezi szombatra és vasárnapra – közölte kedden a Reuters brit hírügynökséggel Ajmán Szafadi az OIC soros elnökségét betöltõ jordániai külügyminiszter.
Európa is aggódik

A lépést az Európai Unió sem üdvözölte. Federica Mogherini európai uniós kül- és biztonságpolitikai fõképviselõ azt közölte, hogy “artózkodni kell az olyan egyoldalú intézkedésektõl, amelyek veszélyeztetik a kétállami megoldást célzó közel-keleti béketárgyalások felújítását”. Sigmar Gabriel német külügyminiszter pedig arra figyelmeztetett, nagyon veszélyes következményei lennének annak, ha az Egyesült Államok egyoldalúan elismerné Jeruzsálemet Izrael fõvárosának.
Link

Hozzászólások

118 #1 keepfargo
- 2017-12-07 02:13
Freudi elszólás: "szent helyévé kell maradnia" ...Ilyen a magyarban nincs. Olyan van, hogy "szent helyévé kell válnia." (Talán ezt remélik...)

Korrekt magyar nyelven: szent helyeként kell megmaradnia, szent helye kell maradjon

Na, de ki akar itt már korrekt magyar nyelven írni, fogalmazni? (Nem sokan, maradjunk ennyiben..)
Aztán csodálkozunk, hogy nem jutunk sehova...`ssza meg a jehova!
4 #2 Posta Imre
- 2017-12-07 15:33
Times of Israel: a magyar követség is Jeruzsálembe költözhet


A magyarok megvétóztak egy közös uniós nyilatkozatot, mely elítélte volna Trumpot – írja a lap.

Hatalmas tiltakozási hullámot okozott Trump szerdai bejelentése, mely szerint az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fõvárosának, valamint, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Míg a világ nagy része ellenezte a lépést, addig a Cseh Köztársaság látszólag Trump mögé állt –írta a The Times of Israel. Az uniós ország ugyanakkor csak Nyugat-Jeruzsálemet ismerte el a zsidó állam fõvárosaként (magyarán a 67-es háború elõtti állapotot – a szerk.). Egyes izraeli diplomaták ugyanakkor attól tartanak, hogy ez egy hullámot indít el, melynek hatására több ország is így fog tenni, mint ahogy az oroszok idén – olvasható az Index által kiszúrt cikkben.

Csütörtökön izraeli hivatalnokok ugyanakkor bejelentették, hogy mind a csehek, mind a Fülöp-szigetek szívesen raknák át követségüket Jeruzsálembe – számol be a lap.
„Jeruzsálem azt várja, hogy Magyarország is követni fogja a lépést”

– írják.

A lap európai forrásaira hivatkozva azt is megemlíti, hogy
„Budapest szerdán megvétózott egy közös EU-s nyilatkozatot, ami elítélte volna Trump lépését”.

Ismert, Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor több témában is igen közel került a budapesti találkozásukkor. Az izraeli kormányfõ gyakorlatilag szabad utat engedett a sorosozásnak és egyet értett az NGO-k megregulázásával.
https://zoom.hu/h...koltozhet/
2 #3 gerry
- 2017-12-07 15:54
Ha ebböl nem lesz balhé akkor a muszlim világ is eláshatja magát. Jeruzsálem nem "csak egy város".
Tramplinak nincs joga "megengedni", hogy a zsidók kihirdethessék: Izrael fõvárosa Jeruzsálem - és ezt nagyon jól tudja busafejü szöszike is.

De tõlem kezdõdhet a "játék" - majd kiderül ki nevet a végén. Az egész csak színház.
Ahogy az egész vil'agon ezek a nyomoronc forgatókönyv írók és rendezõk, mögöttük a producerekkel.

Na megyek és olvasok egy kis Orwelt meg Huxley-t

Aki akarja meg is hallgathatja Orwell 1984-ét: https://youtu.be/...
40 #4 bulcsu
- 2017-12-07 17:47
Írják a Facebookon, hogy Izraelben a megszállt területekre észak Gázából négy rakéta csapódott be.
Az Izraelre kilõtt rakétáknak számos áldozata van, meg nem erõsített hírek szerint. És jelen pillanatban újabb rakéták mennek Izrael irányába...
https://www.faceb...mp;fref=nf
254 #5 mujko
- 2017-12-07 17:59
Karácsonyi ajándékként kapták Krisztus gyilkosai .
4 #6 Posta Imre
- 2017-12-07 18:46
Gyerekek jewrópa elárasztása után "arabokkal" most lesz in-ok az "intifádára" és még nagyobb "tenor" jewrópában, de már célirányosan és ugye vannak "biztonságos" országok, amerre ezt a szemét zsidó hordát lehet terelni. Kérdés van? Jeruzsálemet is feszegetik, de ugye nem a zsidók, hanem egészen más kapcsán és ugye most nem szabad majd holokosztnak tûnnie a likvidálásnak, hanem éppen "ellenkezõleg". Jó kis köcsögölés ez.
267 #7 Perle
- 2017-12-07 19:59
Az amerikai zsidó lobby megnyerte a küzdelmet. Így kebelezték be Jeruzsálem keleti részét, lehetetlenné téve a "két állam" egy földön megoldást.
Mekkora színjáték volt az amerikai elnökválasztásnál az, hogy Trampli nem Izrael-barát. Azóta egyebet sem csinál, mint a loyalitását igazolja a zsidók felé.. Hiába, a család is kötelez.
Az igazi nagy balhé akkor lesz, ha majd az izraeliek rátenyerelnek a Templom hegyen álló Al Aksza mecsetre is, hogy majd felépitsék ott a zsidó templomot.

A hazai, a Kavicsos -féle nógatás eredményére kíváncsi vagyok. bár akár borítékolni lehetne az eredményét.:|
267 #8 Perle
- 2017-12-07 20:24
99 #9 MORMOTA1968
- 2017-12-08 02:29
Ura Sólyom szkíta város, ezzel a zsidók is tisztában vannak, egyiküknek sincs köze az alapításához, se a volt Júdeai leszármazottaknak, se a kazár zsidóknak. Mi lenne, ha a magyarok is benyújtanák az igényüket, így pár ezer év távlatából a bizonyítottan magyar alapítású városra és még mi mindenre, hány ókori városra, ami szintén szkíta eredetû nagy valószínûséggel és akkor még az ókor sok országáról, birodalmáról szót se ejtettünk, amik szintén szkíta területek voltak, vagy épp pártus és stb...No, de sok ezer év után csak a kipásoknak van joga hozzá, hogy olyasmiket követeljen vissza és olyan területeket foglaljon el, kiirtva, elûzve az ott élõ népeket, amik sohasem voltak az õ tulajdonuk, õsi otthonuk. Lásd: Palesztina vagy Magyarország, Németország és stb...
267 #10 Perle
- 2017-12-08 15:28
Igy inzultálják az izrali katonák a palesztinokat, iskolásokat, tanáraikat a saját földjükön.
https://www.rt.co...ron-video/
162 #11 fapipa
- 2017-12-08 20:05
Árem Hárem Jeruzsálem !! :-D
http://zsido.com/...-szoveget/

http://zsido.com/magyarorszag-vetozta-meg-trump-dontest-elitelo-unios-szoveget/
40 #12 bulcsu
- 2017-12-10 12:05
Palesztin válság és a szíriai hadi helyzet
2017. 12. 08.
December 7-én a palesztin iszlamista "Al-Nasszer Szalah Al-Din Dandár" számos rakétát lõtt ki Hof Ashkelon és Shaar HaNegev izraeli településekre, északra a Gázai-övezettõl. A csoport nyilatkozata szerint, ez csak az elsõ válasz volt az Egyesült Államok döntésére, amely Jeruzsálemet ismeri el Izrael fõvárosának, valamint több csapás következik. Az Izraeli Fegyveres Erõk bejelentették, hogy egy harckocsi és egy vadászgép vett célba két palesztin tüzelõállást, válaszul a rakétaindításokra.

Helyi források szerint izraeli katonai repülõgépek nagyon aktívak Gaza felett, miközben a helyzet tovább romlik.
Korábban a palesztin iszlamista Hamasz mozgalom politikai vezetõje, Iszmail Hanijeh nemzeti felkelést hirdetett Izrael ellen. Azt mondta, hogy "december 8. legyen a harag napja és nagy erõfeszítés a felkelésre, amelyet én Jeruzsálem és a Nyugati Part felszabadítására indított Intifádának fogok nevezni."

Hanijeh magyarázata szerint az USA döntése felér "a palesztin népnek szóló hadüzenettel" és "kivégezte" az izraeli-palesztin békefolyamatot.
Eközben több térségbõl a palesztinok és az izraeli biztonsági erõk közötti összeütközést jelentettek. A helyzet a válság eszkalációjának veszélyes szintjéhez közelít.

Szíriában a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésû) terrorista szövetség visszaverte a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédemi Erõk (NDF) egy támadását Al-Szhakuszijah faluban, Hama tartomány északkeleti részén. A vahhabita militánsok állítólag megsemmisítették a Szíriai Arab Hadsereg egy harckocsiját a Rabdah magaslaton.

Eközben Dél-Aleppoban, Khanasszertõl nyugatra a Szíriai Arab Hadsereg megsemmisítette a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció három gépjármûvét és végzett tíz vahhabita fegyveressel.

Az ISIS terrorszervezet fegyveresei (legalább is a magukról azt állító vahhabita terroristák) folytatták mûveleteiket Északkelet-Hamaban és benyomultak Abu Adzswah, Mujlah Ben Hadib, Szhihat Al-Hamra és Kaszr Bin Wardan falvakba, amelyeket korábban a Hajat Tahrir Al-Sham ellenõrzött.

Szíriai kormánypárti források szerint a Tigris Alakulatok hamarosan vissza fognak települni Északkelet-Hamaba és Dél-Aleppoba, miután befejezték a feladataikat Kelet-Szíriában, az Eufrátesz-folyó nyugati partján és felszámolták az ISIS terroristák ottani uralmát.
Forrás: SouthFront.org
Szíriai Arab Hadsereg
https://southfron...mp;#8230;/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.88 másodperc
4,458,179 egyedi látogató