Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A meggyilkolt újságíró utolsó cikke: Az olasz maffia Szlovákiában van, és csápjai a politikáig érnek

BelföldTán nem kicsit volt parajnás szegény. Túl sok postaimréset olvashatott. Kár érte. A cikk viszont jó, csak az "olasz"-t cseréljétek le "zsidó-cigányra" és "Szlovákiát" "Magyarországra" és a többi adja magát. Nemrégiben itt is volt egy körözött "jordán", aki állítólag gyorsan meghalt, miközben a "kormánnyal" seftelt...de hát ez egy ilyen kibaxott egy maffia-világ. Azért szavazgassatok bátran, hátha! Az Aktuality.sk az Investigace.cz-vel (a cseh oknyomozó újságírók egyesülete), az IRPI (Investigative Project of Italy) olasz újságíró szövetséggel és az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) szervezettel együttmûködve térképezte fel, hogyan vetették meg a lábukat a 'Ndrangheta bûnszervezethez köthetõ emberek Szlovákiában.

Az alábbiakban olvasható cikk a meggyilkolt JÁN KUCIAK utolsó és egyben befejezetlen írásának szó szerinti fordítása, amelyet portálunk az Aktuality.sk szerkesztõségének belegyeezésével tesz közzé magyar nyelven. Az eredeti cikk az Aktuality.sk oldalán olvasható.

Tizennégy évvel ezelõtt az olasz Carmine Cinnante Nagymihályra (Michalovce) érkezett. Reggel Fiatjával elindult a kb. 40 kilométerre lévõ Bodzásújlak (Novosad) községbõl, ahol barátnõjénél, Lýdiánál lakott.

Cinnante Olaszországba indult. Vele volt egy szlovák férfi, Ján is, akinek azt ígérte, kint majd munkát szerez neki. A Nagymihályi járásban akkoriban minden negyedik produktív korban lévõ ember munkanélküli volt.

Amikor a földútról megközelítették a fõutat, Porosztó (Porostov) és Éles (Ostrov) között megpillantottak egy járõrkocsit. Az olasz rendszámú Fiat hirtelen tolatni kezdett.

A rendõröknek gyanús lett az olasz-szlovák páros viselkedése. Kocsijukat megállították és ellenõrizték. A Fiat hátsó ülésén egy fekete fa koffert találtak, amiben egy fegyver, 50 töltény és egy tár volt.

Egy mûködõ, csehszlovák ÈZ 26-os gépfegyverrõl volt szó, lézeres irányzékkal, aminek sorozatszámát kiköszörülték.

A szakértõk szerint a koffert kimondottan a gépfegyver tárolására gyártották. Az olasz Cinnantét tiltott fegyvertartással vádolták meg, és a Nagymihályi Járásbíróság bírája két évnyi, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte õt.

Az ügyész a bíróság elõtt magánvállalkozónak nevezte az olaszt, aki a mezõgazdaság területén tevékenykedett Szlovákiában.

A csápok a kormányhivatalig érnek

Pár hónappal késõbb az olasz rendõrök vitték el Cinnantét. Ennek oka az volt, hogy az olasz maffiafõnök, Guirino Iona számára Olaszországba csempésztek fegyvert.

Iona a Belvedere Spinello klánt irányította, amelyet a gazdaságilag legerõsebb olasz maffia, a ’Ndrangheta egyik ágaként tartanak számon.

A nyomozati iratok szerint ennek Carmine Cinnante is tagja. Az az ember, akit a szlovák hivatalok mezõgazdasági magánvállalkozóként ismertek.

Viszont Cinnante nem az egyetlen maffiához köthetõ olasz, aki Szlovákiában lelt második hazájára.

Itt kezdtek üzletelni, támogatásokat igényelni, EU-s alapokat felhasználni, de legfõképp kapcsolatokat építeni a politikában befolyásos emberekkel – és ez a kapcsolatépítés nem kerülte el a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalát sem.

Eközben pedig otthon, Olaszországban számos problémájuk akadt a törvénnyel.

Robert Fico, és a háttérben Mária Tro¹ková

A maffia bizalmában

Carmine Cinnante és Antonino Vadala érdekei a Tõketerebesi (Trebi¹ov) járásban található Szécsudvar (Dvorianky) és Parnó (Parchovany) között lévõ mezõgazdasági szövetkezetben találkoznak egymással. Vadalának otthon, Olaszországban szintén akadt gondja a rendõrséggel.

2003. február 3-án, egy hétfõi napon a dél-olasz Reggio Calabriai bíróság kilenc vádpontban döntött egy másik maffiaklánhoz, a Librihez kötõdõ botrányban. A Libri klán az egyik legerõsebbnek számít a 'Ndranghetában.

A vádlottak között volt a dél-calabriai falucskából, Bova Marinából származó Antonino Vadala is.

Az olasz vizsgálótisztek szerint éppen Vadala volt az, aki a klán kérésére segített elrejtõzni a hatóságok elõl Domenico Ventura maffiózónak, akit egy konkurens bandatag ellen elkövetett brutális gyilkosság miatt ítéltek el.

Az olasz rendõrök lehallgatták az Antonino Vadala, és a klánvezetõ Francesco Zindato között zajló telefonbeszélgetéseket, melyekben a két olasz az akció részleteirõl beszélt. 2003-ban azonban Vadalát bizonyítékok hiányában felmentették a vádak alól.

Egy másik esetben a bíróság ismertetett egy helyzetet, amikor Antonino Vadala további két emberrel Rómába utazott, hogy „megbüntessenek” egy ismeretlen embert, aki „ártott a klánnak”.

„Francesco Zindato maffiafõnök azokat az embereket bízta meg a feladattal, akikben a legjobban megbízott. Köztük volt Antonino Vadala is” – magyarázta a helyzetet a bíró.

Amikor Vadalát Olaszországban vád alá helyezték, nem ment el a bíróságra, hogy meghallgassa az ítéletet. Kelet-Szlovákiában talált menedékre és új otthonra.

Antonino Vadala (Forrás: Facebook)

Energiaipari vállalkozó

2009-ben látott napvilágot az információ, miszerint egy azidáig ismeretlen olasz vállalkozó, Antonino Vadala a losonci ipari parkban két gyárat is akar építeni, és a beruházás összesen 70 millió euróra rúg.

Bár a projekt végül nem valósult meg, Vadala egyszer csak energiaipari vállalkozó lett. Legalábbis így ismerte õt meg Pavol Rusko korábbi gazdasági miniszter – akit ma bérgyilkosság megrendelésével vádolnak.

Rusko paradox módon a Robert Ficóhoz nagyon közel álló, jelenlegi állami fõtanácsos, Mária Tro¹ková által emlékezett Vadalára.

„Valamikor régebben nálunk dolgozott, vagy három hónapig. Ez már elég régen volt, nagyjából négy éve. Azután viszont megismerkedett egy többek között naperõmûvekkel foglalkozó, olasz származású üzletemberrel, és átpártolt hozzá” – nyilatkozta 2016-ban Rusko.

Azon, hogy Tro¹ková útja ezután egyenesen a kormányhivatalba, Ficóhoz vezetett, Rusko alig lepõdött meg. „Hát igen, azt gondoltam volna, hogy kicsit lassúbb lesz a tempó, de végeredményben nem lepett meg, mert nagyon gyorsan megértette, hogyan lehet az életben elõrelépni” – nyilatkozta korábban az egykori miniszter.

Tro¹ková és Jasaò

2011-ben Vadala megalapította Tro¹kovával a GIA MANAGEMENT céget. Ebbõl a cégbõl Tro¹ková kb. egy év múlva távozott, és a smeres parlamenti képviselõ, Viliam Jasaò asszisztense lett.

Jasaò nem akarta elárulni az újságíróknak, hol talált rá a korábban inkább modellként ismert nõre, aki a Miss Universe 2007-es szlovák döntõjében is szerepelt. Azt mondta csak, hogy egy barátja ajánlotta neki.

„Elment a korábbi asszisztensem, és egy barátom ezt a nõt ajánlotta” – állította Jasaò a Nový èas kérdésére.

Jasaòtól aztán nem egész egy évvel késõbb – 2015 márciusában – Tro¹ková útja egyenesen Ficóhoz, a kormányhivatalba vezetett. Rá egy évvel követte õt maga Jasaò is, akit Fico a kormányfõi titkárság igazgatójának, és a Biztonsági Tanács titkárának nevezett ki. Jasaò ezzel a legmagasabb szintû biztonsági átvilágításon esett át, és tevékenységéért egyenesen a miniszterelnöknek felel.

Jasaò részt vesz a Biztonsági Tanács ülésein, összefoglaló álláspontokat készít Fico számára, és dokumentálja a tanács tevékenységét. Ez azt jelenti, hogy hozzáfér a tanács minden információjához és dokumentumához. A tanács feladata az ország biztonsági rendszerének bebiztosítása, és háború esetén ez a testület veszi át a kormány jogköreit.

Jasaò ennek ellenére kimutathatóan kötõdik egy olyan emberhez, aki közvetlenül együttmûködött az olasz maffiával.

A Jasaò és Vadala közti kapcsolatok leginkább üzleti jellegûek. A Smer politikusa korábban tulajdonosa volt a Prodest nevû biztonsági cégnek, amit nemrég Vadala és „kollégái” vettek át tõle. Ezen kívül Jasaò fia, Slavomír jelenleg is közösen irányít egy céget Vadalával – ennek a neve AVJ Real.

Amikor a közelmúltban Vadala egyik cége ellen csõdeljárás indult, kiderült, hogy Vadalának azzal a biztonsági céggel szemben is vannak követelései, amit azelõtt Jasaò és fia, Slavomír birtokolt.

Ez azt jelenti, hogy létezik két olyan személy, aki az Olaszországban maffaiügy miatt megvádolt, és ezután Szlovákiába áttelepült személyhez köthetõ, ugyanakkor napi kapcsolatban van az ország miniszterelnökével. És ezt a két személyt Robert Fico saját maga választotta ki.

Középen Mária Tro¹ková, a kormányhivatal fõtanácsosa (Fotó: TASR)

Vadala a Smert választja

Jasaò és Tro¹ková személyén kívül azonban további nyomok is utalnak arra, hogy Antonino Vadalát szoros szálak fûzik a politikához és a Smerhez.

Például Monika Èorejová, aki a helyhatósági választásokon a Smer színeiben indult, hosszú évekig volt Vadala cégeinek közgazdásza.

Maga Vadala pedig saját közösségi oldalán is masszívan támogatja a Smert választási kampánya során. Ficót az olaszok körében dicsérte, Kaliòákot védte az ellenzéki vádakkal szemben, és Richard Ra¹it biztatta gyõzelemre.

A választások napján Vadala buzgón felszólította az embereket: „ma mindannyian a 16(-os számú) Smert választjuk, holnap pedig biztosak lehetünk abban, hogy Szlovákia jó kezekben van”.

A választások elõtt Vadala ott volt a Smer kassai kongresszusán is. Legalábbis Ra¹inak nyilvánosan azt üzente, hogy ott találkoznak. Emellett a Smert „a mi pártunk”-nak nevezte.

Amikor megalakult az új kormánykoalíció, Vadalának volt oka ünnepelni.

Vadala Ficót dicséri a Facebookon - olaszul

Töltények és temetési koszorú

Vadalának és olasz ismerõseinek Szlovákiában is volt gondjuk a törvénnyel. Több esetben is indult ellenük büntetõeljárás, ám vádemelésre eddig egyetlen esetben sem került sor.

Csak néhány azon esetek közül, amikor zsarolás és adócsalás gyanúja merült fel ellenük:

Az Aktuality.sk és partnerei az infótörvény alapján több rendõrségi és bírósági irathoz is hozzájutottak, és ezen dokumentumok alapján rekonstruáltak bizonyos eseteket.

Az egyes számú ügy Kelet-Szlovákiában játszódott le 2013-ban. Egy õszi reggelen egy tõketerebesi (Trebi¹ov) cég alkalmazottai egy nem szokványos csomagot találtak az üzem kapujára akasztva.

A táskában egy csomó gyufa, tíz éles lõszer és egy temetésre szánt koszorú volt. A küldeményt a feladók papírba csomagolták, melyen a Jerad szó szerepelt – amely a cégvezetõ Gerhard nevének eltorzított verziója.

A küldemény figyelmeztetés volt a konkurens cégtõl, a csomag nyilvánvalóan gyilkossággal fenyegetett. A Jerad kifejezéssel pedig a megfenyegetett cég ügyvezetõjét egy olasz férfi szólította meg – akivel már régóta pereskedtek 40 hektárnyi földdel kapcsolatban.

„Jerad” elõször ignorálta a fenyegetést. A rendõröket csak akkor értesítette, amikor egyik traktorvezetõjét is fenyegetés érte.

Két évnyi rendõrségi vizsgálatot követõen Antonino rokona, Sebastiano Vadala állt a Tõketerebesi Járásbíróság elé, aki ellen zsarolás miatt emeltek vádat.

Peter Prokopoviè ügyész szerint Vadala azzal fenyegette a tõketerebesi cég ügyvezetõjét, hogy lelövi, de kézjelekkel utalt arra is, hogy elvágja a torkát.

A traktoristának ezt mondta az olasz: „aki az én földemen fog dolgozni, azt lelövöm, a traktorát pedig felgyújtom”.

Mindezt azért, mert a szlovák cég olyan területet mûvelt, amire az olasznak is fájt a foga. Hogy a földmûvelés egyébként kinek állt volna jogában, azzal a hatóságok nem foglalkoztak.

A bíróságnak nem volt elég a bizonyíték

A tanúvallomásokon kívül a cég a rendõrségi vizsgálótiszt rendelkezésére bocsátott a Jerad névre szóló, különös küldeményt is. A szakértõi vizsgálat kimutatta, hogy a csomagban tíz darab éles lõszer volt, és ezeket kizárólag fegyvertartási engedéllyel, vagy exportengedéllyel rendelkezõ személy birtokolhatja.

A cég biztonsági kamerája felvette Vadala látogatását is, amikor az ügyvezetõ Gerhardot személyesen is megfenyegette. Vadala mindezt tagadta.

A bíróságon – oldalán Marek ©vingál ügyvéddel – azt állították, hogy a legutóbbi fenyegetések idején nem lehetett Tõketerebesen, mert Nagymihályon tartózkodott. Ezt maga ©vingál, továbbá Vadala könyvelõje és egy másik olasz próbálták tanúként megerõsíteni.

Végül a Tõketerebesi Járásbíróság és a Kassai Kerületi Bíróság is arra jutott, hogy az ügy bizonyítékai gyengék, és 2017-ben Sebastiano Vadalát felmentették az ellene felhozott vádak alól.

Milan Petrièko, a Tõketerebesi Járásbíróság bírája így írt: „nem került bizonyításra, hogy a tett, amivel a személyt vádolták, valóban megvalósult”. A bíró szerint az ügyész kizárólag a tanúvallomásokra építette a vádat, ezek viszont nem bizonyultak elegendõnek az eljárás során.

A temetési koszorúval és éles lõszerrel megpakolt táskát, és a biztonsági kamera felvételét a bírósági ítélet meg sem említe.

Az ügyész fellebbezett a felmentés ellen. Azt állította, hogy a bíró rosszul értékelte ki a bizonyítékokat, melyek közül pont azokat utasította el, amik egyértelmûen bizonyítják a zsarolást, valamint ítéletében nem törekedett az objektivitásra, és elfogadhatatlanul egyoldalú, szubjektív következtetéseknek adott hangot.

A megfenyegetett cégvezetõ azt rótta fel a bíróságnak, hogy hitelt adott a vádlottat védõ Marek ©vingál ügyvéd vallomásának, aki úgy szerepelt tanúként is az ügyben, hogy az elõkészítõ eljárásban mint a vádlott ügyvédje vett részt – tehát a büntetõeljárás során megismerkedhetett mindazzal, ami a rendõrség tudomására jutott az egész üggyel kapcsolatban.

Tehát elméletileg ©vingál kihallgatása is törvénytelen keretek között zajlott. Vadala továbbá azt mondta a vizsgálótisztnek, hogy nem beszél és nem is ért szlovákul, és ezért nem tudta megfenyegetni áldozatát – miközben az olasz férfi szlovák nyelvtudását több tanú is igazolta.

Mellesleg Sebastiano Vadala két évvel késõbb egy közjegyzõi jegyzõkönyvben úgy nyilatkozott, hogy mint Szlovákiában huzamosabb ideje élõ olasz állampolgár, érti a szlovák nyelvet.

Az ügy másodfokon, a Kassai Kerületi Bíróságon is elvérzett, a Marek Dudík által vezetett szenátus elutasította az ügyészi fellebbezést, és jogerõsen felmentette Vadalát a vádak alól.

Viliam Jasaò és Robert Kaliòák (Fotó: TASR)

Az olasz Ba¹ternák

A másik ügyben már konkrétan Antonino Vadala szerepelt. A botrány tárgyát spekulációgyanús ingatlanügyek képezték, konkrétan három Pozsony-ligetfalui lakás adás-vételérõl volt szó.

Az egész 2011-ben kezdõdött, és csak tavaly ért véget. A három pozsonyi lakás tulajdonosa az olasz Antonio Palombi, vagyis pontosabban az õ cége, az ALTO volt.

2011-ben indult a mozgolódás lakásügyben: néhány hónap leforgása alatt a lakások elõször a GENNA, majd az AV-REAL tulajdonába kerültek. Az elsõ céghez Vadalának korábban köze volt, a másodiknak pedig ügyvezetõje volt a szóban forgó tranzakciók idején.

A biznisz után három évvel azonban Palombi azzal fordult a rendõrséghez, hogy Vadala nem fizette ki a lakások vételárát.

A infótörvényre hivatkozva megszerzett rendõrségi határozat szerint Palombi elõször azt állította, hogy Vadala átverte õt. Így adott hírt az ügyrõl 2016-ban a Plus 7 dní hetilap is, viszont a valós helyzet egy kicsit másként festett.

A valóságban Palombi és Vadala megegyeztek, hogy a lakások átíratását valós kifizetések nélkül végzik el, és hogy a lakások végül majd a KANNONE cég tulajdonába kerülnek.

A tranzakciólénye az lett volna, hogy Vadala cége, az AV-REAL – amely a láncolatban a harmadik volt – majd az eltúlzott vételáraknak köszönhetõen 80 ezer euróra rúgó ÁFA-levonást kezdeményez.

Rendõrségi kihallgatása során ezt maga a tanú-károsult, Palombi vallotta be.

„Elmondta, hogy Antonino Vadala azt tanácsolta neki, hogy a lakások az AV-REAL birtokába a GENNA s.r.o.-n keresztül kerüljenek, mert ez a cég foglalkozott lakáseladással, és mert az ALTO s.r.o. nem volt ÁFA-fizetõ. A GENNÁ-nak ezután túlárazva kellett eladni a lakásokat, és mivel az AV-REAL ÁFA-fizetõ volt, az adás-vételt követõen ÁFA-levonást kezdeményezhetett” – vonta le a lényeget a rendõrségi vizsgálótiszt Palombi vallomásából.

ÁFA-visszaigénylések

Palombi a rendõröknek többször elmondta, hogy a 360 ezres vételár csak képzeletbeli volt, a lakásokat valójában vissza kellett volna kapnia.

„A gyanúsított azt mondta, ha kap 80 ezer eurót az ÁFÁ-ért, akkor átiratja a lakásokat a közösen birtokolt KANNONE-ra. Ebben az esetben a lakások újra a károsult tulajdonába kerültek volna.”

Palombi a feljelentésben egyúttal azt is jelezte, hogy az ÁFA-visszaigénylésbõl is lett volna részesedése.

„A gyanúsított azt is közölte a feljelentõvel, hogy a lakások a GENNÁ-n keresztül kerülnek eladásra, mert a GENNA igényt tarthat ÁFA-levonásra, és az összeg felét a feljelentõnek adja át” – áll a rendõrségi határozatban.

Vadala a vizsgálótiszt elõtt mindent tagadott, elmondása szerint semmilyen megállapodásról nem tudott, a lakásokat csak egyszerûen megvásárolta.

A vizsgálótiszt végül azzal az indokkal állította le a büntetõeljárást, hogy Palombi nem lett csalás áldozata, mert vélhetõen együtt dolgoztak a csaláson. Hangsúlyozta, hogy amennyiben bûncselekmény történt, akkor ÁFA-csalásról van szó, és ez az ügy egy másik büntetõeljárás tárgyát képezi.

Szó szerint ezt írta: A lakások fokozatos átiratásán munkálkodó egyes személyek valós céljának objektív megállapítását hátráltatja az õ vélt vagy valós, a jelzett adóelõnyök megszerzése céljából történõ együttmûködésük, és ezen személyek célszerû vallomásaik, melyek célja, hogy védjék saját magukat más bûncselekmények gyanújától.”

Palombi 2014 decemberétõl bírósági úton – polgári peres eljárásban – is próbálta visszaszerezni a lakásokat. A hivatalos iratok szerint azonban beadványát tavaly februárban visszavonta.

A Pozsonyi V. Járásbíróság márciusban leállította az eljárást. A bírósági döntésbõl nem derül ki, hogy Palombi miért vonta vissza több mint két év után beadványát.

A hivatalos szervekhez csak évekkel késõbb fordult, amikor már megmutatkozott, nem számíthat arra, hogy Vadala részt ad neki az ÁFA-visszatérítésbõl, és emellett még a lakásait sem kapja vissza.

Ebben az ügyben a rendõrségi vizsgálat még csak vádemeléshez sem vezetett Antonino Vadala személyével szemben. Az õ portfóliójában szereplõ két cég ellen nemrégiben csõdeljárás indul, a társaságoknak több mint 100 ezer eurós adótartozásuk van.

A 'Ndrangheta Szlovákiában (Forrás: aktuality.sk)

Nagy olasz család

Antonino Vadala és Carmine Cinnante nem individuális, elhagyatott olaszként tevékenykednek Szlovákiában.

Kelet-Szlovákiában – koordináltan és kölcsönösen együttmûködve – négy, a 'Ndrangheta bölcsõjének számító calabriai család tagjai tevékenykednek.

A Vadalákon és a Cinnantéken kívül a Roda és a Catroppa család képviselõirõl van szó. Mindannyiuk legfõbb szlovákiai biznisze a mezõgazdaságban található.

Több tucat céget birtokoltak, és birtokolnak a mai napig. Vagyonuk több tízmillió euró.

Több száz, illetve több ezer hektárnyi mezõgazdasági területet mûvelnek, melyekre eurómilliókban mérhetõ támogatásokat vesznek fel.

Az említett családokhoz köthetõ cégek 2015-ben és 2016-ban összesen nyolcmillió eurót szereztek a Mezõgazdasági Kifizetõ Ügynökségtõl (PPA), és további eurószázezreket merítettek konkrét projekttámogatások során.

Ezen kifizetések jogosultsága vitatható. Az Aktuality.sk és parnerei több esetet is dokumentáltak, melyek során megsértették az elõírásokat.

Az egyik esetben egy cég nyolcszor akkora területre igényelt támogatást, mint amekkorát a valóságban megmûvelt. Egy másik esetben olyan területekre igényelt kifizetést, amelyekért nem fizetett bérleti díjat, és nem rendelkezett használati joggal.

Egy következõ ügyben az egyik olasz cég képviselõje meghamisított egy PPA-határozatot, mert meg akarta gyõzni a bankot arról, hogy hamarosan pénzt kap az ügynökségtõl.

Biogáz alapú erõmûvek létrehozására további közpénzeket zsebeltek be az olaszok holdudvarába tartozó cégek. Például Diego Roda családjának három cége 2012 és 2017 között 8,3 millió eurót szerzett az ilyen kifizetésekbõl.

És tevékenységük itt is felvetett bizonyos kétségeket. Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) 2015-ben megbüntette õket, mert a kötelezõ kimutatásokban túlbecsülték azt az energiamennyiséget, amelyet erõmûvük képes elõállítani.

A támogatások mértékét pont az elõállított energiamennyiség határozza meg.

Honnan van a pénz

A 'Ndrangheta külföldi vállalkozásainak lényegét a piszkos pénz tisztára mosása jelenti. Céljuk a pénzmosás, és a legálisnak tûnõ, szerteágazó vállalkozások kialakítása.

Legyen szó harmadik személyek mint fiktív cégtulajdonosok kihasználásáról, külföldi, mûvileg túlárazott árukereskedelemrõl, vagy a konkurencia irányába történõ nyomásgyakorlásról.

A Libri klán, amellyel Vadala együttmûködött, egyike a legbefolyásosabbaknak Reggio Calabria megyében, de Olaszországon kívül is.

Vállalkozásaik szerteágazóak, mivel ez a klán fõként pénzügyi és nemzetközi bizniszekben van jelen.

Mindezek ellenére egyelõre nem létezik bizonyíték arra, hogy az említettek közül bárki is pénzt mosott Szlovákiában. Léteznek azonban kétségek azon pénzösszegek származását illetõen, amelyeket az említett olasz családok felhasználtak.

A dokumentumokból, amelyeket sikerült felhalmoznunk, azt a következtetést lehet levonni, hogy a pénz jelentõs része szülõföldjükrõl, Olaszországból származik.

Antonino Vadala például szerepel több szlovákiai bírósági döntésben, melyekbõl leszûrhetõ, hogy olaszországi emberektõl kapott pénzt. Egybeesés az is, hogy a szóban forgó összegeket Vadala készpénzben kapta meg, mert úgy is kérte.

Kokaincsempészet

A pénzbõl pedig például mezõgazdasági szövetkezetet vásárolt Szlovákiában. Az eladó egyébként a szövetkezetért nem kapott semmit, a pénzt be kellett hajtania Vadalán.

A bíróságon azt állította, hogy az olaszoknak nem tartozik semmivel, és az ennek az ellenkezõjét állító kijelentést csak nyomásgyakorlásra írta alá.

A Roda fivérek cégei, amelyek még a ’90-es években jöttek létre Szlovákiában, az Olaszországban ugyanolyan néven mûködõ, és szülõhelyükön, Condofuriban bejegyzett cégektõl kapták kezdõtõkéjüket.

A CO.BE.R (Diego Roda) és a TRA.CE.R (Antonio Roda) cégekrõl van szó, amelyeknek ugyanilyen néven Olaszországban is leánycégeik vannak.

Az ezredforduló idejébõl származó éves zárójelentéseikben a szlovák cégek jelzik pénzügyi kötelezettségeiket az olasz cégek irányába, és azt is, hogy termelésük egésze visszairányul szülõhazájukba.

Ráadásul a CO.BE.R könyvelési zárásaiból kiderül, hogy a cég 100 százalékban olasz tõkébõl, külföldi befektetés céljából alakult.

Olaszországban a TRA.CE.R családi céget Antonio és Diego testvére, Pietro Roda vezeti. Pietro Roda az olasz 'Ndrangheta „El Dorado”-nak nevezett pénzmosási botrányában is szerepel.

A rendõrség 2013-ban csukta õt le a Gallicianò klán elleni akció során. Maffiabûncselekmények elkövetésével (bûnszervezeti tagsággal) és pénzmosással vádolták. 2014-ben azonban az olasz Legfelsõbb Bíróság bizonyítékok hiányában felmentette a vádak alól.

Ezzel ellentétben 2017-ben az Antonino Vadala családtagjainak nevei bukkantak fel egy 18 személy nevét tartalmazó elfogatóparancsban, amelyet azért adtak ki, mert a 'Ndrangheta tagjai a gyanú szerint több száz kiló kilogramm kokaint csempésztek Európába.

Vadaláékat viszont csak megemlíti az elfogatóparancs. Az eset részletei egyelõre nem ismertek.

Megjegyzés: A cikk vége hiányzik, szerzõje nem tudta befejezni, mert meggyilkolták.
Link

Hozzászólások

33 #1 vizilo
- 2018-03-01 07:31
Na csak nem ....?? És mi van a mi Orsos mafiozonkal ?? Én azt látom hogy ez az egész metélt bagázs összefonodik a Pápuátol ,Merkelisztántol, Napoleon-ig ( Macron ) nehogy kifelecsem a Bécsi mafiozokat se , egyszerüenn nép hüjités 5-évenként ...) Na meg az Ofsor adocsalások .Merkel Uj Zélandban vásárolt ingatlant miután a lakosságcsere megtörténik elhagyja Muzulmán Németországot ...!
5 #2 kincses
- 2018-03-01 08:07
Imre, azért az nagyon jó, hogy ti még éltek! ez szegény meg barátnõstõl meg kellett haljon, mert a gazemberek azt hitték, ha õt elhallgattatják az igazságot is...
267 #3 Perle
- 2018-03-01 09:27
Magyarországi iskolákat irányító bünszervezetet lepleztek le:

http://www.bumm.s...pleztek-le
130 #4 kisvakond
- 2018-03-01 11:03
Azért szavazgassatok bátran, hátha!

A szavazási kedv felélesztése igen jól halad: http://www.origo....aktum.html
Azért erre kíváncsi leszek, meg merik-e ezt is lépni.

A kurucon a hozzászólásokat olvasva még mindig nagyon sokan hisznek a népputrisodott ú.n. szeretetközösségben. Pedig ez már túl egyértelmû. Pelikán óta tudjuk, hogy az a gyanús, ami nem gyanús.
4 #5 Posta Imre
- 2018-03-01 19:17
Kincses, az, hogy még élünk, kérdéses. Én már éltem eleget asszem a többiek meg remélem még nem. Ami a gyilkosságot illeti, pontosan tudták, hogy mire számíthatnak és azért is hajtották végre. Ez nem egy "vendetta" volt, hanem a titkosszolgálatok beavatkozása. Egyébként más olvasóm másképpen is értelmezi a kérdést és magyarázatot is ad rá, õt miért, engem meg még miért nem.

"Meg is érdemli, hogy kinyírták

..agyhalott volt, mint a többi. Oknyomozó újsáíróként nem zsidózik? És csodálkozik bárki is, hogy kinyírják? Én csak örülök neki.

Uram bocsá, ha úgy cikkezett, mint Te vagy legalább mint én, mikor cikkeket fordítottam, ahol azért szintén jócskán szerepelt a zsidó háttérhatalom, akkor megkövetem.

De ez milyen oknyomozó újságíró volt könyörgöm, ki ellen?

Most ezzel a cikkével megint a nemlétezõ "olasz" maffiára terelte a gyanút, és be is bizonyította a halálával, hogy az a bûnös, és még véletlenül sem a zsidó maffia.

Csókoltatom, jó nagy fasz báb volt."

Egyébként tegnap este szlovenskából kapott hírek szerint Kassán az adóhivatalt felgyújtották az ügy kapcsán. Ugye benne van sok nyomi "közszolga" és ez most egy újabb fing a régi biliben. Szlovákiának a csehekkel egyesülnie kell, mert a Felvidék nélkül amúgy is csak vicc vona. Fogott személyek a bársonyszékekben bármikor mozdíthatóak és addigra lesz ám bitó is, nem csak szesel szigetek.
197 #6 Kormos
- 2018-03-01 19:19
Van ,fut az interneten ilyen elmélet is hogy mire is megy ki a játék: Radicová kormányzás ideje alatt jott egy torvénymódosítás ami az államelnok teljhatalmát hozná létre egy kormánybukás-krízis esetén. Tehát ha Ficóka bukna akkor a Kiska nevezetru beultetett Soros zsidaj tábor uralná Felvidéket. Ficóka pedig nem más mint Netanjahu zsidóbanda csapatjátékosa Orbánnal egyutt. Lehetséges hogy Felvidéken indítanak egy Majdant.
4 #7 Posta Imre
- 2018-03-01 19:22
Kormos egyszerre írunk, pedig nem is beszéltük meg. Mik vannak!
267 #8 Perle
- 2018-03-01 19:39
Lecsengõben a máfiázás, most a szálak már az igazságszolgáltatáshoz, a Legfelsõbb bírósághoz vezetnek.

http://parameter....nek-nyomok

Akkor ez tényleg nem " olasz" ügy lesz, hanem a" másik".

s_nezem
4 #9 Posta Imre
- 2018-03-01 19:52
Perle, persze, hogy a másik! Ez itt zsidókia és a mosad-kgb diszponál a terület fölött. Na jó, a kínai titkosszolgálat is itt van és a híres mongol és kirgiz is, de azok nem avatkozhatnak be. Szóval már csak az a kérdés, mikor és ki bombázza majd Kassát és milyen háborúba "léptetnek be" immár hivatalosan is bennünket. Na jó, én tudom, de nem mondhatom meg!s_hihi
5 #10 kincses
- 2018-03-02 07:54
Imre, akkor te jól döntöttél annó, és az maradjon is így! Lehet, hogy a nyilvánosság még mindig véd valamennyire, de hogy a titkosszolgálatok két ilyen fiatalt áldoznak be, mert miért is, azt nem tudom. Szerintem az ilyen ügyekbe megjelenõ zsidókat még csak szidni sem kell, csak leírni az igazat, az már kimeríti a büntetõ törvénykönyvet!
Kár, hogy kevesen tanultak tõled! Talán már nem itt tartanánk. Tisztább és igazabb életünk lehetne, ha végre egyértelmûvé vált volna, hogy mindenkire vonatkozik a NE TEDD!(lopj, csalj, ölj, stb...)s_olvas

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.97 másodperc
3,392,418 egyedi látogató