Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Oroszországban röhögnek az oligarcháikról összeollózott amerikai listán

BelföldJó vicc! Tényleg hülyére veszik az "embert". mintha nem lenne világos, hogy egy klub tagjai mind, egy csapatban játszanak, a többi meg púder a sok agyhalottnak. A moszkvai üzleti élet befolyásos vezetõi hónapokon keresztül aggódtak, hogy megjelenik-e a nevük az Egyesült Államok hétfõn közzétett listáján, amelyen Oroszország befolyásos politikai és gazdasági szereplõit gyûjtötték össze. A Quartz szerint több orosz oligarcha hónapokon keresztül lobbizott az amerikai kormányzati szerveknél, hogy információkat szerezzen a készülõ listáról. Többen csak amiatt mondtak le elõre leszervezett programokat, hogy ne lássák együtt õket Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Voltak olyanok is, akik elõremenekülve a cégeiket számolták fel.

Bár a listán való szereplés önmagában semmilyen jogi következménnyel nem jár, az üzletemberek attól tartottak, hogy komolyan árthat üzleteiknek, likviditásuknak vagy európai utazásai terveiknek, ha összemossák õket a Putyinhoz közeli oligarchákkal. A féléves várakozás után publikált lista végül általános derültséget keltett Oroszországban.

A 210 embert tartalmazó listát ugyanis lényegében két publikus forrásból ollózták össze. A felsorolás 114 magas rangú kormányzati szereplõt tartalmaz, úgy, ahogy a Kreml angol nyelvû honlapján szerepelnek. A listán szereplõ 96 milliárdost pedig lényegében a leggazdagabb oroszokat listázó Forbes-kiadványból másoltak át. A listát összeállító Pénzügyminisztérium el is ismerte, hogy felhasználták a Forbes kiadványát.

A listára nem került fel Putyin, aki azzal viccelt, hogy emiatt sértve érzi magát. Dimitrij Medvegyev miniszterelnök pedig azzal, hogy okot adott volna a lemondására, ha nem került volna fel a listára.

Az oroszországi Forbes lista korábbi vezetõ szerkesztõje, Leonid Bershidsky szerint hízelgõ, hogy az õ gyûjtésükre hivatkozva alapozták a listát, de szerinte sosem állították azt, hogy a Forbes-lista teljes lenne és pontosak lennének a vagyonbecsléseik. Amikor 2004-ben elõször összeállították a listát, a benne szereplõk leggyakoribb reakciója az volt, hogy kinevették a vagyonukra vonatkozó becsléseket.

Bershidsky szerint az amerikai Pénzügyminisztérium listája azért is szégyenletes, mert a Forbes-gyûjtés másolásából fakadóan olyan emberek is szerepelnek rajta, akik kifejezetten távol állnak Putyin kormányától (például az Európába menekült vodkamilliárdos Juri Sefler, vagy a korábbi kaszinómágnás Oleg Bojko). Ezzel szemben több olyan befolyásos oligarchát is kihagytak, akik fontos szereplõk Putyin holdudvarában, csak a Forbes egy milliárd dollárnál kevesebbre becsülte a vagyonukat, akárcsak a Putyin rendszerét szintén fenntartó bírákat, politikusokat és más vezetõket.

Az Egyesült Államok elõször azt követõen vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, hogy oroszok által támogatott fegyveresek szálltak meg kelet-ukrajnai területeket és a Krím félszigetet. Késõbb további szankciókat vezettek be az amerikai választási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozás miatt. Az USA több Putyin-közeli politikai szereplõ és üzletember ellen beutazási tilalmat rendelt el, és az USA-ban lévõ vagyoneszközeiket befagyasztották. A mostani listán szereplõk ellen egyelõre nem lépnek életbe hasonló szankciók, de világosan mutatja, hogy a poénkodások ellenére tovább romlik a két ország kapcsolata.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-02-01 19:49
Perle, mivel cárság van, ezért kell az új "elit", még ha fostos is és az se baj, ha kicsit se orosz, nem számít. A kirakat, az a lényeg. Nálunk is gyûjtik a krémet. igaz, hogy szar az, de azért krémes, ha nem szagolgatya a megrabolt "nemzet".

countess.hupont.hu/felhasznalok_uj/2/3/238280/kepfeltoltes/2394645.jpg
131 #2 lalapapa
- 2018-02-02 15:10
mar irtam hogy a ruszki horgasz azt mondta hogy
tovaris orszagot 24 zygyik csalad iranyitja,
a tobbi csak nagy szinesz,
es meg azt is el lopnak mit meg nem is hoztak
letre, bele ertve a multat a jovot is,
ki nem benne a csasztuszka kozos tancban
annak lehet masik ut levellel le lepni,
oda hova akarja,,
a car atyuskak ismet balokba jarnak,
a muzikok meg dolgozni,
a mensevikek meg a bolsevikok
csak szivarozgatni es celba loni,,
beke legyen veluk,
meg a sumaksag es a meg bizhatatlansag,
s_hihi
pottykak orszagat meg terkepen sem
nezegetem nemhogy oda menjek egy
jo farkas vadaszatra, vagy ember evo
halat fogni, azok meg nonek, mert
azokat eteti az elet bosegesen,
tunnek el emberek de hova
milyen dimenzioba az a kerdes,,
meleg elet van ott meg most is,
es elegge tudni tudott, be epitett
figyelo aggodo szemekkel,,
s_kukks_gitar
4 #3 Posta Imre
- 2018-02-02 19:21
Oroszországban a bûnüldözéssel szövetkezett a szervezett bûnözés, együtt rabolnak cégeket

Oroszországban akkor kerülhetsz csak igazán nagy bajba, ha üzletemberként sikeressé válsz. A politikai védelmet nem élvezõ vállalkozók cégei ugyanis nagyon könnyen kerülhetnek a nyomozókkal, ügyészekkel és bírókkal összefonódott szervezett bûnözés célkeresztjébe, írja a Bloomberg.

Az orosz állam sok helyen maffiaként mûködik, a helyi erõs emberek összefonódnak az igazságszolgáltatással, és ha szemet vetnek egy ötletre vagy vállalkozásra, nagy eséllyel meg is szerzik. A hatósági vegzálások, elkobzások és elõzetes letartóztatások ellehetetlenítik a gyanúsított üzletembereket, akik általában a bírósági tárgyalás elõtt kénytelenek eladni vagy felszámolni az üzleteiket, de nem egy esetben börtönbe is kerülnek.

Egy üzletember azért került börtönbe egy évre, mert párducmintás kárpitos bútoraival megsértette a leopárdok szellemi tulajdonjogait. Ruszlan Telkov elvesztette százmillió forintnak megfelelõ rubelre becsült bútorvállakozását az abszurd vád miatt, miközben õ azt állítja: azért vádolták meg, mert nem akart részt venni egy helyi bútorkartellben...https://g7.24.hu/...k-cegeket/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.55 másodperc
3,400,322 egyedi látogató