Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Lengyel lapok: ez már háború

KülföldIdeje volt felismerni, de ahogy szétnéztem ma is judapesten, ez semmit nem jelent. A zsidó-cigány él, virul, tobzódik. Veletek vagyunk gondolatban, a fájdalomban és az imában – írta a Twitter-bejegyzésében Andrzej Duda lengyel elnök a párizsi merényletek kapcsán. „Szomorúság, sajnálat és harag. Kifejezzük együttérzésünket a franciákkal, különösen a családokkal, akik hozzátartozóikat veszítették el” – ezekkel a szavakkal kezdte bejegyzését a lengyel állam elsõ embere szombat éjfél után. Reakciók és sajtóvisszhangok Lengyelországban.

Jaroslaw Kurski, a Gazeta Wyborcza címû lengyel napilap fõszerkesztõ-helyettese publicisztikája elején emlékeztet arra, hogy a terroristák éppen itt, az emberi jogok bölcsõjében vetették el a terror és a felfordulás magjait. A terroristák szándéka egyértelmû – írja Kurski: megfélemlíteni, romba dönteni, megalázni és megosztani Franciaországot és Európát. Éltetni akarják a gyûlöletet és azt a demagóg nacionalizmust, mely elõszeretettel tesz egyenlõségjelet az iszlám és a terrorizmus, a menekültek és a fundamentalizmus között. A felelõsségünk az, hogy a támadásokra válaszul még inkább elmélyítsük az európai szolidaritást és az együttmûködést a biztonságpolitika területén. „Ma mindannyian franciák vagyunk” – zárja cikkét a lengyel publicista.
Segítenek a franciáknak, ha kell

Az ABW, vagyis a lengyel Belbiztonsági Ügynökség mindeközben folyamatosan elemzi a párizsi helyzetet abban a tekintetben, hogy hasonló veszélyek fenyegethetik-e Lengyelországot is. Az ügynökség sajtófõnöke, Maciej Karczynski szerint ilyen veszélyrõl nincs szó. Intenzív munkát folytatnak, és folyamatosan kapcsolatban állnak más országok érintett szerveivel is. A hivatal koordinátora, Marek Biernacki pedig arról nyilatkozott, hogy készek segíteni a francia szakszolgálatoknak, amennyiben ilyen kérés érkezik feléjük.
A háború óta nem volt ilyen

„Az iszlamista terroristák, mert mint mindig, most is õket utasították a párizsi vérfürdõre, ezúttal az önfeledtség, a vidámság, a szórakozás és az öröm közös átélését pusztították el – írja Jerzy Haszczynski, a konzervatív Rzeczpospolita címû napilag szerzõje. Haszczynski szerint az, amivel most szembesülünk, a gyûlölet, ami a merénylõk civilizációja felõl árad felénk. Egy német–francia futballmeccset és egy amerikai rockzenekar koncertjét választották, hogy ezzel alázzák meg a Nyugat három vezetõ hatalmát is. A stadion elõtti robbantás, aminek a francia elnök is ki volt téve, mutatja, hogy senki sincs biztonságban – írja a lengyel publicista. „A terroristák arra számítanak, hogy félelmünkben az õ játékszabályaikhoz és elveikhez igazodunk majd, hogy visszahúzódunk a házainkba és lemondunk a vigasságról. A hatások, amelyekkel már számolnunk kell, szimbolikusak – a második világháború vége óta elõször veszett oda ennyi ember Párizsban.”
Ez már háború

A terror idõszakában, a cybertámadások és a vasemberek korában nehéz meghatározni, mi számít háborúnak – kezdi cikkét a Wprost címû hetilap fõszerkesztõje. Most már nem a gyûlölet spontán kitöréseirõl van szó – írja Tomasz Wróblewski, hozzátéve: a terror kampányáról van szó, ami egy nagyobb egész része, egy nagyobb terv és cél megvalósítása miatt mûködik – egy vallási és most már nagyobb léptékû háborús terv érdekében. Ennek része a fokozatosan növekvõ menekülthullám is, ami a legkomolyabb fenyegetés Európa számára. Az Iszlám Államnak azt is sikerült elérnie, hogy gyakran Párizsban vagy Londonban születettek a nyugati kulturális kánon dacára készek feláldozni magukat annak a kultúrának és a országnak a megsemmisítése érdekében, amely felnevelte és iskolázta õket. Ez már háború, különféle szinteken, ami Európa határain belül és kívül is zajlik – írja a fõszerkesztõ. Franciaország kénytelen lesz elbúcsúzni a schengeni egyezménytõl és lezárni a határait.
Link

Hozzászólások

211 #1 NKG
- 2015-11-14 16:27
Na, jön megint a zsõ szuisz fránc...
Apátok vérvörös f*szát!
Borítékolható volt az egész, csak a mikor volt kérdéses...
Nem hat meg! s_ezt-ni
99 #2 MORMOTA1968
- 2015-11-14 18:36
Minden értelmes ember tudja ma már kiket kellene leállítani, likvidálni, hogy véget érjen a világszerte terjesztett terror. De nem látom még mindig, hogy hullna a férgese. Pedig a technika megvan hozzá, bérgyilkos is akad bõven, de hát ugye az a fránya, egész világot átszövõ hálózat, na azzal nem lehet kezdeni semmit, mert mindenki nyakig benne van. Senki ne mondja nekem, hogy ha nagyon akarnák, nem lehetne likvidálni figyelmeztetés képen az igazi nagy kutyákból párat. Kezdve Sorossal és fõnökeivel. Ja, hogy lehetetlen hozzá férni! Nincs lehetetlen, akarat kérdése az egész!
8 #3 miskolcilaci
- 2015-11-14 21:20
Ez még nem háború! Csak a bolha csipkedi a fingját.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.64 másodperc
4,460,803 egyedi látogató