Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Orbán Viktor Soros fiának barátjával adta át a felújított szabadkai zsinagógát

Belföldrakom itt nektek sorba a lapokat. Pfuj soros mög migráncsok, közben meg tárta karókkal várja a tetvedék zsidajait a ciong.ci "keresztény" hulladékja! No meg csak rajta van sapka, de ugyan miért a kulup? Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Aleksandar Vucic szerb elnök (j) és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a felújított szabadkai zsinagóga avatásán 2018. március 26-án

Miközben a Fidesz, illetve a magyar kormány gõzerõvel harcol idehaza Soros György és hazai ügynökei ellen, Orbán Viktor ma azzal a politikussal adta át a felújított szabadkai zsinagógát, aki újabban egyre többször találkozgat a milliárdos befektetõ fiával – meglehetõsen jó hangulatban.

Régen várt napra készült hétfõn Szabadka abból az alkalomból, hogy több évnyi munkálatok után Aleksandar Vucic szerb államfõ és Orbán Viktor magyar miniszterelnök átadta a felújított zsinagógát. Európa második legnagyobb zsidó imahelyét a magyar szecesszió nagyjai, Komor Marcell és Jakab Dezsõ álmodták meg, az épületet 1902 szeptemberében vette birtokába a szabadkai zsidóság. A második világháborúban a szabadkai zsidóság többsége elpusztult, így a zsinagóga elhagyatottan állt, és a szocializmus évtizedei idején, az állapota folyamatosan romlott. Ezért Szabadka városa, Vajdaság tartomány, a szerb és a magyar állam, valamint az amerikai zsidó szervezetek jóvoltából nekiláttak a rekonstrukciós munkáknak. A magyar kormány a belsõ felújításra, valamint az udvar és a kerítés felújítására több mint 2 millió eurót biztosított, az épület innentõl már nemcsak imaház, hanem számos kulturális rendezvénynek és hangversenynek is otthont ad majd.

hirdetés

Miközben Orbán és Vucic különösen jó viszonyt ápol egymással már hosszú évek óta – hazánk elkötelezett híve és szószólója Szerbia mielõbbi uniós csatlakozásának –, a magyar kormányt cseppet sem zavarja, hogy Vucic újabban elõszeretettel találkozik Soros Györggyel és fiával. Mint a szerb média korábban megírta, a szerb államfõ szeptemberében tárgyalt a milliárdos befektetõvel és fiával, Alexander Sorossal, aki egyben a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatóságának elnökhelyettese is. A szerb államfõ a tárgyalás után „nagyon érdekes”-nek nevezte a beszélgetést. A következõ találkozóra novemberben került sor Belgrádban, ahol Soros György fia és Vucic már a regionális együttmûködésrõl, a médiareformokról, valamint a szerbiai jogállamiság helyzetérõl tárgyalt, de szóba került az is, hogy a Soros alapítvány hogyan tudná támogatni Szerbia uniós integrációját. Az elnöki iroda tájékoztatása szerint mindkét tárgyaló fél egyetértett abban, hogy folytatni kell a reformokat, különösen azokat, amelyek a jogállamisággal kapcsolatosak. Alexander Soros is elégedett volt a találkozóval: õ a Twitteren köszönte meg Vucicnak, hogy lehetõséget adott a szerbiai nyílt társadalom erõsítésérõl és az európai integrációról szóló beszélgetésre.

Ám Vucic Soroshoz fûzõdõ viszonya mellett a szerb államfõ migrációs politikája sem annyira fontos Orbán Viktornak, ha nem a hazai választási kampányról van szó. Múlt év augusztusában például Vucic kamerák kereszttüzében demonstrálta, hogy országa milyen humánusan áll a migránsokhoz. A szerb elnöki palotába csõdített szerb média elõtt gyõzködni kezdett egy tíz éves kisgyereket, hogy maradjon a családjával Szerbiában. A krnjacai befogadóközpontban élõ kisfiú mûveibõl ugyanis kiállítást rendeztek, az eladott képekbõl befolyó pénzt egy beteg szerb gyerek kezelésére ajánlották fel. Vucic ezért felajánlotta: ha maradni akarna a család, megkapják a szerb állampolgárságot, a családfõ azonnal munkába állhat, a fiú pedig még ösztöndíjban is részesülhet, hogy a tehetségét fejlessze. Vucic aztán tovább emelte a tétet: elmondta, hogy a migránsfiú egy nap még Szerbia elnöke is lehet, hiszen immár minden joga megvan hozzá.
Aleksandar Vucic szerb elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b) a felújított szabadkai zsinagóga avatása elõtt 2018. március 26-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A szerb államfõ különösen hálásnak mutatkozott, annak ellenére, hogy az eredetileg afgán származású, de Iránban felcseperedõ kisfiú családja egy olyan országból „menekült el”, ahol nincs semmiféle háború. Ráadásul az õ esetükben még a „gazdasági bevándorló” kifejezés is túlzás lenne, hiszen Iránban magasabb az egy fõre jutó bruttó hazai termék, mint Szerbiában. A kis migráns fiú és családjának marasztalása azonban mégsem bizonyult sikeresnek: a családfõ egyenesen kijelentette, õk bizony nem maradnak Szerbiában, hanem Svájcba akarnak továbbmenni.

Jól jellemzi a szerb migrációs politikát az a vita is, ami két hete zajlott le a szerb parlamentben. Miután a Dveri nevû szélsõjobboldali párt vezetõje, Bosko Obradovic az országban maradni vágyó migránsok veszélyeire figyelmeztetett, Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter jelezte: az országba érkezett migránsok nem szeretnének Szerbiában maradni, és legtöbbjük még csak ki sem várta a menekültügyi eljárás befejezését. „Óvatosnak kell lennünk, nem szabad megalapozatlan félelmet keltenünk” – válaszolta a szerb belügyér.
Magyar Nemzet hírlevél
Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettõl hírlevelet vagy cikkeinkrõl szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Vucic és Orbán nemcsak a felújított zsinagógát adta át, hanem az esemény után tárgyaltak egymással. Az MTI az átadás után kiadott tudósításában egyébként azt írta, Vucic megköszönte Orbánnak a felújítására adott támogatást. „Köszönöm, hogy nem sajnálta a pénzt nemcsak Szerbia, hanem az egész térség legszebb épületének felújításától” - mondta a szerb elnök. Orbán pedig azt hangsúlyozta: A zsinagóga átadása üzenet, hogy ilyen az a világ, az az Európa, amelyben élni akarunk, amelyet képviselünk és amelyet meg is tudunk védeni. És még azt is hozzátette, erkölcsi kötelességünk kiállni egy olyan Magyarország és Európa mellett, ahol a zsidók és a keresztények félelem nélkül élhetnek és gyakorolhatják vallásukat.

A tárgyalásokról Vucic az MTI szerint azt mondta: nincsenek nyitott kérdések Szerbia és Magyarország között, és soha nem volt még ilyen jó a politikai és a gazdasági kapcsolat.

Megjegyezte még: biztos abban, hogy a jó kapcsolat közte és Orbán Viktor között az április 8-i országgyûlési választások után is megmarad, és meggyõzõdésének adott hangot, hogy Orbán Viktor marad Magyarország miniszterelnöke.

Orbán is dícsért. Kijelentette: Egész Európa számára példaértékû lehet az a kisebbségvédelmi modell, amelyet Szerbia megvalósított. Szerinte Szerbiának sikerült összehangolnia a saját nemzeti büszkeségét, a területi integritása melletti elkötelezettséget és kisebbségeknek biztosított autonómiával, miközben biztosította és bátorította is intézményeik mûködését.

Ugyan Vucic kitûnõ kapcsolatokat ápol Angela Merkel német kancellárral, rendszeresen találkozik Soros György fiával, és marasztalni próbálja a tehetségesnek mondott migránsokat, az országhatáron túl a magyar kormány számára már eltörpülnek az efféle „apróságok”.

Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-03-26 19:17
mno.hu/data/cikkek/2456/24560/cikk-2456040/D_KOS20180326002_focuspoint_1240x675.jpg
4 #2 Posta Imre
- 2018-03-27 20:42
Megölt és felgyújtott egy zsidó nénit egy iszlamista Párizsban

Az eset még pénteken történt, de a francia sajtó nem igazán kapta fel hétfõig. Az áldozat a helyi zsidó kulturális élet egyik fontos alakja volt.

A hétvégén a Le Parisien még arról írt, hogy a 85 éves Mireille Knoll otthonában tûz ütött ki, az asszony pedig elégett. A helyszínelõk hamar kizárták az öngyilkosságot, mert 11 késszúrás nyomát találták meg a holttesten.

Ennek ellenére hétfõig nem esett szó arról, hogy a gyilkos a nõ szomszédja, egy migráns volt, aki korábban is fenyegette már áldozatát. Mireille Knoll unokája törte meg a csendet, aki a Twitteren arról írt, azért költözött Izraelbe, mert az antiszemitizmus miatt Párizsban már félt.

Jennifer Knoll a következõket írta:

a nagymamámat 11-szer megszúrta muszlim szomszédja, akit nagyon jól ismert. Felgyújtotta a lakásunkat. Semmit nem hagyott meg, semmilyen emléket. Se egy levelet, se egy fotót. Semmit. Csak a könnyek maradtak."

Azóta a francia rendõrség õrizetbe vette a muszlim migráns társát is, egy hajléktalant – írja a Kronen Zeitung.

Mireille Knoll 1932-ben született Párizsban, zsidó vallású volt, 1942 júliusában túlélte a Vel d'Hiv razziát, amely Franciaországban a zsidók legjelentõsebb tömeges begyûjtése volt a náci haláltáborokba történõ deportálások elõtt. A nõ anyjával Portugáliába menekült a második világháború idején, majd visszatért Párizsba, és egy 2000-ben meghalt holokauszttúlélõhöz ment feleségül.
https://888.hu/ar...e=hirstart

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.45 másodperc
3,397,078 egyedi látogató