Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Izrael elismerte, hogy 2007-ben felrobbantott egy Szíriában épülõ atomreaktort

BelföldKassa bombázása, Aranykéz utcai robbantás, Kolontári zagytározó robbantása...és lehetne még sorolni...,mert se vége, se hossza se mese semmise...! Keresd a zsidót és megtalálod a bûnözõt! Demonat ugyan nem herülték még ki? Izrael a hírzárlatot feloldva elismerte egy Szíriában épülõ atomreaktor 2007-es felrobbantását - jelentette szerdán a helyi média.

A katonai rádió beszámolója szerint nyolc bombázó repülõgép hajtotta végre a feladatot, amely annyira titkos volt, hogy a pilóták is csak az akció elõtt néhány órával értesültek célpontjukról, az észak-koreai együttmûködéssel készülõ, plutóniummal mûködõ nukleáris létesítményrõl.

Az izraeli kormányban Ehud Olmert akkori miniszterelnök támogatta az épülõ atomreaktor felrobbantását, Ehud Barak védelmi miniszter azonban háború kirobbanásától tartott, ezért próbálta megakadályozni.

A katonai hírszerzés egykori vezetõje elmondta a rádióban, hogy Izrael hónapokig készült az akcióra. Utána pedig csak akkor oldódott fel a feszültség a hadvezetés köreiben, amikor a szíriai kormány hivatalos lapja a 2007. szeptember 6-ára virradóra Deir-ez-Zór térségében végrehajtott bevetés utáni reggelen egy elhagyott katonai raktár elleni támadásról beszélt. Ekkor lett egyértelmû, hogy Damaszkusz nem indít megtorló háborút.

Az izraeli miniszterelnök elõször Washingtonnal tárgyalt a katonai hírszerzés tudomására jutott építkezésrõl, mert Izrael azt szerette volna, ha az Egyesült Államok tesz katonai lépéseket a szíriai nukleáris fegyverkezés ellen. George W. Bush akkori amerikai elnök azonban azt felelte Olmertnek, hogy diplomáciai lépéseket terveznek az építkezés ellen, amire Olmert azt felelte, hogy akkor Izrael robbantja fel az új atomlétesítményt.

Noha köztudott volt a beavatkozás, Izrael eddig nem ismerte el, a helyi újságírók rendre külföldi forrásokra hivatkozva szóltak róla.

Izrael a Begin-doktrína szellemében járt el, amelynek értelmében a zsidó állam nem engedi meg, hogy ellenséges ország atomreaktort építsen a térségben. Izrael 1981-ben is végrehajtott hasonló légicsapást egy, már majdnem üzemkész iraki atomlétesítmény ellen.

"A reaktor elleni 2007-es támadás azt üzeni, hogy Izrael nem fogadja el a létét veszélyeztetõ létesítmények építését. Ez volt az üzenet 1981-ben, 2007-ben, és ez az üzenet a jövõben is érvényes"- nyilatkozott Gadi Ejzenkot vezérkari fõnök szerdán a korábbi légicsapás elismerése után.

Ehud Barak a szakértelem hiányát rótta fel az egykori vezetésnek, elsõsorban Olmertnek, és ezzel magyarázta szerdán a Jediót Ahronót címû újság honlapján is akkori ellenállását a végül sikeresnek bizonyult akcióval szemben.


A Moszad bizonyítéka vezetett 2007-ben a szíriai atomreaktor lebombázásához

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad kalandos úton megszerzett bizonyítéka vezetett a szíriai atomreaktor lebombázáshoz 2007-ben - jelentette a Háárec címû újság csütörtökön.

Tamír Pardo, aki a légicsapás idején a Moszad elnökhelyettese volt, egy konferencián szerdán rávilágított, hogy annak idején a Moszad értesülése igazolta és bizonyította be, hogy Damaszkusz észak-koreai segítséggel atomreaktort épít.

Elõzõleg Ámosz Jeldin, a katonai hírszerzés akkori fõnöke a katonai rádióban szintén a maga szervezetének követelte a dicsõséget a sikeres akcióért, ugyanis szerinte a 2006 végén, 2007 elején általuk megszerzett értesülés volt döntõ a kérdésben.

A Moszad szerepe a bizonyíték begyûjtése volt egy esetleges katonai beavatkozás elõtt. Ezt a feladatot a szervezet ügynökei egy merész akcióban Bécsben oldották meg.

Abban az évben, március elején ugyanis Ibrahím Otmán, a szíriai atomenergia-tanács vezetõje Bécsbe utazott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség konferenciájára. Egyik alkalommal, amikor egy ülésen vett részt, a Moszad ügynökei behatoltak szállására, és alig egy óra alatt kimásoltak minden adatot az ott hagyott személyes számítógépébõl.

Körülbelül 35 fényképet találtak a szíriai sivatagban lévõ titokzatos épületrõl. A hírszerzõk gyorsan megfejtették az anyagot: a képek a reaktor belsejét mutatták, hengerekkel, szabályozórudakkal és koreai munkásokkal. Nem maradt semmi kétség, plutónium elõállítására alkalmas reaktor készült észak-koreai segítséggel, és az építkezés elõrehaladott szakaszban volt.

Az anyagot még aznap dekódolták, és már másnap reggel nyolc órakor találkozott Meir Dagan, a szervezett akkori elnöke Tel-Avivban a miniszterelnökkel. Hamarosan együtt Washingtonba utaztak, ahol eldõlt, hogy Izrael egyedül, az Egyesült Államok nélkül, katonai akcióval számolja fel az atomlétesítményt.

A 2007 szeptemberi sikeres katonai mûvelet ellenére az izraeli lapok azt is felvetik, hogy hírszerzési fiaskóként is értelmezhetõ, hiszen Izrael "szeme láttára", közvetlen szomszédságában öt-hat évig észrevétlen maradhatott a szíriai nukleáris program, szinte a létesítmény teljes elkészültéig.

Forrás: MTI
Link

Hozzászólások

238 #1 bivaly
- 2018-03-22 20:27
Akkor ennyit a "becsületes, nyílt, õszinte" zsidóról ! Jó, jó, politika, de basszátok meg, a hétköznapok nem pont ilyenek ? Mondjak csak egyetlen példát ? Svájci Frank hitel. Kevés ?
267 #2 Perle
- 2018-03-22 21:13
888 #3 ebtelep
- 2018-03-23 11:01
És ezt akkor nem vizsgálják ki? Izrael egyedül mondhatja meg bárkinek, hogy mit csinálhat, ha pedig az ellenkezik, akkor máglyára kerül. Természetesen büntetlenül. Amerikát sem veszik elõ felelõs bûntársként, aki tudott róla, és áldását adta az akcióra. De ez nem olyan nagy gond. A hülye magyarral szerettetni kell az izsákot, mert az úgy legszebb...
888 #4 ebtelep
- 2018-03-23 11:14
izrael pedi a nemzetjözi jogon felül áll. Ahogy régen a király is, felelõtlen. Nem tartozik felelõsséggel senkinek sem.
267 #5 Perle
- 2018-03-23 13:40
detaly.co.il/wp-content/uploads/2019/03/SyrianReactor_USgvmnt_Wiki_public-990x495.jpg

Ilyen volt amerikai felvételen, aztán ilyen lett .:o

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.66 másodperc
3,392,389 egyedi látogató