Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Biztosan kormányon az osztrák szélsõjobb

KülföldÚjabb zsidó-seggnyaló sakkfigurát tojtak a maccabi-palettára. Szijjártó copótársa lehetett Disnei-landban. Ugyan Lavrovot mikor teszik meg az EU elnökének? Szésõjobbos zsidócsürhe, be kell xarni ettõl a habsburgista monarchista szabadkõmûves bagázstól. Nemzetközi tiltakozásokat se várnak, mindenki beletörõdött az elkerülhetetlenbe.
A 31 éves Sebastian Kurz kormányt alakíthat most már, ugyanis sikerült lezárni a koalíciós tárgyalásokat a választásokon gyõztes néppárt (ÖVP) és a szélsõjobbos Szabadságpárt (FPÖ) között – írja a német Spiegel. A szélsõpopulista kormány élére kerülõ Kurz válik ezzel Európa legfiatalabb miniszterelnökévé.

Kurz és az FPÖ-vezér Heinz-Christian Strache hét hete egyeztettek csapataikkal a leendõ koalícióról, miután e két párt érte el a legjobb eredményt az osztrák parlamenti választásokon (az ÖVP 31,5, százalékot és 62 képviselõi helyet szerzett). Itt mindkét párt a menekülthelyzettel kampányolt, jól is jöttek ki a félelmekbõl.

A Spiegel szerint a legforróbb együttmûködés az adóreform terén, a közvetlen demokrácia erõsítésében és egy keményebb migrációs politikában várható majd. Az iskolákban is lehetnek változások, ahogy a kocsmákban dohányzás terén is. A leendõ kormánytagokról is megy már a tippelgetés. A mostani külügyminiszter és leendõ kormányfõ Kurz helyére a Közel-Kelet szakértõje, a pártonkívüli Karin Kneissl jöhet.

Hiába antipatikus sokaknak az FPÖ részvétele a kormányban, várhatóan Alexander van der Bellen államfõ sem gördít majd akadályt ez elé. Most a Spiegel olyan nemzetközi tiltakozáshullámra és uniós fenyegetésekre se számít, mint amikor legutóbb Jörg Haiderék kerültek a kormányba.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / JOE KLAMAR)
Link

Hozzászólások

33 #1 vizilo
- 2017-12-17 08:22
Az FPÖ lett Ausztriába a munkások pártja (osztrák munkások ) a szocik pedig a bevándorlók és hüje nyugdijjasok pártja az ÖVP pedig a vállakozok pártja . Ugyanugy Strache népártosodott mint Zazri de önmagában a töbség totális jobboldali azaz ............ ! És most a töbség ettöl a koaliciótól várja hogy megálitják a tevebaszó mohamedéket és hogy haza küldjék öket . Nem tudom mennyire fognak sikerrel járni ...?? Külömben én is FPÖ-t választottam ...))) Na de minek majd kiderül. Igazi zsidó kritikus Jörg Haider volt meg is lett az eredménye !
4 #2 Posta Imre
- 2017-12-17 08:45
Na ittan a pogróm! Igaz, a fele se igaz, de a balfax "osztráknak" megteszi beszoktatásnak, aztán menet közben majd kiderül, hogy minden fekete sárga a fehér rozsdaszín....és minden út telavívba (jeruzsálem) vezet a monarchián keresztül. Ja, hogy is kezdõdött az I. VH hivatalosan? Hogy volt az az Anschluss?

Bemutatták az új osztrák kormány programját, az ellenzék máris hõbörög

Az új osztrák kormánykoalíció két pártjának vezetõje, Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, kancellárjelölt és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetõje, az alkancellári tisztség várományosa szombat délután a bécsi Kahlenberg hegyen bemutatták a koalíció programját, és ismertették a kormány személyi összetételét.

Kurz örömét fejezte ki, hogy a szövetségi elnök részérõl megvan a hozzájárulás mind a tartalmi, mind a személyi csomaghoz, Strache pedig ismételten hangsúlyozta pártjának elkötelezettségét az Európai Unió mellett.

Kurz meggyõzõdésének adott hangot, hogy Ausztriában a jövõben jobb lesz az élet, kormányával ehhez szeretne hozzájárulni. Egyik célja, hogy az országban ne egyre több szabályozás és szabály legyen, hanem inkább kevesebb, de azokat mindenki tartsa be. Ausztriának sokszínû országnak kell lennie, de olyan alapértékekkel, amelyek mindenkire érvényesek, ahol a munkával érvényesülni lehet, és aki dolgozik, annak vinnie kell valamire.

Strache hangsúlyozta, hogy a két párt programja 75 százalékban hasonló volt, már csak azért is, mert bizonyos pontokat még a választások elõtt átvettek egymástól. Ígéretet tett arra, hogy a koalíciós társak másképp fognak bánni egymással, mint azt az elõzõ nagykoalícióban látták.

“A kémia egyezik” – tette hozzá. Strache nem ígért csodákat, csak számtalan apró lépést a helyes irányban. “Akkor felérünk a csúcsra” – jegyezte meg Bécs közkedvelt hegyén, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az osztrák fõvárosra. “Nem tudunk mindent másképpen csinálni, de sok mindent tudunk jobban” – ígérte.
Bécs, 2017. december 16. Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kormányalakítással megbízott elnöke (B) és Heinz-Christian Strache, az ÖVP-vel kormánykoalícióra lépõ Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetõje sajtóértekezletet tart Bécsben 2017. december 16-án. Elõzõ nap két párt koalíciós megállapodást kötött. (MTI/EPA/Chirstian Bruna)

Bécs, 2017. december 16.
Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kormányalakítással megbízott elnöke (B) és Heinz-Christian Strache, az ÖVP-vel kormánykoalícióra lépõ Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetõje sajtóértekezletet tart Bécsben 2017. december 16-án. Elõzõ nap két párt koalíciós megállapodást kötött. (MTI/EPA/Chirstian Bruna)

Kurz arról biztosította a nyilvánosságot, hogy a kormány világos európai irányt fog követni. Az európai jog 100 százalékban érvényes. Az EU-ban saját meggyõzõdésük szerint fognak fellépni, de elfogadják, ha másfajta többség adódik. Számítani lehet az új osztrák kormányra a CETA – az EU és Kanada között létrejött szabadkereskedelmi megállapodás – és az Oroszország elleni szankciók ügyében is. Strache is megerõsítette ezt, bár õ, mint mondta, jobban szeretné, ha feloldanák a Moszkva elleni büntetõintézkedéseket. Egyben felajánlotta a maga, illetve Ausztria közvetítõi szerepét az utóbbi ügyben.

Strache igyekezett eloszlatni az aggodalmakat, amelyek annak kapcsán merültek fel, hogy a szabadságpárt kapta meg mindkét biztonsági tárcát, vagyis a védelmi és a belügyminisztériumot. Nincs szó “összevonásról”, mondta, mindegyik miniszter a saját tárcájáért felelõs. De hogy a “megalapozatlan aggodalmakat” eloszlassák, a titkosszolgálatoknak jelentéstételi kötelezettségük lesz mind a kancellár, mind az alkancellár felé, azonkívül az illetékes jogvédelmi megbízottnak a kancellári hivatalban lesz a székhelye.
Az új kormányprogram legfontosabb elemei

A kormányprogram 183 oldalas, és az Együtt. A mi Ausztriánkért címet viseli. Tartalmaz adókönnyítéseket, bürokrácialeépítést, szigorításokat a migránsok számára és egy sor, a két párt szavazóinak kedves intézkedést.

EU: Az új kormány kizárja, hogy népszavazásra kerüljön sor Ausztria uniós tagságáról. Miután a külügyminisztérium az FPÖ hatáskörébe kerül, onnan több uniós ügyekkel foglalkozó osztály, köztük a 2018 második felében esedékes osztrák soros elnökséggel foglalkozó akciócsoport a Kurz vezette kancellári hivatalhoz kerül át.
Jog és rend: Elsõdleges szerepet kap a politikai iszlám elleni harc. Kiemelt hangsúlyt helyeznek az osztrák határok védelmére és az illegális bevándorlás feltartóztatására mindaddig, amíg az EU nem biztosítja külsõ határait. Erõteljesebb rendõri jelenlét várható az utcákon.
Oktatás: Fejleszteni szeretnék az alapvetõ írás-olvasási és matematikai készségek terén elért eredményeket, és csak azokat a gyerekeket engednék iskolába, akik megfelelõ szinten beszélik a német nyelvet. Csökkentenék azoknak a családoknak a juttatásait, amelyek nem tesznek eleget bizonyos állami követelményeknek, például az oktatási intézmény látogatása vagy gyermekük német nyelvtudásának tökéletesítése terén.
Adóreform: Az adók aránya a hazai össztermékben (GDP) a kormányzati ciklus végére 40 százalék körüli mértékre fog süllyedni. Évente és gyermekenként 1500 euró (mintegy 465 ezer forint) értékû adókedvezményben részesülnének a családok.
Társadalmi ügyek: 2019-ben bevezetik a családi bónuszt, vagyis havi 1500 eurós juttatást a szociálisan rászoruló családoknak, a menekültek viszont a hagyományos juttatásoknak csupán töredékére számíthatnának (csökkentenék a menekültek juttatásait, és a készpénzes kifizetések helyett nagyobb szerepet kapnának a természetbeni juttatások). Átalakítanák az állami nyugdíjrendszert, hogy az jobban megfeleljen az osztrák társadalom elöregedésének – 1200 eurós minimálnyugdíjat állapítanak majd meg.
Megújult klíma- és energiastratégia

Az új kormány összetétele

Az új osztrák koalíciós kormányban a nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 7 miniszterrel és a kancellárral, míg a kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 6 miniszterrel, köztük az alkancellárral képviselteti magát.

A kormányüléseken 16-an fognak ülni a nagyasztalnál: Sebastian Kurz kancellár, valamint hét miniszter és egy államtitkár az ÖVP, illetve hat miniszter, köztük Heinz-Christian Strache alkancellár, egyben az állami hivatalnokok és a sportügyek minisztere és egy államtitkár az FPÖ oldalán – jelentette az APA. Az elõzõ kormányból egyetlen ember, a volt külügyminiszter, Sebastian Kurz kancellár tagja az új kormánynak.

Míg a szociáldemokratákkal nagykoalícióban kormányzó elõzõ néppárti csapatban csak egy miniszternõ volt, a jelenlegiben három miniszter és egy államtitkár képviseli a nõket. Az FPÖ-nek két nõ minisztere van. Összességében az új kormányban a nõk aránya az államtitkárokkal együtt 37,5 százalék.

A kulcstárcák közül a pénzügyit (Hartwig Löger), a gazdaságit (Margarete Schramböck) és a mezõgazdaságit (Elisabeth Köstinger) a néppárt, míg a védelmit (Mario Kunasek), a külügyit (Karin Kneissl) és a belügyit (Herbert Kickl) a szabadságpárt kapta.
Az ellenzék máris tiltakozik

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) erõs ellenzék akar lenni, mert erre van szükség az új fekete-kék kormány fényében – jelentette be Christian Kern távozó osztrák kancellár, az SPÖ elnöke szombaton az APA hírügynökségnek és az osztrák rádiónak nyilatkozva.

“Elõre nézek. Más funkcióban fogunk Ausztriáért dolgozni. A kabinet erõs ellenzéket kíván meg, amit a legutóbbi órák fejleményei nyomatékosan igazoltak” – mondta Kern. “A kormánypártok a választási kampányban sok mindent megígértek, de most mindezeket az ígéreteket rekordidõ alatt kidobják a fedélzetrõl” – folytatta a leköszönõ kancellár.

“Az egyetlen észrevehetõ változás az, hogy a szabadságpárt bekerült a kormányba. Ezzel a szabadságpártiak hozzáférést kaptak a biztonsági tárcákhoz és a titkosszolgálatokhoz” – állapította meg Kern.

Az SPÖ elnöke visszalépésnek nevezte egyebek között az oktatáspolitika tervezett reformját és a vendéglátóhelyeken törvény szerint bevezetendõ dohányzási tilalom visszavonását, de kilátásba helyezte, hogy pártja küzdeni fog mindezek ellen, és a civil társadalommal közösen meg fogja akadályozni “a legnagyobb ostobaságokat”.

Az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) nevû kis liberális ellenzéki párt elnöke, Matthias Strolz szerint az új kormányprogram kevés meglepetéssel szolgál, ellenben sok kérdést nyitva hagyott. Hiányolta a választási ígéretek megvalósításának ütemtervét, és megkérdõjelezte az új kormány szakmaiságát, tekintettel arra, hogy csupán a kancellárjelölt Sebastian Kurznak van kormányzati tapasztalata. Ezért azt javasolta, hogy az új miniszterek parlamenti meghallgatáson számoljanak be, hogyan képzelik el tárcájuk vezetését és mûködését.
Közben Alexander Van der Bellen szövetségi elnök hivatala bejelentette, hogy hétfõ 11 órakor tartják meg az új kormány eskütételét. A bejelentésre különbözõ osztrák nem kormányzati, politikai, társadalmi és civil szervezetek, szövetségek és személyiségek nagy tüntetésre hívtak fel hétfõn a bécsi Heldenplatzon, hogy együtt tiltakozzanak az új kormány felesketése, a “jobboldali fordulat” ellen.

Kapcsolódó cikkünk: Megszületett az osztrák kormánykoalíciós egyezmény

Forrás: MTI/APA/Reuters/Kitekintõ
http://kitekinto....f=hirstart
267 #3 Perle
- 2017-12-19 23:24
Az egyik észak olasz tartomány németül beszélõ polgárainak osztrák állampolgárságot ígér az osztrák kancellár, egyeztetve az olasz kormánnyal.
https://www.china...64389.html

Itt is politikai nemzeti egység lesz, akárki meglássa, tráadásul kurz úton..:P

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.64 másodperc
4,460,820 egyedi látogató