Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Jövõre minden óvodának és iskolának fel kell készülnie a terrortámadásra

BelföldÉs akkor mi van? Ja, jöhet a következõ fázis, lépésrõl lépésre, mint a katonák! Terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának. A potenciális terrorveszély miatt van rá szükség - írja az abcug.hu.

Fél évet kaptak a magyarországi óvodák és iskolák, hogy HIT-et, vagyis Honvédelmi Intézkedési Tervet készítsenek maguknak. Errõl december végén értesítette az igazgatókat az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi).

Az iskoláknak küldött levél szerint a potenciális terrorfenyegetettség miatt minden intézménynek fel kell készülnie egy esetlegesen bevezetendõ különleges jogrendre.

A levél alapján a HIT egy elég részletes dokumentum lesz, ami arra jó, hogy az iskolák akkor is el tudják látni a feladatukat, ha

megelõzõ védelmi helyzet,
terrorveszélyhelyzet,
rendkívüli állapot,
szükségállapot,
vagy váratlan támadás

miatt különleges jogrendet vezetnének be az országban.

2018 júniusáig minden iskolának a saját HIT-ében kell összeírnia, hogy ilyen helyzetben milyen rendkívüi intézkedéseket hozna.

A HIT alapján kell meghatározni a riasztás-értesítési feladatok végrehajtását, az abban érintettek meghatározott helyen és idõn belüli rendelkezésre állását, a készenléti szolgálatba lépés, a honvédelmi feladat vagy a válságkezelés katonai feladatai támogatásának feltételeit

– írják.

A HIT-et olyan enyhébb helyzetekben is lehet alkalmazni, amelyek még nem minõsülnek különleges jogrendnek, de hogy ez pontosan mit jelent, azt nem részletezik a levélben.

A HIT-ben le kell írni, hogy terrortámadás esetén ki és hogyan veszi fel a kapcsolatot a tanárokkal és a szülõkkel, a sikertelen kapcsolatfelvételeket pedig külön jelenteni kell a fenntartónak. Össze kell írni az iskolában levõ vegyszereket is a tisztítószerektõl a kémia szertáron át a fûnyíró benzinjéig, és ezeket biztonságba kell helyezni. Nyilván kell tartani az összes alkalmazott tartózkodási helyét, és külön helyet kell kijelölni az élelmiszernek és a víznek.

Különleges jogrend idején csak nagyon indokolt esetben lehet a tanárokat szabadságra engedni, és be is lehet rendelni a szabadságon levõket. Azt írják, az intézményvezetõket munkaidõ után is együtt kell tartani az épületben, és állandó készenlétben kell tartani az “egyéni védõeszközöket is”, amiket terrortámadás idején igényelni is lehet.

A minisztérium egy 34 oldalas mintát is küldött az iskoláknak, amelyben részletesen leírják, hogy vészhelyzet esetén milyen feladatokat kell kiosztani az iskolai dolgozók közt. Ezt ide kattintva lehet elolvasni.

Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-12-30 20:06
Komoly informatikai fejlesztés elõtt a Katasztrófavédelem

A katasztrófavédelem egy döntéstámogató rendszer elnevezésû projekt keretén belül fejleszti informatikai infrastruktúráját - áll a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság közleményében.

A 2019 végéig tartó fejlesztés célja a katasztrófák megelõzése, azok bekövetkezése esetén a következmények mérséklése, valamint a reagálóképesség javítása. Ennek érdekében a projekt több területet céloz meg, a fejlesztés különbözõ részekbõl áll: korszerû eszközök beszerzése, a szervezet informatikai rendszerének fejlesztése, továbbá szakmai képzések. Az informatikai objektumok biztonsági fejlesztése révén a beruházás végére országos és területi szinten egységesebb biztonsági szint jön létre.

A döntések megfelelõ háttértámogatásához elengedhetetlen a gyors és hatékony kommunikáció. A jelenleg webes környezetben mûködõ, térinformatikával támogatott alkalmazások a projektnek köszönhetõen mobileszközökön is megjelennek majd. Ennek a fejlesztésnek az eredményeként a szükséges információk a terepen dolgozó állományhoz egyaránt könnyebben eljutnak.

Az európai uniós támogatással megvalósuló projekt révén elért eredmények a teljes katasztrófavédelmi szervezet tevékenységére pozitívan hatnak, az irányításban és a végrehajtásban tevékenykedõk mindennapi munkáját támogatják. A beruházásnak köszönhetõen korszerû katasztrófavédelmi informatikai rendszer jön létre, amely javítja a veszélyhelyzetekre való reagálóképességet és segíti a döntések meghozatalát.

A KEHOP-1.6.0-15-2016-00023 azonosítószámú projekt támogatási összege 850 millió forint.
http://www.biztos....7210.html
131 #2 lalapapa
- 2018-01-03 14:25
Esz be pudvalt es fos lett,
mikor a nyul kezdi kefelni a medvet
akkor jonnek fel az ovodai mesek is,
mondtam en
fegyvertartas hivatalos hasznalat,
a helyszinen valo azonnali akasztas,
es sok mas kedvesebb demokszoppracivabb
eljarassal sok minden el erheto,
minden 100 negyzet meterre rendor vagy
katona tele loszerrel es langszoroval,
akkor lehetne szeliditteni a disznyokat
meg a veszett embereket is,
kinek az agya foss lett
s_ratatas_ratatas_kukks_durr
nemtudod ki irtani az egereket a haz korul
akkor rovicedesen meg esznek mindent
de latom nem csak egerkeeknel van ilyen
s_hihis_ratata

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.60 másodperc
3,399,710 egyedi látogató