Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ütõképes hadsereggé tennék a magyar honvédséget

BelföldKutyaütõ-képessé. max! Na jó, elhiszem,. hogy ha a fost lefölözik, akkor még a xarból kihozhatnak egy zserbóhoz hasonló krémet, de mit szól ehhõ a zsidó-cigány "magyar" vezetõsegg? Tán Nagy Magyarországban majd másképpen menetelnek a dógok? Lesz újra ÁVH mög minden? Jaj de izgi! A toborzásra koncentrál a honvédelmi tárca, amely a térség legütõképesebb hadseregét akarja létrehozni.

Elkapkodott, elõkészítetlen döntés volt, amikor 2004-ben az Országgyûlés a sorkatonai szolgálat megszüntetésérõl döntött – mondta a napokban Simicskó István honvédelmi miniszter. Ha valamiben, a Fidesz legalább ebben a kérdésben következetes álláspontot képvisel. A sorkötelezettség Medgyessy-kormány alatti megszüntetésekor Simicskó olyan országgyûlési határozat elfogadását szorgalmazta, amely nem törli el, csupán „nullában” rögzíti a kötelezõen besorozandók számát. Így a mindenkori kormány – akár kétharmados többség nélkül is – bármikor visszaállíthatja a kötelezõ sorkatonai szolgálatot.

Bár a Fidesz–KDNP-frakciónak 2010 és 2015 között bármikor összejött volna a kétharmad, ódzkodott a kötelezõ sorozástól. És ha jövõre esetleg ismét összejönne az alkotmányozó erejû többsége, s megint napirendre kerülhetne a kérdés, akkor is számos kockázatot rejtene számára a történelem kerekének visszaforgatása. A fiatalok ugyanis könnyen külföldre menekülhetnének a kötelezõ szolgálat elõl, amit amúgy a kilencvenes években még Orbán is az életének egyik leghaszontalanabbul eltöltött idõszakaként jellemzett. Igaz, pár éve miniszterelnökként már úgy fogalmazott, hogy „kicsit másképp tekint az ember azokra, akik nem tettek katonai esküt”.

Simicskó ennél is tovább ment: a katonai kiképzés hiánya szerinte számos baj oka, emiatt is jöttek létre a részint pártpolitikai alapon szervezõdõ félkatonai, militáns szervezetek, gárdák. Az önvédelmi reflexek egészséges mûködéséhez a kormánypárt szerint hozzátartozik, hogy a fiatalok agyába befészkelje magát az a gondolat: fizikai és mentális értelemben is késznek kell lenniük arra, hogy ha kell, akár fegyverrel is megvédjék az országot.
Honvédségi Komondor. Beültetnék a fiatalokat
© MTI / Balogh Zoltán

A kormány egyelõre csak a könnyített változatban, az önkéntes katonaságban gondolkodik. „A haza védelme nemzeti ügy” szlogen jegyében jövõre mind a 197 járásra kiterjesztik a tartalékoshálózatot. Az állomány jelenleg úgy számlál hivatalosan hatezernél is több tagot, hogy még azokat a kormánymegbízottakat is idesorolják, akiknek egyetlen feladatuk, hogy nyilvános eseményeken egyenruhában pózoljanak. Ezek a rendfokozattal is büszkélkedõ tisztek valójában operettkatonák: senkinek sem adhatnak parancsot, sõt szolgálatra sem lehet behívni õket.

A katonai életpálya népszerûsítésére nem sajnál pénzt, paripát, fegyvert a kormány. Maga a miniszter személyesen is kiveszi részét a toborzásból: legutóbb a Miskolci Egyetemen tartott elõadást (amelynek idejére a rektor tanítási szünetet rendelt el). De az iskolai lõtérprogram és a Honvédelmi Sportszövetség néven tavaly újjáélesztett MHSZ is azt a célt szolgálja, hogy a fiataloknak megjöjjön a harci kedvük. A szervezetben fõként küzdõsportokat oktatnak, immár közel 27 ezer gyereknek.

Nemrég indult be a HM „irány a hadsereg” címû internetes oldala is, amely a biztos megélhetés ígéretével csábítgatja a fiatalokat. Ugyanott, egy kalkulátor segítségével, a szolgálati évek, rendfokozatok kombinálásával, mindenki kiszámolhatja magának, mennyi havi illetményre számíthatna, ha angyalbõrt öltene. A skála 131 ezer forinttól 517 ezer forintig terjed, amihez még hozzájönnek a pótlékok is.

A cél, hogy a Magyar Honvédség 2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé váljon – ezt tartalmazza a nemrég a kormány elé került Zrínyi 2026 elnevezésû honvédelmi és haderõfejlesztési program. Arról is döntöttek, hogy a honvédelmi költségvetést évrõl évre legalább a GDP 0,1 százalékával növelik, hogy a fejlesztési ciklus végére elérjék a NATO elvárását (ez 2 százalékos GDP-arányos ráfordítást ír elõ, míg a tavalyi érték 1,02 százalék, azaz 353 milliárd forint volt).

„A rendszerváltás utáni legátfogóbb haderõfejlesztési program” keretében a katonák egyéni felszerelése, ruházata már megújult. Ennél persze jóval komolyabb kihívás, hogy a haderõ professzionalizálódása, a rohamos technikai fejlõdés miatt egyre kevesebb élõ munkaerõre van szükség a hon védelméhez, illetve a NATO-tagságból fakadó kötelezettségek teljesítéséhez. A háborúkat ma már jórészt a kibertérben, illetve drónokkal vívják. A méregdrága felszereléseket pedig biztonságosabb, hatékonyabb, gazdaságosabb a katonai pályát hivatásként gyakorló szakemberekre bízni.
A honvédelmi és a belügyminiszter. Fegyverkezési verseny
© AFP / Erwin Scheriau

A kormány két legyet ütne egy csapásra: a Zrínyi 2026 program keretében bõvíti a hazai fegyver- és lõszergyártást, amire gazdaságstratégiailag is fontos, munkahelyteremtõ beruházásként tekint. A komolyabb technikai eszközök beszerzése, például a szakzsargonban forgószárnyasoknak nevezett helikopterek fejlesztésében azonban a tárca már inkább külföldre, például az oroszok és a törökök felé kacsingat. Moszkvával a Mi–17-es szállítóhelikopterek felújításáról már megállapodott – a továbbszolgáló orosz gépek így még nyolc évig repülhetnek –, az amerikai Black Hawk helikopterek török licencváltozatából pedig a következõ években vásárolna. Az elavult Jak–52-es kisrepülõgépeket pedig Zlin típusú felderítõ repülõgépekre cserélik (ez részben már megtörtént). A korábban kormánygépként is használt An–26-os gépek utódját viszont még keresik. Olyanra lenne szükség, amely leszállás nélkül akár Afganisztánig is eljutna.

Hogy ebbõl hogyan lesz a térség legütõképesebb hadserege, nem teljesen világos. Mindenesetre a katonai vezetés a szárazföldön is erõsít: 4 milliárd forintért csapatszállító buszokat vásárol. A HM Currus és az Ikarus együttmûködésében megvalósuló beszerzésbõl is látszik, pontosan mit is ért a katonai vezetés haderõképességen: elsõsorban nem a klasszikus háborúk ellen vértezik fel a hadsereget: a kormánykommunikáció által létezõnek vélt Soros-terv kivédésére fegyverkeznek. A cél, hogy a déli határokon, illetve – a terrorveszélyre hivatkozva – a nagyobb városok közterein még hatásosabb lehessen az erõdemonstráció.

A tárca helyzetértékelése szerint erre azért van szükség, mert „az elmúlt idõszakban egyre növekedett az instabil államok száma, ami fokozott biztonsági kockázatot jelent a magyar emberek és Európa számára”. Ezért kap prioritást a fejlesztési tervben például a lánctalpas gyalogsági harcjármûvek és harckocsik beszerzése is. Így a következõ években egyre nagyobb számban tûnhetnek majd fel a katonai konvojokban a Komondor névre hallgató, magyar fejlesztésû páncélozott harci jármûvek.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2017-12-28 20:21
Zsoldos katonákkal a hazát védeni? Azok csak külföldi misszókba valók.
Valószínû, hogy meg akarnak velünk vetetni külföldi haditechnikát, ahhoz kell a kezelõszemélyzet.
Pilótaképzés is lesz 20 év után.
http://www.korman...arorszagon
Már csak aza kérdés, hol fognak gyakorolni, repült óraszámot növelni, mert az az "átkosban" sem itthon folyt.
267 #2 Perle
- 2017-12-28 20:26
A rendõrség is új buszokat kap, ráadásul hazait. Ütõképesebbek leszTek.
http://www.kisalf...t/2543312/
329 #3 gutai zub
- 2017-12-29 09:13
"ha kell, fegyverrel megvédjük az országot"?

Milyen országot, és kitõl is kéne megvédeni?

Sokan itt úgy beszélnek, morfondíroznak, rakosgattyák! a szart, mintha Magyarország nem lenne egy "tagállam" az EU-ban, megfosztva az önállóság látszatától is.

A magyar állam ténykedése, országházastúl semmi más mint: mutyizások, lopások, és szünet nélküli hazudozások az elhülyült lakosság megelégedésére.

Van pénz a "hadseregben", Sziriában talált fegyverek, amelyekkel a terroristák háborúztak, 17%-ban Magyarországon készültek..............
4 #4 Posta Imre
- 2017-12-29 12:41
Gutai, ez az egész a "belsõ ellenség" miatt, okán van.

Nemzetgazdaságilag kiemeltnek számítanak a lõterek

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentõségûvé nyilvánította a kormány a lõterek kialakítását.

Elsõ körben 16 sportközpont esetében döntöttek úgy, hogy azokhoz nem kell építészeti-mûszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, valamint a településképi véleményezési eljárást sem kell lefolytatni. A lõterek engedélyeztetését és az azzal kapcsolatos hatósági eljárásokat is felgyorsítják. A miniszterelnök egy éve jelentette be, hogy csaknem kétszáz lõteret hoznak létre három év alatt 27 milliárd forintból.
https://hirtv.hu/...ek-2436757

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.51 másodperc
3,405,847 egyedi látogató