Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Vargha Tamás: megerõsödött a V4-ek védelmi együttmûködése

BelföldVan "saját" atomarzenál, vagy az izraeltõl már adoptáltuk? Ezek szerint most már meg kell találni az ellenséget is!
A V4-ek védelmi együttmûködése erõsödött az elmúlt idõszakban – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, a V4 országok miniszterhelyettesi találkozója keretében tartott sajtótájékoztatón.

Vargha Tamás azt mondta: a V4-es együttmûködés fontosabb és erõsebb mint valaha. Az államtitkár úgy értékelt, az elmúlt idõszakban a V4-ek bebizonyították, hogy együttmûködésük jelentõs, azt komolyan kell venni.

Az államtitkár ismertetése szerint a régió, a V4-ek, s Közép-Európa szempontjából legfontosabb kihívásokról, az azokra adandó közös válaszokról, megoldásokról tanácskoztak. Kiemelt téma volt a terrorizmus, valamint az illegális migráció. Vargha Tamás kiemelte, bár Irakban a magát Iszlám Államnak nevezõ terrorszervezet meggyengült, ezzel még nem csökkent a terrorveszély.

Mint elhangzott, a tanácskozás részt vevõi egyetértettek, hogy szükséges a védelmi kiadások növelése. Magyarország 2024-re eléri a 2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetést – emlékeztetett az államtitkár, aki kollégáinak beszámolt a Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezésére elindult Zrínyi 2026 honvédelmi és haderõfejlesztési programról, annak terveirõl, s már megtett elsõ lépéseirõl.

A négy ország védelmi miniszterhelyettesei Tomasz Szatkowski (lengyel), Róbert Ondrejcsák (szlovák), Jakub Landovsky cseh közös sajtótájékoztatójukon elmondták: tárgyaltak többek között az Európai Unió védelmi dimenziójának megerõsítését célzó, úgynevezett állandó strukturált együttmûködésrõl (Pesco), az Európai Védelmi Alapból finanszírozott projektekrõl, a jövõre ismét felálló V4-EU harccsoport elõkészületeirõl, s a NATO új parancsnoki struktúrájáról is. Az új parancsnoki struktúrában valamennyien a regionális megközelítés fontosságát hangsúlyozták. Vargha Tamás azt is elmondta: Magyarország a tömeges migráció elemzõ központ munkájában is részt kíván venni.

Jakub Landovsky cseh védelmi miniszterhelyettes is fontosnak értékelte a NATO parancsnoki képességeinek emelését, s kiemelte: mind a négy ország készen áll arra, hogy hozzájáruljon az új parancsnoki struktúrához.

A védelmi miniszterhelyettesek beszámolója szerint a közös európai biztonság és védelempolitika kapcsán egyetértenek abban, hogy azt hatékonyabbá kell tenni, s ehhez önálló katonai erõre is szükség van. Ugyanakkor mind a négy ország képviselõi megerõsítették: nem akarják duplikálni az erõket, nem egy a NATO-val párhuzamos, hanem önálló katonai képességet jelentene, amely erõsítené Európa biztonságát.

Róbert Ondrejcsák szlovák védelmi miniszterhelyettes azt mondta: a V4-EU harccsoport az egyik fõ prioritása lesz a szlovák V4-es elnökségnek. Ennek megbeszélésre a második félévben meg is hívta kollégáit Szlovákiába. Szlovákia 2020-ra eléri az 1,6 százalékos, 2024-re pedig a NATO által elvárt: 2 százalékos GDP arányos védelmi költségvetést – hangzott el.

A balti régió védelmének erõsítésére Szlovákia júliusban 150 katonát küld Lettországba – ismertette a szlovák védelmi miniszterhelyettes, aki szerint a következõ idõszakban a NATO egyik legfontosabb mûveletét jelenti a balti térség védelme, s abban Szlovákia hosszú távon részt kíván venni.

Tomasz Szatkowski lengyel védelmi miniszterhelyettes is hangsúlyozta a V4-ek részvételét a NATO keleti szárnyának megerõsítésében, s úgy vélekedett jelentõs erõfeszítéseket tesznek a biztonság erõsítéséért. A lengyel védelmi miniszter eredményesnek nevezte a magyar elnökséget. Úgy értékelt a V4-ek megerõsítették, együttmûködésük hatékony és sikeres, s hosszú távon a megfelelõ irányba mennek.

A sajtótájékoztató után Vargha Tamás, valamint cseh, szlovák és lengyel kollégája Dél-Korea védelmi miniszterhelyettesével is tanácskoztak.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-02-28 12:42
Mindjárt elsírom magam, úgy elérzékenyültem ennyi gondoskodás láttán! Ja, vagy ez semmi egyéb csak üzlet, abba meg nagyon jók vagyunk, nem?

Újra jönnek a lengyelek a békemenetre
Néhány órával azt követõen, hogy Magyarországon meghirdették a békemenetet, a lengyelek márciusi 15-ei ünnepi részvételét szervezõ lap klubjai közzétették kezdeményezésüket, miszerint idén is megszervezik a magyar kormány támogatóinak budapesti utazását. https://www.napi....7698.html#

Ázsiában is példaként tekintenek a visegrádi négyekre

Visegrádi barátaink nemcsak tapasztalataikat hajlandók megosztani, de hidakat is akarnak építeni a két központ, Európa és Ázsia között — mondta a Magyar Idõknek Kairat Abdrakhmanov, Kazahsztán külügyminisztere, aki Budapesten a visegrádi négyek és a hozzá hasonló közép-ázsiai, öttagú kezdeményezés találkozóján vesz részt.https://888.hu/ar...e=hirstart
267 #2 Perle
- 2018-02-28 13:29
Az USA taktikai atomfegyverek Oroszország elleni alkalmazására készíti föl az európai országokat..
http://mignews.co...32960.html

http://www.hunhir...;id=112525
267 #3 Perle
- 2018-02-28 16:20
El nem tudom képzelni, hogyan nõ a védelmi együttmûködés olyan államok között, amelyeknek gyakorlatilag a Nettóba való belépés óta szinte nincs önálló hadereje?

Ráadásul a négy országból háromnál komoly bajok vannak az uniós pénzek felhasznlásá körül. Az egyik korruptabb a másiknál.
Itt van a legújabb eset a cseheknél:
http://www.thedai...nds-in-cz/
819 #4 rozsola
- 2018-02-28 17:23
Kazahsztán ? Hmm. Nagy ország nagy gázmezõkkel.
Naná hogy jönnek a lengyelek ! Varsó és Judeapest egy és ugyanaz. A Királynak hadsereg is kell. Mármint a lengyel-litván + Morva + Magyar Királynak
267 #5 Perle
- 2018-02-28 20:05
Kazahsztán tele uránium lelõhellyel. Nem véletlen célozta meg ezt és a többi közép ázsiai országot a Nyugat. De ami Kazahsztán illeti, lekéstek, mert Kína elõbb odaért. Útba esik nekik jövet-menet.
https://www.daily...m-to-china

Mellesleg most váltanak vissza a cirill betûkrõl a latinra, aztán a kínaira.

https://en.trend....66335.html
267 #6 Perle
- 2018-03-09 19:48
Azt írják itt, hogy a lengyel hadsereg amerikai-német védnökség alatt áll.
http://www.voltai...00018.html
Ha ott az a helyzet, akkor a másik 3 visegrádi ország hadseregével is ez van.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.56 másodperc
3,397,290 egyedi látogató