Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Furcsa figurák jöttek össze az új lengyel kormányban

KülföldA lengyel is letérdelt a zsidó mocsokban és most fogja csak érezni igazán a bûzét. Az egyik a nitrogénben lefagyasztott embriók dajkaapukájának tartja magát, a másik meggyõzõdéses összeesküvéselmélet-hívõ, a harmadik egyszerûen csak visszaélt hivatali hatalmával egy még nem jogerõs ítélet szerint. Jöhet a „legrosszabb kormány” Lengyelországban.

A vártnál nagyobb gyõzelmet aratott a jobboldali-populista Jog és Igazságosság Párt (PiS) a három héttel ezelõtti lengyel parlamenti választásokon, így Beata Szyldo miniszterelnök-jelölt számára széles mozgástér állt rendelkezésre leendõ kormánya tagjainak kiválasztását illetõen. Sokan emiatt abban reménykedtek, hogy a PiS fõsodrához képest mérsékeltebbnek tartott Szydlo személyiségéhez közelebb álló kabinetet állít majd össze, de a jelek szerint nem így történt.

A Quartz.com és a Business Insider összeállítása alapján ugyanis több olyan tagja is lesz az új lengyel kormánynak, aki igencsak furcsán tekint a világra. Kezdjük mindjárt a sort Antoni Macierewicz leendõ védelmi miniszterrel, akik az egyik legállhatatosabb hangoztatója a máig élõ összeesküvés-elméletnek, miszerint 2010-ben az orosz titkosszolgálat robbantotta fel Lech Kaczynski elnök gépét.
Fotó: RIA Novosti / Andrey Stenin
Szmolenszk, légikatasztrófa, lengyel elnök

A Szmolenszknél lezuhant gép fekete doboza: újra elõveszik

A tragédia érthetõ módon hatalmas sokkot okozott a lengyel társadalomban, még úgy is, hogy az utólagos vizsgálat megállapította: a rossz idõjárási körülmények, és a pilóta hibája is közrejátszhatott a 96 emberéletet követelõ tragédiában. (Köztük volt Kaczynski felesége, és egy sor lengyel állami vezetõ.)

A PiS és a lengyel szélsõjobb azóta is meggyõzõdéssel vallja, hogy az oroszok robbantották fel a gépet, Jaroslav Kaczynski új vizsgálatot is ígért a kampányban: védelmi minisztere valószínûleg alig várja, hogy belevethesse magát a „munkába”.

Az embriók apukája

Jaroslaw Gowin tudományért, és oktatásért felelõs miniszter nem a tragikus összeesküvésekben hisz, ennél sokkal szelídebb elképzelései vannak a világról. Mint egy interjúban korábban kifejtette, egy politikusnak szeretnie, és szolgálnia kell az embereket. Ez eddig persze a világ legnagyobb közhelye lenne, de Gowin azzal folytatta az interjút, hogy mivel õ maga is lombikbébi, ezért a nitrogénben lefagyasztott embriók védelmezõjének, dajkaapukájának is tekinti magát. Ehhez képest lengyel viszonyok között szinte hétköznapi, hogy egy másik alkalommal viszont keményen felemelte a hangját a „lengyel egyetemeken terjedõ homoszexuális ideológiával” szemben.

Lengyel politikus, Zbigniew Ziobro

Zbigniew Ziobro: jön az új boszorkányüldözés?

A lengyel titkosszolgálatokat egy bevált káder vezeti majd: Mariusz Kaminski az elsõ PiS-kormány idején már volt az antikorrupciós hivatal vezetõje: sokan úgy tartják, ez volt az abban az idõben dúló politikai boszorkányüldözés egyik fõszereplõje. „Apróság”, hogy 2007-ben hivatali visszaélés miatt három év felfüggesztettre ítélték. Igaz, Kaminski fellebbezett, jogerõs ítélet azóta sincs. Beata Szyldo mindenesetre azt mondta kinevezésével kapcsolatban, hogy a most is futó bírósági eljárás semmi problémát nem okoz, bízik Kaminskiben.

Zbigniew Ziobro az elsõ, és a mostani PiS-kabinetben is az igazságügyet viszi majd. Róla szintén azt írták a lengyel lapok, a 2005-2007 közötti politikai bosszúhadjárat egyik fõszereplõje volt, és várhatóan most sem fog majd másképp viselkedni.

Valószínûleg ezért írta azt a Newsweek lengyel kiadása, hogy „a Jog és Igazságosság Pártja legrosszabb lehetséges kormányát” sikerült összeállítani – minden bizonnyal nem is a kormányfõ Beata Szydlonak, hanem a háttérbõl irányító Jaroslav Kaczynskinek. Aki akár kormányfõ is lehet néhány hónapon belül.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
4,440,189 egyedi látogató