Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Lomnici Zoltán: Tisztelet a mártírhalált halt hõsöknek

BelföldMost hallgattam a rádióban egy interjút lomnicival. Be kell xarni, ezek az ocsmány szabadkõmûves görények...és van bõr a pofájukóhn. Azért a "törekvés" világos, nem? A hirek.sk hosszú éveken keresztül beszámolt azokról a törekvésekrõl, amelyeknek célja az volt, hogy Ausztria, Olaszország és Horvátország után hazánk is állítson méltó emléket az elsõ világháborúban hõsi halált halt haditengerészek emlékére. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájában 27 000 magyar haditengerész szolgált, közülük sokan nem térhettek haza szeretteikhez.

Tíz esztendõvel ezelõtt a Pulában élõ magyarok kulturális egyesülete hívott meg egy ünnepségre és a rendezvény elõtt kivittek az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészeti temetõjébe. Fájlalták, hogy Magyarország nem állított a többi nemzethez hasonlóan emléket a tengeren szolgált fiainak.

A politikusok és a sajtó támogatása is kellett ahhoz, hogy június 10-e a magyar haditengerészek emléknapja legyen. Az Országgyûlés döntése egyhangú volt, ebben szerepe lehetett a kezdeményezés civil jellegének.

Az emlékmûvet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úrral és Vejkey Imre frakcióvezetõ-helyettes úrral lepleztük le és Harrach Péter frakcióvezetõ úrral közösen koszorúztunk.

Köszönet mindenkinek, aki az ügyet támogatta. A centenárium jó alkalom arra, hogy emlékezzünk a nagy háborúban hõsi halált halt 660.000 magyar katonára.

Külön is köszönetet mondok Rubovszky György frakcióvezetõ-helyettes úrnak, aki mindent megtett azért, hogy az emlékmû száz esztendõ után megadja a végtisztességet azoknak, akik a legdrágábbat, az életüket adták a hazáért.

Lomnici Zoltán
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2018-01-04 15:43
Érdekes módon június 10-kez nem kapcsolták az. 1918-es évszámot. Olaszország azért állított emléket és ünnepli ezt a napot, mert ekkor sûlyeszette el a Szent István nevû hajónkat..Olaszország ekkorra már nem velünk egy csapatban harcolt. Nagyapám is náluk volt sokáig hadifogoly táborban.
Vajon van-e értelme ugyanarra a napra tüzni ki az emléknapot, mint amelyen az ellenség a gyõzelmét ünnepli?
Ebbe a háborúban is vágóhídra vitték a sok magyart , akik nem feltétlenül a magyar hazáért haltak meg. Mártírokat csináltak belõlük, Csak a sors ne ismételje önmagát a mostani katonai szövetségben való tagságunk,, egy újabb háborúba való
bekényszerítésünk miatt!
4 #2 Posta Imre
- 2018-01-04 16:40
Handó Tünde kigolyózta a Fõvárosi Törvényszék korábban ajnározott elnökét is


Politikai leszámolás áldozatává válhatott Fazekas Sándor. Az OBH elnökének döntései felett vétójoga lett ugyan az Országos Bírói Tanácsnak, ám Handó a jelek szerint így is eléri, hogy azokat nevezze ki, akiket õ akar.

Eredménytelennek nyilvánította Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Fõvárosi Törvényszék elnöki pályázatát – értesült a HVG. Így átmenetileg elnök nélkül marad az ország legnagyobb bírósága, a jelenlegi elnök, Fazekas Sándor megbízása ugyanis január 5-ével megszûnik.

Pedig a posztra Fazekas volt az egyedüli pályázó, aki a bírói tanács 75 százalékos támogatását is élvezte. Ráadásul sokáig Fazekas volt Handó egyik legfõbb támogatója is. Nagyot változott azonban alig egy év alatt a világ, s lett a törvényszéki elnök Handó egyik legfõbb belsõ kritikusa a most ily módon eltávolított törvényszéki elnök. Ezzel párhuzamosan vált egyre nyilvánvalóbbá bírósági körökben, hogy esélytelen Fazekas pályázata, bár elnöki munkáját még kritikusai is elismerik.
Fazekas Sándor, a Fõvárosi Törvényszék most eltávolított elnöke, Kónya István, a Kúria elnökhelyettese és Handó Tünde, az OBH elnöke
Fotó: MTI/Kovács Tamás

De nemcsak ezt vonta egy tollvonással most kétségbe Handó, hanem személyeskedésig is fajuló vitákat is produkált Fazekassal az utóbbi hónapokban. A fõvárosban a bíróhiány például olyan súlyos, hogy az ügyintézésen is meglátszik. Ez az egyik oka – mondják az érintettek –, hogy a Fõvárosi Törvényszéken nem a bírósági hivatal által elvárt mértékben fogy az ügyhátralék. Errõl bontakozott ki olyan parázsvita tavaly a Handó Tündét is ellenõrizni hivatott Országos Bírói Tanácsban, amelynek az lett a vége, hogy az OBH helyzetelemzõ anyagát a HVG információi szerint kétszer egymás után is visszadobta a Fazekast is sorai között tudó bírói tanács.

Történt mindez azok után, hogy Fazekas nem elõször, de szokatlanul hevesen fakadt ki Handó ellen az OBT májusi ülésén:

„Nem látom át most sem azt, hogy 2012-tõl 2016 végéig milyen elvek alapján, hova kerültek bírói álláshelyek Magyarországon. Ahonnan elvételre került, az indokolt volt? Ahová került, indokolt volt-e?” – vetette fel Fazekas, aki szerint nem átlátható az OBH elnökének eljárása, miközben a bírói álláshelyek átcsoportosítása, elvonása, megszüntetése az egyik legfontosabb jogköre Handónak.

Az OBH-elnök 2011-es kinevezésekor még olyan hatáskört kapott, hogy egy tollvonással megváltoztathatja a sorrendet a bírói tanácsok által kinevezésre javasolt jelöltek listáján, ezt azonban a nemzetközi tiltakozás hatására visszavonták. Megmaradt viszont az a joga, hogy érvénytelenítheti az egész pályázatot. Handó Tünde pedig gyakran élt ezzel a jogával. Mint a napokban megtartott parlamenti beszámolójából kiderült, tavaly a hatáskörébe tartozó 25 vezetõi pályázatból kilenc lett eredménytelen, 122 egyéb bírói poszt esetében pedig csak 94 bizonyult érvényesnek.

„Ezzel lehet egy szervezeti egység tevékenységét segíteni vagy pedig ellehetetleníteni” – fogalmazott Fazekas, hozzátéve, az OBH-elnök gyakorlatát a bírói tanácsnak kellene vizsgálnia. Erre méig nem került sor, ám még elõfordulhat, hogy megtörténik, hiszen Szájer József fideszes európai parlamenti (EP-) képviselõ felesége igenis befolyásolja a bírói életpályákat, a szakmai elõmenetelt a szervezeten belül.
Handó Tünde és Fazekas Sándor

Így az amúgy tisztán szakmai konfliktusokon túl is mindenképpen beszédes Fazekas pályázatának elmeszelése. Ráadásul a bírói karon belül egyre többen kritizálják nyíltan az elnök önkényes döntéseit, különös tekintettel a kinevezési ügyekre. Ráadásul egyes bírák azt állítják, hogy

Handó teljhatalma tudatában kénye-kedve szerint – értsd: a Fidesz kénye-kedve szerint – alakíthatja a bíróságok mûködését.

A hatalmi visszaélési lehetõségeket ékesszólóan illusztrálja az az ügy, amelyben Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) csoportvezetõje perelte be Handó Tündét az önkényes kinevezések miatt. Az OBH-elnök ugyanis a hozzá és a rendszerhez lojális pályázókat lépteti elõre, de ha ilyen a pályázók között egy sincs, akkor saját holdudvarából választ, vagy addig érvényteleníti a pályázatot, amíg az elnöki kiszemelt nyer. A módszer tehát kísért...

Ugyanakkor Handó sakkban tarthatja a megkérdõjelezhetõ gyakorlata ellen felszólalókat írásos figyelmeztetésekkel, illetve az intõk nyomán induló fegyelmi eljárásokkal. Nem választható ugyanis az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjává az a bíró, akivel szemben figyelmi eljárás indult – ez az a rendelkezés, amelynek alkalmazásával az OBH mindenkori elnöke, jelen esetben Handó Tünde „lehetõséget kap arra, hogy az ellensúlyként, felügyeleti testületként létrehozott OBT tagjait megszûrje. A fegyelmi eljárás kezdeményezésének lehetõsége az OBH elnökének kinevezési jogkörébe tartozó bírósági vezetõk esetében alkalmas eszköz lehet arra, hogy elzárja az OBT tagságtól azokat a bírákat, akik személyes, szakmai vagy egyéb okból valós kontrollt és hatalmi ellensúlyt képezhetnének az OBH elnökével szemben. Ez ellen nemrégiben egy bíró, akinek eltökélt szándéka, hogy tagja lesz az OBT-nek, az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.
Fotó: Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A bíróságok központi igazgatási felügyeletét ellátó OBT 2012. március 15-én alakult, s mandátuma hat évre szól. A 15 fõs testület tagja lett a törvény elõírása nyomán a Kúria elnöke, míg további 14 tagját a bírák küldöttértekezlete választja meg titkos szavazással. A tagok között 1 ítélõtábla, 5 törvényszéki, 7 helyi bírósági és 1 munkaügyi bírósági bírónak kell lennie. OBT-taggá pedig elvben bármely bíró válhat, aki rendelkezik legalább 5 éves gyakorlattal.

Közismert, milyen nagy a tétje annak, hogy kik lesznek jövõre az új OBT tagjai, akiket legkésõbb január 15-éig kell megválasztani. Ha ugyanis használnák a meglévõ jogosítványaikat, úgy õk lehetnének Handó Tünde OBH-elnök valódi fõnökei. Nem véletlen tehát, hogy Szájer felesége ilyen mértékben próbálja saját képére alakítani a testületet.http://168ora.hu/...t-is-14814

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.40 másodperc
3,400,208 egyedi látogató