Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Szokatlan helyeken bukkan fel az orosz hadsereg feje

BelföldSzokatlan? Kinek? Mihõ képest? Tessék megszokni! Judapesten is rendszeresen salomozgatnak, miért pont máshol ne tennék? Érthetõ volt, hogy a minap Szíriában az orosz hadügyminiszter ünnepelt az orosz és a szír elnökkel, miután megsemmisítették az Iszlám Államot, de Szergej Sojgu megjelent Dohában és Jeruzsálemben is, így mintha a külügyminiszter feladatát látná el. Vajon az orosz hadsereg szerepe nõtt meg, vagy Sojgu személye lett különösen fontos?
Vlagyimir Putyin orosz és Bassár el-Aszad szíriai elnök a szíriai Hmejmímnél mûködõ orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Vlagyimir Putyin orosz és Bassár el-Aszad szíriai elnök, valamint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a szíriai Hmejmímnél mûködõ orosz légitámaszponton. (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)

Látványos jelenet zajlott a héten a szíriai orosz légibázison: Putyin és Aszad elnökök mellett az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu nézte végig a gyõzelmi parádét. Ez egy nagy katonai gyõzelem után érthetõ, de más alkalmakkor és más helyeken is gyakran feltûnik, noha a diplomácia szabályai szerint inkább a külügyminiszter szokott külföldre látogatni diplomáciai ügyekben, hacsak nem kifejezetten katonai kérdésekrõl van szó.

Megnövekedett szerep
Hirdetés

Kétségtelen, hogy a putyini Oroszország nagyhatalmi szerepének visszaszerzése nem kis részben a hadseregen múlott. Õk õrzik az elszakított nemzetrészek külön kis kvázi országait (Abházia, Dél-Oszétia, Dnyesztermenti Köztársaság), és persze az anyaországhoz megtért Krímet. Szerepük feltehetõleg a kelet-ukrajnai két, oroszok által lakott szakadár terület önállóságának kivívásában és megtartásában is jelentõs, jóllehet ezt tagadják.

A pont az i-re persze a szíriai szerepléssel került fel, ahol 2015 õszén beléptek a konfliktusba Aszad elnök oldalán, és mostanra leverték az Iszlám Állam teljes szíriai részét az Eufrátesztõl nyugatra, ami hallatlanul megnövelhette a hadsereg imázsát. Persze ettõl még alapesetben Szergej Lavrov külügyminiszternek kéne a diplomáciai utakat megtennie, de úgy tûnik, a szíriai háború után most a békét is hadügy elsõ emberére bízza az elnök.

Újabb bázisok?

Nyugati megfigyelõk attól tartanak, hogy a Sojgu aktív szereplése a Közel-Keleten és Észak-Afrikában arra is utalhat, hogy Oroszország Szíria után más gócpontokon is katonai bázisokat létesíthet, például Szudánban, Jemenben vagy Afganisztánban, esetleg Líbiában. Ez, figyelembe véve az említett területek kaotikus helyzetét, nem is lenne feltétlenül rossz, hisz a nyugat nem bír egyedül ezekkel a konfliktuszónákkal, az orosz beavatkozás adott esetben nagy terhet venne le a hátukról.

Elnökjelölt

Felmerülhet az is, hogy nem feltétlenül a hadsereg szerepének indokolatlan megnövekedésérõl van szó a külüggyel szemben, hanem csak Sojgu személye került különösen elõtérbe. A Reuters szerint vannak olyan értesülések, melyek szerint akár elnökjelölt is lehet belõle, pontosabban egy olyan helyettes, aki átveheti Putyin helyét, ha az elnök valamiért nem tudná kitölteni a következõ hatéves elnöki ciklust.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-12-14 19:47
Orbán Brüsszelben: a V4-ek megvédik Európa tengeri határait

A visegrádi négyek csütörtökön arról döntöttek, hogy jelentõs pénzügyi támogatást adnak és közremûködést is vállalnak Olaszország megsegítése érdekében, hogy meg tudja védeni tengeri határait, így Európát és Magyarországot is - közölte Orbán Viktor kormányfõ Brüsszelben, a visegrádi országokkal tartott tanácskozást követõen csütörtökön.

A nyilatkozat a miniszterelnök Facbook-oldalán jelent meg.
http://www.atv.hu...i-hatarait
267 #2 Perle
- 2017-12-15 18:05
Külügyminiszter szokott diplomáciai ügyekben utazni, de katonai és mûszaki együttmûködésu megállapodást azért inkább egy védelmi miniszter írjion alá. Ez volt Dohában október végén.
Izraelbe elõször ment október közepén azóta, hogy 2012 óta védelmi miniszter . Szíriában is ott volt a helye, ha egyszer katonailag támogatták Szíriát és el is vesztettek a harcokban jó néhány tisztet, közkatonát, a technikát is beleértve.
Valóban többet utazik az utóbbi idõben, de nekem inkább az tûnt fel, hogy több jelentõsebb helyre a vezérkarból küld tárgyaló feleket.Nem lehet ráfogni, hogy ott van minden kilométerkõnél.

https://topwar.ru...tobzor.net
267 #3 Perle
- 2017-12-16 17:06
Ami a lengyeleket illeti, most nevezték ki azt az új miniszterelnököt, aki még jobban támogatja az orosz ellenes szankciókat.
131 #4 lalapapa
- 2017-12-17 04:57
goring mondta minden lengyel tolvajnak szuletik,
de hat az sem lehet,
de sok benne a zlotyi agyu lelku soha nem biztam
egyben sem,
meg nem is fogok, meg akkor sem ha lengyel
nem pedig zsegyi
s_hoho

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.51 másodperc
3,410,538 egyedi látogató