Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Gyémánttá vált 'alkotmányos költség' magyar védett tanú Amerikában

BelföldSatöbbi, satöbbi, satöbbi...
A pénz nem vész el, csak az útja válik láthatatlanná. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) üldözi a módszert, mert a terrorizmust is ilyen módon pénzelik


Információink szerint az FBI tanúvédelmi programja védi az Egyesült Államokban azt a magyar állampolgárt, aki kulcsfigura lehet a Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában. A férfit más okból a magyar hatóságok is keresik, de az amerikaiak hiába jelezték többször, hogy náluk van, nem utaztak oda kihallgatni.

Furcsa, szövevényes történet jutott lapunk tudomására amerikai forrásokból. Egy magyar férfi az FBI tanúvédelmi programjában kapott papírokkal él az Egyesült Államokban, és azért kíváncsiak rá az amerikai hatóságok, mert úgy vélik, õ is egy szem volt abban a láncban, amelynek a segítségével az elmúlt években 3-4 milliárd euró, vagyis ezerháromszázmilliárd forintnak megfelelõ összeg szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra. A pénz – az amerikaiak gyanúja szerint – a nyertes uniós pályázatok „alkotmányos költsége”, a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék.

Az FBI-nak az a gyanúja, hogy az összeget jellemzõen az MKB-ból, esetenként pedig más, a kormány által ellenõrzött magyar bankokból vették fel.

A tranzakció készpénzben történt, alkalmanként néhány millió eurós összegben, hogy aztán a futárok (ilyen volt az Amerikában védett férfi is) gyémántban vagy az arab világ párhuzamos bankrendszerén, az úgynevezett havalán keresztül vigyék külföldre, jellemzõen közel-keleti vagy szingapúri számlákra. (A gyémántvilágban – információink alapján – egyes drágakövek nem ékszerként, hanem készpénz-helyettesítõ eszközként mûködnek: a vásárlás helyétõl távol is garantált áron veszik vissza bizonyos tranzakciós díj megfizetése mellett, így kis helyen nagy mennyiségû pénzt lehet országhatárokon átívelve észrevétlenül, elektronikus nyom nélkül szállítani.)

Négy napja a Magyar Nemzet megkérdezte az MKB-t, hogy az utóbbi három évben hány alkalommal vettek fel a bankból egy összegben 250 ezer eurót, vagyis csaknem nyolcvanmillió forintot meghaladó összeget, de lapzártáig nem kaptunk választ.
Magyar Nemzet hírlevél
Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettõl hírlevelet vagy cikkeinkrõl szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
A drágakövek készpénz-helyettesítõ eszközként mûködnek. Fekete gyémántok (képünk illusztráció)
Fotó: Jack Guez / AFP

Az amerikaiak gyanúja szerint a pénz egy része strómanokon keresztül, arab befektetésnek álcázva jött vissza Magyarországra, hogy luxusszállodákat, kastélyokat és egyéb ingatlanokat vásároljanak belõle. Az amerikai hatóságokat azért is zavarja az illegális pénzügyi megoldás, mert a nemzetközi terrorizmust is e csatornákon (különösen a havalán) keresztül finanszírozzák, így megpróbálják a módszert tûzzel-vassal irtani.

Úgy tudjuk, az amerikai hatóságok a magyar férfi vallomása alapján konkrét nyomozati cselekményeket is kértek a magyar hatóságoktól, de harminc nap után azt a választ kapták Budapestrõl, hogy itteni kollégáik nem találtak semmilyen, bûncselekményre utaló nyomot. Az FBI által vizsgált pénzmosási módszer lényege az, hogy a pénz mozgása során megszakad a banki vonal, így tovább már nem köthetõ személyhez. A készpénz késõbb újra visszakerül a rendszerbe, de immár legálisnak látszó, jellemzõen külföldi forrásból.

A magyar férfit egyébként körözik a hazai hatóságok is, az Interpol listája alapján jelentõs összegû pénzmosás gyanújával. Ennek fényében különös, hogy nem akarják kihallgatni – a lapunk birtokába jutó dokumentumok szerint az amerikai hatóságok tavaly március óta többször jelezték a magyaroknak, hogy a férfi náluk van, és bármikor ki tudják hallgatni az FBI jelenlétében; a körözést ennek ellenére máig nem vonták vissza, és a magyar nyomozók nem éltek a kihallgatás lehetõségével sem. (Négy napja megkérdeztük az ügyészséget, hogy miért nem, de válaszában türelmet kért. Magyarázatát azóta is türelemmel várjuk.)

Az államközi értesítés tényérõl az Átlátszó megkérdezte az amerikai igazságügyi minisztériumot is, amely nem kívánta kommentálni az értesülést. A magyar állampolgár a nemzetközi körözés ellenére szabadon közlekedik az Egyesült Államokban – lapunk egyik munkatársa személyesen találkozott vele, ám a férfi nem akart nyilatkozni.

Tavaly júniusban az Átlátszó egy másik ügyben arról írt: eddig példa nélküli módon több, csalás és pénzmosás elkövetésével vádolt magyar állampolgár kiadatását indítványozta az Egyesült Államoknak az idén tavasszal a Fõvárosi Fõügyészség. A kiadatás a jogerõs bírósági döntés ellenére sem történt meg – információink szerint az Igazságügyi Minisztérium vétózta meg. (A tárca sajtóosztályán érdeklõdtünk az okokról, de kérdéseinkre eddig nem válaszoltak.)

Amerikából származó információk szólnak arról, hogy a bûnbanda két tagja szintén futárként mûködött közre az uniós pénzek Magyarországról való kicsempészésében – õk a nagy mennyiségû készpénzt a megbízó utasításainak megfelelõen üres bécsi lakásokban tették le, 5-6 millió eurós, vagyis csaknem kétmilliárd forintos összegben. Ha ez igaz, mindjárt érthetõ, miért nem akarjuk kiadni õket Amerikának.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés idõpontja: 2018.03.26.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-03-26 19:31
Jobbik: Összefügg a Kósa-, a Pharaon-ügy és a kitiltási botrány

Az ellenzéki pártok szerint összeállt az 1300 milliárdos ügyek mozaikja.

A Jobbik szerint összeállt a kép az elmúlt idõszak súlyos korrupciógyanús ügyeiben azzal, hogy a hírek szerint az Egyesült Államokban tanúvédelmet kapott egy magyar férfi, akit a magyar kormányhoz köthetõ korrupciós pénzek tisztára mosásával vádolnak.

Szilágyi György azt mondta: már érthetõ, miért élvezte Orbán Viktor barátságát az Interpol által is körözött Ghaith Pharaon, aki – szerinte – szakértõje volt a pénzek tisztára mosására alkalmas arab módszernek.

A képviselõ felhozta az egyesült államokbeli magyar kitiltási ügyet is, úgy vélte, kezd beigazolódni, hogy annak idején dollármilliókkal kaptak el egy diplomata útlevéllel rendelkezõ futárt az Egyesült Államokban, a forrást pedig késõbb Vida Ildikó, az adóhatóság akkori elnöke igazolta le.

Értelmét nyeri az a pár hónappal ezelõtt felröppent hír is, ami szerint az Amerikai Egyesült Államok azt tervezi, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt és a kormány több tagját ki kívánja tiltani az Amerikai Egyesült Államokból.

A háttérben a tanúvédelmi programba bevont férfi vallomásai állhatnak.
Lévai + Orbán (lévai anikó, )
Kitiltatnák Orbánt és nyolc társát Amerikából
A vizsgálat - a Frontiers of Freedom elnökhelyettese szerint - biztosan elindul.

Úgy ítélte meg, ezen ügy magyarázza azt is, hogy Donald Trump amerikai elnök miért nem fogadta Orbán Viktort, de választ ad Kósa Lajos miniszter ügyére is, hiszen a Magyar Nemzet cikkében is 1300 milliárdos forrásról van szó, mint a csengeri örökségnél, azaz

minden valószínûség szerint ez egy olyan fedõakció lehetett a Fidesz részérõl, amivel ezt az 1300 milliárd forintot próbálták tisztára mosni.

HIRDETÉS

Szilágyi György szerint Orbán Viktornak és a kormány tagjainak választ kell adniuk az ügyben felmerülõ kérdésekre, és ha a kormányfõ nem tudja magát tisztára mosni, távoznia kell a közéletbõl. A politikus kifogásolta, hogy bár az FBI egy éve jelezte az ügyet a magyar hatóságnak, nem hallgatták ki a tanúvédelem alatt álló férfit, noha nemzetközi körözés alatt áll.
Gyémántkereskedõ volt a férfi, akirõl azt állítják, sikkasztott pénzt segített külföldre menekíteni
Internetes csalások miatt került a hatóságok látókörébe.

Demeter Márta, az LMP képviselõje szintén arra emlékeztetett, hogy az arab és ázsiai számlákra szivárgó 1300 milliárd – az amerikai nyomozók gyanúja szerint – a nyertes uniós pályázatok „alkotmányos költsége”, a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék. Neki viszont az a gyanús, hogy az elmúlt két évben hiába próbálta megtudni, miért volt olyan fontos Ghaith Pharaon a kormányzati szereplõknek.

Lehet, hogy nem csak a százmilliós nagyságrendû közös üzletek tették olyan fontossá Pharaon személyét az Orbán-klánnak és a kormánypárti köröknek, hanem valamilyen különleges tudása? Talán azért nevezte Orbán Viktor “professzornak” Pharaont, mert tényleg nagyon értett valamihez? És ez a valami a korrupcióból és más törvénytelen forrásokból származó pénzek tisztára mosása volt?

Számára az is kérdés volt, miért kellett megszerezni a legfelsõ fideszes vezetésnek és a hozzájuk kapcsolódó köröknek az MKB-t, amely az FBI gyanúja szerint háttérül szolgált tranzakciókhoz. Demeter Márta szerint a Pharaon-ügy az egyik legvilágosabb példája annak, hogy az Orbán-rezsim lényege az intézményesített korrupció, amelynek haszonélvezõi a legfelsõ politikai vezetés köreihez tartozó személyek.
https://24.hu/bel...yig-ernek/
4 #2 Posta Imre
- 2018-03-26 19:48
Államosítás! Rengeteg vagyonokat kell valahogy "visszacsempészni" erre a ganédombra és ehhez kellene az ilyen simlis gazemberek, jószágok...

Kivásárolja a cseheket Mészáros cége

Az OPUS-csoport két lépésben kivásárolja a prágai központú Energetický a Prùmyslový Holding (EPH) Mátrai Erõmû Zrt.-ben szerzett tulajdonrészét - jelentette be a vállalat az ügyletrõl szóló megállapodást a Budapesti Értéktõzsde (BÉT) honlapján. A tranzakciók zárását követõen az Opus-csoport kizárólagos irányítása alá kerül a Mátrai Erõmû. A magyar-cseh partnerek döntésüket a nemzetgazdasági és villamosenergia-ellátás szempontjából is kiemelt jelentõségû társaság hosszú távú mûködési stratégiájára, valamint fejlesztésére vonatkozó eltérõ elképzeléseikkel indokolják.
Hirdetés
2019-ben zárul az ügylet

Az Opus Global közvetett irányítása alatt álló Status Power Invest Kft., valamint a cseh EPH által 50-50 százalékban tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. múlt csütörtökön jelentette be, hogy sikeresen teljesítette a Mátrai Erõmû Zrt. 72,665 százalékos részvénypakettjének megszerzéséhez szükséges valamennyi feltételt.

A tõzsdei társaság mai bejelentése szerint azonban az erõmû hosszú távú mûködési stratégiájára és fejlesztésére vonatkozó eltérõ gazdasági elképzelések miatt az Opus Global közvetett irányítása alatt lévõ Status Power Invest Kft. 2019. június 20-ig, kivásárolja a cseh partner 50 százalékos tulajdonrészét a Mátra Energy Holdingból....
http://www.tozsde...91769.html
33 #3 vizilo
- 2018-03-26 20:40
Nekem semmi közöm a hirekhez de nem furcsa hogy épp a választások elött jelennek meg a hirek bizonyitatlanul és addig amig bizonyitásra kerülnének lejár a birka terelés....))) !!!!!! Szerintem mindenkit ki kell x-szelni ez eggy metélt választás csak nem Magyar !!!!!! Üdv a vadnyugatról !
809 #4 megmondhatom-e
- 2018-03-27 09:59
-hogy az usa zsidók bármit mondhatnak , a Bayer-brigád úgyse hiszi el ! Nem azért fizetnek nekik az Orbán-zsidók!- különbenis a Kovács Z is megmondta , akkor is , ha a feje fordítva van a nyakán . (upside down!)
267 #5 Perle
- 2018-03-27 18:27
8 milliárd dollár landolt Orbánéknál
http://hvg.hu/gaz...Orbaneknal

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.53 másodperc
3,408,833 egyedi látogató