Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Gyakorlatozik a visegrádi közös harccsoport

BelföldA Visegrádi Szerzõdés már levált a jewunijóról és csatlakozott az Eurózsiai Unijóhoz. Feltûnt? Megkezdõdött a visegrádi országok (V4) közös harccsoportjának befejezõ felkészülési hadgyakorlata szombaton az észak-lengyelországi Drawsko Pomorskie-i kiképzõtéren, az egy hétig tartó Common Challenge-2015 elnevezésû gyakorlat végén akcióra késznek minõsítik a több mint 3 ezer fõs közös harci egységet.

A hadgyakorlaton Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonái mellett részt vesznek a NATO többi tagállamából, valamint Ukrajnából érkezõ katonák is, összesen mintegy 2 ezres létszámban.
Bizonyítványt is kapnak

A lengyel honvédelmi minisztérium honlapján közölték, hogy a hadgyakorlat pénteken megtartott ünnepi megnyitóján a Common Challenge-2015 végrehajtását biztosító 12. szeczecini gépesített hadosztály parancsnoka, Rajmund Andrzejczak tábornok elmondta: a képzésen mindenekelõtt a békemisszió, a humanitárius és a stabilizációs jellegû mûveleteket gyakorolják.

A gyakorlat végén a Visegrádi Harccsoport elnevezésû egység tanúsítványt kap arról, hogy akcióra kész.

A Rzeczpospolita lengyel napilap értesülései szerint szerdán kezdi meg tevékenységét a Visegrádi Harccsoport krakkói parancsnoksága, a visegrádi országokból érkezett tisztek részvételével.
Féléves váltások

Az Európai Unió harccsoportjainak egyikeként mûködõ egység létrehozásáról 2011-ben döntöttek. A mintegy 3 ezer katonából álló csoport egy nagyon gyorsan bevethetõ, komplex, rendkívül intenzív mûveletekre is képes harci egység lesz, hathónapos rotációban lát majd el készültségi feladatokat az Európai Unió számára. Lengyel sajtóértesülések szerint Lengyelország 1200, Magyarország pedig 640 katonát küld a jövõ év elsõ felében készültségben álló egységbe.

A 2004 óta létesülõ uniós harccsoportokat – köztük a franciát, a britet, az olaszt – felváltva állítják készenléti állapotba, amely alatt az egységek 10 nap alatt képesek az esetleg válságosnak minõsített, Brüsszel 6 ezer kilométeresre szabott körzetében való bevetésre. A feltételezett mûveletek humanitárius jellegûek. A csoportokat eddig nem vetették be.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
3,397,295 egyedi látogató