Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Kína betiltotta az N betût az interneten

KülföldEz egy igen releváns lépés a császárság irányába. Ki gondolta vona, nem? Na jó, én gondoltam, de cserébe most nem írom le a "n" betût. Opsz, leírtam. Na jó, ez "o" akart lenni, csak nem lett. Kínában átmenetileg megtiltották az N betû-t tartalmazó üzenetek posztolását különféle weboldalakon, miután az állampolgárok arra kezdték el használni a betût, hogy kritizálják vele a Hszi Csin-Ping hatalmát megszilárdító újabb lépést.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottsága kezdeményezte, hogy töröljék az alkotmányból a kitételt, ami szerint az ország elnöke és az alelnöke csupán két ciklusra választható meg. Jelenleg Hszi Csin-Ping az államfõ, aki már a kongresszus elõtt nekilátott tekintélyének megszilárdításához, riválisainak háttérbe szorításához.

Az országban a megszokott módon próbálnak elhallgattatni minden kritikus hangot, így a Weibo nevû közösségi oldalon és a WeChaten is támadásba lendültek a cenzorok, akik listába szedték a tiltott kifejezéseket.

Az online párbeszédekben többek közt ezeket a fogalmakat kezdték el cenzúrázni: „a történelem vasfoga”, „uralkodóm”, „szép új világ”, „állatfarm”, „1984″, „nem értek egyet”, „halhatatlanság”, „rabszolgaság”, „személyi kultusz”, és az „N” betû. A találgatások szerint utóbbit azért, mert az „N” határozatlan számot, vagy akár végtelenséget jelent Kínában, hasonlóan az egyenletekben használt x-hez. Az N betû tiltása mindössze egy napig tartott, kedd reggelre már tudták használni azt a felhasználók.

Micimackót már tavaly nyáron betiltották a netcenzorok, mert a kínai internetezõk között elterjedt egy montázs, amelyen Hszi Csin-ping kínai elnök és Barack Obama közös fotóját egy olyan képhez hasonlítják, amelyiken Micimackó Tigrissel szerepel.

Ha valaki a Weibo közösségi oldalon kínai nyelven szeretné posztolni Micimackó nevét, vagy a többi tiltott kifejezést, csak egy válaszüzenetet kap, miszerint az általa közzétenni kívánt tartalom illegális.

(MTI, ChinaDigitalTimes)
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-02-28 15:49
Kína és Japán az USA-nak köszönhetõen közeledik egymáshoz


Kína és Japán kapcsolatát számos valós és potenciális konfliktusforrás terheli. A két gazdasági nagyhatalom látványos versengést folytat Délkelet-Ázsiában az infrastruktúra-fejlesztés támogatása terén, a regionális szintû rivalizálásuk azonban nem korlátozódik Ázsiára: Kínának és Japánnak egyaránt megvan a saját nagyívû kezdeményezése, amely földrészek és egymástól távol esõ régiók összekötését célozza. Ugyanakkor a két ország gazdasága nagymértékben kiegészíti egymást, ami hatalmas lehetõségeket teremt a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok terén...http://kitekinto....f=hirstart
267 #2 Perle
- 2018-02-28 15:54
Aa, vazze!s_beszel
267 #3 Perle
- 2018-03-03 08:33
Az N betût azért is tiltották, hogy NE lehessenn NEMet mondani a szaporodásra.. :D Eddig egy gyerek lehetett családonként, majd kettõ, most pedig majd engedélyezik a harmadikat is.
http://www.global...1543.shtml

Bizonyára nincs elég kétkezi munkás a vasútépítéshez, a selyemgombolyításhoz.s_kot

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.47 másodperc
4,460,740 egyedi látogató