Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Elkezdett látszani a putyini rendszer vége

BelföldSzó sincs a címben szereplõ "rendszer" végérõl. Vlagyimír dolga elõkészíteni a következõ fázist. A cikk jó, érthetõ, bár nem hangsúlyozza, hogy az "oligarchák" valójában zsidók, de ezt ti már értitek. Kiviláglik, hogy az "állam" valójában egy maffiaszervezet, de hajrá "demokrácia". Vlagyimir Putyin hatalomralépése alapjaiban változtatta meg a posztszovjet Oroszország mûködését. Borisz Jelcin elnökként a gyakorlatban két dologba bukott bele, de mindkettõ ugyanarra vezethetõ vissza. Egyrészt, nem volt képes kezelni a privatizáció és szabadrablásos kapitalizmus miatt hirtelen és erõszakosan meggazdagodott oligarchákat. Másrészt, a valódi gyengesénél sokkal durvább bûn volt az, hogy gyengének is tûnt.

Putyin tanult a jelcini hibákból. Arról már könyvespolcnyi irodalom van, hogyan számolt le Putyin elnökként az oligarchákkal, majd hogyan emelte a helyükre a titkosszolgálatokkal jó kapcsolatot ápoló erõs embereket, a szilovikeket.

A rendszer átalakulásában volt egy elég fontos, de kevésbé látszó elem. A jelcini korszak oligarchái a harcaikat egymás között rendezték le. Nem mindig a nyilvánosság elõtt, nem is mindig az árnyékban, de lerendezték.
Igazgatótanács

Putyin Oroszországát sokszor vádolják azzal, hogy a politikai irányítást cári alapokra húzta rá. Ebben a rendszerben Putyin a cár, aki felülemelkedik a politikán, alatta pedig mehet a harc a pozíciókért. Ebben az elméletben van némi igazság, de Putyin Oroszországa inkább nagyvállalat, mint cárság. Egy olyan nagyvállalat, amelynél Putyin az igazgatótanács elnöke.

A fontos változás az volt, hogy most már nem egymás között rendezik le vitáikat és konfliktusaikat az erõs emberek. A rendszer része az, hogy ezekben a vitákban végsõ soron az igazgatótanács elnöke dönt arról, kinek van igaza.

Mark Galeotti, a legjobb Oroszország-szakértõk egyike szerint ebben a rendszerben az erõs emberek tudják, hogy az elnöknek vannak kedvencei, de nem zavarja õket, mert mindenki gazdagodhat, ha hatékonyan végzi a munkáját. A kivétel annyi, hogy a kedvenceknek a rendszer megengedi, hogy kicsit korruptabbak és kicsit kevésbé hatékonyak legyenek, de sosem egyszerre és sosem sokáig.

A putyini rendszernek ezt a mûködését elég fontos megérteni ahhoz, hogy lássuk, már látható a rendszer vége.

Néhány napja a bíróság bûnösnek mondta ki Alekszej Uljukajev volt gazdaságfejlesztési minisztert vesztegetés elfogadásáért. Uljukajev csak harmadrangú, különösebb hatalommal nem rendelkezõ miniszter volt a kormányban, de a sztálini idõk óta nem történt olyan, hogy egy szolgálatban lévõ minisztert elítél a bíróság korrupció miatt. És a putyini rendszernek ez eddig nem is volt része.

Uljukajev nyolc év börtönt kapott, és 2,2 millió dollárra bírságolták.
Moszkva, 2017. december 15. Bilincsben vezetik el Alekszej Uljukajev korrupcióval vádolt volt orosz gazdaságfejlesztési minisztert, miután a moszkvai kerületi bíróság bûnösnek találta vesztegetés elfogadásában 2017. december 15-én. Uljukajevet nyolcévi szigorított szabadságvesztésre és 130 millió rubel (mintegy 585 millió forint) pénzbírságra ítélték. (MTI/EPA/Szergej Csirikov)
Bilincsben vezetik el Alekszej Uljukajev korrupcióval vádolt volt orosz gazdaságfejlesztési minisztert, miután a moszkvai kerületi bíróság bûnösnek találta vesztegetés elfogadásában december 15-én. Uljukajevet nyolcévi szigorított szabadságvesztésre és 130 millió rubel (mintegy 585 millió forint) pénzbírságra ítélték. (MTI/EPA/Szergej Csirikov)
Bolond, aki megzsarolja

Különösen akkor meglepõ az egész, ha tudjuk, hogy Uljukajev az ítélet szerint Igor Szecsintõl zsarolt ki kenõpénzt. Igor Szecsintõl csak egy bolond próbálna meg kenõpénzt kizsarolni. Ha létezik ember Oroszországban, aki ijesztõbb Vlagyimir Putyinnál, akkor az Szecsin, a Rosznyeft vezérigazgatója. Õ az elnök de facto helyettese, és a gyakorlati vezetõje a volt titkosszolgálati erõs embereket tömörítõ sziloviki-csoportnak is. Õ ma Oroszország második legerõsebb embere. És nyilvánosan vádolta meg Uljukajevet a kenõpénz elfogadásával.

A rendszer eddig nem így büntette a politikai perekben a vádlottakat. Az orosz gyakorlat az volt, hogy a korrupciós perek nem jogi, hanem politikai perek voltak, és ezért nem is jogi, hanem politikai ítéletek születtek. Felmentõ ítélet például szinte soha nem született. Egy korrupciós botrányban a feltételes büntetés volt a felmentõ, a letöltendõ pedig az elmarasztaló ítélet.

Uljukajev perét is nehéz volt komolyan venni. Kenõpénzt nyilvánvalóan minden orosz gazdasági vezetõ és politikus fogad el, hiszen a rendszer a gyakorlatban kleptokrácia, ahol a posztok létezésének oka az, hogy az azokat betöltõk gazdagodjanak, mondja errõl Galeotti. De bizonyítani a kenõpénzek elfogadását nagyon nehéz lenne, hiszen ezek a megegyezések többnyire virágnyelven köttetnek.
Üzenet

Ráadásul a pernek több nevetséges epizódja is volt. Uljukajev azzal védekezett, hogy azt hitte, a zacskóban, amit átvesz, nem pénz, hanem bor és kolbász van. Ráadásul magát a kenõpénzt is azután vette át, hogy megköttetett az üzlet, amelyet elvileg meg akartak vele kenni. Mire Uljukajev átvette a pénzt, a Rosznyeft és a Basnyeft már megegyezett utóbbi felvásárlásáról.

A per abszurditását érzékeltetve Uljukajev többször is úgy ült be a tárgyalásra, hogy könyvet olvasott közben. Kafkától a Pert és Csehov egyik novelláját tartotta a kezében, hogy ezzel jelezze, nem ért egyet az eljárással. Szecsint a bíróság négyszer is beidézte tanúként, de az egyszer sem jelent meg. Uljukajev viszont az eljárás végére megvilágosodni látszott.

A per egy üzenet volt, hogy megváltoztak a dolgok Oroszországban. Korábban megeshetett, hogy kirúgták õket, de az nem, hogy börtönbe kerüljenek. Az elítélt miniszter az ítélet után önkritikát is gyakorolt. Nem az ellene felhozott vádakat ismerte el, hanem azt, hogy túl mohó volt, és hogy a saját gazdagodására használta fel a pozícióját, és ezért bocsánatot kért az emberetõl.

Uljukajev az ítélethozatal után üzent még a többi politikusnak is:

A harang most értetek is szólhat. Nagyon könnyû lett ide jutni. Elég egy ajándékkosár, egy rossz minõségû videó, három kattintás, és kész.

Az átalaukló orosz rendszert Putyin hagyományos éves közmeghallgatása is megmutatta valamennyire. Az elnök minden évben egyszer órákon keresztül válaszol az úságírók és a betelefonálók kérdéseire. Az idei csak három órán és negyven percen keresztül tartott, ami egy órával elmarad a 2008-as rekordhoz képest. Ráadásul nagyon unalmas is volt.
Független Putyin

Putyin bejelentette végre, hogy hivatalosan is elindul az elnökségért. De nem mint az Egyesült Oroszország jelöltje, hanem mint független elnökjelölt. Ez olyan, mintha Orbán Viktor távol akarná magát tartani a Fidesz korrupciós botrányaitól és ezért függetlenként indulna el. Putyin kampányüzenete egyszerû: minden menjen tovább úgy, ahogy most. Az ország vezetése pedig bonyolult dolog, olyanra érdemes bízni, aki 17 éve csinálja. Alekszej Navalnij nevét például egyszer sem mondta ki a három óra alatt. Késõbb a miniszterelnöki szóvivõ meg is erõsítette, hogy nem használják Navalnij nevét az elnöki politikában.

Sõt, azóta megtörtént, amire mindenki számított, és Navalnijt hivatalosan is eltiltották attól, hogy induljon az elnökválasztáson. Erõs tulzás lenne egyébként õt Putyin komoly kihívójának nevezni, már azért sem lehet az, mert Navalnij szinte képtelen bekerülni a Putyin által felügyelt médiába (ami majdnem a teljes média).
Moszkva, 2017. december 24. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetõ és korrupcióellenes aktivista beszél támogatóihoz elnökjelölti rendezvényén Moszkvában 2017. december 24-én. Oroszországban 2018 márciusában tartanak elnökválasztást. (MTI/AP/Pavel Golovkin)
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetõ és korrupcióellenes aktivista beszél támogatóihoz elnökjelölti rendezvényén Moszkvában december 24-én. (MTI/AP/Pavel Golovkin)

De az tény, hogy Navalnij az elnök egyetlen komoly kihívója. Az enyhén nacionalista, középosztály számára szimpatikus Navalnijt azért nem engedték elindulni a választáson, mert 2017-ben egy gazdasági bûncselekményért próbaidõre bocsátották, és ezért nem felel meg a feltételeknek. De a cinikus szemlélõnek azért eszébe juthat az is, amit korábban írtunk a próbaidõrõl az orosz politikai perekben. Putyin utódlása nem azért fontos, mert bármi esély lenne arra, hogy nem nyeri meg a következõ elnökválasztást.

Putyin utódlása azért most lett fontos kérdés, mert ez lesz az elnök utolsó alkotmányosan is kitölthetõ ciklusa. Az orosz alkotmány szerint senki nem lehet egymás után háromszor elnök. Ezt Putyin legutóbb úgy oldotta meg, hogy bábként Medvegyevet indította maga helyett az elnökségért, õ pedig egy cikluson keresztül miniszterelnök volt.
A bukás

De az elnök most 65 éves. Következõ elnöki ciklusa után nem biztos, hogy még egyszer tanúi lehetünk ennek a hosszú színjátéknak.

Az orosz politikában már meg is indult a találgatás arról, hogyan lesz vége ennek a rendszernek. Mert Oroszország a mostani igazgatótanácsi, vagy cári rendszert Putyin nélkül nem lesz képes tovább csinálni. De az elnök egyelõre senkit nem nevezett meg utódként. Ez persze logikus is, hiszen amint megteszi, hirtelen felborul alatta az egyensúly, és az utódja azonnal veszélyessé válik rá.

Mark Galeotti a Power Vertical nevû podcastban elmesélt egy kifejezetten érdekes történetet Putyinról. Meg nem nevezett, Oroszországgal foglalkozó amerikai hivatalnokok azt mondták neki, hogy Putyin mániákusan nézi a videókat Muammar Kadhafi és Szaddám Husszein elfogásáról. Kadhafit például halálra lincselte a tömeg, miután összeomlott a rendszere.

Igaz, ha meg nem nevezett, Oroszországgal foglalkozó amerikai hivatalnok lennék, én pont ugyanezt mondanám.

Kiemelt kép: MTI/EPA/AFP pool/Kirill Kudrjavcev
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-12-30 20:22
Miért lenne kicsit is más a helyzet, mint más "rendes" zsidótanyákóhn?

Tiltakozáshullám indult Iránban a korrupció és a háborús beavatkozás ellen

2009 óta nem látott tüntetéshullám kezdõdött pénteken Iránban a kormányzati korrupció, az általános áremelkedések, és a szíriai polgárháborúban való, igen költséges részvétel ellen. A tüntetõk mindenhol a miniszterelnök Haszán Róhánit szidalmazó szlogeneket skandáltak, és azt követelték, hogy

Hagyjátok Szíriát, gondoljatok ránk!

A tüntetések az ország északkeleti részén pattantak ki csütörtökön, de gyorsan átterjedtek Teheránra és az északnyugati, kurdok által lakott vidékekre is - Kermánsáh városából már rendõri oszlatásról is hírt adtak, és a közösségi médiában posztolt képek és videók alapján már több tüntetõt is elvittek a rendõrök. A tiltakozás pontos méreteirõl nehéz képet alkotni, a hivatalos nyilatkozatok néhány tucat emberrõl szólnak (Kermánsáhban 300-ról).

Az amerikai külügyminisztérium már el is ítélte ezeket a letartóztatásokat, Donald Trump pedig Twitteren üzente meg az irániaknak, hogy figyelemmel kíséri törekvéseiket. Egyébként az Obama-kormányzat megbékélési kísérleteit követõen Irán újból mumussá vált az amerikai politikában, elsõsorban külpolitikai sikerei, és a Közel-Keleten játszott felforgató szerepe miatt (errõl itt olvashat részletesebben).
Trump újabb atomválságot kavarhat
Trump újabb atomválságot kavarhat
Az ébredezõ Iránt Washington újra lator államnak tekinti, a fokozódó ellentétek a 2015-ös atommegállapodás végét jelenthetik. Ezzel viszont megnyílna az út az iráni atomfegyver elõtt.
Tovább

Az országban gyakoriak a kisebb munkabeszüntetések, sztrájkok, de politikai jelszavakkal ritkán vonulnak az utcára. Legutóbb 2009-ben, a keményvonalas konzervatív Mahmud Ahmadinezsád kétes tisztaságú újraválasztását követõen törtek ki utcai zavargások, a tiltakozás akkor nyolc hónapon keresztül tartott.

(Guardian)
https://index.hu/...garhaboru/
131 #2 lalapapa
- 2017-12-31 00:42
Megritam regen milyen nagy es fontos emer volt
egy orosz horgasz kivel egyutt pecazgattam a fagyos
tavon csukara,
a horgasz tars annyit mondott ott
ki nagy jos leven csak bologatott,
24 zsiros libat szereto csalad kezeben van az egesz
orszag sorsa,
a tobbi meg csak mese es sok csasztuszka es
termeszetesen muszka tanc is,
tehat
ott nem azert pucoltak meg a ruszki hazat hogy
ott gondok legyenek, es
a jovoben le essen is enni piritott liba toportyut
es termeszetesen majat es combot is,
nem szol szam nem faj fejem alapon
ott a 3 tabornok meg van es,
en nem akarok oda meg gondolatban menni sem,
egy ket cikk iro meg mit ir
hogy minek nem lehet reszemre ertekes,
sot
mesze van es hideg van ott is,
s_aztas_buli
249 #3 Bazalt
- 2017-12-31 23:42
24.hu, de komolyan.

Én inkább Putyin által fizetett szakértõ elemzését fogadnám el.

Egyrészt korrupció mindenhol van, a zusában ez konkrétan törvényesítve van.

Ha esetleg nem volna mindenki számára egyértelmû, akkor jelzem, hogy alekszej navalnij swartz embere.

És Putyin nem fog visszavonulni, mert az öngyilkossággal érne fel részérõl.

Az oligarchák meg zsidók, akik nyilván swartzhoz kötõdnek. Kivéve az a néhány, aki elfogadta Putyint.

Én nem vagyok fizetett szakértõ, szóval általában ostobaságokat írok, de jólesik.
48 #4 ro-zsola
- 2018-01-01 17:20
Beteges önámítás ez a cikk.
Putyin mint " ember ". Na persze , a níyugati zsidó-fasiszta propaganda szerint az SzSÁ elnöke a " húdefaszacsávó "
Nem tudom ki rendelte meg ezt a cikket. Egyvalami viszont biztos , segghülye
Oroszország mint katonai , gazdasági és energetikai világhatalom nem fog senki elõtt sem letérdelni. A KGB nagyon jól ismeri a saját erejét.
4 #5 Posta Imre
- 2018-01-01 18:09
Rozsola, szerintem éppen az FSZB rendelte meg a cikket! Ahogy itt is kineveltetik az "új elitet", úgy a cárkodáshoz is kellenek a "bojárok". Addig nem érdemes "rendszert" váltani, amíg nincsenek meg a kasztok a következõ s-permanens felvonáshoz.

Igen, Putyin karizma-tikus és tán ebbõl a korrupt bûnözõ világból "keresztapaként" az õ személye jeleníthetõ meg hivatalosként, de nem jelenti azt, hogy nem készítik elõ a váltását, mármint maga nevelteti ki az államformához illõ immár makulátlan, talpig becsületes és persze "szkyta" Vezetõt.
2 #6 gerry
- 2018-01-01 18:19
Karizma-tikus az egy olyan patikus aki erõs karjaival le- meg fel tudja pakolni a sok gyógyszerrel teli dobozokat?

Imre, akkor együtt dolgoztok Putskinnal a patikában? - Sejthettem volna, mert sokat tudsz a dolgairól. Fogadok, hogy az orosz nyelvet is vele gyakoroltad be. Leitatod? ... bár ezt nem hiszem, hogy sikerülne neked. :)

Bazalt - ha jólesik akkor puffan is ;) (én például reggeltöl estig ezt teszem...)
4 #7 Posta Imre
- 2018-01-01 18:30
Gerry, korábbi munkakörbõl ismerem, mikor együtt voltunk árufeltöltõk a Seremetyevói drogériában.
48 #8 ro-zsola
- 2018-01-02 13:35
Errõl van szó ! Ha már a KGB befutatta a " Putyin " projektet , bolond lesz ha hagyja veszni a " fejsze nyelét ".
Putyin egyszerre csak " berobbant " , szemmel láthatóan lépésrõl lépésre végrehajtva a " tervet ". Egyvalami biztos , a " Bolsájá Ljubjánká Téren " már elõre terveznek. Oroszország világhatalom. Gazdaságilag erõs , energetikailag verhetetlen , katonailag pedig egyre erõsebb. Semmi okuk sincs " kicsinek lenni "
Kicsiny hazánkban is " tervszerûen alakulnak a dolgok ". Orbán igazi " vezetõ ". Egymás után járnak " tárgyalni ide a nagyok "
Az új elszámolási irány is ezt sugalja. " Korona ". Érdekes dolog ez. Miért éppen " korona " ? Oké oké " Azt már lehet sejteni , a " Korona " nem fog megállni 92,000 négyzetkilométeren. Ha " Korona " akkor ugye " emészthetõbb " lesz a cseheknek is.
A korábban megerõsített V4 már " közös elszámolásban " mozog. Nem véletlen , hogy Lengyelország és Magyarország kilépésérõl / kidobásáról beszélnek az EU-ban. A cseh " elnök " szintén lengyel-magyar párti.
Meghót az Eximbank " fejese ". Hogy is van ez ?
Az Eximbank Moszkvában terjeszkedik
1. Kinyírták a górét mert Moszkvába nem kell Securitatea-Moszad " pénzember "
2. Kinyírták a górét mert City of London és Crying Wall Street helyett a Ljubjanka téren " sétálgat "
Eközben Debrecenben jönnek mennek a moszkvai repcsik.
Egyre inkább látszik a " Bolsájá Igrá " tünetei.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.89 másodperc
3,410,862 egyedi látogató