Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A svédek nem kertelnek: háborús konfliktusra készülnek

KülföldSzóval a "rendszer-átállítás" és a "hosszúkéselések éccakája" tervezetten kb. egy hetet vesz majd igénybe? Ezt háborúnak nem nevezném. Nálunk pl. két hát alatt rendet teszünk! Igaz, ennek is már 7 éve. Éjjen a szabadkõmûves 7-8-10 éves terv, meg a többi! Svédországnak javítania kell polgári védelmi képességét, és állampolgárainak fel kell készülniük arra, hogy „egy héten át állami segítség nélkül boldoguljanak valamilyen rendkívüli esemény vagy komoly háborús konfliktus idején” – közölte szerdán egy parlamenti bizottság.

„Egy háború hatalmas erõfeszítést igényel a polgári lakosságtól” – mondta Brjon von Sydow, a svéd parlament védelmi bizottságának elnöke. A bizottság feladata, hogy hosszú távú tanácsokat dolgozzon ki biztonság- és védelempolitikai kérdésekben. „Nem zárható ki egy Svédország elleni fegyveres támadás” – áll a polgári védelemrõl szóló, Peter Hultqvist védelmi miniszternek benyújtott jelentésben.

A képen: õrségváltásra készülõdnek a katonák a királyi várnál. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A bizottságban mind a nyolc parlamenti pártnak van képviselõje. A jelentés figyelmeztetett, hogy a nemzetközi biztonsági helyzet megjósolhatatlan.

A konfliktus része lehet információtechnológiai támadás vagy hibrid háború is, amelynek következtében leáll a távközlés és az áramszolgáltatás.

Kulcsfontosságú a megfelelõ hozzáférés az élelmiszerekhez, ivóvízhez, energiához és gyógyszerekhez – áll a jelentésben.

A totális védelem és ellenállás részeként „mindenkinek be kell szereznie egyheti készletet alapvetõ élelmiszerekbõl és gyógyszerekbõl, hogy ne szoruljon állami segítségre” – közölte Sydow.

A Svéd Polgári Védelmi Hivatal szerint a polgároknak arra kell felkészülniük, hogy 72 óra hosszat képesek legyenek magukról állami segítség nélkül gondoskodni. A javaslatok között szerepel, hogy be kell szerezni gyertyákat, meleg öltözéket, hálózsákot, fáklyát, víztároló edényeket és tartós élelmiszereket, konzerveket, rizst és tésztát.


Svédország, amely tagja az Európai Uniónak, de a NATO-nak nem, kijelentette, hogy „nem marad tétlen”, ha egy másik skandináv uniós tagállamban katasztrófa történik, vagy támadás éri, és hasonló bánásmódot vár el a maga számára is – közölte a bizottság.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-12-20 20:13
Bild: Az oroszok gyakorolták a balti országok lerohanását
2017. december 20. 19:54 - szerzõ: 168 Óra/MTI

A NATO-hoz tartozó balti államok lerohanását gyakorolta be az orosz hadsereg szeptemberben a Fehéroroszországgal közösen folytatott Zapad-2017 mûveletben, a hidegháború óta tartott legnagyobb szabású hadászati gyakorlaton - írta szerdán a Bild címû német lap nyugati hírszerzési információkra hivatkozva.

Egy NATO-tagország hírszerzõ szervezetének munkatársai a Bildnek elmondták, hogy a hivatalosan védelmi és terrorelhárító jellegûnek mondott Zapad-2017 hadgyakorlaton résztvevõ alakulatok valójában egy támadó mûveletet gyakoroltak be.
Fotó: TASS/Anton Novoderezhkin

A forgatókönyv arról szól, hogy Oroszország lerohanja a három balti államot - Észtországot, Lettországot, Litvániát -, és légicsapásokat mér nyugat-európai NATO-tagországokra, hogy elzárja az észak-atlanti szövetség baltikumi csapatainak utánpótlását, és megfélemlítse az érintett nyugat-európai országok lakosságát. A légicsapások az úgynevezett kritikus infrastruktúra ellen, a többi között energiaellátó hálózatok, kikötõk és katonai repülõterek ellen irányulnának az említett források szerint.

Sir Richard Shirreff nyugalmazott brit tábornok nemrég írt egy dokumentumregényt, a Háború Oroszországgal 2017 címmel, amelyben a NATO korábbi európai fõparancsnok-helyetteseként azt írja, hogy lehetséges a három balti állam (NATO- és EU-tagok) orosz lerohanása. A szerzõ szerint ennek ürügye az orosz anyanyelvû lakosság védelme lenne, eszköze pedig részben a hibrid hadviselés – azaz propagandaháború és beszivárgott kommandók, „kis zöld emberkék” – és a hagyományos fegyveres erõk bevetése.

Az orosz egységek gyakorolták a Litvánia és Lengyelország között fekvõ kalinyingrádi enklávéban, valamint a Szentpétervár és Murmanszk térségében telepített Iszkander típusú ballisztikus rakétaütegek bevetését is. A forgatókönyv alapján a rakétákkal Svédországot és Finnországot kellene sakkban tartani, amelyek ugyan nem NATO-tagok, de Moszkvában nem semlegesként tartják számon õket - írta a lap.

Német hírportálok jelentései szerint a NATO brüsszeli központjában egy szóvivõ azt mondta, hogy nem kommentálnak állítólagosan hírszerzési információkat tartalmazó sajtóbeszámolókat. Mindazonáltal hozzátette: egyértelmû, hogy a Zapad-2017 keretében államok közötti konflikus esetére kidolgozott mûveleteket gyakoroltak be, és az is világos, hogy a hadászati gyakorlat a hivatalos orosz adatokhoz képest jóval nagyobb szabású volt. Orosz adatok szerint a szeptember 14-tõl 20-ig folytatott hadgyakorlaton 12 700 katona és 680 harcjármû, 70 repülõgép és 10 hajó vett részt, Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában, a Kalinyingrádi, a Leningrádi és a Pszkovi megyében.

NATO-országok szakpolitikusai szerint Oroszország 100 ezernél is több katonát mozgósított a hadgyakorlatra, amelynek a hátterérõl ebben a cikkünkben írtunk részletesen.
http://168ora.hu/...asat-14275
267 #2 Perle
- 2017-12-20 21:39
A németek azért terjesztik ezt, mert gyakorlatilag õk kapták Litvániát. A britek Észtországba költöztek.. A balti országokat és Lengyelországot felosztották egymás között a vezetõ náto államok..Már akkor gyanús volt nekem az egész, amikor nem vegyes alakulatokat, hanem egy-egy ország hatonáit telepítették ezekbe az államokba.
http://hu.euronew...litvaniaba

Megy majd a gyors észak-atlanti haderõmozgatás, telepítés az oroszok ellen , határtalanul, Európán keresztül közutak, hidak, vasútak, kikötõk jogosult használatával:
http://www.dailym...asion.html
A fõtitkár erre kapott még plusz 2 évet a hatalmon maradáshoz.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.39 másodperc
4,440,109 egyedi látogató