Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Rekordrészvétel eddig az orosz elnökválasztáson

BelföldA 28 Pamfilovci tarcsa a frontot és nem enged a 110%-ból! Link A választópolgárok 16,6 százaléka adta le voksát moszkvai idõ szerint 10.00 óráig, ami minden idõk legmagasabb részvételi aránya ebben az idõben- jelentette ki Ella Pamfilova, az Központi Választási Bizottság elnöke vasárnap Moszkvában.

A Pamfilova által ismertetett adatok szerint 2000-ben a napnak ebben a szakában a választók 6,36, 2004-ben 8,01, 2008-ban 8,89, 2012-ben pedig 6,53 százaléka szavazott már. Sajtójelentések szerint a részvétel Moszkvában és Szentpéterváron is csaknem duplája a hat évvel ezelõttinek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki csakúgy, mint korábban, most is Moszkvában adta le voksát, kijelentette, hogy neki megfelel a választói támogatás bármely olyan aránya, amely "lehetõvé teszi az elnöki kötelezettségek teljesítését". Azt hangoztatta, hogy biztos az Oroszország számára javasolt programjának helyességében.

Vlagyimir Zsirinovszkij liberális demokrata jelölt a szavazóhelyiségben arról beszélt, hogy a szavazás a Nyugat hibájából, "háború elõtti" légkörben zajlik, és hangot adott véleményének, hogy a konfliktust csakis Oroszország tudja megakadályozni.

Grigorij Javlinszkij, a liberális Jabloko alapítója arra panaszkodott, hogy pártjának választási megfigyelõit "megzsarolták és megfenyegették".

Ella Pamfilova közölte, hogy a választásra mintegy 3 ezer - köztük 99 külföldi - tömegtájékoztatási eszköz 15 ezer újságíróját akkreditálták. Szavai szerint 109 országból mintegy 1500 megfigyelõ érkezett. A legnagyobb küldöttséget, 580 fõt az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) és az EBESZ Parlamenti Közgyûlése küldte.

Jan Petersen, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája (ODIHR) megfigyelõ missziójának vezetõje közölte, hogy a szervezet nem vesz részt az Ukrajnától négy éve elcsatolt Krím félszigeten megrendezett választás megfigyelésében.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi biztos közölte, hogy sem az ENSZ, sem az EBESZ, sem az Európa Tanács nem reagált eddig arra az orosz panaszra, hogy az ukrán hatóságok nem engedik szavazni az orosz választópolgárokat az orosz külképviseleteken.

Pamfilova beszámolója szerint egyébként a moszkvai délelõtti órákig a bizottsághoz 6366 lehetséges szabálysértésre vonatkozó bejelentés érkezett, ezek közül 795 panasz arra vonatkozott, hogy a helyi hatóságok vagy az állami munkaadók megpróbáltak nyomást gyakorolni a választókra a részvételi arány növelése érdekében.

Pamfilova elmondta, hogy vasárnapra virradóra 15 ország IP-címeirõl célzott túlterheléses (DDoS) támadás érte a választási bizottság honlapját.

A csaknem 111 millió orosz választópolgár több mint 97 300 belföldi és mintegy 400 külföldi választókörzetben adhatta, illetve adhatja le a szavazatát mindenhol helyi idõ szerint 8 és 20 óra között. Oroszországban, ahol 11 idõzóna van, az elsõ elõzetes eredményeket a kalinyingrádi zárás, közép-európai idõ szerint 19 óra után hozzák nyilvánosságra.

Az elnöki posztért Vlagyimir Putyin (független jelölt), Pavel Grugyinyin (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja), Vlagyimir Zsirinovszkij (Oroszországi Liberális Demokrata Párt), Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés), Grigorij Javlinszkij (Jabloko), Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség), Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái) és Borisz Tyitov (Növekedés Pártja) verseng. A közvélemény-kutatások szerint a választás esélyese Vlagyimir Putyin.

Kijevben, Lembergben tüntetnek az orosz képviselet elõtt, Odesszában bombariadó volt

Kijevben közben drótkerítéssel zárták le a rendfenntartók az orosz nagykövetséghez vezetõ utat mindkét irányból. A külképviseletnél megerõsített szolgálatot tartanak. Helyszíni jelentések szerint a drótkerítéseken belülre csak diplomata útlevéllel rendelkezõket és nem orosz állampolgárságú újságírókat engednek be.

A kerítésen kívül közben ukrán nacionalista tüntetõk kezdtek el gyülekezni délelõtt, számukat az UNIAN ukrán hírügynökség mintegy 80-ra becsülte. A demonstrációra zömében a Szabadság párt, a Jobboldali Szektor (PSZ) és a Nemzeti Korpusz nevû szervezetek zászlóival vonultak ki a tüntetõk, akik erõsítõkön keresztül ukrán hazafias zeneszámokat játszanak.

A tüntetés egyelõre békésen zajlik. Szavazni is csak egy-két orosz állampolgár próbált, de nem sikerült bejutniuk a követség épületébe. A rendfenntartók ugyanis már a kordonnál ellenõrzik az iratokat, és az orosz állampolgárokat elküldik.

A nyugat-ukrajnai Lembergben is tüntetést tartanak ukrán nacionalisták - mintegy ötvenen - az orosz konzulátus elõtt. Egyelõre békésen zajlik a demonstráció.

Odesszában lezárták az orosz konzulátus utcáját, mert reggel egy névtelen betelefonáló robbanószerkezetrõl értesítette a hatóságokat. Az utcát bombaszakértõk vizsgálják át.

Ukrán sajtójelentések közben arról is beszámoltak, hogy a Krímben iskolás gyermekek szüleire a tanárok által, a vállalatok dolgozóira pedig az üzemek vezetõin keresztül gyakoroltak nyomást a választáson való részvételt erõltetve a helyi orosz közigazgatás tisztviselõi.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter pénteken jelentette be, hogy Ukrajna területén Moszkva nem rendezheti meg az elnökválasztást, ezért a rendfenntartók nem engedik be szavazni a diplomáciai státussal nem rendelkezõ orosz állampolgárokat az Oroszországi Föderáció ukrajnai külképviseleteire - a kijevi nagykövetségre, valamint az odesszai, lembergi (lvivi) és harkivi konzulátusokra. Az ukrán külügyminisztérium szombaton kiadott közleményében közölte, hogy egyetért a döntéssel.

A belügyminiszter elsõsorban azzal magyarázta a döntést, hogy Moszkva Kijev többszöri tiltakozása ellenére is illegitim módon és a nemzetközi normákat megsértve megrendezi az elnökválasztást az Ukrajnához tartozó, Oroszország által önkényesen bekebelezett Krím félszigeten. A krími választás miatt Ukrajna az ENSZ-nél is tiltakozott. Kanada, Ausztria és Észtország, valamint az Európai Unió részérõl Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai fõképviselõje jelezte, hogy nem fogja elismerni törvényesnek a Krímben megtartott választást.

atv.hu/MTI
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2018-03-18 18:41
4 #2 Posta Imre
- 2018-03-18 18:46
Perle, én kicsit szorosabbra számítottam, úgy 80% körülire, de így is elfogadom, nem apellálok. Jöhet a következõ fejezet.
267 #3 Perle
- 2018-03-18 19:03
Imre, amilyen feszült a nemzetközi helyzet , én elhiszem, hogy az oroszok mellette döntöttek. Mire mennének egy " nyuszifüllel"?
Nyugat olyan Gorbi féle vezetõt szeretne, akinek kezébõl kiénekelnék a fél országot.

Én is akkor lennék nyugodt , ha olyan államban élnék, amelyikrõl tudnám biztosan,, hogy megvéd, de ahhoz már a születésemkor eltévesztettem az iránt.
4 #4 Posta Imre
- 2018-03-18 19:13
Perle, nem egészen így van. Ez Nyugat érdekeit is szolgáló "választás", még ha ez az egész demokráciásdi kész röhej is, még ha Putyinról van is szó. Õ nyeríthet most a legjobban, milyen ostoba a népe. Jó-jó, nem is volt más "választásuk. Szabcsák, vagy Zsirinovszkíj...mind egy szálig zsidók. Putyin nem titkolja, hogy leszarja a "belpolitikát", azt lényegében az oligarhákra hagyja, miközben az õ dolga a birodalom újraindítása. Ezt a nép nem érti, nem is értheti, max érez valamit, de meg ott is lapozzák rendesen a nacionalista kártyát, mitntha Oroszország az oroszoké lenne, de hát nem volt az tán sosem és most sem az. Talán valamikor még lehet.

Az "állam" dolga nem a személyvédelem, hanem az államvédelem. Magadat védeni a tudatossággal, amennyire lehet, de ez is faramuci egy paraméter, lássuk be.
267 #5 Perle
- 2018-03-18 19:50
Nem is arra gondoltam, hogy engem személyesen védjen, hanem külsõ támadás esetén az országot, valamennyiünkkel együtt.

Az, hogy a birodalmat akarja újraindítani, mennyiben szolgálja a Nyugat érdekeit?
Ahol nem lapozzák a nacionalista kártyát, ott a globalizációét osztogatják. Az mennyivel jobb?s_kot
4 #6 Posta Imre
- 2018-03-18 20:24
Perle az "egyensúly elvén", mivel az mindig is a Káin-elv alapján dichotómiára épül. Nem mondhatják, hogy akkor most van egy világkormány, oszt jóccakát, ezért fel kell tuningolni megint a "másik oldalt" és finomítani a földi csürhe igazgatásán, mert a zsidó-módi igen durván félresiklott és kiló-gott a lóláb.

Perle, mikor volt utoljára "külsõ támadás" az "ország" ellen? Már jó ideje "belsõ az a külsõ, de ezt te magad is tudod rég. A "saját" tetveink, meg mások tetvei összeesküdve kinyírják a gazdaállatot. A "görögök" óta biztosan így tesznek, de a "római kor" már errõl szól, a nyakamat rá.

Globalizáció van, nem kell hozzá kártya. Most annyi történik, hogy "ésszerûsítik" és pár multinac céget átneveznek, új dizájn meg áttolják Keletre (bár már a zöme amúgy is Keleten volt eddiglen is. Az a baj...tudod mi a baj? Nem tudnak már újat mutatni, ezért a régit kell mindig átcsomagolva újnak eladni. Szar ügy.
819 #7 rozsola
- 2018-03-19 15:41
Szavazgatunk szavazgatunk ?
Melyik barom gondolhatta , hogy valamiféle " Szop(d)csak a ... ) nyerhet ?
" Isten Földi Helytartója aki Szent Orosozország fölött örködik azt mondta : Az Orosz Anyaföld veszélyben van és csak Szent Vlagyimir azaz Minden Oroszok Cárja tudja megvédeni a Nagy Orosz népet "
Ehol ne , a " Szentember " : https://www.youtu...DuWuuDU15M
Senki se gondolja , a Nagy Orosz Birodalom jövõjét holmi " vodkavedelõ Szergej " fogja eldönteni. Az elõzõ napon a " mámuská " úgy pofán baxta az ikonnal , hogy szédültségében vasárnap reggel elszaladt " szavazni ". Van e olyan fia az " Orosz Anyaföldnek " amelyik nem engedelmeskedik az anyjának ?
A nagyhatalami játszmákban szükség van a " mérleg nyelvére ". Se amerika se Kína nem gyõzhet. Putyin nem kispályás , teszi ami a dolga.
Az orosz nacionalizmus más paraméter. Több csoport is létezik , személyes kedvencem az " Isten Akarata " nevû csoport. Ez egy ultraortodox-ultranacionalista társaság amely nagy elõszeretettel persze a " Jézusi szeretet nevében " lövi tarkón a pedofilokat , drogosokat stb ( Kiril pátriárka azt mondta : " A buzulás elhozza az apokalipszist ";)
Személy szerint a nacionalista csoportokat az Fszb propaganda és akciócsoportjainak tartom : https://www.youtu...WzrN8JAR08 , https://www.youtu...zdBxEm4cu0 , egy kis csemege : https://www.youtu...lkyfbnS0TA
4 #8 Posta Imre
- 2018-03-19 19:03
Rozsola, ha nem lenne ennyire átlátszó, nem is látnám. https://www.youtu...wWYu_d62Z0

Tegnap volt a telaviv kettõben egymás után a Tor és az Egyiptom istenei...és elhangzott párszor, hogy Nagypéntek...

Úgy tetszik, hogy úgy tesznek, mintha egy szó is igaz lenne mindebbõl. A szerep érthetõ a hitelesség meg már rég nem kérdés, de valakinek el kell mondani a verset a rendezvényeken.

Putyin beszédét hallgatom és közben nem röhögi el magát, végül is remekül oldja meg a feladatot.. A csürhének bõven elég a külsõség, tán mindig is elég volt. Jujdejó-kerszténység? jahveajnározás? Eh, lehet ez rágni, nyammogni, attól még szar az. Kirilt, meg hagyjuk. Olyan mint viktor, vagy bármelyik beszélni tudó papagáj. Most éppen ezt kell mondania. Ripacskodni nem nagy ügy, nagy gyakorlatuk van már benne. Ha megéri, még cárt is koronázhat.
267 #9 Perle
- 2018-03-20 09:17
Mit szól ehhez a Führer::D
https://www.youtu...hUsClIU4gw

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.71 másodperc
3,409,180 egyedi látogató