Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Hatalmas dobásra készülnek a magyar laposföldesek

BelföldTudom-tudom, Turul és a többi..., de nem kellene a látszatra adni. Sokkal mélyebb antiszemtizmus rejlik itt, mint "lapos földelés". Dogma-hányás, vetés és majdan aratás, no meg meg vagyok sértve, hogy nem említenek, de molnárf-et tahó módon de! Nem tudom láttátok-e Asgardot a Tor sorozatból. Igen! Lapos! Oszt ennyi. Nevet a laposföld-hívõkön? Lehet, hogy már nem sokáig! „A gömb rövidesen ravatalra kerül” – e diadalmas képzavart hangoztatják mostanában az Economist mérése szerint is erõsödõ mozgalom tagjai. A laposföld-hívõk szerint küszöbön a pillanat, amikor recsegve-ropogva összeomlik a jelenlegi, „hazugságra épülõ világrendszer”: a bemutatott bizonyítékok súlya alatt minden gömbhívõ kénytelen lesz elismerni, hogy a Föld korong alakú.

Népszerûségben fürdik a mozgalom magyar apostola

A laposföldes ébredés hazai atyját, Székely Sándort követõi szinte vallásos áhítattal veszik körül. Székely vezetõségi tagja a Fecore nevû világalapítványnak, amelynek megalakulását nemrégiben jelentették be a III. Nemzetközi Laposföldes Konferencián. Az összejövetelrõl a BBC is beszámolt. A legutóbbi interjúban, amit az alapítóval készítettünk, feltalálóként és cégvezetõként mutatkozott be; most a szóba jöhetõ titulusok közül a kutatót választotta.

És mégis lapos a Föld?
A Balaton vize vízszintes, tehát a Föld is – állítják a laposföld-hívõk. A mozgalom magyarországi vezetõivel beszélgettünk, de megkérdeztünk igazi kutatókat is.

A kutató az elmúlt évben teleszerepelte a médiát, elmondása szerint neves tudósokkal vitatkozik. Extrém állításait megnyerõ modorban, fizikai szakkifejezések alkalmazásával, a szája sarkában bujkáló hamiskás mosollyal és mély meggyõzõdéssel képes elõadni. Legitimációt merít abból is, hogy a fûthetõ-hûthetõ motorosruha feltalálójaként emlegetik; sokat forog a fotó, amelyen díjat vesz át Varga Mihály gazdasági minisztertõl. Székely ráadásul nem annyira radikális, mint a mozgalom hazai ágának többi vezéralakja, Kiss Attila, illetve Szemendri Sándor. Sõt, mint elárulta:

tulajdonképp abban sem teljesen biztos, hogy a Föld lapos.

– Annyit tudunk, hogy nem lehet gömbölyû, ahogy a hivatalos tudomány eddig elhitette. Ezt már komoly mérési eredményekkel igazoltuk. De attól, hogy nem gömbölyû, még nem feltétlenül lapos, például

lengyel kutatóknál felmerült a konkáv forma lehetséges verzióként, habár ezzel szemben vannak fenntartásaim.


Székely Sándor. Fotó: 24.hu / Bielik István


....................................................................................................
Összefoglaló: mit is hisznek a laposföldesek?

Hát nem csak azt, hogy a föld lapos. Világunk „áldott életöböl”: búrával fedett, gyönyörû és mozdulatlan korong a végtelenben. Égitestek, gravitáció, világûr, õsrobbanás, evolúció, csillagok, ûrszonda, mûholdak: mindezzel a háttérhatalom eteti az emberiséget. A háttérhatalom a laposföldesek szerint a zsidóság elitjébõl áll, de a magyar változat munkatársai szerint a zsidókat egy még náluk is gonoszabb szervezet, a Vatikán irányítja az emberi civilizáció kezdetei óta. A világûr drog, amivel a háttérhatalmisták szívatnak minket.
....................................................................................................

Mérési eredmények alatt a Balaton partjáról kilõtt lézersugarat érti?

Ez volt az elsõ kutatásunk, kitûnõ mûszerekkel. Kimutattuk, hogy a Balaton 77 kilométeres hosszán nem tapasztalható a 465 méteres görbület, aminek a tudomány hivatalos álláspontja szerint lennie kéne. Engem ez gyõzött meg! Ha a víz sík, és a földfelszín kétharmada víz, lehetetlen, hogy a Föld gömb alakú legyen. Ezt eddig senki nem tudta megcáfolni. De nem zárom ki, hogy a Balaton valamiért kivétel, ezért tovább vizsgálódunk, nagyobb léptékben. Újabb mérést végzünk a Balatonon 2018 januárjában a víztükör szinte teljes felületén, a lehetõ legpontosabb technológiával. Ha sikerül, megismételjük nagyobb területeken: a Perzsa-öbölben Dubajnál, aztán a Nagy-tavakon Amerikában. Ezekkel az eredményekkel a nyilvánosság elé fogunk lépni. Az igazság nyomásának nem lehet ellenállni sokáig. Egyre többen vannak mellettünk. A legtöbb követõnk Indonéziában van, Amerika csak harmadik a sorban.

Indonéziában is vannak személyes kapcsolatai?

Hogyne.

A híveik büszkén hangoztatják: külföldi forrásokból, konkrétan Dubajból származik a kísérletekhez szükséges anyagi háttér.

Eddig többnyire saját forrásokból gazdálkodtunk, de már az alapítvány tagsági díjaiból és támogatásokból végezzük a kísérleteket. És igen, üzleti kapcsolataimon keresztül jó viszonyt sikerült kialakítanom a dubaji felsõ vezetõ körökkel.

A dubaji „felsõ vezetõk” laposföld-hívõk?

Eleinte természetesen õk is szkeptikusak voltak, de az eddigi következtetéseim elgondolkoztatták õket.

De miért kell vízfelületeket méricskélni? Miért nem nézik meg felülrõl a Földet? Azt állítják, hogy Antarktisz nincs, helyette magas jégfal húzódik a földkorong körül. Mutassák meg!

Meg fogjuk tenni. Rövidesen lehetõvé válhat egy antarktiszi túra, illetve tervben van, hogy az Emirates légitársasággal körberepüljük az úgynevezett Ráktérítõt és Baktérítõt.


A balatoni lézeres mérés


Ha van Ráktérítõ, akkor gömb is van, nem?

Korong felett is lehet körívet repülni, ez nem még nem bizonyítja egyik vagy másik modellt.

Akkor miért van erre szükség?

Mint már sokszor hangoztattam, a térképet újra kell rajzolni, hogy valós információt kapjunk a világunkról.

Ön mint feltaláló, aki tisztában kell legyen az alapvetõ fizikai fogalmakkal, nem érzi mindezt abszurdnak?

És ön nem érzi abszurdnak, hogy egy hatalmas labdán élünk, ami száguld a világûrben?

Nem.

Mert megtanulta az iskolában, és már természetesnek tekinti, mint oly sokan. De ez csak egy hit, egy dogma. Meg kellene különböztetni a hitet a tudománytól. És mi éppen ebben fogjuk segíteni az emberiséget.

A Guardian cikke szerint a laposföld-mozgalom szinte már új vallás. Az elméletnek van is ilyen töltete, igaz?

Kétségtelen, a laposföldesek nem az evolúcióban vagy az õsrobbanásban hisznek. Ezek dogmák. Mi felismertük, hogy teremtett a világ. Én úgy vélem, magunknak teremtjük. Álmodjuk a világot, egy interaktív hologrammátrixban élünk. A lelkünk a szingularitásban van, ahol nincs tér, sem idõ. Ezért mûködik a telepátia emberek és más élõlények között, mert a lelkünk egy és halhatatlan – ebbõl adódnak az inkarnációk.

Ez nekem kissé bonyolult. Beszéljünk konkrétumokról: szoros az együttmûködése Szemendri Sándorral, akire sokan panaszkodnak uszító, fenyegetõ kijelentések miatt.
A Sanyik

Szemendri gyakran hangoztatja elkötelezõdését Székely iránt, egyszerre tündököl az asszisztens, a testõr, és a személyi titkár szerepében. Együtt végezték a balatoni méréseket is. „Naponta több órát beszélünk” – írja büszkén. Mikor pedig a „Laposföldes Vezetõség” nevében ad ki közleményeket, többnyire így szignálja: „a Sanyik.”

Nem hiszem, hogy mások miatt kellene magyarázkodnom. Sok durva gúnyolódást kapunk különféle csoportok részérõl, amelyek szeretnék, ha minket csak úgy el lehetne tüntetni. Hát nem lehet! Én szelíd ember vagyok, de mindenkinek más a vérmérséklete. Nem vagyunk amúgy hivatalos szervezeti kötelékben Szemendri Sándorral.


Székely és Szemendri a Balatonnál


Lendületben a tudományos ellenmozgalom

Egy belvárosi kávézóban, a tudomány által „felprogramozottak” tipikus találkahelyén vagyunk Polcz Péter fotós-grafikussal, Berényi Zsolt mérnökkel és Mátrahegyi Tímea középiskolai fizikatanárral. Polcz egy földgömböt és egy emberi agynak látszó tárgyat is hozott magával, hogy mutassa, szerinte mi hiányzik a laposföld-mozgalom tagjainak.

Sok pénzt kapnak a tevékenységükért a háttérhatalomtól?

Sajnos, nem – mondják az anti-laposföldesek.

Mátrahegyi Tímeának a diákjai hívták fel figyelmét az alternatív elméletre. Egy ideig töprengett, foglalkozzon-e vele egyáltalán, aztán úgy döntött, belevág; nem mintha nagy tudományos kihívásnak érezte volna, de miután túljutott az elsõ meglepetésen – hogy valóban léteznek a XXI. században laposföld-hívõk –, úgy döntött, megpróbál érvelni a tudományos álláspont mellett, mégpedig a laposok Facebook-csoportjában. Ott többek közt arról akarták meggyõzni, hogy a tömegvonzás képtelenség: ha létezne, a tárgyak rövid távon is szuperszonikus sebességgel zuhannának. És elõjött a klasszikus érv a Balaton 77 kilométeres hosszáról és a 465 méteres görbületrõl.

Tehát van párbeszéd a két tábor között. Meddig sikerült jutni az érvelésben?

Megírtam, hogy a görbület mértéke középiskolás matekkal kiszámítható, minden szükséges összefüggés megtalálható a négyjegyû függvénytáblázatban. Felajánlottam, hogy elvégzem a számításokat, készítek ábrát is, ha szeretnék. A laposok vezetõjének jobbkeze, Szemendri Sándor azonnal felsorakoztatta az ellenérveit, felolvasom:

mi van veled Tímea, nem volt ma fasz, vagy képtelen voltál felállítani? Így büfizgetsz be nálad jóval idõsebb, rutinosabb és okosabb emberek közé? Kis pincsi vagy te még ahhoz, hogy egyáltalán létezhess itt, remélem vágod.

Lehengerlõ.

Talán érthetõ, ha erre nem akartam felelni. Mindenesetre az egész jó apropót adott izgalmas beszélgetésekre a fizika alapkérdéseirõl. Legalább a diákjaimmal…

A csoportjukat nekem sikerült bezáratnom: az ott burjánzó gyûlöletbeszédbõl összeszedtem néhány eklatáns példát, beküldtem a Facebook-moderátoroknak, másnap nem volt csoport. Így jártak – teszi hozzá Polcz Péter.

Miért olyan fontos, hogy ezekbõl az emberekbõl hülyét csináljanak?

Nem csinálunk belõlük hülyét, ezt megteszik õk magukkal.

De miért nem hagyják õket békén? Végül is mindenki azt hisz, amit akar.

Persze, míg másokra nem jelent veszélyt. Eredetileg egy chemtrail-összeesküvést kifigurázó csoportot alapítottunk évekkel ezelõtt. Ahogy elkezdtük a Facebookon követni õket, észrevettük, hogy sok tevékenységük kifejezetten veszélyes, mint például a léleksebészet. És van egy ultrabrutál réteg, amely szinte mindegyik tudományágat tagadja, ez az a kör, ami laposföld-retardáriumnak nevezhetõ. Ebben aztán minden benne van. Például mindegyikük oltásellenes, szerintük vírusok sincsenek.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf


Pedig egy egykori republikánus elnökjelölt, Andrew D. Basiago is a támogatóik közt van. Róla Székely azt mondja, tartják a kapcsolatot, és bár még nem laposföldes, de meggyõzhetõ.

Az egy bohóc, aki tíz éve a CIA-tól próbálja kiperelni az UFO-aktákat.

Alapvetõen azokkal a fogalmakkal sincsenek tisztában, amikkel dobálóznak. Nem tudják, mi a görbület és lehajlás közti különbség – mondja a tanárnõ. – Arról beszélnek, hogy az általuk választott szakaszon milyen eltérést kellene tapasztalni a vízszinteshez képest. Szerintük, ha szálfaegyenesen megállunk a lábunkon, akkor vízszintes irányba nézünk. Innen kellene látnunk a lehajlást. Ami egyébként valójában akkora, mint amikor egy tõlünk 1 méterre levõ pont 5 mm-rel eltér a szemmagasságtól.

A vízszintes fogalma értelmezhetõ egyáltalán a gravitáció nélkül?

Nem. Kis területen a folyadék felszíne a függõleges irányra merõleges, amit a Föld középpontja felé mutató gravitációs erõ ad meg. A mérõón használata azért terjedt el régebbi korokban, mert az a gravitációs erõ hatására, függetlenül a domborzati és egyéb viszonyoktól, megmutatja a függõlegest. Ha valóban vízszintest akarnak, a pontosan kimért függõlegesre merõlegesen kellene indítaniuk a lézersugarat úgy, hogy a derékszögtõl fél foknál is kevesebbel térjenek el.

Abszolúte nem tudnak mérni – véli Berényi Zsolt. – A parton állva, meg csónakban ülve lézereztek. Azt mondják, 23 kilométer hosszan követték a vízfelszínnel párhuzamos lézersugarat. Ezzel szemben négy és fél kilométerre se jutottak, mert már ott alig látszott a lézer fénye. Mértek a Balaton hullámzó szintjétõl egy magasságot a part egyik pontján, aztán egy másikat a másik pontján, ezeket lézersugárral összekötötték, elcsónakáztak alatta: megállapították centivel vagy méterrúddal, hogy a sugár és a felszín távolsága mindenütt ugyanakkora, tehát nincs görbület.

Egy másodpercig sem zavarta õket, hogy a mérésük hibahatára a mérendõ mennyiség tízszeresére rúg. Katasztrofális, hogy kutatóként szerepelhetnek, és egy csomó követõjük akad.

De ha tényleg van egy 465 vagy akárhány méteres lehajlás a Balaton teljes hosszán, az miért nem látszik?

Például mert a horizont, vagyis a látóhatár távolsága 1,7 méter magasból 4,5 kilométer – mondja a fotós. – Ráadásul egy ekkora lehajlás a 77 kilométeren relatíve nem is nagy. Ugyebár a 77 kilométer, az 77 000 méter, ehhez képest a 465 méter valamivel több mint 0,6 százalékos eltérést jelent.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf


De az is gyakori érv, hogy iszonyúan hosszú hidakat terveznek a Földön anélkül, hogy görbülettel számolnának. És felteszik a kérdést: miért?

Mert a híd körülbelül negyven méteres elemekbõl van összerakva, és az illesztékek minimális elmozdulása a gépészeti tûréshatáron belül van – mondja a mérnök.

Gondolják, hogy feltalálta valaki a fûthetõ-hûthetõ motorosruhát, díjat is kapott érte, és ennyire nem ért a fizikához?

Semmi bizonyíték nincs, hogy feltalált volna bármit – feleli Polcz. – Feltörekvõ cégek kaptak díjat, és köztük volt az övé is. Szeret dicsekedni vele, hogy milyen komoly emberek állnak vele szóba, és milyen helyekre jár elõadni, de ez többnyire kamu. Kovács Sándor biológust rendszeresen zaklatta. Megígérte, hogy meglátogatja, ha nem akar vele beszélni.
Bolondos fickónak tûnt, aztán ijesztõ lett

Megkérdeztem Székelyt, hogy volt ez a dolog Kovács Sándorral. Így felelt: „Vele még a régebbi Magyar Lapos Föld társaságban polemizáltunk hosszú éjjeleken át. Bár többször ki lett téve a csoportból, mindig visszavettem, mert általában jókat érveltünk! Nemcsak laposföld-témában, de az evolúcióról is vitatkoztunk.” A biztonság kevéért megkérdeztem a biológust is, szerinte hogyan zajlottak a jóízû polémiák. – Székely úgy mutatkozott be, mint államilag elismert feltaláló, aki mindent megkérdõjelez. Bolondos fickónak tûnt, aki ezzel szórakoztatja magát, de késõbb türelmetlen, majd ijesztõ lett. Feltûnt, hogy gátlástalanul hazudik, például egy ismert szkeptikus fórumon megjelent cikk kontribútorának mondta magát, a szerzõket pedig laposföldeseknek. A fórumról letiltották a viselkedése miatt. Velem mindenáron biológiai témákról akart vitázni – azt bizonygatta, hogy vírusok nem léteznek. Így hamar tiltottam, azonban a munkahelyemen is meg akart keresni, és elkezdett azzal nyomulni, hogy a háttérhatalmat szolgálom. Õ csak beszámíthatatlan volt, de Szemendri, a jobbkeze kifejezetten fenyegetõ – mondja Kovács Sándor.

Ami a fenyegetõzést illeti, arról elmondása szerint Polcz Péternek is bõven jutott: Székely barátai többször megkeresték a szkeptikus fotóst, hogy „megszerzik a lakcímét és az adatait”, „megkeresik reggeli közben”, és akkor „nem megy el onnan egy darabban.”

Nem fél?

Ezektõl? Nem – válaszolja Polcz. – Viszont a fenyegetõzések meg mocskolódások miatt bõven büntethetõk lennének, ezt a jogi képviselõmtõl tudom. Úgyhogy féljenek õk inkább.

Székely még nyáron hírül adta, hogy sarokba szorított egy ismert fizikust. Ezt írta a Facebook-ra: „a gravitációs hullámokról a feltaláló csapat vezetõje Raffai Péter tartott elõadást, amit ott a helyszínen meg is cáfoltam! A LIGO lézer interferencia vizsgálata önmagában nem alkalmas a kizárólagos bizonyításra, és ezt Raffai is elismerte. A lézer interferencia jeleket bármilyen más lézer refrakció vagy retardáció is okozhatta!”


Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf


Ez pontosan hogyan történt?

Egy elõadásán korrektül elmondta, hogy nem lehet kizárni az általam említett okokat. Utána nagyon jól elbeszélgettünk, és elmondtam neki a Balaton lézeres görbületmérés terveit is. Érdekelte, és mondta, hogy küldjem el majd az eredményeket – válaszol Székely.

Megkérdeztem a kutatót, hogyan szorította õt sarokba Székely Sándor. Raffai azonnal bevallotta, hogy valóban szokott emberekkel beszélgetni elõadás után.

– Székely Sándorra és a kérdéseire viszont nem emlékszem – tájékoztatott. – Mindenesetre ha bárminek igazolására a személyemet próbálja felhasználni, bizonyosan rossz úton jár. Kétlem, hogy „elismertem” volna olyat, hogy a LIGO detektorok nem alkalmasak gravitációs hullámok kétséget kizáró észlelésére. Hálás lennék, ha a továbbiakban Székely Sándornak sem a személyével, sem a munkásságával nem kéne foglalkoznom.
A vezér kõkemény jobbkeze

Aki a magyar laposföldesekkel kezd foglalkozni, hamar belefut Szemendri Sándorba, a mozgalom másik központi karakterébe. Szemendri szitokkészlete árnyalt és változatos. Aki nem hisz neki, „embirkának”, „gömbirkának”, „gömbtardnak”, „kutyának,” „felprogramozottnak” nevezi, de elõszeretettel hívja cigánynak, biboldónak, drogosnak és buzinak is vitapartnereit. Természetesen õ sem volt mindig laposföldes, korábban az egyéb extremitásairól hírhedt Molnár F. Árpádért rajongott hasonló hevülettel. Itt olvasható egy nyilvános levelének részlete, önéletrajzi adalékokkal.

Szemendri késõbb szakított Molnárral, és a laposföldesek közt, Székely mellett nyert lelki békét. Mint gyakran írja önmagáról, bölcsnek született, és még meg is világosodott, tehát „lexikonokra” nincs szüksége. Módszere egyedi: rákapcsolódik az úgynevezett központi tudatra (amelyet szerinte egyesek Istennek neveznek), és onnan szívja le az igaz információkat. E módszerrel Szemendri azt is megtudta (és megosztotta a neten), hogy

az úgynevezett angol disznók, amiket (akiket) 1930 óta fogyaszt a nyugati civilizáció, valójában emberek, akik egy genetikai merénylet folytán sertéskülsejûek lettek. Ez a magyarázata annak, hogy a szerveik emberbe transzplantálhatók. A háttérhatalom természetesen röhög rajtunk, hogy valójában embereket eszünk.

Szemendri büszke antiszemita, sõt: nyilvánosan nevezi magát nácinak. Szerinte a Föld nevû életöböl akkor lesz békés, ha a zsidók eltûnnek belõle. Dicsekszik azzal is, hogy „buzikat vert”, és õ az egyik legjobb késforgató. Próbáltam megkérdezni tõle, miért molesztál kutatókat és tanárokat, de nem reagált. Székelyt is kértem, tolmácsolja felé: szeretnénk megszólaltatni a riportban. Szemendri azt üzente vissza, nem kíván élni a lehetõséggel.

Mondja, az antiszemitizmus, rasszizmus jót tesz a mozgalmuknak? Nem gondolja, hogy sokan emiatt rágnak be önökre?

Rám biztosan nem rágtak be zsidózás miatt, mert nem szokásom – felel Székely. – Ez több mint egy évvel ezelõtti történet, akkor valóban volt ilyen vita az oldalon, de már régen nincs.

Nem mindegy geomorfológiai szempontból, hogy ki milyen származású?

De, természetesen mindegy.

Ezek az emberek vezetõjüknek és példaképüknek tekintik. Ha valaki, maga le tudná õket állítani a gyûlölködésrõl.

Ezt már egy éve megbeszéltem druszámmal, és a csoportban utána nem is volt zsidózás.

Én pedig vezetõ nem akarok lenni, példakép annál inkább.
„Álmodjuk a világot, egy interaktív hologram-mátrixban élünk”

Egy olvasó hívta fel a figyelmem, hogy a példakép azonos lehet azzal személlyel, akit a gödöllõi rendõrség tavaly októberben, különösen nagy mennyiségû kábítószer birtoklásáért letartóztatott. A nyilvános adatok csakugyan hajszálra megegyeznek.
Irdatlan mennyiségû drog a pincében

A hatóság közlése szerint kábítószer birtoklása bûntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság Bûnügyi Osztálya Sz. Sándor 44 éves budapesti lakos és 46 éves felesége ellen. A gödöllõi nyomozók a bérelt mogyoródi családi ház pincéjében csaknem 400 tõ kábítószergyanús növényt, egy vödörben több kilogramm száraz növényt, egy ládában pedig közel három kilogramm növényi gumót találtak. Az ingatlanban a növények termesztéséhez minden feltétel biztosított volt. Öntözõrendszert mûködtettek, valamint ki volt építve a megfelelõ szellõztetés és világítás is. A rendõrök a két gyanúsítottat a helyszínen elfogták. A bíróság októtber 10-én elrendelte elõzetes letartóztatásukat.

A rendõrség közleménye szerint – amirõl a 24.hu is beszámolt – egy azonos nevû, lakhelyû, életkorú és kinézetû férfit letartóztattak drogtermesztésért. Az elfogásról készült videón látszik Székely jól felismerhetõ testalkata és mozgása; a vállalkozó ugyanúgy budapesti illetõségû, szintén Mogyoródon bérelt ingatlant, ugyanakkor, mint a rendõrségi tájékoztatásban szereplõ személy. 2016 októberében, amikor a letartóztatás történt, Székely egyszerûen eltûnt a Facebook-ról, az ismerõsei kérdezgették, hol van. Csupán 2017 tavaszán jelent meg újra.

Az üzletember a dubaji sikerek ellenére – érdekes módon – az igazságügyi minisztérium cégjegyzékében a gazdasági tevékenységtõl eltiltott személyek listáján van, a mogyoródi házába bejelentett cége pedig kényszertörlés alatt áll. A Budapest Környéki Törvényszéken érdeklõdtem az ügyrõl, és megerõsítették: megtörtént a vádemelés Sz. Sándor ellen, különösen nagy mennyiségû kábítószer birtoklása ügyében. Az eljárás a bírósági tájékoztatás szerint folyamatban van, az elsõfokú tárgyalás a Gödöllõi Járásbíróságon történik majd, a pontos dátumról egyelõre nem tudtak tájékoztatást adni.

Az interjú befejezõ részét írásban készítettem a laposföldesek vezetõjével.

A hatóságtól származó adatok azt mutatják, hogy önt elfogták, majd elõzetesbe helyezték 2016-ban, nagy mennyiségû drog birtoklásának vádjával.

Nem hiszem, hogy a laposföld-témában releváns információ lenne, hogy engem letartóztattak-e füves cigi miatt. Az ártatlanság vélelme alapján megillet az a jog, hogy amíg a bíróság nem hoz döntést, a média ne foglaljon állást. Pláne nem szeretném, hogy bármilyen médiahír ebben a döntésben a bíróságot befolyásolja. Nem beszélek a rendõrségi ügyrõl, az ügyvédem tanácsára.

Amíg nem születik ítélet, addig ártatlan vagyok.


Fotó: 24.hu/Bielik István


Biztosítottam Székelyt, hogy

nem foglalunk állást, hanem tényeket közlünk;
nem akarjuk, és nem is tudnánk a bíróság döntését befolyásolni, valamint
nem közlünk semmilyen jogsértõ tartalmat.

Viszont felhívtam a figyelmét, hogy – bár a cikk nem a bûnügyrõl, hanem a mozgalmukról szól –, ha ennyire a reflektorfénybe törekszik, a szavahihetõsége és megbízhatósága nem közömbös. Vagyis nem mindegy, folyik-e ellene büntetõeljárás. Erre úgy reagált: örül, ha külön tudjuk választani a tudományos mozgalom fontos ügyét a „rendõrségi szarakodástól.”

Egyben jelezte, az általa ismert kutatókat és tudományos intézeteket nyilvános vitára hívja, az eseményre pedig meg fogja hívni a sajtó képviselõit, elsõsorban lapunkat.
Veszélyesek, nem viccesek

Önök szerint meddig vicces, és mikortól veszélyes egy ilyen mozgalom? – kérdezem az anti-laposföldes csoportot.

– Úgy látszik, a laposföld-elmélet lencseként gyûjt össze furcsa gondolkodású, talán sérült személyiségeket. Lehet egy pontig nevetni rajtuk, vagy akár sajnálni õket. Az viszont már nem vicces, amikor a társadalomra veszélyt jelentõ nézeteket terjesztenek, mint az oltástagadás, vagy népcsoportok és emberek megbélyegzése, ellenségnek kikiáltása. Nem szeretnénk, ha ez nagyobb teret kapna, ha további hiszékeny embereket tudnának magukhoz csábítani. Ezért a magunk eszközeivel inkább a felvilágosítást szolgáljuk – feleli Polcz Péter.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-01-08 14:34
Asgard

vignette.wikia.nocookie.net/marvelcinematicuniverse/images/2/26/AsgardFull.jpg

Ez meg itten Giordano Bruno wikis összegzése:

Életpályája

1548-ban született a Nápoly közelében fekvõ Nola[1] városában.[2]

Bruno erõsen vallásos keresztény családba született, édesapja zsoldoskatona volt. Az éles eszû fiút fiatalon, 1562/63-ban 17 évesen felvették a domonkos rendbe Nápolyban, ekkor vette fel az eredeti Filippo helyett a Giordano nevet. Nápolyban töltötte novíciátusát. 1572-ben, 24 évesen pappá szentelték. Már teológiai tanulmányai során kifejezte kétségeit a Szentháromság-tannal kapcsolatban, tiltott könyveket olvasott és nyíltan ariánus nézeteket vallott. 1575-ben mégis teológiai doktorrá avatták. Ezt követõen a lázadó hallgatót Rómába küldték a Sopra Minerva kolostorba,[3] ahol elõidézte elsõ perét. Az alapvetõ dogmákkal kapcsolatos eretnek megnyilatkozásai miatt menekülnie kellett Itáliából. Levetette szerzetesi ruháját és északra utazott. Csak akkor viselte ismét a habitust, amikor domonkos kolostorokban akart menedéket keresni.

Nyugtalan vándorélet után 1577-ben Genfben nyomdász lett, ahol áttért a kálvinista hitre. Beiratkozott a helyi egyetemre, de amikor egy röpiratban nyílt támadást intézett a Genfi Akadémia egyik legtekintélyesebb professzora ellen, Brunot ismét bíróság elé állították, bocsánatot kellett kérnie, kiközösítették és elüldözték a városból.

1579-ben Lyonban és Toulouse-ban asztronómiát és arisztotelészi filozófiát tanított, de miután vitába keveredett egy jóindulatú kollégájával, továbbutazott Párizsba, ahol a Sorbonne tanára lett. Innen az angol nagykövet tanácsára Londonba utazott, ahol aztán a francia nagykövetségen lakott. Oxfordban professzorként próbált meg elhelyezkedni. 1583 és 1585 között itt írta meg fõ mûveit. Írásai miatt Angliában kellemetlenné vált. Felszólították, hogy térjen vissza Párizsba.

Itt, a College de Cambrai-ban nyilvános disputát szervezett "a világról és a természetrõl". Túlzottan provokatív megnyilatkozásai miatt azonban már az elsõ ülés botrányba fulladt, így még aznap este elhagyta a várost és német földre utazott.

A kálvinista Marburgban elkövette azt a hibát, hogy a "római teológia doktoraként" mutatkozott be. Tovább utazva Wittenbergben áttért az evangélikus hitre, és vendéglátói jóindulatát elnyerve arról zengedezett, hogy a világszellem Egyiptom és Asszíria, Görögország és Róma után most a Német-római Császárságban van jelen, és elénekelt egy dicsõítõ éneket Lutherrõl, mint a pápaság elleni küzdelem harcosáról. Itt élt két évet. Munkatársaival támadt vitái miatt ismét továbbvonult. Bárhol is tartózkodott azonban, mindig konfliktusba keveredett.

1588-ban Prágában élt. II. Rudolf császár, aki egyébként a legzûrzavarosabb tanokat hirdetõ okkultisták mecénásaként mûködött, 300 tallért adott Brunonak, csak hogy elhagyja a várost. Tübingenben elhatározták, hogy "emberségesen fognak vele bánni, hogy ne tartózkodjon itt tovább", és 4 tallért ajánlottak fel neki, ha minél hamarabb eltûnik onnan. Helmstedt volt a következõ állomása, ahol három értekezést írt a mágia témakörében. Új, evangélikus hittestvéreit olyannyira sokkolta ezekkel, hogy a helyi plébános és szuperintendens kiátkozta õt.

Amikor 1590-ben Frankfurtba érkezett, a polgármester rögtön arra kérte, hogy „filléreit valahol máshol költse el”, de a karmeliták búvóhelyet biztosítottak neki, így 1591-ben Majna-Frankfurtban élhetett, ahol legalább a könyvvásárt látogathatta. Itt talált kiadót két könyvéhez, amelyeket egy évvel késõbb be is mutatott. A könyvvásár egyik látogatóját, a padovai Giovanni Mocenigót oly nagy lelkesedéssel töltötte el e két írás, hogy a könyvek szerzõjét meghívta házitanítónak velencei otthonába. Bruno elfogadta az ajánlatot. Mocenigo a gyakorlati mágiába remélt beavatást, és mivel ezt nem kapta meg, Bruno pedig egyébként is meglehetõsen az idegeire ment, rövid úton feljelentette õt a velencei inkvizíciónál.

1592. május 26-án Brunót letartóztatták, eretnekséggel vádolták, kihallgatásai során utolsó írásait visszavonta, és hajlandó volt eskü alatt megtagadni „tévedéseit”, csakhogy szabadon engedjék. De a velenceiek számára túl kényes és bonyolult volt az eset. Bruno szerzetesként - mivel egykor engedelmességi fogadalmat tett és hivatalosan soha sem bocsátották el a rendbõl - a Római Inkvizíció joghatósága alá tartozott, így végül 1593 elején Rómába vitték. Tanait nem vonta vissza, ezért hosszú per után a 1600. február 17-én a katolikus egyház veszedelmes eretneknek nyilvánította és elevenen elégettette Rómában, a Campo de’ Fiori-n.[4][5] Bizonyos források szerint[forrás?] kivégzése elõtt kivágták nyelvét, hogy ne tudjon lázító szavakat intézni a néphez.

Életét végigkísérte a világ nagy filozófiai problémáinak boncolgatása, elemzése. Elmélkedéseit elõadások során és közel húsz év alatt sok kiadványban ismertette az érdeklõdõkkel. Elterjedt nézetek szerint[forrás?] azzal a kijelentésével haragította fel leginkább az egyházat (több száz évvel megelõzve korát), hogy a kor kezdetleges optikai eszközeivel is jól látható csillagok tulajdonképpen távoli Napok, körülöttük ugyanígy bolygók keringhetnek, s azokon a földihez hasonló élet lehetséges.

Ezzel szemben Michael Hesemann Sötét alakok címû mûvében korabeli forrásokra támaszkodva azt állítja, hogy valójában Giordano Brunonak nem azért kellett meghalnia, mert a heliocentrikus világképet vallotta, és nem is azért, mert megdöbbentõen korán felismerte, hogy a csillagok távoli napok, hanem mert konokul azt vallotta például, hogy Krisztus nem Isten, hanem mesteri varázsló, aki az embereket az orruknál fogva vezette, és akit ezért joggal akasztottak fel, nem pedig keresztre feszítették. Vagyis valójában nem tudós volt, hanem a mágia teoretikusa, hermészi filozófus.[4] Olaszul és latinul írt, de nemcsak filozófiai mûveket, hanem színdarabokat, verseket is.
A per

Pere 7 éven keresztül folyt, hiszen a lehetõ legnagyobb körültekintés­sel és alapossággal akartak eljárni az ügyben. Ráadásul az eset rendkívül összetettnek bizonyult. Sok idõt vett igénybe a tanúk kihallgatása és Bruno valamennyi írásának Rómába vitele is. A vádlott ez idõ alatt az Angyalvárban tartózkodott, amely a középkorban a pápák menedékhelyeként, az újkorban pedig az inkvizíció börtöneként mûködött.
Giordano Bruno emlékszobra a római Campo de’ Fiori tér közepén

Mivel VIII. Kelemen pápa Bruno bûnösségét bizonyítottnak látta, a pápa utasítása szerint a kínzástól eltekintettek. 1598 elejére olyan szerteágazó peranyag gyûlt össze, hogy szükségessé vált az összefoglalás elrendelése. A pápa végül egy tudós teológus jezsuitát, Roberto Bellarmino bíborost nevezte ki Bruno bírájává. Hogy az eljárást lerövidítsék, Bellarmino nyolc pontra csökkentette a Bruno ellen felhozott vádakat, amivel a vádlott is egyetértett.

Sem a nyolc vádpontot tartalmazó irat, sem a peranyag más dokumentuma nem maradt az utókorra. Amikor Napóleon császár csapatai 1808-ban elfoglalták Rómát, számos peranyagot lefoglaltak és Párizsba vittek. A császár anyagot gyûjtött az egyház ellen, hogy igazolja az Egyházi Állam megszállását és az egyházi javak lefoglalását. Innentõl kezdve nem követhetõ nyomon a peranyag sorsa, ebbõl kifolyólag az események rekonstrukciójánál utalásokra és más forrásokból vett idé­zetekre kell hagyatkoznunk. Az 1600. február 8-án kihirdetett ítéletben ötször is elhangzott, hogy a vádlott „megbánás nélkül, hajthatatlanul és mereven” ragaszkodik eretnekségéhez.

„Bruno a könyveiben iszonyatosan értelmetlen elképzeléseirõl ír: hogy számtalan világ létezik; hogy a lélek egyik testbõl a másikba vagy egy másik világba vándorol; hogy egyetlen lélek egyszerre két testben is formát ölthet; hogy a mágia hasznos és megbízható; hogy a Szentlélek nem más, mint a világszellem [...]; hogy a világ öröktõl fogva létezik; hogy Mózes a csodákat mágia segítségével hajtotta végre és hogy jártasabb volt a mágiában, mint a többi egyiptomi; hogy törvényeit õ maga találta ki; hogy a Szentírás megtévesztés; hogy ördögök áldásos tetteket tudnak véghezvinni; hogy csak a zsidók származnak Ádámtól és Évától, a többi ember két lénytõl, akik egy nappal elõbb lettek teremtve. Hogy Krisztus nem Isten, hanem mesteri varázsló, aki az embereket az orruknál fogva vezette, és akit ezért joggal akasztottak fel [...] nem pedig keresztre feszítették; hogy a próféták és az apostolok istentelenek voltak, és hogy néhányukat varázslóként felakasztották. Nem is érnék a végére, ha minden agyszüleményét vissza akarnám idézni, amelyeket Bruno könyveiben és személyesen állított. Röviden szólva mindennek hajthatatlan védelmezõje volt, amit pogány filozófusok, valamint régi és új eretnekek felhoztak.”

– Caspar Schoppe Bruno tanairól

„A következõ történt: elõször életérõl, tanulmányairól és tanításairól szóltak, majd rámutattak arra, milyen testvéries gondoskodással próbálta meg az inkvizíció figyelmeztetni Brunot, hogy tévúton jár. Felvázolták, milyen konok és istentelen volt Bruno, majd megfosztották egyházi méltóságától, kiközösítették, és azzal a kéréssel, hogy a büntetés vérontás nélkül és oly kegyesen hajtassék végre amennyire csak lehetséges, átadták a világi hatóságnak. Bruno egész idõ alatt egy szót sem szólt, csak egyszer nyilvánult meg fenyegetõ hangnemben: "Lehet, hogy nektek, akik ítéletet hoztok, több okotok van a félelemre, mint nekem, aki elszenvedem azt." A városvezetõk emberei a börtönbe vezették (a vádlottat), ahol még nyolc napon keresztül fogva tartották, biztosítva annak lehetõségét, hogy visszavonja tévedéseit; de mindez hiába. Ezért küldték ma a máglyára. Amikor halála elõtt elébe tartották a Megfeszített képét, keserû megvetéssel visszautasította azt. Nyomorúságosan pusztult el az izzó lángok közt, és talán épp azon volt, hogy lemondjon a világokról, amelyeket kigondolt. Így bánnak a rómaiak az istenkáromló, istentelen emberekkel.”

– Caspar Schoppe Bruno haláláról, 1600. február 17.[4]

Nézetei

Sajátosan panteista-naturalista-monista, esztétikai enthuziazmust (enthuziazmus: ihlet, elragadtatás, lelkesedés) képviselt. Sok szempontból tekinthetõ Spinoza és Schelling elõfutárának is.
Giordano Bruno portré, Johann Georg Mentzel metszete (1677)

Ugyan Arisztotelész-ellenes nézeteket vallott - különösen az idõ fogalmának értelmezésében - mégis hatással volt rá a nagy filozófus. Emellett a Szókratész elõtti bölcselet, a újplatonizmus, Raimundus Lullus (Ars magna) és Nicolaus Cusanus rendszere hatott rá, mégis egységes rendszert dolgozott ki.

Rendszere teológiai szempontból a kereszténység magyarázat-kísérlete sajátos újplatonikus összefüggésben, ami tartalmazza pl. Krisztus megtestesülésének tagadását is.

Felfogása szerint az univerzum mozdulatlan, egyszerre lehetséges és valóságos, lélek, õsok, lényeg, cél és végtelen. Végtelenül sok világból áll, anyag és forma együttese, melynek alapja a passzív anyag. Ezzel azonos az Isten, más néven az aktív forma vagy világlélek, világszellem. A világszellem az univerzumot belülrõl való kibontakozással (explicatio ab intra) hozza létre. Ettõl a világszellemtõl vagy Istentõl különbözik - az egyetemes gondviselés értelmében - a természet fölött lévõ Isten.

Az univerzum és a tér szükségképpen végtelen, ugyanis az abszolút õselv természetének és méltóságának csak így képes megfelelni. Rendszerében nincs központi jelentõsége a Naprendszerünknek.

A dolgok szubsztanciája nincs jelen az emberi fogalmakban, csak árnyékai az isteni ideáknak, ugyanakkor az egyes dolgok nem szubsztanciák, mivel azok csak az egyetlen lényeg sokarcúságát tükrözik. Az érzékek számára csupán jelenség a konkrét világban megtalálható különbözõség.

Csak a természetben föllelhetõ adatoknak, tényeknek, folyamatoknak megfelelõ gondolkodás helyes. A filozófiai gondolkodás nem képes felfogni az istenséget, mivel az szubsztancia fölötti valóság, ezért csak a teológia foglalkozhat vele.

A természetben az anyag nem bontakozik ki a maga teljességében, ezzel szemben az abszolútumban egybeesik az aktussal a potencia.[5]

Cusanus rendszerébõl a szélsõséges panteizmus következtetését vonja le. Isten transzcendenciáját már teljesen megszünteti, az istenség azonosul a természettel. Isten a végtelen teremtõ természet (natura naturans), mely a dolgok csodálatos rendjét mutató érzéki természetben (natura naturata) fejezi ki magát. Az anyag az isteni világlélektõl elválaszthatatlan. A világegyetem végtelen és örökkévaló, melyben a különbözõ formák egymást föltételezik, s a szabadság és a szükségszerûség is teljesen egybeesnek. Így valósul meg a természettel azonos istenségben az ellentétek egybeesése, a coincidentia oppositorum.

A dolgok alkotó eleme a legkisebb, a minimum, a monasz (a matematikai pont vagy a fizikai atom). A fejlõdés hordozói ezek az egyszerû szubstanciák, amelyek mindegyike a maga sajátos módján tükrözi vissza a világegyetemet. Mindegyik monasz a monaszok monaszának, az istenségnek egy-egy változata.[3]

Azon munkálkodott, hogy az õsi egyiptomi tudást, a hermetikus hagyományt összeegyeztesse a keresztény teológiával. A hermetikus tanok része volt többek között; a Nap központi szerepe, a Világegyetem végtelensége, a csillagok Naphoz hasonló volta.[6]Közel van Giordano Bruno rehabilitálása?

Frei Betto brazil dominikánus szerzetes, a felszabadítási teológia híve és hirdetõje, akit 1969-ben megkínoztak a katonai junta börtöneiben, a közelmúltban találkozott Ferenc pápával és az audencián szóba került két máig „eretneknek” tartott egykori tudós, Giordano Bruno és Eckhart mester rehabilitálására.
http://nepszava.h...bilitalasa
80 #2 monguzking
- 2018-01-08 19:19
bennem szinte csak kételyek vannak-----mostanában néha ugy érzem hogy azért nem igaz semmisem s azért ilyen hihetetlenül ostobák az emberek mert semmisem valodi---valojában csak egy számitogépes játékban lévö bitek vagyunk...vagy mégsem?vagy mégis?
2 #3 gerry
- 2018-01-08 19:25
Ez meg itt mi vagyunk...

http://postaimre....dmore=1106

"a régi szép idõk" - kár, hogy némelyik fotó már nincs fent (na nem mintha nem mentettem volna el magamnak, de azért jót mulattunk...

Ez a Turul is mintha eldurvult volna egy kicsit az utóbbi idõben; idézet a fenti cikkböl:

...A laposok vezetõjének jobbkeze, Szemendri Sándor (Alias Turul40) azonnal felsorakoztatta az ellenérveit, felolvasom:

mi van veled Tímea, nem volt ma fasz, vagy képtelen voltál felállítani? Így büfizgetsz be nálad jóval idõsebb, rutinosabb és okosabb emberek közé? Kis pincsi vagy te még ahhoz, hogy egyáltalán létezhess itt, remélem vágod.

Lehengerlõ. ...


Ennyit a laposhomloku ember utánzatokról...

Ez a Polcz Petike viszont "érdekes"...

A csoportjukat nekem sikerült bezáratnom: az ott burjánzó gyûlöletbeszédbõl összeszedtem néhány eklatáns példát, beküldtem a Facebook-moderátoroknak, másnap nem volt csoport. Így jártak – teszi hozzá Polcz Péter.


Ha nem zsidó akkor én vagyok az... (ha mégse az akkor egy tetü... - ez most gyülöletbeszéd tõlem? Hányingerem van az ilyen "feljelentõktõl". Mocsok mindegyik.)
6 #4 anzsi a macska hala
- 2018-01-08 19:51
Azért ez a Giordano Bruno tudott valamit. Mert ezeket kitalálni nem lehet.
4 #5 Posta Imre
- 2018-01-08 20:06
Gerry, nincs mitõl tartani!


Ha a világ elpusztulna, csak Svájc élné túl

A túlélés nem a végeredményrõl szól, hanem magáról a folyamatról. Ezt a mondatot épelméjû ember nehezen mondaná el, de a világ összes preppere (azok az emberek, akik szenvedélyesen és életmódszerûen készülnek a vészhelyzetekre) érteni fogja. A túlélésben nem az a fontos, hogy valóban túléljünk egy esetleges katasztrófát, hanem az, hogy fel legyünk készülve a túlélés elméleti lehetõségére. A katasztrófa nem szórakoztató, de az elõkészület nagyon is az lehet. Ezt a hobbit viszonylag gyakran ûzik nagyra nõtt gyerekek, vagy libertariánusok (a kettõ elég hasonló egymáshoz), ezért a felkészülést a legtöbb prepper alaposan eltolja a lõfegyverek, kések és az önvédelem felé. Ami komoly hiba.

Egyszer már írtunk arról, hogy a valódi túléléshez nem jól védhetõ bunkerre és félautomata lõfegyverekre, hanem hasznos tudásra, politikai tehetségre és infrastruktúrára van szükség. Egy valódi katasztrófát Orbán Viktor elõbb élne túl, mint Hajdu János, mert elõbbi valószínûleg inkább van tisztában azzal, hogy a szervezett embercsoportok, a tiszta ivóvíz és a mûködõ áramszolgáltatás a túlélés titka, nem a VG 10-es szuperacélból készült túlélõkés.

https://24.hu/koz...-elne-tul/
52 #6 kuka7
- 2018-01-08 21:17
Az igazi Laposföld csoport él és virul,csak nem vesznek be mindenkit.az írás meg olyan ,mint amit ide szoktak írni a sáskák,--aki csak néz,nem lát semmit.
2 #7 gerry
- 2018-01-09 05:41
"Az igazi Laposföld csoport él és virul,csak nem vesznek be mindenkit" - Te kuka7 akkor ezek nem is az igaziak?

Mármint a "sanyik" - ...és ezt õk is tudják?

Légyszi' mesélj az igaziakról!
267 #8 Perle
- 2018-01-11 16:53
nakonu.com/wp-content/uploads/2018/01/anecdote_09-01-2018_12.jpg

Megkérdezik Ábrahámot az iskolában:

-Milyen alaku a Föld?
-Kerek.
_Hogy bizonyítod be?
-Akkor legyen négyszögletes, nem szakaszkodom hozzá.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.73 másodperc
4,033,655 egyedi látogató