Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Céline-nek, az imádott francia szerzõnek ki akarják adni az antiszemita pamfletjeit ; hatalmas vihar

Kultúra'Antiszemitának lenni, hazafias kötelesség!' Gyerekek, mire háromáig számolok, a rohadt zsidó bandából ajvék se sok, de nem marad. Egy! A cikk kezdete: „Kiadni vagy nem kiadni? Mindig ez volt a kérdés, amikor Louis-Ferdinand Céline-rõl van szó.

Egy olyan kultúrában, amely úgy imádja íróit, mint az anyák gyermekeiket, a francia regényíró különleges, csaknem párátlan tiszteletet kelt. Vannak, akik azt mondják, hogy ’Utazás az éjszaka mélyére’ címû, látomásos, 1932-ben született regénye nem csak a francia nyelvet, de a mondatot is forradalmasította.

Csakhogy az 1961-ben meghalt Céline valami más is volt: bevallottan, megszállott módon antiszemita. Üdvözölte Adolf Hitler németországi hatalomra jutását és a náci vezetõ hatalma 1933-ban történt megszilárdítása utáni években Céline három, könyv hosszúságú pamfletet írt, amely bármely nyelven a legvirulensebben zsidóellenes szövegnek számít. Még a nácik is túlzottan rémségesnek találták: Célinnek ’helyes faji fogalmai voltak’, jegyezte meg egy propaganda felelõs, de ’vad és szennyes szlengje’ nem szalonképes”.

A II. világháború után a három pamflet elérhetetlen volt Franciaországban, „kivéve az internet sötét sarkait”.

De 2018 tavaszán most elsõ alkalommal kiadják õket azt követõen, hogy Céline özvegye, a 105 éves Lucette Destouches azt engedélyezte. Senki nem tudja, most hirtelen miért változtatta meg eddigi véleményét.

A vezetõ Gallimard fogja kiadni a könyveket.

A reagálás forgószél szerû volt.

A francia kormány azonnal közbelépett és tudni akarta, milyen formában történik a kiadás és hogy lesznek-e magyarázatok. Vezetõ franciaországi zsidók felháborodottságuknak adtak hangot és közölték, harcolni fognak a publikáció ellen. /Egy javaslat: már elõmáglyákon kellene eltüzelni a virtuális köteteket, miközben a Libération ezzel a szalagcímmel ünnepelne: „A gyûlölet legyõzése maga a szólásszabadság”/

Irodalomtudósok „pocskondiázták” a „sebtében” kivitelezésre kerülõ tervet, mert szerintük annak kivitelezéséhez évek kellenek. Sokan feltették a kérdést: miért éppen most?

Frédéric Potier, a francia kormány rasszizmus és antiszemitizmus elleni minisztériumközi delegációjának (!) vezetõje közölte, december 12-én levelet küldött a Gallimard-nak, ami nem kísérlet cenzúrázásra, hanem kísérlet a projekt „tudományos jellegének” biztosítására.

A három tervezett pamflet címe: „Bagatelles pour un massacre”; „L’École des cadavres” és „Les Beaux draps”.

A kormányzat szerint a kiadás problematikus, mert „Franciaországban a rasszizmus nem vélemény, hanem bûncselekmény. E pamfletek nem irodalom, hanem felhívás gyûlöletre. Megvan a kockázata, hogy az erõsíti az elõítéleteket…”

A 82 éves Serge Klarsfeld életfogytiglani nácivadász „tûrhetetlennek” nevezte, hogy valaki csakúgy besétál egy könyvesboltba és megveszi a könyvet.
Link

Hozzászólások

80 #1 monguzking
- 2017-12-31 12:39
s iszlám könyvei nem antiszemiták?nem anti keresztények?--persze zsido könyveket is lehetne rasszistának bélyegezni mint talmudot vagy torákat----
267 #2 Perle
- 2017-12-31 19:59
Nem lennék meglepve, ha az, aki kiadná ( a balhé kedvéért) a pamfleteket, maga is "üzleti érzékkel megáldott" személy lenne.
99 #3 MORMOTA1968
- 2018-01-01 01:07
Rasszizmus jelentése: Faj szeretett. És ha lenne ilyen szó, akkor az antirasszizmus pontosan az ellenkezõjét jelentené, mikor egy akármilyen rasszhoz tartozó ember valamilyen beteges gondolkozás folytán nem a saját rasszát tartaná a legfontosabbnak, hanem egy idegen rasszt vagy emberfajt. És sajna rengetegen vannak, akik pontosan ilyen antirasszisták, a saját rasszuk ellensége. Mégis milyen hosszú lehetett az a folyamat, mikor a "ZSIDÓ" elkezdte átmosni az agyakat? Menj be egy cigányok lakta területre, egy feketék vagy latin amerikaiak lakta területre, egy fanatikus zsidók lakta területre, utóbbinál fõleg ha arab vagy palesztin vagy, vajon meddig mászkálhatsz a legnagyobb biztonságban? Persze õk "NEM RASSZISTÁK" csak a fehérek azok! De azok örök idõktõl fogva! Szerencsétlen hülye fehérek! Tisztelet a keveseknek! s_ezt-ni

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.45 másodperc
3,890,973 egyedi látogató