Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Irgalmatlan szívatás lett a Microsoft és magyar partnerei szakításából

BelföldSnowden és az FSZB akcijóban! Ubuntut minden ormányzati parasztnak, ahogy a zoroszoknál! Remélem veszitek, hogy itt az elhárításról, sõt az elhárítás elhárításáról is szó van, csak az új szabályok szerint. A Microsoft váratlan döntése, amellyel radikálisan átalakította magyarországi üzleti hálózatát, nagyon fájó sebet ejtett a korábbi partnercégein.

A szoftveróriás magyar leányvállalata egyáltalán nem volt tekintettel a termékeladásaiban eddig kulcsszerepet vivõ informatikai kerekedõcégek üzleti érdekeire: novemberben, egy állami gigaközbeszerzés kellõs közepén vonta meg tõlük a Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyt.

A 24.hu kedden írta meg, hogy a példátlanul kemény döntést néhány nappal azután hozta meg a Microsoft Magyarország Kft., hogy Sagyibó Viktort, a cég korábbi kormányzati üzletágvezetõjét a Miniszterelnökség miniszteri biztosának nevezték ki. Sagyibó 2016 elején hagyta el – szinte titokban – a Microsoftot, miután az amerikai anyavállalat revizorai átvilágították a kormányzattal a Papp István vezérigazgató hivatali ideje alatt kötött üzleteket.
Budapest, 2016. február 26. A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a fõváros III. kerületében. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Az amerikai Microsoft lecsapott: felmondtak a magyar állami szállítóknak
Az Egyesült Államokból küldtek Budapestre ügynököket, hogy vizsgálják ki az állammal kötött üzleteket. A magyar leányvállalat kormányzati üzletágvezetõjének mennie kellett, de novemberben mégis miniszteri biztos lett Lázár János mellett.

Információink szerint az amerikaiak 2014 decemberében jelentek meg Budapesten, és egy elhúzódó vizsgálat keretében, a compliance (megfelelõségi) szabályzat alapján vizsgálták a menedzsment tevékenységét, de kíváncsiak voltak a legmagasabb besorolású viszonteladók, az úgynevezett LAR-partnerek üzleteire, sõt tulajdonosi hátterére is. A fõ kérdés az volt, hogy milyen haszonkulccsal dolgoztak az állami szervekkel kötött üzletekben a partnercégek.

A belsõ nyomozás megindításával kapcsolatban sok a találgatás.

Volt, aki azzal magyarázta a történteket, hogy az Egyesült Államok és a Magyarország diplomáciai kapcsolatát is megterhelõ kitiltási botrány miatt Washingtonban rástartoltak az itteni amerikai cégekre, mások viszont úgy vélték, valaki feljelenthette a redmondi központban a korábban világszinten is kimagasló eladási számokat hozó magyar leányvállalatot.

A mostani szakítás mindenesetre példátlanul kemény lépés a Microsofttól.
Budapest, 2012. december 12. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára (j) és Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezetõ igazgatója (b) kezet fog, miután stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá Magyarország kormánya és a Microsoft Magyarország együttmûködésérõl a vállalat budapesti székházában 2012. december 12-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezetõ igazgatója és Szijjártó Péter akkori külügyi és külgazdasági államtitkár 2012-ben.
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az elsõ hírek szerint a Microsoft három LAR-partnernek, a 13 milliárdos forgalmú Humansoft Kft.-nek, a 4 milliárdos RacioNet Zrt.-nek és a 10 milliárdos Euro One Zrt.-nek mondott fel, de az újabb információk alapján valójában ennél jóval több magyar viszonteladótól vált meg a cég.
Azt sem bánták, hogy jól beépült cégeket ejtettek

A Humansoft, a RacioNet és az Euro One azonban különösen rosszul járt. Mindhárom cég konzorciumvezetõként lett nyertes azon a 20 milliárd forintos keretösszegû állami közbeszerzésen, amelyet a Közbeszerzési és Ellátási Fõigazgatóság (KEF) írt ki. A nyertes cégek minisztériumok és költségvetési szervek számára szállíthattak volna a következõ hónapokban Microsoft szoftverlicenceket és kiegészítéseket.

A Microsoft-termékek forgalmazásának letiltása mindhárom cég számára milliárdos bevételkiesést okoz majd. Ráadásul az érintett cégek tulajdonosain keresztül kormányközeli vállalkozásokhoz vezetõ szálak is kibogozhatók.

A pénztárgépek bevezetésén nagyot szakító RacioNet egyik tulajdonosán, Dávid Pálon keresztül például a Fellegi Tamás egykori miniszter által gründolt Euroatlantic-csoporthoz érkezünk, a Humansoftban pedig a Közgép-utód Duna Aszfaltot jegyzõ Szíjj Lászlóhoz jutunk el. A Humansoft tulajdonosában, a tõzsdén jegyzett 4IG Nyrt.-ben 10 százalék feletti részt szerzett még 2014-ben a Tief Terra Kft. Az akkor svájci tulajdonú társaság azóta Szíjj Lászlóé lett.

Közben a Tief Terra évrõl évre adott el Humansoft-részvénycsomagjából, mígnem tavaly májusban a bejelentési küszöb, 5 százalék alá csökkent a részesedése. (A részvények nem kerültek azért messzire, azokat Fehér István egykori Provital-potentátnak passzolta le, utóbbi céget pedig udvari közbeszerzési tanácsadóként tartják számon.) Tény az is, hogy Humansoft az elmúlt években óriási sikerszériát futott, sorba nyerte a milliárdos közbeszerzéseket. A 4IG pedig tavaly augusztusban rendkívüli közgyûlésen vezérigazgatónak szavazta meg a Microsofttól kitett Sagyibó Viktort, ám a Microsoft fenyegetése miatt két hét múlva le kellett cserélni a posztról.

A piacon az Euro One-ról hasonló kapcsolatokat nem említettek, gyökerei a Széles Gábor-féle Mûszertechnika-csoportig nyúlnak vissza, azok egykori infokommunikációs cégeinek bázisán jött létre, de már régen nem tartozik Széles portfóliójába.
A Miniszterelnökség nem hallott informatikai korrupcióról

Bár a Microsoft piaci beavatkozása elég komoly fejfájást okoz a KEF-nek is, a Miniszterelnökség saját állítása szerint semmit sem tud arról, hogy mekkora földcsuszamlás zajlik éppen az állami IT-üzlet területén.

A Lázár János vezette Miniszterelnökség a 24.hu kérésére, hogy van-e információjuk arról, hogy a Microsoft amerikai anyacége vizsgálatot folytatott a magyar kormányzati szerzõdésekkel kapcsolatban, azt írta:

A Miniszterelnökséget nem szükséges tájékoztatni az egyes cégek belsõ vizsgálatairól, azt a Microsoft belügyének tekintjük.

A Miniszterelnökség vezetésének egyébként semmilyen korrupciógyanús szoftverbeszerzésrõl sincs tudomása, és arról sem hallottak, hogy a frissen kinevezett miniszterei biztosnak, Sagyibó Viktornak az amerikai vizsgálat miatt kellett távoznia a Microsofttól.
A Fidesz és a Microsoft

Már kevesen emlékeznek arra, hogy az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülésekor a nyugati multi cégek voltak a kormány hivatalos ellenségei. A Microsoft sem volt kivétel. A Fellegi Tamás által vezetett fejlesztési tárca be is jelentette, hogy szakít a céggel, és megtöri az ország microsoftos szoftverfüggését. Beígérték, hogy a teljes magyar köz- és felsõoktatást átállítják az ingyenesen elérhetõ, nyílt forrású szoftverekre, sõt egy pilot projektet is elindítottak.

2012-ben azonban, miután Orbán Viktor miniszterelnök találkozott a Microsoft második emberével, Kevin Turnerrel, minden megváltozott. A Papp István vezette Microsoft Hungary Kft. hirtelen kiemelt kormányzati partnerré vált, és a hatalmas kormányzati beszerzésekkel az értékesítést végzõ partnerek számára is elérkezett a kánaán. A mostani 20 milliárd forintos KEF-beszerzés csak töredéke annak a hatalmas összegnek, amit az elmúlt pár évben költségvetési és EU-s keretbõl Microsoft-termékekre költöttek.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-12-15 06:10
Meghalt a szabad és egyenlõ internet

Az amerikai kommunikációs tanács kimondta: lehet a fizetõs ügyfeleket elõnyben részesíteni a neten. Egy korszak lezárult.


Valamit megérezhetett az Orbán-kormány pár éve, amikor a netadó ötletét bedobták, de akkor az emberek ezrével özönlöttek az utcára és tiltakoztak az ellen, hogy még több pénzért lehessen netezni. Most az egész világ az utcára vonulhat az után, hogy az internetet uraló Egyesült Államok kommunikációs szervezete, az FCC várható, de súlyos döntést hozott:

elkaszálták a netsemlegességet, létrehozva ezzel a több sebességes internetet.

A Szövetségi Kommunikációs Tanács azokat a szabályokat törölte el, amik kötelezték a netszolgáltatókat, hogy minden adatforgalom egyenlõ legyen – írja az NBC News. A szavazás szoros volt, az FCC öt tagjából 3 mellette 2 ellene voksolt. Ajit Pai elnök érdekes módon úgy fogalmazott, az internet mikromenedzselésének ideje köszönt be a Barack Obamáék idején létrehozott szabályok szanálásával.

Pai azzal indokolta a döntést, hogy piacbarát dolgot tettek, amibõl a vásárlók és a vállalkozók is profitálhatnak. Mindenki jobban jár majd a netgazdaságban egy piacalapú megközelítéssel. Az NBC anyacége, a Comcast (és valószínûleg más nagy netes vállalatok) örömtüzeket gyújtottak. Érdekes módon mindegyik nagy cég azt állítja, a vásárlók és ügyfelek öröme fog telni az új szabályozásban.

Pai mindenesetre abban reménykedik, hogy az innovációt és a befektetéseket fogja növelni az FCC-döntés, ami több lehetõséget nyújt majd a felhasználóknak. Nem lesz automatikus és kiszámíthatatlan, melyik cég mit akar nyújtani az ügyfeleknek: az Egyesült Államokban publikálniuk kell szándékaikat, hogy gyorsítanak, lassítanak, blokkolnak vagy pénzért elsõbbségben részesítenek-e majd oldalakat.
Õk nem örvendenek

De például az egyik LMBTQ-szervezet, a GLAAD elnöke attól tart, az eleve elnyomott hangú, marginalizált csoportok hangja még kevésbé fog hallatszódni így. A kritikusok szerint a netsemlegesség eltörlésével a szolgáltatók abból is csemegézhetnek, kinek melyik oldal milyen sebességgel töltõdik be. Aki fizet, az netezhet a gyorsítósávon, aki nem, az tötyögni fog. Érdekes módon sok Szilícium-völgyben székelõ nagy techcég a mostani FCC-döntés ellen foglalt állást, így a Twitter is:

A net nagy atyjai is tiltakoztak korábban, így az Apple-társalapító Steve Wozniak, az internet létrehozói, Vint Cerf és Sir Tim Berners-Lee is, tizenkilencedmagukkal. Az FCC 22 millió kommentet kapott a változtatás elõtt, ami rekord (bár 2 millió kamukomment volt).

Azt mindenki állítja, hogy azonnal nem lehet majd érezni a következményeket, amik hosszabb távon jelentkezhetnek. Akár az is elõfordulhat, hogy a netszolgáltatók blokkolnak vagy lassítanak oldalakat, preferálnak tartalmakat, természetesen, ha fizetnek nekik értük. Azért az jelzi a feszültséget, hogy az egész ülés nehézkesen indult, nem részletezett okokból kiürítették az épületet, percekkel csúsztatva a kezdést. Még bombakeresõ kutyát is láttak szaglászni odabent.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / Brendan Smialowski)
https://24.hu/kul...-internet/
2 #2 gerry
- 2017-12-15 16:45
Imre - pár napja olvastam a cikket németül - hozzátennivalóm csak annyi, hogy most jött el az aratás ideje. Az évekig tartó minimális összegért "mindent a seggetek alá teszünk" akciókkal a nagy (és banki hátterü) emberek cégek millióit szipkázták el a "kicsik"-tõl. Természetesen azok is -kényszerüségbõl- minden megigértek, olcsó havi vagy éves bérést adtak el szervereket - olyan megkötésekkel ami ártalmatlannak tünt, megjelentették a fényképalbumokat a netre, a Clout (felhõ;), szolgáltatást, a "weboldal készítõ" online programokat... és persze terjeszkedtek, fejlesztettek, - nem véletlenül ajnározták világszerte a tamil menekültek informatikában jártas (és kreatív!!!) szakembereit, nem véletlenül készítették és dolgozták fel a Google, Youtube, Yahoo, Facebook, Twitter vonalakon összeszedett információk milliárdjait - persze nem úgy kezdõdött, hogy tudták mi fog kisülni belõle hanem a vak tyúk is talál szemet... akciókkal. Aztán ha valamelyik csapatnak eszébe jutott valami... akkor kipróbálták hogy reagál a tömeg... A nagy számokkal már minöségi szinten lehet operálni...

A kicsik most mehetnek a süllyesztõbe... vagy dolgozhatnak éhbérért.

Most (2018 a változás 1 éve.) itt tartunk, a zenekar hangol, a színházi függöny mögött készen áll a díszlet...

A nézötéren már ott a sok kíváncsi akik még mindig azt hiszik, nekik fogják játszani a darabot, holott velük fogják azt eljátszatni... ugyanis: "Színház az egész világ..."
4 #3 Posta Imre
- 2017-12-15 18:56
Gerry, azt mondod, hogy egy nagy "kísérlet" alanyai vagyunk? Igen, ebben teljesen egyet tudunk érteni. Attól tartok másban is, s amiben nem, nem is olyan fontos. Azért elkezdem a norvégot tanulni, hátha..., mert ártani tán nem árt.s_nezem
37 #4 HER
- 2017-12-15 21:47

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.49 másodperc
3,392,624 egyedi látogató