Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Irán betiltja az angoltanulást az általános iskolákban

KultúraMost ne már! Eddig mire teccettek várni? Mi lesz eztán? Héber, orosz, kínai, esetleg magyar-szanszkryt? Már csak a "kulturális invázió" miatt kérdem szépen. Nálunk a teljes "oktatás" mehetne a hugyozóba az oktatók zömével együtt. És akkor mi van? Irán betiltja az angoltanulást és tanítást az általános iskolákban, jelentette be egy magas rangú helyi oktatási bürokrata a Guardian szerint.

Mehdi Navid-Adham a helyi oktatási tanácstól az állami tévében közölte, hogy törvénytelen lesz a tantervbe venni az angol nyelv oktatását tetszõleges típusú iráni általános iskolánál.

Ezzel a nyugati "kulturális invázió" ellen kívánnak védekezni, "a feltételezés az, hogy az alapfokú oktatás alapozza meg az iráni kultúrát a tanulóknál". Az iráni iskolákban jellemzõen középiskolában kezdõdik csak a nyelvoktatás, azaz 12, illetve 14 éves kortól, de egyes általános iskolák is tanítottak angolt. Illetve a gazdagabb családok eleve nem állami iskolákba adták a gyerekeiket, ahol így korábban is tanulhattak angolt.

Ali Hamenei ajatollah, és Irán más vallási vezetõi eddig hangzatosan óvták a lakosságot a nyugati "kulturális inváziótól". Hamenei 2016-ban pedig ki is fakatd azon, hogy egyes óvodákban is volt angol képzés. Akkor azt mondta, hogy ez nem azt jelenti, hogy ellenzik a nyelvtanulást, de ez mégiscsak egy idegen kultúra propagálása az országukban a gyerekek és fiatal felnõttek közt.

Iránban egyébként még mindig folyamatosak a nagy létszámú tüntetések, több tucat halálos áldozattal, amihez hasonló jó pár éve nem volt az országban. Egyesek már Hamaeneit, a legfõbb vallási és állami vezetõt is bírálták, amire korábban szintén nem különösebben volt példa.
Olyan történik, amire még nem nagyon volt példa.
Link

Hozzászólások

80 #1 monguzking
- 2018-01-07 20:40
elkénne menni iránba sok jot olvasok irániak vendégszeretéröl--mexikoban még 2004-ben ittam két iránival--sose felejtem el italukat melyet lángolva kellett meginni de én igazábol nem vagyok nagy ivo igy elöször csak számba s csak utána nyelek---nem gyöztem jegelni torkomat,nyelvemet utánna----nem látszottak boldognak
2 #2 gerry
- 2018-01-08 06:11
Hülyeség. Nem egy idegen nyelv tudása határozza meg az embereknek a hazájukoz füzõdõ kapcsolatukat.
Az izoláció mindig negativ hatást eredményez, egy tudatlanságban tartott nép könnyebben irányítható azok számára akik a hatalomban élõsködnek.

monguzking - az, hogy te évente elcsavarogsz valamerre, az bizonyára jó dolog, de mivel gazdagítod egy-egy ilyen kiruccanással az ismereteidet?
Mi, annak idején szinte cak könyvekbõl, néha egy TV-ben leadott dokumentumfilmbõl "okosodtunk" - milyen a nagyvilág, mennyi minden érdekes és szép dolog van ezen a földön, de azokból többnyire olyan információkhoz jutottunk amit egy 2 hetes...2 hónapos utazás során soha nem tudhattunk volna meg, hiszen egy-két város, hely lokális ismerete hotelszobából indulva, vagy Campingbõl néhány órára megnézve a kirakatokat és a piacot, netán egy-két muzeumot... senki nem ismertet meg egy másik "világgat". Abból se, ha együtt iszol a helyiekkel...

... van valami válaszod, hogy megérthessem?
267 #3 Perle
- 2018-01-08 11:18
Attól, hogy valaki 12 éves kor alatt nem tanul idegen nyelvet, még nem jelenti azt, hogy sosem fog más nyelven beszélni

Ez a hír is csak arra jó, hogy valami negatívat írjanak Iránról. Az sem biztos, hogy ez nem egy álhír. A napoban megjelentek ilyenek, aminek a kinti médiában nyoma sem volt.

Kizárt, hogy az az ország, amelyik annyira törekszik a nemzetközi kapcsolatokra a gazdaság, a tudomány terén, lemondana az angol nyelvrõl . Nem õk akarnak elzárkózni a világ elõl, õket szankcióztatja , zárja ki mindenbõl az USA

Az a hír, hogy holnem tanítanak angolt az általánosban, az nem hír.
Ezt ragozza most a zsidó média
80 #4 monguzking
- 2018-01-08 19:44
gerry én leszarom nyugatiak 3ezres fizetését,jo autoikat de azt irigylem hogy már fiatalként friss diblomatával--nem melozni mennek hanem hátitáskával akkár több évre világot látni..meglehet hogy ezért toleránsabak migránsokal szemben is nyugatiak---nekem ugy alakult hogy hiába voltam szerelmes többször is de mindig viszontzatlanul igy ha csak átlag 200ezret keresek de ennek harmadát utazásra,turázásra tudom forditani---semmi anyagi dolgot nem vihetsz magaddal haláloddal csak az élményedet igy szerintem utazni nagyon jo bar tudom hogy azzok kik sose utaznak azzokat nem lehet erröl meggyözni----igazábol kalandutakat szeretem mikkor kilép ember civilizáciobol igy ha pillanatokra is de lehetek jézusi gyermek ki eggyé válik a természettel s érzem hogy élek s hogy...de ezt nem lehet szavakba önteni--nepálnál is nem turistáktol hemzsegö annapurnát vagy mont everest választottam hanem annál messzebb lévö manuslit s életem turája venezuela volt mert itt tényleg voltak helyek ahhol csak én s társaim voltunk fehérek rio cairán felcsonakozva dzsungelben s indián falvakban vagy lakatlan szigeten kikötve-függöágyat felkötve--csodálatos a természet hangjai s csillagos égbolt--nincs semmi mesterséges minden valodi s természetes------igazábol gerry neked is kikénne probálni---genfböl gyakran látok 200--250euros repjegyeket a világ egzotikus helyeire
2 #5 gerry
- 2018-01-09 05:52
Perle - ez itt egy 3 (4) nyelvü ország és hidd el nekem, azzal, hogy a gyerekeim több nyelven beszélnek - mert általános iskolában és gyerekkorban az agy erre szinte automatikusan képes... nem lettek hátrányos helyzetüek.
.......................
Amúgy igaz ... én se tudtam csak magyarul gyerekkoromban.

Nem a zsidó médiáról van szó - hanem arrol, hogy a lokális hatalom védi az érdekeit... - ez esetben (Irán) pl. azzal, hogy amennyiben csak azt a nyelvet ismerheted amelyiken õk informálnak az olyan mint a lovaknak készített szemellenzõ. Jobban irányíthatók.

Nem ártana néha ezen is elgondolkozni.

monguzking - amennyi belefért az életembe és lehetõségeimbe, annyit megnéztem a világ - nekem érdekesebbnek tartott - részébõl. A kultúrából, a szépségbõl... sajnos nem minden fér bele egy életbe... de majd a következõben!...
267 #6 Perle
- 2018-01-09 14:06
Gerry, ismét félreértettél.
Csak annyit mondtam, hogy azzal, hogy valaki 12-14 éves koráig nem beszél idegen nyelvet, nem jelenti azt, hogy teljesen akadályozva van a nyelvtanulásban. Itt nálunk régebben a felsõ tagozatosoknak tanítottak idegen nyelvet, de senki sem tanulta meg.
Ha egy többnyelvû országban él az ember, természetesen elõny, ha kicsi korától kezdve tanulja a nyelvet .Akkor is megtanulja, ha az iskolában erre nem oktatják.

Nekem van két unokaöcsém, akiket özvegy édesanyjuk nem tudott taníttatni, Mindkettõ szakmát tanult ..Az idõsebb 15-16 évesen ráállt az angol tanulásra autodidakta módon .Most kiváló angoltanár lett belõle . Az öccse 26 körül lehetett, amikor elkezdte szintén tanulni ezt a nyelvet . Most filozófiai könyveket olvas angol nyelven.
Válzozatlanul állítom, hogy a nyelvet nem tanítani, hanem tanulni kell önállóan, önszorgalommal. A mostani világban senkit nem lehet megfosztani attól, hogy valamelyik nyelvet, vagy többet megtanuljon . Az angolt meg végképp, mert ez a nyelv csöpög a vízcsapból is.
Nem azok beszélnek általában felsõfokon idegen nyelveket, akiket az általános iskolában erre oktattak. Ha onnantól kezdve megreked az oktatás, fabadkát sem ér az egész.
Amit egy gyerek az alsóbb iskolában 3-4 év alatt megtanul, vagy eljut egy szintig azt pld késõbb, 20-30 éves korban fél év alatt behozza. Ismétlem, a nyelvtanulás sok helyen szükség, de inkább szándék kérdése. Szerencsések azok, akik idegen nyelvterületen élnek. Külföldön rendkívül gyorsan ragadnak az emberre az új szavak, az új nyelv.
4 #7 Posta Imre
- 2018-01-11 20:03
Kína betiltotta az angolt

Annak érdekében, hogy megóvják a kínai nyelv "tisztaságát", Peking megtiltotta az angol nyelvû kifejezések használatát kínai napilapokban, folyóiratokban, könyvekben és internetes oldalakon.
A kínai sajtó- és könyvkiadói fõhivatal hétfõn kiadott rendeletében azzal indokolta a döntést, hogy az angol nyelvû szavak és rövidítések egyre gyakoribb alkalmazása "súlyosan károsítja az írott és beszélt kínai nyelv tisztaságát".

Ez a gyakorlat "tönkretesz egy tiszta és harmonikus nyelvi és kulturális közeget, és végzetes hatást gyakorol a társadalomra" - mutatott rá a fõhivatal.

Link = http://www.fn.hu/...ta_angolt/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.60 másodperc
3,891,106 egyedi látogató