Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Putyin megválik régi barátaitól - sokan idegesek

KülföldTi idegesek vagytok? Én nem. Itt is ez kell legyen a helyzet, ha marad viktor, ha nem. Csendzs! Vlagyimir Putyin beindította a generációváltást az orosz vezetésben azzal a céllal, hogy az ország felkészüljön az átmenetre, arra az idõszakra, amikor már nem õ lesz minden oroszok elnöke. A régi gárda ideges, és ellenakciókat indít.

Oroszországban március 18-án tartják az elnökválaszt, amelyet természetesen Vlagyimir Putyin, a regnáló államfõ fog megnyerni, így az igazi változásokról nem a szavazók, hanem õ dönthet. A háttérben az elmúlt hónapokban olyan átalakulást kezdeményezett, amely, szemben az elnökválasztással, hosszabb távon átformálhatja Oroszország vezetését - derül ki a Financial Times (FT) cikkébõl.

Putyin: a Krímet nem lehet visszaadni Ukrajnának

Putyin 2000 óta irányítja az országot, amit új felhatalmazásával további hattal hosszabbíthat meg. Miután egyetlen ismert kihívóját, Alekszej Navalnij ellenzéki politikust ellehetetlenítették és erõsítették a média, a civil társadalom, a parlament, illetve a regionális és önkormányzati irányítás állami ellenõrzését, a Kreml kizárta a lehetõségét, hogy Putyin hatalmát bárki megkérdõjelezhesse.

Változó rendszer

A jelenlegi alkotmányos szabályozás szerint egy személy csak két egymást követõ elnöki ciklusban állhat az ország élén, így Putyin új megbízása elvileg az utolsó. Ugyanakkor ezt a szabályt korábban már kijátszotta azzal, hogy egy periódusra helyet cserélt miniszterelnökével, Dmitrij Medvegyevvel és most sem világos, hogy távozna-e 2024-ben vagy sem. Mivel azonban akkor már 71 éves lesz, a moszkvai politikai elit arra számít, hogy elkezdi átalakítani az elmúlt szûk két évtizedben kialakult politikai rendszert, amely teljes mértékben tõle függ.

Miközben Oroszország nem áll egy rendszerváltás határán, a rendszer változik - írta nemrégiben megjelent elemzésében Ivan Kracev politológus professzor és Gleb Pavlovszki a Kreml belsõ tanácsadói körének korábbi tagja. A következõ elnökválasztás mindenképpen a Putyin utáni Oroszország hajnala lesz függetlenül attól, hogy õ maga még hat vagy tizenhat évig marad-e a posztján.

Erre Putyin is utalt évértékelõ beszédében, amelyben újra és újra visszatért az új kormányról, a jövõ kormányáról szóló megjegyzésekhez. A belpolitikában átfogó képet festett a részletek bemutatás nélkül, ami összhangban van azzal, hogy az elmúlt idõszakban visszavonult az ügyek kézi vezérlésétõl, ami korábban jellemezte vezetési stílusát, és szinte kizárólag a kül- és a biztonságpolitika irányítására koncentrál.

Ifjú titánok

Az orosz vezetés az elmúlt bõ másfél évtizedben két csoportra oszlott. Az egyikben az elnök korábbi KGB-s kollégái, illetve szentpétervári önkormányzati vezetõi korszakában mellette dolgozó emberei, a másikban egy viszonylag liberális gazdasági elit tagjai voltak. Putyin az elmúlt években elkezdett egy változtatást, amelyben elmozdult ettõl a rendszertõl. Két év alatt lecserélt 36-ot az ország 85 regionális kormányzójából.

Az elõbbi csoport tagjai közül 20 még nem töltötte be az ötvenet. Az átalakítás nyomán a kormányzók átlagéletkora 55-rõl 46 évre csökkent. Az új generáció tagjai Putyinhoz hûséges technokraták, akikrõl feltételezhetõ, hogy az elnök távozása után is továbbvinnék a politikáját.

A változás elérte a kormányzás felhõrégióit is. Putyin lecserélte a 65 éves Szergej Ivanovot, volt KGB-s kollégáját, az elit egyik legbefolyásosabb tagját, kabinetfõnökét az alig ismert, 46 éves Anton Vajno diplomatára, aki korábban fõként protokolláris feladatokat látott el. A kormányban Makszim Oreskin pénzügyminiszter-helyettes 34 évesen gazdasági miniszterré avanzsált és Putyin azt tervezi, hogy Medvegyev megtartása mellett gyökeresen átalakítja a kormányt az elnökválasztás után.

Ellenakciók

A nagy kérdés az, mit hoz a generációváltás Putyin régi belsõ körének. Az elnök elsõ megválasztása óta lényegében ugyanazok veszik körül. Közülük sokan nem is töltenek be formális pozíciókat. Például Arkagyij Rotenberg, Putyin dzsúdópartnere befolyásosabb a legtöbb miniszternél annak ellenére, hogy semmilyen posztja sincs. Nem mellesleg 2000 óta hatalmas építõipari és közlekedési vállalkozást épített fel.

Nagy feszültségeket okoz, hogy a rendszer elitjének minden befolyásos tagja azon van, hogy a jövõben is megõrizze a hatalmát - mondta az FT-nek egy az ügyhöz közel álló forrás. Az új regionális kormányzóknak alig van saját politika súlyuk. Látva, hogy jön az új generáció, a régi gárda tagjai úgy próbálják konzerválni státusukat, hogy igyekeznek a saját protezsáltjaikat belobbizni az új arcok közé. Ez nem is sikertelen: sok új szereplõrõl tudható, valójában kinek az embere.

A fotó forrása: Reuters
Link

Hozzászólások

69 #1 Szalonna
- 2018-03-16 09:28
Imre.

http://www.szomba...sodik-apja

A ZSIDÓ CSELGÁNCSEDZÕ – PUTYIN “MÁSODIK APJA”

https://mno.hu/ku...en-2418152

Putyin elnök gyerekkori dzsúdópartnere, a milliárdos Arkagyij Rotenberg a napokban átlépett egy oroszországi mértékkel is hatalmas határt. Ugyanis attól a ponttól, hogy Vlagyimir Putyin hatalmon van, a régi barát és érdekeltségei elképzelhetetlen összegû orosz állami közbeszerzést nyertek el: összesen egybillió rubelt. Vagyis ezermilliárd rubelt, ami mai árfolyamon számolva nagyjából 4500 milliárd forint. Összehasonlításképpen: Mészáros Lõrinc érdekeltségei 225 milliárd forintnyi állami tendert nyertek el 2016-ban.

https://occrp.atl...i-baratja/

A Rotenbergek felemelkedése
Borisz Rotenberg vagyona 1,2 milliárd dollárra, míg bátyja, Arkagyij vagyona 3,1 milliárd dollárra tehetõ. A Rotenberg fivérek gyors meggazdagodásában minden bizonnyal szerepet játszott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kialakított régi jó kapcsolatuk. A Rotenbergek gyermekkorukban együtt dzsúdóztak Putyinnal, a késõbbiekben is közeli kapcsolatban maradtak vele. Putyin belsõ köréhez tartoznak elnökké választása óta.
4 #2 Posta Imre
- 2018-03-16 09:44
Szalonna, tudom, hoztam már magam is. Elég összetett játék ez. Állítólag egyik lánya is zsidó oligarha felesége lett, pont, mint Trumpé. Talán Kabajeva nem az, de a fene tudja, meg nem is számít már.
99 #3 MORMOTA1968
- 2018-03-16 10:50
Szalonna, Imre! Hol nincsenek ezek ott? "Egymillió zsidó destruálta (bomlasztotta, züllesztette) Rómát! Ezek azután gyorsan megtanulták a rómaiak nyelvét, befészkelõdtek a patrícius családokba (Róma uralkodó családjaiba) "MINT NEVELÕK, HÁZIORVOSOK ÉS SZÍNÉSZEK" és így irányították, destruálták a római közvéleményt. A legnagyobb rombolók a zsidó hittérítõk és filozófusok voltak. Destruáltak, romboltak, erkölcstelenségre tanítottak, nevetségessé tették a római vallást és a hõsök iránti tiszteletet". Seneca meg is jegyezte: "A legyõzöttek a gyõzõkre erõszakolják törvényeiket". (Részlet a: Hogyan próbálta a zsidóság megdönteni a Római Birodalmat és megszerezni a világuralmat? címû írásból.) Ami mint láthatjuk napjainkban is, tökéletesen sikerült nekik! Ott vannak mindenhol, ha személyesen nem, akkor valamelyik ideológiai izmusuk, vallásuk. Putyin miért is lenne kivétel? Régen, sok ezer évvel ezelõtt is az jár jobban, aki szövetkezett a zsidóval, nem szembe ment vele, mint mi, vagy Jézus. Képzeld el a világot paraziták nélkül? Aztán "ÉBREDJ GYORSAN FEL!" Meg lehet szabadulni a parazitától, amely már mélyen berágta magát szinte minden élõ elméjébe és belülrõl, a központból irányít minden nemzet testet, országot? Mûtéttel esetleg, de az erõsen kétséges, hogy túl is éli a páciens! Kerge birka a gój többségében és mint tudjuk, az ilyen már menthetetlen, levágásra ítélt!
4 #4 Posta Imre
- 2018-03-16 10:53
Na, ott is ez a forgatókönyv. Hallgattam Szili értekezését, hogy a magyarok még jól is járhatnak a Ficó-botrányból kifolyólag, mert megerõsödhet a képviselet. Felvidék visszatér és Csehszlovákia is jobban teljesít.

Mellesleg a PELLEGRIN jelentése: zarándok, jövevény!

Pellegrinivel generációváltás kezdõdik a szlovák kormánypártban

Robert Fico kormánypártján, az Irány-Szociáldemokrácián (Smer-SD) belüli generációváltás “elsõ fecskéje” lehet a 42 éves Peter Pellegrini, akit csütörtökön bízott meg az új szlovák kormány megalakításával Andrej Kiska államfõ.

Az 1975-ben született Peter Pellegrini politikai karrierje az ezredfordulón kezdõdött, s személye azóta Robert Fico pártjához kötõdik. Pellegrini a párton belül a fiatalabb generáció képviselõjének számít.

A politikus az utolsó Fico-kormányban a befektetésekért felelõs miniszterelnök-helyettesi tisztségét tölti be. Már néhány éve Robert Fico lehetséges utódjaként emlegetik, de a “trónutódlásra” a tervezettnél korábban kerül sor az elmúlt hetek belpolitikai válsága miatt.
Pozsony, 2018. március 15. Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök-helyettes kormányalakítási megbízást vesz át Andrej Kiska államfõtõl Pozsonyban 2018. március 15-én, miután Robert Fico kormányfõ lemondott. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Pozsony, 2018. március 15.
Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök-helyettes kormányalakítási megbízást vesz át Andrej Kiska államfõtõl Pozsonyban 2018. március 15-én, miután Robert Fico kormányfõ lemondott. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)

A besztercebányai születésû, közgazdász végzettséggel rendelkezõ politikus az államigazgatás minden lépcsõfokán állt már: 2002-ben képviselõi asszisztensként kezdte, késõbb parlamenti képviselõ, pénzügyi államtitkár, oktatásügyi államtitkár lett, majd a pozsonyi törvényhozás házelnöki posztját is betöltötte.

Pellegrinit 2016-tól befektetésekért felelõs miniszterelnök-helyettes. Pártja már mintegy fél éve próbálja “felfuttatni”, szerepeltetni, és a nagyközönség elõtt is közismertté tenni, ennek ellenére mindmáig az Irány kevésbé karakteres politikusai közé tartozott, eddigi megnyilatkozásai inkább ideológiamentesek, szakmai jellegûek voltak.

A közvéleményben egyértelmûen a hozzáértõ politikusi kép alakult ki róla, olyan politikusnak ismerik, aki gyakorlatilag bármilyen tisztségben hasznavehetõ pártja számára, és elõnyei közé sorolható az is, hogy pártja egyes vezetõ politikusaitól eltérõen a neve eddig semmilyen negatív színezetû ügyben nem merült fel.http://kitekinto....f=hirstart
896 #5 PirX
- 2018-03-16 12:47
Orosz zsidók - Leonyid Parfjonov filmje http://oroszvilag...p;hid=6416

Trailer: https://www.youtu...ZOhHwMzGHA
37 #6 HER
- 2018-03-16 12:57
https://www.youtu...fPLJeoHhLA
Dr. Grespik László: “A trianoni szerzõdésrõl, oly radikálisan, mint még senki!”
118 #7 keepfargo
- 2018-03-16 13:27
Felvidék visszatér?
Csak úgy; magától?
Na, ezt hogy értette a cikkíró?
Mert én nem hiszem, hogy ez csak úgy menne, hogy elindul visszafelé aztán egyszercsak visszatér a "nemzet kebelébe". Mit szólnának a ma már többségben élö tótok egy ilyen "visszatérüléshez" vagy visszatérítéshez?

Persze én politikai analfa vagyok. Béta már nem, hála P.I. honlapnak, meg svéd demográfiának, illetve izé, demokráciának - "demo-grácia" szegény fejemnek...

(ez utóbbi egy görög-latin szószörny, most ugrott elö békaként, kb. annyit tesz hogy: nép-kegyelem)
4 #8 Posta Imre
- 2018-03-16 15:20
Kípfargó, pedig ez szépen lépésrõl-lépésre,,,ahogy már sok éve zajlik a folyamat. Már csak Kassát kell titkos repgépeknek gombázni, oszt a közakarat kikiáltja az ajtónómját!
118 #9 keepfargo
- 2018-03-17 09:21
Nem tudom, Imre, higgyek-e nem-e ebben a "magától vagy titkos folyamatoktól" helyreállítódásnak. Hiszen két alapvetö dolog nyilvánvaló kell legyen ezekben az összefüggésekben: számban sem és lelkileg-szellemileg sem vagyunk elégségesek egy Trianon-visszacsináláshoz. Hogy a "szervezett magányhatalom" miket akar lépni, nem tudhatjuk, még ha el is tudjuk képzelni hogy "Új-Izrael" kedvéért visszaállítanák az 1920 elötti határokat. ( Csak hogy a biznisz nagyobb keretek között folyhasson..)
4 #10 Posta Imre
- 2018-03-17 10:21
Kípfargo, még mindig nem bízol a "meglátásaimban", vízióimban? Hogy magyarázzam még? Nem is lehet másképpen és a "nép" mindehhez nem kell, illetve csak alibinek egyelõre, mert közben azért megy a gatyába rázás is, csak hát a zömnek se töke már, se agya, hogy bármit is érthessen a folyamatokból.
118 #11 keepfargo
- 2018-03-17 13:49
Sok elörejelzésed bizonyult helyesnek, igaz, de ez nem biztos hogy mindenre ugyanúgy lesz érvényes. Nem akadékoskodás, de megkérdezem; a ajtonómját hogy értsem? Felvidéki magyar önrendelkezés - olyasmi, amit a székelyek nyomatnának (ha lehetne)?

Szóval nem visszacsatolgatás vagy visszacsalogatás, csak csalogatás, vagy csak csalás, vagy csak ás - sák a sírt, melyben egy nemzet süllyed el...?
4 #12 Posta Imre
- 2018-03-17 14:30
Az autonómia olyan önámítás, amit értelme ember manapság nem engedhet meg magának. Persze szajkózni lehet, de csak úgy, ha mögötte birodalmak igazgatják az ügyeket.

Figyelj jó, mert nem mondom el még egyszer!

Kínának és a macinak kell a stabil politikai környezet ahhoz, hogy világcsendõrösdiben igazgathassák a "világot" eztán, persze egyetértésben az eddigi igazgatókkal, csak most emberségesebben, sõt állatságosabban, ha úgy tetszik.

Ennek a programnak a része a konfliktus-övezetek felszámolása és a "jóvátétel". Ehhez fel kell számolni az állandóan változtatható, mobil, aktuális háttérérdekeket szolgáló "demokratikus" maszlagot és stabil államformákat és "politikamentes" nemzetállamokat kell kitermelniük, ahol nemzeti vezetõk nemzeti érdekekben cselekszenek, mert az kiszámítható és "természetes", nem ellenes. Nagyjából ennyi, nem cifrázva, vagy nagyon mélyre ásva. Felõlem mindegy milyen nevet adsz neki, de célszerû a már ismert formákat elõvenni, arra hivatkozni s ami tán még igaz is lehet.

Kípfargó, nekem nem azért van igazam, mert találgatok. Azért van igazam, mert nem találgatok!s_nezem
118 #13 keepfargo
- 2018-03-17 15:01
Ezt el tudnám fogadni - mármint nem a magyarázatot,; azzal nincs bajom - mint "modellt" csak az a bajom, hogy ha még a maciról úgy-ahogy el tudom képzelni a kultúrális, nyelvi, nemzeti karakter békében hagyását, a kínaiakról más képem alakult ki. (Ld. ujgur kérdés v. Tibet felszámolási kísérlete, amit ma sem adtak fel. )

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.22 másodperc
4,440,328 egyedi látogató