Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Miért lövöldöz valaki hobbiból védtelen állatokra?

BelföldNa a picológuokat, mint rejtett erõforrást is bevetették. Még jó, hogy ez régen és most is a véráldozatról és az "elit" perverz összetartásáról szólt, nem egyébrõl. Néhány napja Semjén Zsolt svédországi luxusvadászataitól hangos a sajtó. Elõfordult, hogy a miniszterelnök-helyettes és társasága luxuskörülmények között szállt meg, számukra egy egész hotelt kibéreltek, a vadászatok költségeit pedig egy állami megbízásokon taroló üzletember utalta át, hogy Semjén háziasított rénszarvast lõhessen ki az ismerõseivel. Ebben a cikkünkben azonban nem a vadászatok pénzügyi hátterét vizsgáljuk, hanem pszichológusokat kérdeztünk arról, milyen lelki mozgatórugók okozzák az ilyesfajta hobbivadászat népszerûségét.

A vadászat egykor létszükséglet volt, manapság viszont az életben maradásunk szempontjából semmi szükségünk rá. Persze elõfordul, hogy szükségessé válik ritkítani a vadállományt, ezt a hivatásos vadász elvégzi, illetve lehet etikusan, kizárólag idõs állatokra egyetlen lövéssel vadászni, de rengeteg állatot ölnek meg pusztán kedvtelésbõl is. Állatot bántalmazni az állatvédelmi törvény szerint szigorúan tilos, kivételt képeznek ez alól a kifejezetten vadászatra szánt állatok, mint például a háziasított vadállatok.
Elhárító mechanizmusok

A pszichológiában ismert fogalom, védekezõ vagy énvédõ mechanizmusoknak is nevezik õket. Céljuk megvédeni a személyiséget attól, hogy saját hibáival vagy épp ismeretei és viselkedése közti ellenmondásokkal szembesüljön, így torzul a valóság, azonban csökken a pszichés feszültség.

Spronz Péter pszichológus a mesék felõl közelítette meg a vadászatot, ahol a vadász alakja legtöbbször pozitív, általában egy jó szándékú, megbízható figura, aki segíti a fõhõst. Vadásznak lenni mindig is elismert foglalkozás volt, a vadász alapvetõen az állatokért van, nem a megölésük a célja, hanem a vadállomány életben és jó körülmények között tartása.
HIRDETÉS

Emiatt pozitív értékeket társítunk hozzá, pedig a hobbivadászat egészen másról szól: ez egy hétköznapi agresszív mûködésmód, illetve magatartás egyik megnyilvánulása, amit a társadalom értékkel ruházott fel, illetve legalizált és legitimált.

A szakértõ szerint vadászatot kedvelõ emberek között nincsenek szorongók, ugyanis ennek a hobbinak elõfeltétele, hogy a vadász nem ijed meg annak a tudatától, hogy kioltja egy másik élõlény életét.

Elhárító mechanizmust kell alkalmaznia, hogy fel tudja oldani tettének súlyát, vagy akár az értékrendje és a vadászat közt feszülõ ellentétet.

Ezt racionalizációnak, más néven önáltatásnak hívják. Ahelyett, hogy önmagáról való hiedelmeit összhangba hozná a valósággal, inkább racionális érvekkel igyekszik alátámasztani tettei helyességét, vagyis megfelelõ szemüveget keres ahhoz, hogy a valóságot másképp láthassa — olyan módon, ami összeegyeztethetõ énképével. Ilyen magyarázat lehet hobbivadászoknál az, hogy segítik a természet munkáját és egyensúlyban tartják a túlszaporodott vadállományt.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke és Michael Lüke, a német Blaser fegyvergyár egyik tulajdonosa a 23. FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) kiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2016. február 18-án
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A vadászatban megjelenik a hatalomvágy is, a birtoklás igénye, gondoljunk csak a trófeaként hazavitt agancsokra, állatbõrre, vagy az elejtett állat tetemével készült fotókra — mi ez, ha nem egy eszköz arra, hogy hatalmasabbnak, erõsebbnek érezzük magunkat másoknál.

Spronz szerint ennek oka általában valamilyen lelki sérülés.

Ezek mellett evolúciós ok lehet még egy vélt felsõbb rendeltetés, ami miatt a vadász úgy érzi, hogy a természetes szelekciót neki is elõ kell segítenie, kiegészítenie egy magasabb rendû törvényt szolgálva ezzel.
HIRDETÉS

A vadászatnak ugyanakkor vannak olyan veszélyei is, hogy sok patológiás eset legalizálni akarja az agresszióját vele, az õ kezükbe veszélyes dolog fegyvert adni. Itt a pszichológiai szûrések fontosságára kell felhívni a figyelmet, hogy elkerüljük a fegyverrel való visszaéléseket. Ennek egyébként komoly szabályozása van itthon, klinikai pszichológiai interjút végeznek, illetve személyiségtesztekkel próbálják kiszûrni az érzelmi-indulati instabilitást, mielõtt kiadják az engedélyt.

Vadászat = focimeccs

Káplár Mátyás, a PTE adjunktusa más véleményen van, mint Spronz, szerinte a vadászat nem sokban különbözik attól, mint mikor valaki kimegy a meccsekre üvöltözni.

Az a különbség, hogy a vadászok élõlények életét oltják ki, a szurkolók meg nem, szerinte csak elvi kérdés,

és inkább állatvédelmi okokra vezetné vissza, minthogy lélektani magyarázatba bonyolódjon.

Arról máig vitáznak a pszichológusok, hogy az agresszív tendenciával rendelkezõ személynek lehetõséget kell-e biztosítani, hogy agresszióját nyílt módon kiélje, mondjuk küzdõsportban vagy számítógépes játékokban, vagy ez valójában nem csökkenti a tendenciát. Voltak olyan kutatások is, amik a jutalmazott agressziót vizsgálták, vagyis amikor verbálisan agresszív megnyilvánulásért dicséretet, jutalmat kapnak a vizsgálati személyek. Nem meglepõ, hogy ebben az esetben a verbális mellett jelentõsen megnõtt a fizikailag agresszív cselekedetek aránya.
Érzékeny téma?

Két nap alatt nagyjából 50 pszichológust kérdeztünk meg, köztük az ELTE, PTE és KRE pszichológia tanszékén oktatókat, hogy mit gondolnak a hobbivadászatról, de többségében azt a választ kaptuk, hogy nem szeretnének, nem mernek hozzászólni a témához. Volt olyan is, aki nyilatkozata után írásban kérte, hogy mégse jelentessük meg a szavait egy aktuálpolitikai eseménnyel kapcsolatba hozható cikkben.

Kiemelt képünkön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes különleges trófeákat néz a 18. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) nemzetközi szakkiállításon, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2011. március 17-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI
Link

Hozzászólások

809 #1 megmondhatom-e
- 2018-03-14 07:32
-hétköznapi agresszív magatartás megnyilvánulása-

Csakhogy Semmilyen Zsolt lelki sérülését meg lehet (nem bocsájtani ) érteni . Nyilvánvaló , hogy egy gyenge emberrõl van szó , aki a haszonszerzést nem képes feláldozni saját szabadságáért. A pénzért inkább szolga, seggnyaló maradt.
Évek óta Orbán -király mellett ülni és szolga-módon bólogatni , helyeselni a népet félre vezetõ kijelentéseire , cinizmusára , majdnem gyurcsány-szerû ostobaságaira , még a legkificamodottabb lelkû ember ( ha az és nem zsidó ? ) számára is "sérülést" okoz .

A trófea gyüjtés -az pótcselekvés - talán épp a levadászott Orbán skalpját képzeli lábai elõtt heverni , rátaposni , diadal-ittasan vigyorogni felette !
Nem kell szájkáetrixnak lenni , hogy megértsük e szerencsétlen emberszerû lény lelkiállapotát , mit élhetett már át Orbán alattvalójaként !

Rajta pszichiéterek (!) errõl érdemes tárgyalni , tanulságos az eset .
Nyilván nincs messze már az idõ , amikor a hasonló nagy vadászok hotel szobájuk ablaka elé , legalább 4 irányból kipányvázott , festék-hígítóval , sörrel és extasi tablettákkal elkábított , lábukon állni is alíg képes lovakra fognak lõni 3 méterrõl a lovak fején agancsszerû faágakkal .
( lásd a felfokozott lótenyésztést !)

A hasonló "luxus-vadászokat" csak igen beteg embereknek lehet elképzelni , mint OJ Simpson , Lázár János stb ( igaz hogy õ zsidó !) a Simpson meg nigger.

Semmilyen esetében viszont egyértelmûen Orbán szerepében kell keresni az okot . Elgondolni is szörnyû milyen megpróbáltatásokon mennek keresztül a Semmilyen-hez hasonlók , mikor szó nélkül kell tûrniük a hatalmas lopások sorozatát !

Érthetõ - nem marad más kiút számukra , mint a védtelen állat kivégzése !

Szegény Semmilyen Zsolt !
299 #2 i_gazember
- 2018-03-14 08:39
Ide tartozik, mert így vélem. Asszociációs készségem a pszichológia és ölés szavakra a tegnapi esti Hír tv-n elhangzott: Egyenes beszédben Vekerdy Tamás pszichológus megállapítására társít.

Vekerdy: Az Orbán-kormány megöli a nemzetet

https://hirtv.hu/...et-2453494
809 #3 megmondhatom-e
- 2018-03-14 12:13
-igen , a gyilkos zsidó ezt teszi ,bármilyen névvel illeti is magát és bármely nemzet legyen is útjában.
Kádár-rendszer , köves slomó , öszödi böszme , kálmánolga , angéla merkel , bimbó netenyahoo, . . . meg a többi ürülék .
267 #4 Perle
- 2018-03-14 14:44
Akkor tetszene ez a sport, ha valaki puska nélkül mérkõzne meg az állattal Ez utóbbi jóval értelmesebb, mint az elõzõ, mert csak akkor kel birokra, ha éhes.
Ami a leggusztustalanabb az egészben, hogy ezt egy " keresztény demokrata " tette.
Amit elolvastam a történetet, Csauseszku jotott eszembe. A fogarasi havasokban jártunk egyszer egy tó mellett és Csau volt vadászházában voltunk elszállásolva, A kísérõink elmondták, hogy itt a hegyoldalon vadászgatott a helikopterrõl és eléje terelték a vadat . Õ igazságosan golyó által vészett el.

Hasonló disznóságnak tartom a hobbi halászatot is, amelynél a hal torkába akadt horgot kiszedik és visszadobják az állatot a vízbe Vagy élve marad, vagy nem a fémkampó okozta sérüléstõl És ezt még sportnak nevezik . :o

Egyébként nem kell errõl a pszihomókusokat kérdezgetni. Azért vadászik, mert ezt az "elit" megengedheti magának. Sõt kötelezõ is a jobbaknak Ez alanyi jogon " jár" nekik. Aki bekerül ebbe a klubba, az még a cimbik segítségébel sokra viszi.
Tömjén azt gondolhatta, hogy ha lézerjani " barátjának "földjén vadászkastély épülhet, akkor neki is jár valami szórakozás. Legalábbis a választásokig.s_nezem
99 #5 MORMOTA1968
- 2018-03-15 10:31
Van ennél még rosszabb is. Mikor emberre vadásznak. Mint a vatikáni, királyi elit sátánistái. Vagy a "TERRORISTA" bankárok, akik annyi sok millió, milliárd ember életét keserítik meg, vagy veszik rá, hogy kétségbe esésében ön kezûleg vessen véget szenvedéseinek, lelki vívódásának. De sok embert gyilkoltak így meg és még mennyit fognak!? De az õ életük nem számít, vagyunk elegen, ugye? Rengeteg ember "FULDOKLIK" (sohasem létezett adósságokban) és nincs olyan emberi törvény, ami segítene rajtuk. Ez is a tömeggyilkosság egyik formája. A hobbivadászokat meg egyszerûen le kellene vadászni, mint az egyik amerikai filmben tette azt egy mesterlövész nõ. Mint ahogy a vadorzókkal teszik a világ egyes részein. Régen azért ölt az ember, mert nem akart éhen veszni, ma hobbiból gyilkol. Egy beteg világ hozadéka ez is.
99 #6 MORMOTA1968
- 2018-03-15 10:50
Nem egészen ide tartozik, de érdekességképpen megemlíteném, mit mondott legutóbb nekem a providentes képviselõ, miután nem értette meg, hogy most nem tudok fizetni. "A JÁTÉKSZABÁLYOKAT BE KELL TARTANI!!!" Szóval nekik egy ember életének megkeserítése, a nyugdíjának száz százalékos, szemrebbenés nélküli elvétele, csak "JÁTÉK!" Mert hogy ahogy megkaptam, az utolsó fillérig le is perkálhattam a markába és még meg is fenyegetett, hogyha nem tudok a következõ hetekben se pontosan fizetni a "SEMMIBÕL" 4410 forintot, akkor a fõnöke jön ki hozzánk behajtani az összeget! A "TÖRVÉNY" szerint, (ami mint tudjuk szart se ér!) csak a nyugdíj vagy fizetés 40%-t szabad elvenni a bankárok áldozatától, de õket még az sem érdekelte, hogy többek között miattuk kell adósságrendezõ kölcsönt nyögnöm még sok-sok hónapon át. Simán adtak újabb hitelt és nem tehettem mást, mert a nyögdíjam maradéka éhen döglésre sem elég. És most még azt is elveszik. És még követelõznek, mikor tökéletesen tisztában vannak vele, hogy nincs több pénzem a részükre. Ez a képviselõ még a munkaadó gazdájánál is agresszívabb, erõszakosabb, bár meglehet érteni, ha az én elmaradásom miatt õt ba@tatják. De el lehet menni kapálni is, igaz nem 300 ezres havi fizuért, vagy mennyit kap érte, ki tudja? Embernyúzó, embergyilkosok ezek mind, mint az istenük, Jahve. s_durr s_ratata s_ezt-ni
99 #7 MORMOTA1968
- 2018-03-15 11:01
Hogyha eddig nem lettem volna tisztában vele, most már biztosan tudom, a "ZSIDÓNAK" ez csak játék a tûzzel, tudja, hogy biztonsággal huzigálhatja akár az oroszlán bajszát is, mert a törvényeket õ találja ki érdekei szerint, csicska kis zsidó politikusaik és azok cinkosai pedig törvényessé teszik minden országban. Cserébe annyit lopnak, amennyit megengednek nekik kenyéradó gazdáik, a Nagy Kutyák. Nekik a gój élete játék, ezt az egész bolygót, minden élõvel rajta játékszernek tekintik, mint a muzulmán a nõt, a sáría törvényei szerint. Hisz a mocsok, beteg vallásuk is azt tanítja nekik, sulykolja beléjük, hogy az ember, mint felsõbbrendû lény, hivatott minden más élõlény és a természet felett uralkodni. És mind tudjuk, az "EMBER" csak is a "ZSIDÓT" jelenti. A többi, csak olyan embernek látszó állatszerû, ember lélek nélküli gój barom.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.63 másodperc
3,401,581 egyedi látogató