Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Elszabadultak az indulatok a magyar munkahelyeken - itt a figyelmeztetés

BelföldÉhbérét, csak szívességbõl dolgoznak, akik még. Nulla motiváció. Hja, szarért persze már nem jönnek dolgzni "jó emberek", de hiába fizetne a hulladék cigányának, vagy a liberálbuzivá nyomorított motiválatlan magyarnak. Általános jelenség. Nem a szakmunkás lett hiány, hanem az Ember. Súlyos problémákkal kell szembenéznie a feldolgozóipari cégeknek. Tömegesen jelentek meg új, kvalifikálatlan munkavállalók a munkaerõpiacon, akik új problémákat hoztak magukkal: mindennapossá váltak a munkahelyi érdekkonfliktusok, a lopások, az agresszió. A helyzet felkészületlenül érte a vállalatokat, azonnali megoldásra van szükség - hívja fel a figyelmet a HR Evolution.

A munkaerõpiac földcsuszamlásszerû változáson megy át. Januárban történelmi csúcsra emelkedett a munkaerõhiány, a feldolgozóipari cégek 88 százaléka küzdött a problémával - míg egy évvel korábban 75 százalék volt ez az arány. A vállalatok már betanított dolgozót sem találnak.

Tömegek mondanak fel a magyar munkahelyeken - Elvadult a helyzet

"Kést rántott a gépsor mellett" - drámai helyzetkép a magyar jármûiparból

Õk Magyarország utolsó nagy tartaléka - mit terveznek velük?

Eközben a kormány a segély helyett munka elvére épülõ foglalkoztatáspolitikájának hatására új munkavállalói csoport lépett a munkaerõ-piacra. Az álláspiaci vákuum felszippantotta az újonnan érkezõ tömeget - azonban hamar kiderült, hogy az új belépõk eddig nem látott nehézségeket hoztak magukkal - hívja fel a figyelmet Csikós-Nagy Katalin fluktuációkezelés szakértõ, a HR-Evolution ügyvezetõje.

Megoldás helyett feszültségforrás

Az új dolgozók nagy része képzetlen, nincs munkatapasztalata, nem ismeri az alapvetõ munkahelyi normákat. Sokuknál már a feladatok értelmezése is kihívást jelent, olyan alapvetõ készségek is hiányoznak, mint az olvasás vagy az írás. Ilyen munkavállalókra pedig nem lehet egy balesetveszélyes gép kezelését rábízni, vagyis csökken a vállalat produktivitása. Azonban ez csak az egyik probléma.

A munkához szükséges alapvetõ képességek hiánya mellett sokan bizonytalan családi háttérbõl érkeznek, hitelekkel küzdenek, instabil pszichés állapotban járnak be dolgozni. A lopások, az agresszió és a tettlegességig fajuló konfliktusok mára mindennapossá váltak egy-egy vállalat életében.

Kritikus munkahelyi hangulat

Fizikai dolgozókkal folytatott fókuszcsoportos beszélgetések alapján egyértelmûen látszik, hogy a régóta egy adott vállalatnál dolgozók nehezen viselik az új, képzetlen munkaerõ megjelenését. A kulturális normakülönbségek miatti feszültségek mellett erkölcsi és anyagi érdekkonfliktusok jelentkeznek - mondta a szakértõ.

Ha például a teljesítményt csoportszinten jutalmazza a vállalat, akkor szinte borítékolható a konfliktus, akár tettlegességig fajuló viták kerekedhetnek abból, hogy az elõírt számok megvalósulása érdekében a régi dolgozók többet dolgoznak, mint az újak. Folyamatosan gyengül a régi munkavállalók lojalitása - mert sokan úgy érzik, hogy "bárkit felvesznek, akinek két keze és két lába van" - ami végsõ soron a fluktuáció megugrásához vezet.

E helyzet kezelésére egyetlen vállalat sincs felkészülve. A változás hatalmas feszültséget okoz a vállalat vezetõinek és a hr-nek. Egy személyben kell munkáltatói, nevelõi, pszichológusi és jogász szerepben fellépniük, az egyébként is bokros napi teendõk mellett - hívja fel a figyelmet Csikós-Nagy.

Van ahol a hr-vezetõ a napi munkája mellett a mindennapossá vált lopások felderítését is végzi - nyomoz, jogi lépéseket tesz, konfliktusokat kezel. Közben a mûszakvezetõk arról panaszkodnak, hogy az új belépõk kezelése messze meghaladja a vezetõi képességeiket.

Azonnali megoldások kellenek

A gyártó vállalatoknak fel kell ismerni és mielõbb kezelni kell a problémát. Csikós-Nagy Katalin szerint a legfontosabb feladat a középvezetõk képzése. Véleménye szerint a vezetõi készségek célzott fejlesztésére, konfliktuskezelési, motivációs ismeretekre van szükség. Éreztetni kell velük, hogy nincsenek egyedül ebben a helyzetben, ezzel a felelõsséggel, képzéssel, vezetõi eszközökkel, tudással támogatjuk munkájukat.

Emellett fontos a beillesztési program újratervezése, tanácsolja Csikós-Nagy Katalin. Ennek elsõ lépésként át kell adni a vállalati kultúrát, normáit és a feladatokhoz szükséges alapvetõ ismereteket - ne feltételezzük, hogy mindezt tudják. A kétirányú kommunikáció itt is nélkülözhetetlen. A munkavállalók nyelvén kell rákérdeznünk a benyomásaira, érzéseire és reagálnunk is kell rá.

Ha egy új dolgozó, minden szükséges támogatás ellenére sem képes elsajátítani a munkahelyi normákat és a legegyszerûbb feladatokat sem tudja ellátni, végül merni kell nemet mondani és meg kell válni tõle.

A beillesztési folyamatban kiemelt szerep jut a régi dolgozóknak, ugyanis õk azok, akik az új, képzetlen munkavállalók beillesztésében kulcsszerepet játszanak. Már csak ezért is roppant fontos a régi dolgozók - anyagi és erkölcsi - megbecsülése. Éreztetni kell a régi dolgozókkal, hogy kulcsfontosságúak a vállalat számára.

A szakértõ szerint ugyanakkor elõbb vagy utóbb elkerülhetetlenné válik, hogy a vállalatoknak felelõsséget kell vállalni a hátrányos helyzetû munkavállalók felzárkóztatásában, képzési lehetõségeket kell biztosítani, valamint támogatást adni a magánéleti nehézségek megoldásában. Szerencsére egyre több a pozitív példa. Van olyan gyártó vállalat, ahol például a dolgozók hitelének rendezésében nyújtanak segítséget.
Link

Hozzászólások

198 #1 faeb
- 2018-03-17 20:34
Tetszettek vóna kérem rendes munkáért rendes bért fizetni!! Tiszta Amerika: a 90-es évek vége fele egy kollégám Amarikában mondta, hogy van két lusta néger a csapatban, s nem tud velük mit kezdeni. Mondom: rugd ki õket és kész. Erre asszonta, hogy nem lehet - tanfolyamra kell õket küldeni... Akkor röhögtem egy nagyot és most itt ugyanaz megy a cigókkal. Hihetetlen.
4 #2 Posta Imre
- 2018-03-17 20:39
Két különbözõ forrásból is jöttek konkrét infõk. Orvosok akartak vállalkozni és minden megvolt, de lerúgták õket a pályáról, mígnem megértették: bevettek egy zsidót a csapatba és ment minden miniszteriális szinten, ahogy kell. Most is azt mondom, bolond, aki rendes munkát végez másoknak "szívességbõl". Remélem nem sokan vagyunk már ilyenek.
159 #3 vanyusha
- 2018-03-18 10:05
I. látszat kezelés.
Private Detective tv serie ...DTv , satelite ,antene...
Down these mean streets a man must go who is not himself mean, who is neither tarnished nor afraid. The detective must be a complete man and a common man and yet an unusual man. He must be, to use a rather weathered phrase, a man of honor. He talks as the man of his age talks, that is, with rude wit, a lively sense of the grotesque, a disgust for sham, and a contempt for pettiness.

II. A probléma megoldás relativizálása:
A mûszakvezetõk.
Az új belépõk kezelése,a beléptetettek, feleslegesen születtek ,költsévetési tényezõk.
Vezetõi készségek célzott fejlesztésére, konfliktuskezelési, motivációs ismeretekre van szükség. Éreztetni kell velük, hogy nincsenek egyedül ebben a helyzetben, ezzel a felelõsséggel, képzéssel, vezetõi eszközökkel, tudással támogatjuk munkájukat. Kancsuka ?!
292 #4 Stejszbib
- 2018-03-18 15:52
Találó a cím, de ez még nem a jéghegy csúcsa. Nem csak a friss munkavállalóval van gond, hanem azzal is aki ott van 20 éve. Hozok egy példát. 21 éves ifjú titán el lötyög a sor mellett 1-2 munkahelyen bruttó 250000-270000 alapbérrel 3 mûszak ba haza is viszi. Sokmindent nem is lehet rábízni, meg nem is akar sokat vállalni.
Aki 20 éve ott van már védett korba van mert 55-65 éves. Cégnél eltöltött idõ végett kb 350000-400000 alapbérrel el lötyög a legkönnyebb munkahelyeken.
Most akkor jön 25-45 kb azok akik tudnak meg akarnak is dolgozni, persze kivétel van. Haza visz mondjuk havi 300000ft meg a hátán viszi a céget, kidolgozza a belét. Ha valami elszaródik neki kell megoldani, meg õt cseszik le. Miért? Mert hiába mondaná a két végletnek, nem old meg semmit. A megbecsülést semilyen formában Nem gyakorolják a mûszakvezetõk se terület vezetõk. Pénzbe nem jutalmazzák az embert, mert a segnyalóknak adják. Mikor errõl a munkavállalók beszélgetnek mindíg az a vége, végülis az a hülye aki dolgozik. Mert hát már minek törje magát az ember a semmiért. Ugy is haza viszi azt a pénzt, csak minimumnál egy kicsit többet kell nyújtani mint a többi. Közbe meg azon csodálkoznak a vállalatok, hogy a normális ember tovább áll. Mert nem mindenki tud ilyen trehány lenni. Sok olyan jó melóst ismertem meg 7 év alatt, akik ezekért az indokokért tovább lépett. Legtöbb kisebb céghez. Igazából a vezetõk csak a staisztikákat ismerik. Ezek a problémák legalább 4 éve jelen vannak. Nem is fognak normális munka erõt találni. Ezekkel a feltételekkel. Belsõ korrupció pont olyan mint az országban. Mint aminek nincs gazdája... Kizárólag a statisztika számít. Semmi más.
238 #5 bivaly
- 2018-03-18 17:14
A trágya 50 évvel ezelõtt is trágya volt. Mit kell ezen csodálkozni ? A prolit meg pont úgy tenyésztik napjainkig, mint a Kádár éra alatt, csak most másképp nevezik. Hozzá 1990-ben a jó kurva anyját az Antall Józsinak (is), ledózerolták az oktatást, a szakmunkás képzést a nullára !!! Mitõl lenne itt kultúrált szakmunkás, amikor nincs szakiskola 28 éve, és kultúra sírját meg benõtte már a gaz, mivel nincs aki ápolja már azt sem. Primitív emberek, a munka meg többnyire rabszolga lét hozzá. De természetesen ha milliókat kapna, sem ért semmihez. Az az egészben a legszebb, hogy ezek a nyomorult értelmiségi nyafogások azoknak a tollából származnak, akik mint segédhóhér, segédkeztek Magyarország elveszelytésében. Ez az egész felvetés, egy gyomorforgató aljasság ! Úgy tesznek, mint ha véletlen lenne ez a követkemény, holott egy tudatos terv végeredménye. Hogy rohadna már meg tokkal, vonóval az egész "úri felsõ középosztály", "krém"! Hazaáruló taknyok gyülekezete, ájtatos pillarázás, meg értetlenkedés eljátszása a szerepük. Hol a jó bárcás anyjukban voltak eddig, külszolgálaton a Holdon ?
961 #6 szabir
- 2018-03-20 08:35
Olstein s valami arab

https://www.youtu...cwj8D7x8nc
267 #7 Perle
- 2018-03-20 18:06
Szabír, nem arab, indiai fickó, akivel Orbán abroncs gyár megnyitóján vesz részt
Volt nekünk gumigárunk, a Taurus, de tönkretették a gengszerváltásnál. Azóta már a másosik környezeteszennyezõ abroncsár épül Ott tartunk, hogy a kínaiak és már az indiaiak sem saját országuk levegõjét, talaját szennyezik, hanem Közép Európa leggyengébb láncszemét.
Bár lehet, hogy ez a hundus vagy szik nem is tudja, hogy külföldön jár Azt hiszi, hogy az övéi között van Kalkuttában és a ráérõ szabad munkaerõ azért nem dolgozik, mert túlépzett.s_nezem

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.67 másodperc
3,402,861 egyedi látogató