Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Magyarország megnövekedett helye a térképen

BelföldUgyan ezt a zsidó-cigány szabadkõmûves "magyar" csürhe a nemzetközi szinten a döglött kutyát sem érdekli, azért jól elmajomkodnak. Budapest sokat erõsödött diplomáciai téren az elmúlt esztendõ során

Magyarország az elmúlt évben látványosan megerõsödött a diplomácia világában. A tapasztalat azt mutatja, hogy a versenyfutásban, amely nem jár se díjakkal, se pozíciók osztogatásával, a magyar álláspontnak ma már súlya van, erre pedig nemigen volt példa 1990 óta.

Senki se mondja ki hangosan, de Orbán Viktor megnyerte a migrációval kapcsolatos vitát – állt a Politico címû baloldali politikai magazin októberi cikkében.

Persze a történelmet nem a Politico és nem is a lapok írják, de a nagy képet tekintve fontos jelzés, hogy egy Magyarország kormányával ellentétes oldalon álló szaklap rámutat, az EU döntéshozói is egyre inkább hajlanak elfogadni a migrációs válság azon értelmezését, amelyet Magyarország 2015 óta következetesen tart.

Nem valósult meg az a régi fenyegetés, hogy Magyarország elszigetelõdne álláspontja miatt, az se történt meg, hogy az orosz vonzás „beszippantotta” volna Budapestet. A nagyhatalmak közül Oroszországgal valóban szívélyes a viszony, ahogy ezt el lehet mondani Kínáról és az Egyesült Államokról is.

Érdemes megemlíteni, hogy szomszédaink közül egy kivételével az összessel kiválóak a kapcsolatok, az osztrák kormányalakítást követõen várhatóan olyan erõs szövetségessel bõvül hazánk diplomáciai hátországa, amellyel az Európai Unión belüli vitákat is könnyebben tudja elsimítani.

Budapest törekvéseinek köszönhetõ a visegrádi megállapodás erõre kapása és tartalommal való megtöltése, amely újfajta szemléletet adott a térségnek, egyben Magyarország diplomáciai mozgásterét is kibõvítette. Az egyetlen szomszéd, amellyel a viszony kiegyensúlyozatlan, Ukrajna. Ez azonban nem magyar hiba, hanem Kijev kétségbeejtõ helyzetének eredménye, amelyet sokszor logikátlan döntésekkel próbál orvosolni, mint például a sok vitát kiváltó oktatási törvény. Magyarország jelenlegi helyzete van olyan stabil, hogy képes befolyásolni Ukrajna jövõjét, s nemzetközi porondon is felveszi a kesztyût a kárpátaljai magyarok védelmében.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor. Figyelnek a magyar kormányfõ szavára

Nem vitás, hogy számos, Magyarországgal kapcsolatban kritikus politikus, valamint ellenérdekelt politikai erõ van az Európai Unióban, ám a ma még 28 tagú országközösség jellegénél fogva a folyamatos viták és egyeztetések színtereként mûködik, ahol a folyamatok bizonyos logika mentén mûködnek. A nyugati országok egyike-másika hajlamos ma is lenézni a tíz „új” tagállamot, azt várva tõlük, hogy az uniós csatlakozásért cserébe elfogadják a nyugatról érkezõ javaslatokat. Ez tûnt ki egyértelmûen a migránsválság megoldásaként felvetett kvótavitában, ahol egyes országok kifejezetten dühösen reagáltak arra, hogy a visegrádi államok nem osztották nézeteiket a megoldás kapcsán.

A vita valószínûleg sokáig tart még, ahogy a migránskérdést se lehet egyetlen tollvonással elintézni, de ahogy alakult Orbán Viktor 2016 õszén tett kijelentésének fogadtatása a líbiai migránsközpontok létrehozásáról, szépen mutatja a stabil diplomácia eredményességét. A kijelentésre reagált az Európai Unió több vezetõje, s visszautasította azt a líbiai miniszterelnök is, amely jól jelezte, hogy mennyit változott a világ, amikor egy közép-európai ország vezetõjének a szavait már komolyan vette Líbia is. Az akkoriban még elutasított véleményt ma már jószerivel magáévá tette az unió diplomáciája is, a megvalósítás azonban nyilvánvalóan nehézségekbe ütközik, s nem csak politikai okokból.

A magyarországi ellenzék által rendre hangoztatott elszigetelõdés nem következett be, ahogy nem is következhet be, mivel Magyarország valójában nagyon aktívan él a neki juttatott jogosítványokkal, és úgy fogja fel az Európai Uniót, ahogy azt kell, azaz tagjaként, amelynek kötelessége úgy befolyásolni a szövetség mûködését, hogy az a lakosság számára nagyobb lehetõségeket nyújtson.

A reformokra szoruló Euró­pai Unióban a visegrádi együttmûködés megerõsödése egyértelmûen az országcsoport javára válik alternatív javaslataival, ebben pedig Magyarország élen jár, amely Budapest nemzetközi elismertségét is nagyban növelte.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-12-23 20:39
Hat éves a korrupcióellenes összefogás Magyarországon

Sikeresnek ítélte a korrupcióellenes fellépést a jegybank, a számvevõszék, illetve a közbeszerzési hatóság vezetõje, egyúttal hangsúlyozták az intézményi összefogás erõsítését a korrupcióellenes együttmûködési megállapodás aláírásának hatodik évfordulóján tartott rendezvényen hétfõn, Budapesten.

Domokos László, az Állami Számvevõszék elnöke kijelentette: az integritás mint az intézmények korrupcióval szembeni ellenállóképessége, ma már nem idegen fogalom, hanem minden területen érvényes fejlesztési irány...http://www.kozbes...arorszagon

Orbánék mentalitása: miénk Magyarország, vigyük haza!
Paá Nikol
2017. 12. 23. 19:00

Hét évvel ezelõtti hatalomra kerülése óta a Fidesz államosítás néven nyúlja le a közvagyont. Ráteszik egy-egy ágazatra a kezüket, majd kiszervezik a holdudvar tagjainak. Szinte már követhetetlen, hogy mi van a kezükben, mit szereztek meg maguknak, mit vettek el tõlünk.


Magán-nyugdíjpénztárak

A kormány becsapott hárommillió magyar munkavállalót, akik a jövõjükre gondolva magán-nyugdíjpénztárakba tettek félre. Ez az intézmény 1998 és 2011 között mûködött, a tagok pedig összesen 3 ezer milliárd forintot gyûjtöttek össze. A magán-nyugdíjpénztárak államosítása szinte rögtön a hatalomra kerülésük után megkezdõdött, Orbán Viktor már 2010 októberében arról beszélt a parlamentben, hogy felül kell vizsgálni a nyugdíjrendszer kiadási oldalát is, ugyanis az állam 30 milliárd forintot költ a kettõs nyugdíjrendszerre. Október végére már törvény határozta meg, hogy felfüggesztik a tagdíjak folyósítását, valamint megszüntették a kötelezõ tagságot és lehetõséget biztosítottak az állami rendszerbe való visszalépésre. A történet végét ismerjük, az emberek megtakarítása, a 3000 milliárd forint eltûnt. Tállai András korábban a parlamentben azt mondta, hogy az államadósság csökkentésére használták fel az összeget, valamint az alap költségvetésbe fizettek be belõle, azonban bizonyítékok nincsenek.

Takarékbank

2013-ban a Takarékbank még 22 takarékszövetkezet 1640 fiókját felügyelte. Majd egy akkoriban elfogadott új törvény értelmében az állam létrehozott egy szervezetet, amelyet a Takarékbank fölé helyezett, ezzel óriási befolyást szerezve az intézmény fölött. A takarékszövetkezeteknek nem volt más választásuk, mint csatlakozni az állami irányításhoz, különben kizárták volna magukat az egész struktúrából, és rövid idõn belül csõdbe mehettek volna. Sokan alkotmányellenesnek ítélték a kormány cselekedetét, az Alkotmánybíróságot pedig akkor sem kellett félteni, arra jutottak, hogy vannak helyzetek, amikor az állam beavatkozhat a piaci folyamatokba, és itt pontosan ez történt.

Trafikok

Egyesek, például a Hódmezõvásárhelyhez is kötõdõ Continental Zrt. vezetõje, aki a Dohányipari Befektetõk Magyarországi Szövetségének (DBMSZ) akkori elnöke már 2011 elõtt láthatta azt a Lázár János nevéhez köthetõ törvényjavaslatot, amely késõbb teljesen átrendezte a dohánypiacot. A lenyomott dohánymultik látszólag elfogadták a kormány akaratát, azonban a színfalak mögött megpróbáltak lobbizni. Sikertelenül. A dohányárusítás központi kézbe került, a koncessziókat pedig természetesen a rokonok, barátok, ismerõsök kapták.

Kaszinók

2013-ban viharos gyorsasággal hozta meg a nyerõgépek betiltására vonatkozó törvényt a parlament fideszes többsége. A rendelet szerint pénznyerõ automatákat kizárólag játékkaszinókban lehet üzemeltetni. Ezen nemcsak az iparág szereplõi és a szerencsejáték-szövetség háborodtak fel, de az Európai Unió is vizsgálta a törvényt. Lázár János azzal magyarázta döntésüket, hogy a hátrányos helyzetû embereket szeretnék ezzel védeni, hiszen nem akarják, hogy nyerõgépeken veszítsék el a pénzüket, ráadásul úgy vélték, a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot is jelent. Azóta két kaszinót az állam, egyet pedig Andy Vajna üzemeltet, akinek még a pénztárgépeit sem kellett bekötnie a NAV rendszerébe.

Tankönyvpiac

Még nem fejezõdött be a folyamat, de az állam már erre az ágazatra is rátette a kezét. Azzal kezdõdött a manõver, hogy 2013-ban államosították a tankönyvterjesztést. A 2013/14-es tanévben már csak a Könyvtárellátó (KELLO) szállíthatta a könyveket az iskolákba. Ha pedig éveken belül lejár a magánkiadók engedélye, akkor évfolyamonként csak két kiadvány közül lehet majd választani. A kormány egy 2014-es rendeletében 8,7 milliárd forintot csoportosított át „az állami tankönyvkiadás feltételeinek megteremtésére”, azután az Emberi Erõforrások Minisztériuma gyorsan meg is megvásárolta az Apáczai Kiadót és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadót.

Nagyon emlékeztet ez a korszak egy korábbira. Melyikre is?


https://zsurpubi....yuk-haza-/
4 #2 Posta Imre
- 2017-12-23 20:40
Az RMDSZ is szeretné titokban tartani a pénzügyeit
2017. december 23. 09:57 - szerzõ: MTI

A Kolozs megyei törvényszék egy sor közérdekû információ közzétételére kötelezte elsõfokú ítéletében a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ).

Az RMDSZ-t az Átlátszó Erdély portál perelte be, miután a szövetség elutasította, hogy a gazdálkodására vonatkozó részletes információkat közöljön. A portál azt szerette volna megtudni, hogy mire költötte a szövetség azt a mintegy 28 millió eurónak (8,68 milliárd forint) megfelelõ összeget, amelyet az az utóbbi hat évben az erdélyi magyar nemzeti közösség képviselõjeként kapott a román költségvetésbõl.

A törvényszék arra kötelezte az RMDSZ-t, hogy közölje a tulajdonában álló ingatlanok listáját, valamint azt is, hogy kitõl, mikor, mennyiért vásárolta ezeket, közölje a bérelt ingatlanok listáját, valamint azt is, hogy kitõl mennyiért bérli ezeket. A törvényszék ítélete szerint a szövetségnek az ingatlanokra fordított karbantartási költségekrõl is számot kell adnia, valamint arról, hogy 2009 óta milyen képzõmûvészeti alkotásokat vásárolt, kiktõl és mennyiért. Emellett közölnie kell, hogy az utóbbi hat évben a szövetséget képviselõ emberek milyen kiszállási díjat számoltak el külföldi utazásaik alkalmával. Az ítélet nem jogerõs. A kikézbesítésétõl számított 15 napon belül lehet fellebbezni ellene.http://168ora.hu/...yeit-14382

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.40 másodperc
3,405,255 egyedi látogató