Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Libanon megérti és támogatja a magyar migrációs politikát

BelföldAjvé!
Libanon megérti és támogatja a magyar migrációs politikát – hangsúlyozta Szalim Dzseisszati libanoni igazságügyi miniszter budapesti, hivatalos látogatása során, melyre szakmai delegáció élén érkezett. A libanoni miniszter hétfõn Trócsányi László igazságügyi miniszterrel találkozott, akivel áttekintették a migrációs és egyes igazságszolgáltatási témaköröket – tájékoztatta a libanoni és a magyar tárcavezetõ az MTI-t.

Trócsányi László ismertette partnerével a magyar álláspontot. Magyarország a biztonságra helyezi a hangsúlyt a migrációs politikája során, és nem fogadja el az Európai Unió (EU) által javasolt áthelyezési rendszert. Elmondta Szalim Dzseisszatinak azt is, hogy jelen formájában miért elfogadhatatlan a Global Compact on Migration, az Egyesült Nemzetek Szervezetének migrációról szóló dokumentuma. Libanon egyszerre több identitással is rendelkezik, hiszen ott békében együtt élnek a keresztények és a muzulmánok. Az ország azonban sok kockázatnak is ki van téve a földrajzi fekvése miatt.

Magyarország rengeteg segítséget nyújt Libanonnak, ugyanis álláspontja szerint azokat az államokat kell támogatni, amelyeket a leginkább sújt a migráció, és ebben Magyarország élen kíván járni

-hangoztatta Trócsányi László. Hangsúlyozta, a libanoni igazságügyi minisztérium és a libanoni kúria évek óta szoros kapcsolatot ápol a magyar igazságügyi tárcával. A két minisztérium tavaly aláírt egy együttmûködési megállapodást, amelyben leszögezték, hogy sok területen együtt tudnak dolgozni. A hétfõi látogatás olyan kérdések megvitatására adott lehetõséget, mint a migráció. A magyar miniszter közölte, hogy az igazságszolgáltatás elõtt álló kihívásokról is tárgyaltak. Az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom mindkettejük ügye, megállapították, hogy hasonlóak a két ország problémái. Kiemelten foglalkoztak a kegyelmezési politikával, és egyetértettek abban, hogy szigorú kegyelmezési politikára van szükség. Másrészt az áldozatok védelmérõl tárgyaltak. Trócsányi László jelezte, hogy a magyar igazságügyi tárca vezetõ szereppel bír egy EU-s projektben, és Magyarország az áldozatok oldalán van. Megállapodtak, hogy ezekben a témákban továbbra is együttmûködnek, valamint elõkészítenek egy jövõ évi közös konferenciát a kegyelmezési politikáról és az áldozatvédelemrõl – ismertette a tárgyalások eredményeit Trócsányi László.

Szalim Dzsrisszati libanoni igazságügyi miniszter átveszi a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést Trócsányi László igazságügyi minisztertõl; Fotó: MTI

A magyar miniszter kérdésre arról is beszélt, hogy Magyarországon megújították a jogrendszert. Elfogadták az új eljárási törvényeket, amelyekben megerõsítették a perekben részt vevõ felek, a bírák, az ügyvédek, az ügyészek szerepét. Nagyobb felelõsséget várnak el az igazságszolgáltatásban közremûködõktõl. A végrehajtókra és az igazságügyi szakértõkre vonatkozó jogi normákat szintén átvilágították és módosították. A közbizalom ugyanis felelõsség, amit hangsúlyozni kell – mondta Trócsányi László, megjegyezve: ezeket a tapasztalatokat osztotta meg libanoni kollégájával.

Szalim Dzseisszati, Libanon igazságügyi minisztere közölte, három nagy témakört tekintettek át a hétfõi megbeszélésen, a migrációs politikát, az áldozatvédelmet, illetve a két ország igazságügyi rendszere közötti kapcsolatot. Libanonban csaknem másfél millió szíriai migráns él, akik közül azonban nem mindenki menekült. A migrációval kapcsolatban kiemelte, hogy Libanont biztonsági, társadalmi és gazdasági szempontból is hatalmas kihívás elé állítja. Mint mondta, az igazságügyi rendszert is nagy terhelés éri, rendkívüli mértékben, 35 százalékkal megnõtt a szíriai származásúak által elkövetett jogsértések száma. Jelezte, jelentõs nemzetközi nyomás van Libanonon, hogy a lehetõ legnagyobb számban integrálja a többi között a munkaerõpiaci, társadalombiztosítási rendszerébe a beáramlókat. A miniszter a Libanont érintõ legsúlyosabb kihívásnak nevezte az integrációs kockázatot, amelyet – szavai szerint – az ország mindenképpen próbál elkerülni.

Trócsányi László igazságügyi miniszter és Szalim Dzsrisszati libanoni igazságügyi miniszter , Fotó: MTI

Szalim Dzseisszati jelezte, Trócsányi László ismertette velük azt a világos védelmi, biztonsági politikát, amelyet az Orbán-kormány képvisel, és azt meg is értették. A libanoni igazságügyi miniszter utalt rá, hogy Libanonban nagyobb függetlenséget kívánnak biztosítani az igazságszolgáltatás számára, és ennek része az igazságszolgáltatásba vetett bizalom visszaállítása is. Trócsányi László miniszteri kinevezésekor szintén arról beszélt, szeretné visszaállítani az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, ezért a tárgyaláson ismertette az eljárásjogi rendszer átalakítását libanoni kollégájával, aki azt figyelemreméltónak találta. A miniszterek egyetértettek abban, mindkét ország számára kihívás, hogyan tudnak a nemzeti igazságszolgáltatási rendszerek „együtt élni” más igazságügyi rendszerekkel, Magyarország esetében az EU bíróságával, Libanon esetében pedig a hágai nemzetközi bírósággal.
Délután Szalim Dzseisszati elõadást tartott Az alkotmánybíró szerepe Libanonban, az alapvetõ eljárási jogok biztosításában címmel, majd a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést vett át Trócsányi Lászlótól. A delegáció egy másik tagja, Jean Daoud Fahed, Libanon Semmítõszékének és Legfelsõbb Bírói Tanácsának elnöke a Magyar Érdemrend tisztikeresztje elismerésben részesült.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2018-03-30 11:04
Igen aggasztó, hogy azok az államok jönnek ide tárgyalni minráns ügyben, amelyekben a legtöbb menekült-tábor, és menekült él.
Legutóbb Törokországgal való tanácskozásnál is ez volt az egyik téma.
A 4,5 millió lakosó Libanonban közel 1,5 millió szír menekült él, mikozben 12 millió libanoni ( egy részük zsidó ) tántorgott ki onnan, akiket nehezen fogadnak vissza.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.37 másodperc
3,406,426 egyedi látogató