Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Egyesítik a magyar és a szerb áramtõzsdét

BelföldÓ, ha ezt Titó megérhette vona! KGST...stb...stb...Selyemúton száguld a zörökkévalóság felé...és el is éri! Cél a régió piacainak integrációja, ennek érdekében kötött megállapodást a Mavir, a HUPX, a szerb rendszerirányító és áramtõzsde, illetve az európai energiatõzsde.


Együttmûködési megállapodást írtak alá a magyar villamosenergia-piacot mûködtetõ HUPX Zrt., a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt., a szerb áramtõzsde (SEEPEX, South East European Power Exchange) és a szerb rendszerirányító (EMS), valamint a párizsi székhelyû EPEX Spot (European Power Exchange) vezetõi, amelyben egy közös, régiós áramtõzsde létrehozását tûzték ki célul - közölte a HUPX Zrt..

Az ötoldalú megállapodásban a felek a magyar aznapi és másnapi piacot üzemeltetõ HUPX és a szerb másnapi piacot üzemeltetõ SEEPEX áramtõzsdék összeolvadásával egy közös vállalat

létrehozását kezdeményezték. A közös vállalat Budapest – Belgrád székhellyel üzemel majd, és a nyugat-európai áramtõzsdék integrációjában tapasztalatot szerzett EPEX Spot

Szakértelmére támaszkodik. A felek közös célja, hogy az új tõzsde meghatározó szerepet töltsön be a régió piacainak integrációjában.

„Közös vállalat létrehozásával hatékonyabbá tehetõ a piaci integrációs folyamat, egyúttal segít megõrizni azt a domináns pozíciót, amelyet a HUPX Kelet-Közép Európában már kivívott magának”

- idézték a közleményben Tóth Pétert, a HUPX Zrt. vezérigazgatóját.

A magyar-szerb közös vállalatban rendszerirányítók, a magyar MAVIR és a szerb EMS mellett az EPEX Spot vesz részt alapító részvényesként. A felek jelezték, higy a kezdeményezés nyitott akár új partnerek csatlakozására is a régió árampiacainak fejlesztése érdekében.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-02-07 19:46
A világ leghosszabb tenger alatti alagútját tervezik

A Finn-öböl alatt, Helsinki és Tallinn között 103 kilométer hosszan húzódó alagutat 2040-re lehetne megépíteni 13-20 milliárd euróból (4000-6200 milliárd forint) a két fõvárosban szerdán ismertetett, a finn és az észt kormány megbízásából készült megvalósíthatósági tanulmány szerint.
Valamit fúrnak Észak-Koreában

Itt a britek újabb õrült ötlete!

Az alagút révén fél órára csökkenne a menetidõ a finn és az észt fõváros között a jelenlegi legkevesebb másfél óráról, amennyit a leggyorsabb komppal való átkelés vesz igénybe.

A vasúti alagút közvetlenül a helsinki és a tallinni repülõteret kötné össze, de csatlakozása lenne a Rail Balticához, a Varsóba vezetõ vasútvonalhoz is, így megkönnyítené a kapcsolatot Finnország és Közép-Európa között.

Helsinki térségében észtek tízezrei dolgoznak, a finnek pedig turistaként látogatnak szívesen Tallinnba. (Észtország az új adóparadicsom?)

"Úgy hallottam, Finnországban sokan úgy érzik, mintha szigeten élnének, de ennek nem kell így maradnia" - mondta tallinni sajtóértekezletén Juri Ratas észt miniszterelnök.

A két város közötti személyforgalom a tavalyi 9 millióról 14 millióra nõ 2050-ig akkor is, ha nem készül el az alagút, de ha megépül, akkor az évi 23 millió fõt is elérheti a utasforgalom, ebbõl 10 millió ember szállítása maradna a kompokra.

A megvalósíthatósági tanulmány abból indult ki, hogy a beruházás költségeinek 40 százalékát az Európai Unió fedezné. Egy rivális projekt, amellyel az Angry Birds-videojáték gyártója, a Rovio állt elõ, kínai finanszírozással és korábbi határidõvel számol.

A finn és az észt kormány tavasszal értékeli ki részletesebben is a szerdán ismertetett megvalósíthatósági tanulmányt.
https://www.napi....56385.html
267 #2 Perle
- 2018-02-07 20:28
A fenti hír azt jelentheti, hogy más most vevõket keresnek a még meg nem épült új atomblokkok által termelt áramra.
A szomszédos országok energia ellátása miatt visszük bõrünket a vásárra.:o

A délszláv háború idején "egyesült a gáztõzsde" is. Azóta sincs hír arról, hogy utólag a kölcsön adott gázt a szerbek kifizették volna.

A finnországi témához:

Egy zsidó asszony nyereséges üzletbe vágott. Egy Finnország melleti szigeten kizáróknak nõknek igénybe vehetõ kikapcsolódást ígér és hirdet a nyáron nyitõ üdülõ centrumába, kétágyas ??? szobákkal.s_beszel
http://www.indepe...97886.html
684 #3 atacama
- 2018-02-07 20:56
meg lehet nyugodni.. kifizették!!!! de habzsolhápék el is nyelték!!!!!!!
hogy váljék bennük sündisznóvá és jöjjön vissza véresen belõlük!!!!!!!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.45 másodperc
3,410,548 egyedi látogató